Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Čištění pistole

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Čištění pistole

Příspěvekod th0r76cz » 07 říj 2020, 12:41

Ahoj všem.
Naposledy jsem modelařil jako dítě tak v 15ti letech. Nyní se k tomu po 30ti letech chci na stará kolena vrátit. Zatím jsem ve stavu zařizování pracoviště, modelů a vstřebávání informací. Samozřejmě se rozhoduji mezi štětcem a airbrushem. Chtěl bych jít rovnou do airbrushe ale trochu mě odrazuje to čištění. Když si k tomu večer na chvíli sednu, kousek třeba kokpit stříknu a pokračování další den, je skutečně nutné celou pistoli rozebrat vyčistit. Nechtěl bych se dostat do stavu, že čištění mi vždy zabere delší dobu než stříkání.
Nebo to stačí je očistit prostříknout a demontovat celé to stačí třeba jednou týdně?
Díky
th0r76cz

• Odpovědět s citací

Re: Čištění pistole

Příspěvekod ujík » 07 říj 2020, 12:48

Pistoli stačí jen pořádně prostříknout ředidlem, případně stětcem vymýt zaschlou barvu na bocích kalíšku a tím to hasne. Když už vím, že budu foukat až druhý den, nebo i déle, tak ještě vytáhnu jehlu, očistím protáhnutím v ubrousku,lehounce namáznu olejíčkem na šicí stroje a dám jí zpátky, ale ne úplně na doraz. Pak už jen před stříkáním, prostříknu ředidlem, jehlu dorazím na plno jedu dál. Kompletní rozebrání a čístění pistole dělám tak 1 za rok, kolikrát ani to ne. Je naprostá blbost pistoli co chvíli rozebírat.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 07 říj 2020, 13:17

Souhlas s Ujíkem..... na běžné vyčištění po barvě stačí probublání a propláchnutí.
Stalo se mě, že jsem zapoměl v pistoli barvu a zjistil to až za pár dní.
Asi klika, že používám lihové barvy..... tohle jsem musel dát "velké čištění" s rozebráním....otázka max 20 minut....ani to ne.
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 07 říj 2020, 15:49

Pistoli po každém stříkání rozhodně nerozebírat. Jak píšou kluci, stačí probublat a prostříknout čističem. Mám H&S Infinity a v návodu se to dokonce vysloveně zmiňuje.
Pouze před dlouhodobějším nepoužíváním se doporučuje důkladnější čištění. Dělám to často i tak, že čistič probublám v nádobce, vystříkám ven a nakapu trochu nového.
Takhle mám pistoli i několik dní, než se zase vrátím k jejímu používání.
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 07 říj 2020, 19:12

No vidíš Hansi, já mám opačnou zkušenost.
Mám taky HaS Infinity a jsem z ní obrovsky zklamaný.
Myslím, že trochu stříkat umím (můžete zkontrolovat na modelech v podpisu) a většinu těch stavebnic jsem barvil Fengdou BD-180.
U té opravdu stačilo po čištění profouknout ředidlem a bylo.
Me-262 jsem barvil komplet Infinity a strašně jsem se nadřel, než jsem to nastříkal.
U Bf-110 jsem to pak vzdal a dostříkal to tou Fengdou.
Asi mám na takové fajnové nářadí levé ruce.
Ale abych se vrátil k čištění, proč jsem se o tom rozepsal - jak tu Infinity nerozeberu (nesundám trysku), tak další, maximálně druhé stříkání potom, je to absolutně nepoužitelné.
Když to jenom probublám a profouknu, tak tak se to nedá následně skoro vůbec použít. :nuts:
Ale jak stále čtu, jak jste všichni s touto pistolí spokojeni, tak je to evidentně závada mezi stolem a židlí...
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 07 říj 2020, 19:18

Já taky HS po každým použití vyčistím, resp. vyndám jehlu a vyčistím trysku. Dělám to léta a na funkčnost to nemá žádný vliv. Asi jde o to jakejma barvama se stříká.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod onysx » 07 říj 2020, 19:38

Já bych zase nejraději vyhodil DB-180. Co ji mám tak jsem s ní stříkal tak 4-5x a jen se trápím. Nevím čím to je ale už asi po třetí mě bublá do nádržky. Komplet rozebraná, vyčištěná a opět složená a nic. :cry: Ale u ostatních gunů to dělám jako píše Hans a bez problémů. I Sotar 20/20 takhle frčí a teď mám doma i Triplex 2.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 07 říj 2020, 20:17

onysx: měl jsem podobný problém s nějakým klonem BD-180. Taky mi to z ničeho nic začalo bublat a to jsem si myslel, že je vyčištěná. Ve finále se mi povedlo dostat cucek zaschlé barvy ze vzduchového kanálku, který je pod tryskou. Od té doby tenhle čínskej šmejd fouká srovnatelně s ostatníma pistolema co mám.

A potvrzuju, že přílišné čištění ničemu nepomáhá. Probublat, prostříkat, popřipadě kápnu do nádobky kapku ředidla. Při delší pauze od modelařiny povolím a povytáhnu jehlu aby se neopírala o trysku.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 07 říj 2020, 20:38

Vidíš, to s tím povytažením trysky mě nenapadlo. Ať pistoli probublám jakkoliv a čímkoliv, pokud s ní stříkám druhý den, bývá jehla k trysce přilepená.
Navíc zůstává vždy zbytek barvy na jehle v zadní části pistole, takže je potřeba jehlu vytáhnout a vyčistit.
Jo a mám Iwatu.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 07 říj 2020, 23:03

A přesně kvůli tomu čistím trysku i jehlu vždy.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 08 říj 2020, 06:36

Jak píše BOB.
Když stříkám GSI, Tamky či MRP po každém stříkání , probublu ředidlem, vytahnu jehlu a komplet ji otřu, znečištěná je v oblasti těsnění uvnitř tělesa pistole.
Ale jakmile přejdu na letité Agamy, či Humbrolky (syntetika) musí vyšroubovat trysku a všechno vyčistit. I když probublu a ředím, nepomůže, dycky tam neco ostane.
Na očistu používám Baufix.
Mám Iwatu.
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 08 říj 2020, 08:00

Ježíš, to očištění jehly po stříkání beru jako takovou samozřejmost, že jsem to ani nezmínil. Protože jsem "sběratel" tak těch pistolí mám víc, a potvrzuju, že když dojde na stříkání syntetikou od Agamy, Revellu nebo Humbrolu, tak je jasná volba Triplex. Proč? Protože jde nejlíp čistit :lol: Jinak ostatní barvy beru bud tím čínským klonem Fengdy 180 nebo Tamiyou HG.
S tím nadměrným špiněním jehly v zadní části pistole jsem se potkal asi po 2 letech používání Tamiye. Pomohlo dotažení těsnění jehly v těle pistole. Opravdu jen trošku a s citem. Od té doby klid.
Jo a na čištění používám cleaner od Tamiye.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 08 říj 2020, 08:17

Díky, zkusím utáhnout matičku :-)))
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 říj 2020, 08:40

Rozoberať pištoľ po každom čistení určite nie, ale frekvencia čistenia bude určite záležať, mimo iné, od farieb ktoré používaš.

Pokiaľ sú to alkoholové akrylové farby (Tamiya, AKRC...), alebo lacquery (MRP, Gunze C...), čistenie je v podstate záležitosť niekoľkých sekúnd.

Môj postup je taký:

- zmeny farieb - streknem IPA do kalíška (mám ho v 500ml fľaške s malým rozprašovačom) prebublám, vyčistím štetčekom a idem ďalej.

- koniec práce - vlastný Tool Cleaner (acetón+butylacetát, 1:1), poriadne prepláchnem pištoľ, vytiahnem ihlu, vytriem/vyčistím štetcom, štetcom s dlhými štetinami vyčistím kanálik, natriem ihlu Badgerom Redgab, prepláchnem zase IPA a nechám pištoľ v stojane hlavicou dole. Po asi 10 minútach zvyknú stiecť zvyšky riedidla a občas farby - vystriekam a tým sa čistenie končí.

Tento postup použijem aj keď mením farby ako metalizéry alebo vyložene rozdielne odtiene - biela po červenej atď.

Dôvodom pre úplné rozobratie pištole sú len situácie, kedy pištoľ prestane pracovať správne.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sadik56 » 20 kvě 2021, 18:01

No nerozoberať, ale keď chcem utrieť ihlu musím dať dole difúzor a trysku, predsa nebudem ťahať ihlu zozadu. Či ?
sadik56

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna