Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Messerschmitt Bf 110C / Eduard / 1:72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Messerschmitt Bf 110C / Eduard / 1:72

Příspěvekod Marek P. » 12 led 2021, 13:19

Mým prvním letos dokončeným modelem je tento jezevčík z Eduardí víkendovky. Obdržel jsem jej jakožto velice trefný a vítaný vánoční dárek a protože jsem se na tento typ chystal už delší dobu, netrvalo dlouho a ještě pod stromečkem, za zvuků koled a vůně cukroví jsem se do něj pustil. Stavba to byla naprosto pohodová, jedná se asi o nejlepší dvaasedmu s jakou jsem měl kdy tu čest ;-I ! Vše sedělo bez problému, na několik širších spár stačilo vteřinové lepidlo. Milým bonusem byly "želatýnové" upínací pásy - stále považuji tuhle technologii za nedostižnou ve srovnání s obtisky i plechy (alespoň mě se s nimi pracuje o moc lépe). Samozřejmě nejvíc mi dalo zabrat vymaskování skleníku kabiny, pokud bych si měl vybrat, určitě bych si pořídil profipack s maskami, těch pár korun navíc se vyplatí! Takže postaveno bez úprav a vylepšení, barvy GS, patina olej a špinítka TAMIYA.
Přeji všem, aby si všechny stavby v tomto roce užili alespoň tak, jako já tuhle (:) ! Opožděně šťastný nový rok a jak říká klasik (plukovník Potter v MASHi): Ať je sakra lepší, než ten předchozí!

09.JPG

10.JPG

08.JPG

07.JPG

06.JPG

05.JPG

04.JPG

03.JPG

02.JPG

01.JPG

Marek P.

• Odpovědět s citací

Re: Messerschmitt Bf 110C / Eduard / 1:72

Příspěvekod kyli » 12 led 2021, 14:26

Model postavený moc hezky, ale nejsem si jist, že C-éčka mohly nosit přídavné nádrže.
Až na Déčkách se objevily, nejprve pod trupem (Dackelbauch) a pak teprve pod křídly. A tyto velké jsem viděl až na Déčkách ve Středomoří.. :-k
Ale mohu se mýlit, samozřejmě.
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 13 led 2021, 08:35

Pekne striknuto :-D
Bohuzel v navodu od Edy jsou chyby a ty se prenesly i na model. Dobre je to jen na barevnych schematech.
Pokud to má byt verze C, tak nemohl nest nic pod kridlem, to az D, a na cumaku je mezi kulometama nacuc z E-cka, SOP jsou taky z E.
Par drobnejch chybek by se jeste naslo ...
Rozestavěno: X-2, X-3, Bf-109T, Bf-109E-1, Bf-110B+D+E, He-219A-0, Me-262A, Me-163B, FW-190D-9, Do-217J + několik temelínů
Hotovo: Do-27 (SH)
Rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 13 led 2021, 10:10

Chlapci asi tak: nejsem odborník na německá letadla. Kdysi jsem se tu vyznával z poněkud odtažitého vztahu k luftwaffe, neboť mám stále v živé paměti dobu čerstvě porevoluční, kdy "už se mohlo" a tak se všichni vrhli na mezky, hainkly a fokouše a co nemělo svastiku, jakoby nikoho nezajímalo... Tohle letadlo, jež jsem, jak píšu výše, obdržel co by vánoční dárek, jsem lepil pro radost a z úcty k osobě darovatele, jako čistý vytríňák. Proto jsem se spolehl pouze na návod a informace z něj si nijak neověřoval. Mea culpa :cry: ! Přiznávám se, že se mi ty nádrže líbili a protože v návodu je jejich umístění zakreslené, neviděl jsem důvod, proč je nepoužít.
To, že Eduardovské návody obsahují chyby a skryté pasti je bohužel známá věc. Já osobně jsem v tomto konkrétním případě strávil poměrně značný čas ověřováním přesných odstínů kamuflážních barev. Podle obrázků ve schématu v tištěném návodu to vypadá na horních plochách na lomená pole tmavší šedozelené a světlejší šedomodré. I proto jsem si tohle zbarvení vybral, trup s lomennýmy poly v těchto barvách se mi zdál hezčí, než druhé schéma, jímž je klasický šedomodrý strakáč. Jaké ovšem bylo moje překvapení, když jsem přistoupil ke stříkání a zjistil, že podle čísel barem GS uvedených v tomtéž návodu by kamufláž měly tvořit 17 a 18, tedy "tmavá zelená" a "černozelená". Dokonce jsem si kvůli tomu na Eduardích stránkách otevřel několik PDF s návody jiných stavebnic 110 a co byste řekli? Všude tam, kde jsou letouny v této kamufláži, jsou odstíny na nákresech zcela jiné, než odstíny doporučených barev GS. :nuts: (A zase jsme u toho, já vím - člověka s hlubší znalostí tématiky tohle nerozhodí, protože ví, co za barvy Němci v daném období používali...)
Takže z toho vyvodím poučení, jak píše Arnie (:) , k návodům nejlepšího tuzemského výrobce je třeba přistupovat s jistou mírou opatrnosti! Inu, jak říkal jiný klasik: "Důvěřuj, ale prověřuj"!
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 13 led 2021, 10:55

já bych to tak neprožíval ,kdybys tam vrazil pod křídlo atomovku a vypadalo to hezky ,tak já osobně s tím problém nemam :lol: , ,po modelářské stránce za mne krásna stodesítka na kterou se hezky dívá =D> =D> =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rimmer » 13 led 2021, 10:57

Eduard ma obcas nejakou drobnou chybku v navodu (kdo ne ? nikdo neni neomylny), nekdy pak vyda v pdf i opravu pokud se na to prijde. Oproti jinejm vyrobcum se da rict, ze tech chyb miva malo. Ale v tomhle Weekendu ma bohuzel chyb vice nez je bezne. Kdo se o LWF a o Bf-110 bezne nezajima si toho samosebou nemuze vsimnout. Idealni je mit fotku konkretniho stroje, ale ne vzdy se da sehnat a ne vzdy je na ni videt potrebne. Je to pak jen o modelari, jak moc to "zere" a kolik usili hodla venovat i studovani predlohy. Nekteri uz jen studuji a nic nestavi a to je skoda (posledni dobou ja, mam jich od Edy asi 15ks nepostavenejch a 1ks rozestavenej). Staveni modelu ma bejt pro radost o oddech, hodne zdaru u dalsich kousku !
Rozestavěno: X-2, X-3, Bf-109T, Bf-109E-1, Bf-110B+D+E, He-219A-0, Me-262A, Me-163B, FW-190D-9, Do-217J + několik temelínů
Hotovo: Do-27 (SH)
Rimmer

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel