Zdravím všechny, potřeboval bych poradit, jaký lak nanášíte na olejovky pokud je kokpit letadla, či letadlo celé v barvě dřeva? Nikdy jsem s tím neměl žádné problémy a když jsem dělal dřevěné vrtule nebo násady nářadí na technice, bez potíží jsem zalakoval lesklým lakem a pohoda. Nedávno jsem ale dělal kokpit u chmelnice olejovkou na akrylový béžový podklad (Tamiya), po pěti dnech jsem nanesl Gunze CX na olej v kokpitu a zkrabatilo mi to. Otázkou je, jestli nebyla chyba nastříkat béžovou tamiyi přímo na plast bez základního surfu... Možná ten lak nadzvedl spodní barvu.. Díky za všechny nápady.
Tým lakom si asi myslel GX, nie CX. Olejové farby môžu schnúť podstatne dlhšie ako 5 dní. To je prvá vec, na ktorú si musíš dať pozor. Hlavne ak si nepoužíval žiadne médium ktoré urýchľuje schnutie a vrstvy sú hrubšie. Druhým problémom môže byť samotný lak - GX musíš nanášať opatrne a hlavne nie hrubú vrstvu. GX sa totiž dosť scvrkáva a môže poškodiť vrstvy pod ním, nielen riedidlom v ňom.
Asi nejlepsi volba by byla Gunze C jako podklad prelakovana Gunze C polomatnym lakem, na to olejovku s pridavkem kobaltoveho sikativu a po cca. 3-4 dnech zase prelakovat Gunze C lakem - nejdriv tenkou vrstvu, nechat proschnout a pak finalni vrstvu.
Montážní linka a lakovna: Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499 Hotovo: Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"