Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 147 z 238 • 1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Dr. zvied » 08 bře 2021, 09:41

Ten P-40 ze Semil si dobře pamatuji. I ty příšerné obtisky s létajícím tygrem. V časopise HPM se mi líbil Warhawk v pouštních barvách s čůrajícím chlapečkem na SOP. Obrousil jsem náběžnou hranu SOP a víc jsem se s tím netrápil, tedy až na přechod křídlo a trup. Tam to chtělo pořádně zatmelit (viz Tvoje foto). Natřel jsem to, obtisky jsem sehnal už nevím kde, a toho čůrajícího chlapečka jsem si udělal na papírovou lepenku. Vrtule je malá a také bych ji vyměnil, pokud bych model opět stavěl. Ale líbilo se mi na ní to, jak se nasazuje do trupu.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 08 bře 2021, 10:37

Rady. On je problém v tom, že Clingerův Warhawk je Éčko. Tety ten, kterého lze rekonstruovat. Na Káčko s čůrajícím chlapečkem není foto celé mašiny. Ale opravdu respekt za nadšení udělat si ho, přes to, že vlastně nebylo z čeho. =D> ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 08 bře 2021, 11:19

A-ha. Nevěděl jsem, že by mohlo jít o Clingerův stroj. A tu směrovku jsem sbrousil tak aby odpovídala Éčku (jj, to bylo ono). Na směrovce nebyla přímo postavička čůrajícího chlapečka, ale jen bílá silueta. Rozložení barev: dark earth, sand a azure blue, patina - suchý pastel (hnědý, sbroušený a tupovaný molitanem), negativní linky protažené mikrotužkou. Bohužel fotku nemám a model se nedochoval (někomu jsem ho asi dal).

Ale byly to krásné časy, ty devadesátky... ;-I
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 08 bře 2021, 12:00

Ad Piper - pamětníkům se jistě vybaví sovětský Modělist-konstruktor a jeho monografie...byla i na Piper a doplněná kresbou - "vzletu po kruhové dráze"...psal jsem tehdy do L+K "ptali jste se", ale bez reakce a dosud se mi nepodařilo zjistit, zda šlo jen o malířovu fikci nebo někdy někdo takový start realizoval v praxi.
Přílohy
Piper L-4.jpg
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 08 bře 2021, 12:26

Dr. zvied píše:...Rozložení barev...

Ty mi dáváš s těma barvama, ale nechejme to být. Je to pryč :lol:
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 bře 2021, 14:08

O kruhovém startu čtu poprvé tady. Teoreticky by to možné bylo, ale v praxi ? Na druhou stranu, Sovětský svaz byla země neomezených možností ... je docela možné, že něco takového soudruzi zkoušeli (:)

Na stejném principu létaly upoutané modely. Ty to ale měly vylepšené v tom, že lanka, na kterých byl model upoutaný, byla dvě a dala se jimi ovládat výškovka.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 08 bře 2021, 15:29

Podle mě je to "NESMYSL". Odstředivá síla má sice své kouzlo, ale věřím, že po odpoutání by takové letadlo letělo asi někam do... (_!_) . Hlavně bych chtěl vědět, co by po takovém kolotoči měl pilot letadla v hlavě. ;-I
Na vzlet z krátkých vzletových ploch funguje osvědčená a léty prověřená technika vzletů a přistání STOL (příp. VSTOL). 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Belo Húska » 08 bře 2021, 17:09

tu to pred časom riešili eR-Céčkari, nič nevyriešili :lol:
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=22&t=86947
Belo Húska

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 08 bře 2021, 18:22

Teď asi nadešel ten správný čas založit nové vlákno, kde se tato kravina může rozebírat neustále dokola (a nebo se připojte na výše uvedený odkaz). Nejsem pilot, nikdy jsem letadlo neřídil, a pokud jsem v letadle seděl, tak jen jako spolucestující. Takže můj selský rozum mi velí:
Pokud chce letadlo odněkud vzlétnout, tak se tam musí nějak dostat. Abych tlačil letadlo do nějaké ohrady a tam ho motouzem přivázal k nějakému kůlu, abych mohl odstartovat? To je dobré držitele Darwinových cen. Letadlo má nějakou váhu - ta se bude odstředivou silou určitě zvětšovat, to bude působit jak na ten motouz i na ten kůl. A navíc, jak to zařídit, aby se ten motouz neukroutil? Lidi vemte rozum do hrsti. Je to prostě hloupá malůvka. ](*,)

A nyní k naší věci. Trochu jsem experimentoval, a při použití tmelu na křídlo, jsem použil Plasto od Revellu. Našel jsem ho ve sklepě (ještě nenačatý), že si ho jako nechám na nějakou "hrubou" práci. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Mám očekávat nějaké záludnosti? :-k
Naposledy upravil Dr. zvied dne 08 bře 2021, 18:58, celkově upraveno 1
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 08 bře 2021, 18:35

Yippee píše:... "vzletu po kruhové dráze"...

Jaj chlapi. A jak se na tom přistává? 8-)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Helmut11 » 08 bře 2021, 18:49

Pěkně rozjetý Piper.

Na modelářovu je pěkný walkaround: http://www.modelarovo.cz/piper-l-4-walkaround/

Třeba k něčemu bude.
Helmut11

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 08 bře 2021, 19:09

No když Grasshoppery mohly startovat a přistávat na lanovce tak start z kruhové dráhy (nejspíš při nějaké pouťové atrakci) by možný byl a je.
https://www.idnes.cz/technet/technika/k ... chnika_vse
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 08 bře 2021, 21:37

KLuK píše: Sovětský svaz byla země neomezených možností ... je docela možné, že něco takového soudruzi zkoušeli (:)

Naposledy k tomu to OT : To sice byl, asi tak jako USA. (Netuším, kolik v SSSR létalo Piper Cub, ale pochybuji o tom, že jim soudruzi nechávali původní imatrilulaci.)
kvaker

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 08 bře 2021, 21:40

Dr. zvied píše:Hlavně bych chtěl vědět, co by po takovém kolotoči měl pilot letadla v hlavě.

Tak to můžu dosvědčit z první ruky. Jako dítě jsem na nějaké akci pro školáky viděl upoutaný model a strašně se mi to líbilo. Na nějaké motorizace jsem neměl, tak jsem z balzy klasickým způsobem splácal kluzák, lanka napojil na výškovku a vyrazil na hriště. Brácha se postavil ve vhodné vzdálenosti, hodil, já se roztočil, krásně to lítalo, poslouchalo, po pár otáčkách jsem najednou zjistil, že padám čumákem na xicht 8-[ . Pár dnů my bylo na zvracení, když jsem si na to jenom vzpomněl :grin: .
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Belo Húska » 08 bře 2021, 21:52

standaslechta píše:No když Grasshoppery mohly startovat a přistávat na lanovce tak start z kruhové dráhy (nejspíš při nějaké pouťové atrakci) by možný byl a je.

Myslíš toto? Ak to tu už bolo,sorry 8-)
https://www.youtube.com/watch?v=7Wrz20iLAEA
https://www.youtube.com/watch?v=o9vAWEgw6cc
Belo Húska

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 147 z 238 • 1 ... 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150 ... 238

Zpět na Rozestavěno