Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

30 monografií Václava Šorela a vzpomínky na minulo

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 30 monografií Václava Šorela a vzpomínky na minulo

Příspěvekod Jarda_Kral » 10 říj 2020, 17:18

Jaaaj tak to jsem se díky Vám všem vrátil v čase do doby, kdy jsem začínal... 1988.
DTM? jasně že znám. Nejdříve jsem tam chodil pro věci na vláčky. Ty byly proti vchodu.
Za rohem pak byly věci pro modeláře jako balza a sem tam nějaký ten kit.

Pak se objevil pan Pecka s obchodem v ulici Karolíny Světlé. Tam se pak přesunuly fronty na modely.
Tam jsem kdysi kupoval Revell 1/32 klasiky Mosquito, Beaufigther a další - tenkrát cca 400-500 kus.

Tuším že pan Šorel ještě nějak komunikoval s panem Mattanellim z Itálie a začala se objevovat Italery....
Tu pak převzal p. Bílek... Joooo obchod na Koněvce jsem znal důvěrně. Zpříjemňoval jsem si tam čas
před LŠU. Odtud jsem měl první airbrush. . . .

Mám teď období, že sjíždím komiksy od pana Šorela a v autě mám audio knihu Vzpouru mozků.
Já si myslím, že on byl, mohu-li to tak nazvat, INFLUENCER naší doby...
https://www.dynamicscalemodeling.cz/

http://www.flyforfun.cz
http://www.new.museum119.cz
Jarda_Kral

• Odpovědět s citací

Re: 30 monografií Václava Šorela

Příspěvekod Dr. zvied » 28 lis 2020, 00:30

Richard Dvořák píše:...uronil jsem slzu (:) , nápis Zombie jsem si maloval na hnědou lepicí pásku a vyráběl obtisk, US výsostné znaky jsem maloval přímo na model...

Moje slova. Štětec, párátko, papírová lepící páska, barvy, lak a nůžky. Už si nevzpomínám, jak jsem dělal ty bílé pruhy na VOP, ale jasně si vzpomínám, že žlutou barvou a do špičky zabroušeným párátkem jsem ten nápis "Zombie" (konečně jsem to trefil) kreslil na pásku. Měřítko jsem jen tak odhadoval a samozřejmě, že na černou linku kolem nápisu jsem se vy... Potom jsem to přetřel lakem a fertig. Po zaschnutí, šel obtisk do vody a na model. Americké hvězdy jsem dělal tak, že jsem modrou našmrdlal štětcem na pásku, stejně tak bílou, zalakoval, a potom jsem vystřihl ty správné tvary - ono to úplně přesně nebylo - a pak to šlo stejnou cestou na model, napřed modrá silueta, potom pruhy a hvězdy. Vynechával jsem spodní vrstvu laku a dával jsem jen horní lak. Obtisk byl jemný, ale citlivý a při neopatrném nanášení se mohl trhnout. Dodnes mám asi tři modely s takto vyrobenými obtisky schované. A to vše pouhýma očima přes tři dioptrie. Bože! Kde jsou ty časy.

Václave, [-o< [-o< [-o< !!!
Zatím jsem téma jen prolistoval a srovnal s archivem svých monografií. Jen u těch starších mi chybí doprovodné články. Takže veliké, slovy, "VELIKÉ DÍKY". Když za nic, tak aspoň za ten návrat zpět v čase, do mých ...nácti let.

Mého Bolta odvál čas. Vlastně oba dva (Razorback z Krugozoru a Bubbletop od Revella), ale na některé věci se zapomenout prostě nedá.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 28 lis 2020, 11:36

Jo, ony ty první monografie nebyly na jednom listu.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 30 lis 2020, 11:46

Na mé první samo-domo vyrobené obtisky si vzpomínám naprosto přesně. Byly na Macchi M.C. 200 od Směru a to na italskou kamufláž, zveřejněnou v ABC - katalog modelů SMĚR, autor J. Velc. Z malého obrázku jsem některé motivy více-méně odhadoval. "Složení" obtisku - hnědá lepící páska, vrstva čirého nitrolaku, motiv namalovaný temperami, zalakováno čirým nitrolakem. Perfektně přilnuly k povrchu s kotlovými nýty...po několika letech se začaly samy odlupovat i s kamuflážním nátěrem.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vicent46 » 06 pro 2020, 17:50

Dr. zvied píše:Mého Bolta odvál čas. Vlastně oba dva (Razorback z Krugozoru a Bubbletop od Revella), ale na některé věci se zapomenout prostě nedá.

Ja ešte svojho mám, prežil všetky nálety môjho syna. Mám taký dojem, že nápis Zombie a kódové označenie som urobil na lepiacu pásku ale hviezdy som si niekde požičal, ale už ani za svet neviem spomenúť, kto bol darca... A samozrejme, že presný serial som neriešil, hlavne že tam boli žlté číslice - ale teraz ma napadá, že by som z toho mohol nájsť darcu

DSC02791_mf.jpg

Martin Chocholouš
vicent46

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 07 pro 2020, 11:58

vicent46 píše:Ja ešte svojho mám...

Pěkná vzpomínka!
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse