Jasně, ale s Levellingem to bude schnout dýl a podle mě tam bude víc času na vytažení preshadingu... Jestli melu nějaký hlouposti, tak mě klidně napomeňte
Zkoušel jsem ten levelling míchat i 1:1 s Mr.Color Thinnerem a i tak to teda trochu vytáhlo tmavý surf skrze světlou barvu. Lak jen s Mr.Color Thinnerem funguje - pro mě úplně dostatečně - co do slévání laku. Tentokrát zkusím přidat asi jen pár kapek levellingu a uvidím co to udělá - když tu občas vidím jaká paráda se dá udělat i bez "šejdingů" tak to vidím spíš na mírnější stínování než to pak nějak přehnat. Ale věřím, že s tím levellingem a vrstvami různých barev se dají dělat zajímavá kouzla.
Jinak jsem pořídil matný, polomatný i lesklý lak Mr.Color a jen ten matný je podivně hustý - skoro jako lepidlo herkules. Ředil jsem ho stejně jako ostaní laky a barvy Mr.Color 1:4 a pistolí jsem ho nějak tak protlačil ale zasychal trochu víc na jehle - je to běžná hustota a je třeba jen víc ředit?
Já používám Gunze H, klasické barvy (hnědá, šedá, zelená...) ředím lihem, schne to okamžitě. Na lesklý lak používám žlutý Leveling Thinner a ten schne za pár minut.
S Gunze H nemám ještě žádnou zkušenost, přešel jsem teď ( a k naprosté spokojenosti ) na Gunze C, od GSI mám i laky a surfacery 1000 a 1500 - na všechno stačí jedno ředidlo, nemusím se bát , že se mi to nějak pohádá. Wash míchám z IRONU na okna a "šminek" Tamiya weathering master (původně jsem používal destilku s mýdlem nebo jarem ale v tom IRONU se pigment lépe rozpouští a mnohem rychleji se to odpařuje) , po lesklém laku se snažim jen štětcem napouštět spáry - žádné velké celoplošné pomazání přebytečný wash očistím uchoštourem lehce navhčeným opět v IRONU - do laku se mi to zatím ještě nezažralo. Po zalakování trochu víc ztmavne ale v rytí drží - odstín washe z této směsi po zalakování odpovídá přibližně odstínu ještě před zaschnutím.
Po dlouhé pauze konečně zase nějaký pokrok - RLM70,71 a 04 (Gunze C)
Akorát na motorovém krytu jsem strhnul trochu barvy i se surfacerem až na plast. Tuším, že jsem předtím na tom místě párátkem zrovna dost přitlačoval maskovací pásku ale už je to opraveno.
Díky Tuším, že tam byl nějaký zádrhel s podvozkovýma nohama - asi je lepší odskoušet je nasucho jak pasují do křídla ještě před slepením obou polovin těch krytů.
Pasovať ti tie nohy budú, ale tvarovo sú dosť mimo... Ak chceš do modelu investovať, existuje opravná sada od Quickboostu, ktorá to rieši. Niekde v galérii má poľský kolega Kitir svojedve Ju 87-čky, a tam o tom píše.
Tak původní obtisky od Academy mi bohužel moc nedržely, tak jsem použil nějaké z JU-87 od Revellu tak je z toho teď teda takový kočkopes. Revellí obtisky reagovaly dobře i na decalsoft od téhož výrobce ale místy stejně trochu stříbří - dal jsem málo lesklého laku a s nějakým leštěním jsem to taky moc nepřehnal. Každopádně se štuka alespoň posunula od stolu zase kousek blíž k vitrínce. Žádná velká sláva to není ale čeká mě ještě v rámci tréningu a úklidu dodělat pár rozestavěných kousků na kterých můžu experimentovat a každa zkušenost do budoucna dobrá.
No to stříbření je místy opravdu vidět, což je škoda, protože jinak je celá stavba moc pěkná a čistá. Zvážil bych předělání minimálně na vrchních plochách křídel, kde to opravdu bije do očí a dalo by se to přitom i stříknout přes masku. Pro příště bych doporučoval pod obtisky opravdu více lesklý povrch - já osobně bych se na takto pololesklý povrch s obtisky vůbec nepouštěl.
Nějak se mi do toho už nechtělo moc investovat čas ani peníze tak jsem použil to co bylo zrovna po ruce. Ale je pravda, že na ty vrchní kříže jsem si teda mohl zkusit vytvořit alespoň masky z papírové pásky a fouknout je barvou. Nakonec jsem obtisky ještě párkrát přejel decalsoftem a uchoštourem a trochu se to zlepšilo. Přestříknul jsem je pak opět lesklým lakem (Gunze C046). Příšte už dám každopádně toho lesklého laku rovnou ještě o pár vrstev víc a asi pořídím i nějaký ten setter na obtisky.
Wash jsem namíchal z černé a hnědé akvarelové pastelky a ironu na okna (iron pomůže washi se pěkně rozlít a hlavně se docela rychle odpaří). Tentorkát jsem přejel washem celý povrch a po odpaření ironu očistil přebytečný wash uchoštourem navlhčeným opět v ironu.
Před dolepením zbývajících drobností to ještě fouknu celé polomatným lakem a snad to bude zase o něco lepší.
S obtisky taky bojuju, tyhle kříže se dají po vymaskování vystříkat zevnitř, když stříbří.Takže z toho nakonec děláš bombardovací D, nebo co to je za dekály?
Je z toho nakonec takový pokusný kříženec - původně to měla být Ju87G-1 s označením GS+MH přímo z akdemácké krabičky. Snaha o nějakou tu shodu s předlohou bohužel skončila v okamžiku kdy se otisky od Academy ukázaly (alespoň pro mě) jako nepoužitelné. Tak jsem si na tom alespoň odzkoušel práci s obtisky od revellu ze stavebnice Ju87 G/D. Co do plastu to bude kanonová verze ale obtisky jsou směs z G a D. V revellí stavebnici byla jen verze G-1 s horními plochami komplet v RLM71 a celé to přestříkávat se mi to kvůli tomu nechtělo. Zatím se nějak tak snažím osvojit si základní postupy a techniky. Budu rád, když to i s chybami dotáhnu do nějakého koukatelného konce. Hlavní bylo přesunout už štuku ze stolu do vitrínky a věnovat se dokončení dalších "tréningových" kousků. Zatím se nějak tak snažím zpracovat to co krabičky nabízí a shodu s předlohou asi začnu řešit až potom co získám větší jistotu v základních postupech a technikách. Jsem rád, že jsem si na této stavebnici mohl odzkoušet vymaskovávání lomené kamufláže a rád si případně štuku od Academy někdy zopakuju ale s vhodnějšími obtisky případně maskami.
Rozumím, já jen, že na bombardovací bys musel dělat úpravy spodku a ty tam nevidim. Budu z Academy dělat taky Déčko, tak jsem chtěl opisovat. Koupil jsem si kvůli tomu Italeri D a nějak ty rozdíly podle toho upravím. Každopádně pokud je to zkušební model, tak se ti zatím daří....