Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2020
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

11/2020

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 11/2020

Příspěvekod švihy » 25 lis 2020, 17:11

Budeme asi muset změnit podmínky bodovačky. Tedy podle jednoho zdejšího názoru na kopírování. :(
Myslím, že celá ta diskuse je naprosto zbytečná.
Aktuálně se probouzím z modelářské letargie :-)
Ve stavbě: úžasnosti z Warhammer 40000.
V přípravě: Asi 20 lodí :-)
Dostaven: hodně všeho možného
https://www.facebook.com/Plastic-Model- ... 4238679552
švihy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DUNDR1 » 25 lis 2020, 17:31

Kreslit podle fotky je aspoň zárukou, že vám nikam "neuteče" geometrie. I když mnohým malířům se to pak stejně "zkroutí" při stínování...Ale krádež?
DUNDR1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marek P. » 25 lis 2020, 23:23

Nedá mi to: a jaký je tedy správný (a morálně nezpochybnitelný) postup pro namalování letadla? Asi sedět s plátnem a paletou někde před hangárem, nebo na okraji letiště a počkat si, až originální stroj poletí nebo bude pojíždět kolem? No, nejen v případě chmelnic z WWI. by se takové čekání mohlo hodně protáhnout! (:)
Marek P.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 25 lis 2020, 23:47

Jarda ale přece nic nepsal o ukradený fotografii. Že je "oprásnknutá", "obšlehnutá", "okopčená" apod., je na první pohled jasný. Podle mě šlo hlavně o to,
co za blábol o kreslířích MV napsal a že k tomu samozřejmě a jako vždycky přiložil kresbu. Jeho ego je už tak nabubřelý, že to dává všude,
aniž by se ho někdo na něco ptal...
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Mládek » 26 lis 2020, 10:26

Sakra,tady se to zase rozjelo!Já bych se vrátil k obsahu M.č.11.Doktorův Hrom je excelentní,skvěle je popsán i postup práce.Na traktoru je vidět péče uživatelů.Supermoderní éra-rovné hrany,nuda,šeď,ale ita se dá pěkně postavit.Stug ve fabrice-technické provedení až na pár drobností OK.Umělecký dojem-na můj vkus moc rzi,mohlo to být pestřejší,ale pokud to byl záměr...Retrokorzár moc pěkný.Dolinův čl.mě coby pejskaře trochu rozesmutněl,ale napsán skvěle.Pánové Máče,Kolmann,Pilát a Ponorkář přidali něco historie.
Nakonec si nechám čl.T.Jákla.Hpm byl skutečně fenomén.Když se ještě přidalo PKR-plastic kit revue-připadali jsme si jak v jiným vesmíru.Články o historii,fotky,kamufláže-prostě splněný sen.Dnešní kluci,kteří pár kliky najdou co chtějí během vteřin se asi pousmějou,ale tehdy to byl příval kýžených informací.
Bohužel,většině lidí,kteří se na tvorbě HPM podíleli nebyl dopřán dlouhý život,asi tu platí římské-Koho bohové milují,ten umírá mlád.
Pánové!Díky za vaši práci a nadšení!
Jarda Mládek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 lis 2020, 18:33

Konečně jsem měl čas si přečíst posledního Modeláře. Moc oceňuji návod, jak znázornit HG na F-35. =D> Taky vzpomínky na HPM byly fajn, ikdyž docela ponuré.
Taky napíšu něco negativního, byť nerad, protože Modelář mám rád. Přimlouval bych se za to, aby historické články měly nějakou návaznost na modely. Buď přímo jako modelářská kuchařka nebo jako studnice podkladů. Tohle je třeba článek o Čmeláku. Ale Skyhawky v bojích o Falklandy je už jen zajímavé čtení ke modelům, které se občas staví. Ale Dolinův článek o bojových psech mi přijde úplně mimo mísu, který nemá nic společného s modelařením. Těžko si dovedu představit, jak pomůže modelářům, kteří staví modelů psů... (:)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 29 lis 2020, 21:22

Dovolím si nesouhlasit ohledně toho článku o psech. Mohlo by se to použít klidně do diorám. Kdysi, řekl bych tak 12 let zpátky byl v Modeláři stavební článek právě na dioráma s tímto tématem. Tuším, že autorem byl Per Olav Lund. A ohledně těch psů tam byla krátká zmínka.
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Mládek » 01 pro 2020, 15:30

Je to tak,to dio bylo moc pěkné.S tou poznámkou o návaznosti hist.článku na prezentované modely bych ale souhlasil,určitě by to bylo i přínosnější nejen pro ty,co by jimi byli inspirováni.To je ovšem na redakci,jestli to uzná jako argument k zamyšlení.
Jarda Mládek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 02 pro 2020, 09:01

Naprosto s vámi souhlasím v tom obecném, že historické články by měly mít návaznost na stavebnice a modely. V případě článků Honzy Máčeho vždy vybíráme téma, které právě považuji za atraktivní z modleářského hlediska - když stojí za to začít zabývat se předlohou pro nějaký model a podrobněji zkoumat modelářské možnosti na základě historické atraktivity téhle předlohy. Třeba si vzpomínám, že snad jako vůbec první jsme věnovali pozornost k iránsko-irácké válce, konkrétně k F-14 a F-4 Phantom II v íránských barvách. Teď už je to mainstream, Haegawa na to dokonce udělala vlastní přebal. Falklandy, zvláště z argentinské strany, mi připadají taky jako výborné modelářské téma. Navíc v Mo 10/2020 byl ten argentinský Sea King plus rozhovor s argentinským modelářem, takže jsem to bral, že to dobře zapadlo do sebe.
No a protitankoví psi... Já měl za to, že ten původní "narativ" (slovo za pět tisíc bodů) je, že to byla spíše časově omezená kuriozita, něco na úrovni polských hulánů napadajících německé tankové kolony. Nicméně Dolin svým dost intenzivním výzkumem dokázal, že to byla překvapivě široce rozšířená záležitost a to i časově. Ještě překvapivější bylo, že psi v protitankové roli sloužili až do konce války (viz ty poznámky o bojích 8. 5. 1945 - jestli si to datum dobře pamatuji), navíc tyto jednotky měly ještě více překvapivě poměrně výrazné výsledky (narozdíl od toho, co se traduje, ta tradice nejspíš vznikla na základě hodnocení prvotního uspěchaného nasazení). Teď ve dvanáctce zjistíte, že k nasazení protitankových psů byly i poměrně podrobné příručky a předpisy.
Až zpětně mi došlo, že vlastně Zvezda dělá celou sadu figur s touto tématikou a že ač se to nezdá, je to tedy opomenutý mainstream. A na základě toho si mylsím, že spíš dříve než později tohle téma bude "objeveno" i modelářsky.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 03 pro 2020, 08:27

Ještě se přidám "z mé strany".
Chápu Vaše postesky, nicméně já jsem limitován jazykem, přístupem do archivu a materiály co vlastním. Aby bylo chápáno
- v ruských archivech umím hledat (je to po pochopení jednoduché)
- ruské archivy kam chodím jsou plně digitalizované!
- ruské archivy jsou ZDARMA z pohodlí obýváku!
- v rachivch NARA, Bundesu a podobně neumím hledat, furt to chce registrace, přihlášení, a hlavně DĚNGY!! A já bohužel nemohu posílat paníz za to, že z nějakého lejstra použiju jednu větu pro ověření.... (je možné, že to neumím)
- hledat něco v Bundesu (jako třeba fotky) - jsem vzdal ai po 10minutách a šestém opětovném najíždění na náhledy,..nervy mám jen šestery.
- západní frontě, jednotkám USA, Kanady, GB,...typům jejich taků a tak nerozumím ani za mák! Ano poznám verze Shermana ale to už chce podverze, subverze - přechodové....a na to nemám kapacitu
- fotograficky mě baví Francie 1940, východní fronta a ČSR 1945 (to bohužel ale nepustím volně, na to jaké to stojí úsilí a koruny) a mám i nějaké letadla....
Takže se snažím i na té stále se opakující východní frontě nacházet témata co jsou zajímavá,..chápu že článek o ekonomické nouzi není nic moc modelářský a patří spíše do čaáku ála HPM, ale ten tu není. Proto sem psal o PT dělostřelcích,
zaujalo mě jak málo se ví o T-70, proto byl článek i na tento tančík, no a třeba i těď psech,...

Fotografie jednotky GD
Přílohy
gd-france.jpg
gd-barbarr-6.jpg
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Mládek » 03 pro 2020, 10:29

Hlavně se,Doline ,nenech znechutit.Myslím,že Tvojí práci oceňuje naprostá většina čtenářů,kteří si v nich najdou co je zajímá.Znáš to-kdo chce psa bít,vždy si najde hůl.
Jarda Mládek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 04 pro 2020, 10:22

...pokud, ovsem, ten pes nenese ruksak s dynamitem :lol:
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 04 pro 2020, 19:42

Tvoje články a práce je super, oceňuji ač stavím letadla. Fakt super a jen tak dál.
O těch psech jsme věděli už jako děti, ale přiznám se že se mi to teď četlo špatně, resp jsem to nedocetl, asi jak starnu jsem nějakej precitlivelej

Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 04 pro 2020, 22:04

Doline nenech se rozladit. I když jsem psal články zaměřené čistě na aplikaci k modelům jsem se dozvídal, že to nemá v modelářském časopise co dělat. Pro mě jsou vhodně zvolená témata těchto článků naopak jediným důvodem, proč dané číslo koupit. Bohužel po konci HPM a Hobby Historie už schází periodikum, kde by takováto témata zapadala do obsahu bez dalších diskusí. Proto Jindrovi pochvala za to, že má koule to protlačit alespoň do toho Modeláře.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 05 pro 2020, 07:29

Souhlasím

Odesláno z mého MAR-LX1A pomocí Tapatalk
boticka5

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na 2020