Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stříkací box

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 23 z 26 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
  • Odpovědět s citací

Re: stříkací box

Příspěvekod Dalcor » 04 črc 2020, 11:53

Já sem takovej pomalejší v chápání...

Chci Fengdu box. Mám tulení nemoc a nemám ani kde vyrobit kde si vyrobit vlastní box. Malej byt, nemám vlastní pracovnu, takže stříkám většinou na kuchyňské lince. Jde mi čistě o zachycení prachových částeček barvy, co mám po celé kuchyni a podlaze. Což by měl ten box s větší části zachytit při odsávání ve filtru. Vývod vzduchu je jen pro odsátí smradu. Chápu to dobře? Čili hadici vlastně ani nepotřebuju?

Stříkám akrylovkama a ředím je vodou...

D.
Dalcor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 04 črc 2020, 13:04

Mam toto starsi provedeni
https://www.streetkolor.cz/www-streetko ... GDA-BD-513

Strikam v pracovne, hadici pouzivam, delka hadice cca 40 cm, na okne bila sit proti komarum. Po delsim strikani jsem si vsiml, ze na siti jsou jemne stopy barvy, kterou filtr kompletne nezachytil. Ale strikam modely aut, kde se davaji silnejsi vrstvy barvy, az mam v pokoji nekdy barevny opar. A strikam i lacquer barvy, ktere hodne pachnou.
Pokud nestrikas velike plochy, ale napr. letadla 1/72 nebo 48, tak ti filtr zachyti valnou vetsinu prachovych castek, nejen z barvy, ale i ze vzduchu. Proto se doporucuje pustit box nekolik minut pred strikanim, stahne poletujici prach z okoli. Kdyz nechas nasazenou i hadici (bez vyvedeni ven z okna), cast prachu ktera prosla filtrem, sa usadi uvnitr hadice a ve finale ti do vzduchu unikne jeste mene spiny
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dalcor » 04 črc 2020, 21:50

peteru píše:Pokud nestrikas velike plochy
Strikam figurky, takže cajk. Díky za info
Dalcor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 18 říj 2020, 18:45

Zdravím plastikáře. Dlouho sem nikdo nepsal, ale našel jsem zde co jsem potřeboval a za to děkuji. =D>
Stříkací box jde skutečně vyrobit z čehokoli a jakékoli velikosti, já použil papírovou krabici šíře 1 metr a starý digestoř, toto ke stříkání rozměrnějšího modelu. Funguje to parádně, na akryly jen s dvojitým filtrem, ze sušičky a vysavače!!! O.
výroba stříkacího boxu. (3).JPG
papírový box 1 m. (1).JPG
papírový box 1 m. (5).JPG
papírový box 1 m. (4).JPG
výroba stříkacího boxu. (1).JPG

Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 18 říj 2020, 19:05

krabice od sekačky se mi válí napůdě taky :D
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 04 pro 2020, 15:54

Můžete prosím někdo doporučit nějaký vhodný materiál na filtr ke stříkacímu boxu při použití barev Gunze C?
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 06 pro 2020, 09:06

sunabi píše:Můžete prosím někdo doporučit nějaký vhodný materiál na filtr ke stříkacímu boxu při použití barev Gunze C?

Ano. Rouru z okna.
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mireeec » 06 pro 2020, 12:14

Nejaky uhlikovy filter urceny na striekanie farieb.
mireeec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 06 pro 2020, 14:58

sunabi píše:Můžete prosím někdo doporučit nějaký vhodný materiál na filtr ke stříkacímu boxu při použití barev Gunze C?

Mně osobně se líbí odsávání a řešení použité u Mr. Super Booth od Gunze (není to přímo box) https://www.hlj.com/mr-super-booth-gnzgt03
- k hrubému odfiltrování tam mají voštinový filtr z kartonu (jak to vypadá, mají na fotkách viz předchozí link). Dá se koupit i samostatně https://www.hlj.com/honeycomb-filter-for-mr-super-booth-gnzgt03h. Dalo by se to vyrobit nařezáním a slepením pruhů z vhodného kartonu (nedávno jsem měl podobným proložený nějaký nábytek z IKEA), byla by to sice pakárna se s tím plácat, ale šlo by to...

- za ním je před radiálním ventilátorem druhý filtr https://www.hlj.com/filter-for-mr-super-booth-gnzgt03f. Dal by se použít nějaký filtr pro digestoře (např. ten uhlíkový), i když asi by jen stačil kus nějaké netkané textilie nebo geotextilie.

Ty filtry tam ale slouží pro odchycení aerosolu s barvou, surfacerem atd., aby se nezanášel ventilátor, hadice a pigment neletěl dál. Pro recirkulaci při použití lacquer barev asi nepomůže nic - pochybuju, že by něco dokonale zachytilo výpary acetonu, či co v tom je. Takže i tak hadici skrz okno ven - stejně je při barvení s tímto druhem barev potřeba pustit i čerstvý vzduch do místnosti.
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 07 pro 2020, 21:38

Díky za odpovědi ;-I Asi zkusím zkombinovat uhlíkový filtr do digestoře, srolovaný karton, hliníkové spiro a hlavně dostatečný odtah oknem ven.
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod martin.makuch » 22 pro 2020, 21:02

Nazdar budem si robiť striekací box ak by bol zaujem tak viem spraviť aj vám stačí napisať súkromnú správu
martin.makuch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Byzanth » 06 bře 2021, 09:28

Zdravim, riesili ste aj zabezpecenie pred vybuchom? Mam striekaci box HS-E420 s vykonom 4 m3/min a vzduch odvadzam von potrubim v ktorom mam dalsi ventilator s vykonom nieco cez 3 m3/min. Ani jeden vsak nieje oznaceny ako explosion proof. Navyse som som musel kable pajkovat takze kable su zapaskovane... Vacsinou pouzivam akryl takze tam by problem nemusel byt, ale niekedy aj tamiye pripadne inu chemiu. Myslite ze je tu riziko poziaru?
Byzanth

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomas1971 » 03 úno 2022, 19:33

Marek Šebo píše:Ahojte, máte niekto skúsenosť s týmto boxom? Je to Sparmax SM2209. Už dlhšiu dobu po ňom pokukujem ale zaujímajú ma názory ostatných či o ňom mám ďalej snívať alebo sa na to vykašlať. Ďakujem za rady od tých čo ho majú. Pekný deň.

Chci se zeptat těch co mají toto doma , nebo podobný , jestli se dají ty boxy aspoň částečně skládat , nemůžu to mít rozložené někde na stálo .?.? A je u nich hned při koupi hadice s tou plochou koncovkou ??
Díky .
tomas1971

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Mazanec » 08 bře 2022, 21:58

Ahoj, chystám se na výrobu vlastního stříkacího boxu. Jde mi hlavně o zachycení prachu, který lítá všude. Představu jak by měl nějak vypadat už mám nakreslenou, ale nevím jaký použít ventilátory. Poradil by někdo?

Díky
Petr Mazanec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 09 bře 2022, 06:48

Také se chystám na výrobu boxu a zajímalo by mě z jakého materiálu ho mám vyrobit? Když vezmu karton tak ten se přece zcela znehodnotí jednotlivými barevnými nástřiky, zvýším jeho vznětlivost a již se nemají vkládat do modrého kontejneru, plexisklo je v podstatě jako ten karton také se po znehodnocení barvami nedá zrecyklovat, sklo by se dalo již umýt od barev ale vzhledem k hmotnosti bych mohl překročit přípustnou nosnost stolu, dřevotříska již vychází jako rozumný materiál ale po ukončení životnosti odložit pouze do sběrného dvora, ale také se obávám znehodnocení povrchu vrstvami barev. Proto jsem se rozhodl ho nechat vyrobit z uhlíkového kompozitu :D :-D
SION

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 23 z 26 • 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna