Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

30 monografií Václava Šorela a vzpomínky na minulo

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 231 • Stránka 14 z 16 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16
  • Odpovědět s citací

Re: 30 monografií Václava Šorela a něco navíc

Příspěvekod Aeromodelar » 04 zář 2020, 16:27

Nějak si nemůžu pomoci, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem ty Trimastery také viděl v DTM. Dobře si pamatuji, že tam naproti pultu byl regál téměř až ke stropu a Trimastery byly seřazeny úplně nahoře. Rovněž si pamatuji, že jejich ceny byly na tu dobu vskutku astronomické.
Od roku 1984(?) jsem pravidelně každoročně navštěvoval burzu modelů v Radiopaláci, takže jsem pravidelně navštěvoval i DTM. Později jsem získával modely i prostřednictvím pana Miroslava Wilda, možná ho někdo ze zde přítomných znal.
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 04 zář 2020, 16:32

já bych řekl, že Trimastery byly v Kotvě.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 04 zář 2020, 17:04

V Kotvě jsem byl naposledy v roce 1975, s maminkou a tatínkem (:) , to jsme pravidelně o prázdninách jezdívali na týden k otcovým příbuzným, rodina Kučírkových, na Vinohradské 160 ...
Ale i to je možné, co píšeš Aleši, otázkou je, v jakém letopočtu jsme to tam viděli ..., já někdy 92/93, protože v 91 jsem jedinkrát vynechal ](*,) (:)
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Zatrepalek » 04 zář 2020, 17:22

Trimastery byly prodávaný skutečně v DTM. Bodejť by ne, když tehdá (1990) tam byl ještě Pecka. V průběhu r. 1990 nebo dokonce až o rok později se jako další krám otevíralo MPM u nás na Pankráci (tuším ulice U družstva Život?). Krásný komorní krámek mimochodem... A těsně po MPM i Pecka v Karolíně Světlé a pak už bylo nakupování modelů o něčem jiném.

DTM na Národní ("Dům hrůzy") se otevíral někdy v r. 1983 nebo 84, první dny tam byly fronty šílený, hlavně na vláčky. To ještě tam bylo k mání nějaký zboží, dokonce i Matchoxy (siskin, tunnan, Mig21 a Lysander). Pak dlouho nic, až v r. 86-87 dorazily Tašigrušky a nějaký kity Novo a v r. 88/89 první Revelly, v r. 1990 první italky (mám dojem že už tenkrát přes Bílka) a zminované Trimastery.

To Míla: ty WKčka mám taky dodnes (bral jsem je přímo od Tebe když jsem šli z posezení od Prince 8-), tenkrát si ještě bydlel na jedničce a tehdá jsi mne málem uvrtal na první čtvrtku v mém životě - novou ta152h od trimasteru :lol: ). WKčka jsou spolu s Extracolorkama jednoznačně nejlepší modelářský barvy, co jsem kdy měl možnost držet v ruce! Kam se na ně dnes hrabou jakýkoliv "novodobý" barvy...
Petr Zatrepalek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 04 zář 2020, 17:41

Ano, Trimastery v DTM, krabice vystavené za sklem. Ale je možné, že p. Pecka chvíli fungoval jako PM v DTM. MPM na Pankráci, to byla nějaká Družební nebo Družby... dolů od metra a na Žižkově otevřel Bílek. V Kotvě byl celkem solidní stánek ve 2. nebo 3. patře u eskalátorů. Tolik rok 1991.
jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 04 zář 2020, 23:25

Lidi vy mě snad chcete rozplakat :-D .

Coby student jsem tehdy bydlel v Praze a souhlasím, že v DTM skoro nic nebylo, rovněž do podnikové prodejny Směr kousek od Staromáku se chodilo spíš jen ptát, jestli a kdy čekají něco nového. Pak to prasklo a nějak se mi doneslo, že je nová prodejna modelů na Pankráci. Tak jsem se do té daleké čtvrti vydal a málem to se mnou seklo, to byl transcendenční zážitek, modelářské nebe. Dodnes si živě pamatuji to nadpozemské světlo ozařující krabičky v regálech, skoro jsem slyšel andělské kůry. Koupil jsem tam svou první Hasegawu, Ki-61, a pak jsem si tam musel zakázat chodit, jinak bych se musel dát na dráhu zločinu, ať na to mám. Teď si můžu koupit, co chci, ale není čas, to jsou ty paradoxy. Ale jednou bude!
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SaTo » 05 zář 2020, 06:51

Petr Zatrepalek píše:Trimastery byly prodávaný skutečně v DTM. Bodejť by ne, když tehdá (1990) tam byl ještě Pecka. V průběhu r. 1990 nebo dokonce až o rok později se jako další krám otevíralo MPM u nás na Pankráci (tuším ulice U družstva Život?). Krásný komorní krámek mimochodem... A těsně po MPM i Pecka v Karolíně Světlé a pak už bylo nakupování modelů o něčem jiném.

DTM na Národní ("Dům hrůzy") se otevíral někdy v r. 1983 nebo 84, první dny tam byly fronty šílený, hlavně na vláčky. To ještě tam bylo k mání nějaký zboží, dokonce i Matchoxy (siskin, tunnan, Mig21 a Lysander). Pak dlouho nic, až v r. 86-87 dorazily Tašigrušky a nějaký kity Novo a v r. 88/89 první Revelly, v r. 1990 první italky (mám dojem že už tenkrát přes Bílka) a zminované Trimastery.

To Míla: ty WKčka mám taky dodnes (bral jsem je přímo od Tebe když jsem šli z posezení od Prince 8-), tenkrát si ještě bydlel na jedničce a tehdá jsi mne málem uvrtal na první čtvrtku v mém životě - novou ta152h od trimasteru :lol: ). WKčka jsou spolu s Extracolorkama jednoznačně nejlepší modelářský barvy, co jsem kdy měl možnost držet v ruce! Kam se na ně dnes hrabou jakýkoliv "novodobý" barvy...

Co se týká Revellu, tak u nás v okresním městě přišla první várka v roce 1984 na vánoce (např.1/72 P-51,P-47,P-39,F4F, I-16) a v DTM jsem si v roce 1986 na vánoce kupoval 1/48 P-40,P-51,Spitfire II.
Do roku 1988 bylo možno koupit i další Revelly 1/72, např, B-24,B-26,DC-3, ale u nich si roky nákupu přesně nepamatuji - vše se probíralo ve vláknu modely od šedesátých let.
SaTo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 05 zář 2020, 10:52

Jinak já byl v učení v Olomouci ( 1986 - 90) .... Modelář ( všehochuť) byl na dolním náměstí vzadu, na horní straně. A chodilo se do Prioru , hned dole u bočního vchodu byl pult s modelama a hračkama.....
někdy 1987 - 88 tam měli dvaasedmy od Revellu ( 25,- Kčs ), P-39, P-47 Bubbletop ( s kotlovým nýtováním) , Bf-109E, Fw-190A, Spit Mk.I ( nebo II ? ). Maně si vybavuju čtvrtku Spit Mk.II ... cenu si nevzpomenu. Ale HLAVNĚ nějak tou donbou se objevily Revellí dvaatřicetiny ( 125,- Kčs )..... asi tu nebyly všecky, ale co sem měl byly Spit Mk.I ( nebo II ? ), Hurricane Mk.IIC ( samosebou kamuflovaný Night Reaper :lol: ), P-47D Razorback, F4U-1 Corsair, F-104C/G...... a pár let později jsem u nás na vesnici ve smíšeném zboží zahlédl F/A-18 Hornet.... dvaatřicetina Revell.... nechápavě sem vytřeštil oči a hnal domů pro 250,- Kčs..... aby mě ho nedejbůh někdo nevyfouknul....sice sem byl asi jediný modelář v dědině, ale jeden nikdy neví, že..... :lol: :lol: :lol:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 05 zář 2020, 17:57

Aleš R. píše:
já bych řekl, že Trimastery byly v Kotvě.

Myslím , že si pleteš Trimastery , s Dragonama, měli skoro stejnou krabici, jen název firmy byl jiný,
Ty už běžně vozil Bílek od roku 1991.
Miloslav

• Odpovědět s citací

Re: 30 monografií Václava Šorela a vzpomínky na minulo

Příspěvekod Aleš R. » 05 zář 2020, 18:52

Možný to je...
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 zář 2020, 06:54

Trimaster nebo Dragon, nenī to jedno? Zvlášť když se jednalo o stejné výlisky. Jinak předrevoluční DTM byl modelářský byť trošku větší krámek, kde nebylo nic co bych nenakoupil doma v Pardubicích.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 06 zář 2020, 08:03

To rozhodně jedno není, protože Trimaster měl dost velkou planžetu plechů, někdy i dvě.
Co obsahovaly je vidět na fotce. Trimaster ukázal cestu všem firmám.
Dragon je měl menší, některé díly byly z plastu.
Navíc výlisky byly daleko čistější.
Přílohy
Trimaster D-12.jpg
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fotr » 06 zář 2020, 11:45

V našem okresním městě se po roce 1985 ty zahraniční modely postupně již taky celkem daly sehnat. Dobře si pamatuji, že do revoluce se mi podařilo sehnat všechny Migy od 15 až do 31. Pravda, složené 1/72 KP a 1/144 Revell, ale měl jsem uceleno řadu :D Pak se mi podařilo u nás dokonce zakoupit 1/32 P-40 od Revellu. Dlouho mi vysel u stropu na chatě. Zato překvapivě u nás moc nebyly k sehnání Směry. Hurricane, nebo snad Corsair? To ani náhodou :evil: Občas nějaký dvojplošník, ale jinak od Směru celkem bída.
fotr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 07 zář 2020, 09:47

V souvislosti s ABC se mi matně vybavuje, že po otevření prodejny Pecka Modelář v ul. K. Světlé, byly v ABC i slevové kupóny právě na modely tohoto prodejce.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 13 zář 2020, 17:12

Jo.... byly kupony pro nákup u KP.... Š-16 a L-39 , pokud se neplety.....
....a po plyšovém převratu se objevily kupóny na 20,-Kčs slevu u Pecka Modelář.... možná bych je v archivu našel :P
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 231 • Stránka 14 z 16 • 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16

Zpět na Diskuse