Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 77 z 92 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 92
  • Odpovědět s citací

Re: Plastikové modely od šedesátých let aneb jak šel čas

Příspěvekod Háček » 02 čer 2020, 19:51

No jo, časy to byly všelijaké, ale mělo to své kouzlo. Jakýsi svéráz českého modelářského lovu. Taky jsem z maloměsta a na místní obchodní síť se spoléhat nedalo. Něco sice občas prosáklo, ale bez známostí nebyla šance něco ulovit! A tak zbývaly jen předvánoční výpady do stověžaté matičky Prahy. Naslepo. DTM, Kotva, Máj, Bílá labuť a nějaké ty větší hračkářství. Pragoimpo byl pojem neznámý. O Tuzexu jsem věděl, ale neměl jsem bony a vekslákům jsem nevěřil, bo kamaráda ojebali. Vše bylo dílem náhody. O to větší byla radost z úlovku :cool: A pak ještě na Václaváku a u Máje prodejny zahraniční literatury, nebo jak se to jmenovalo ... Tam se občas vyskytla nějaká zajímavá literatura. I nějaké Squadron signal ? (nepamatuju se přesně), ale jejich cena byla, na rozdíl od modelů, daleko mimo můj dostřel. Ale občas se tam našly i polské TBiU. Nebylo to sice to pravé ořechové, ale co už. Bylo to dobrodružství a svým způsobem vydřený úlovek. Dneska? Pár kliků na krysu, platba kartou ... OK. Ani to nebolelo. Za pár dní doma, nemusim vystrčit nos z baráku. Pohodovka. Pak už jen rozdejchat infarkt z výpisu z účtu ... :o :-D
Moudrost a chytrost jsou dokonalými zbraněmi. Bohužel lidská hloupost je dokonalým brněním ...
https://www.facebook.com/miroslav.hak.566
https://www.facebook.com/Krajem-rybn%C3 ... _todo_tour
Háček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 02 čer 2020, 20:09

Polská kultura, to byl zdroj. Monografie i s fotkama. Sice člověk musel chvíli luštit, než přišel na to co je na fotkách, ale aspoň něco.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zx1974 » 02 čer 2020, 21:54

Háček píše:No jo, časy to byly všelijaké, ale mělo to své kouzlo. Jakýsi svéráz českého modelářského lovu. Taky jsem z maloměsta a na místní obchodní síť se spoléhat nedalo. Něco sice občas prosáklo, ale bez známostí nebyla šance něco ulovit! A tak zbývaly jen předvánoční výpady do stověžaté matičky Prahy. Naslepo. DTM, Kotva, Máj, Bílá labuť a nějaké ty větší hračkářství. Pragoimpo byl pojem neznámý. O Tuzexu jsem věděl, ale neměl jsem bony a vekslákům jsem nevěřil, bo kamaráda ojebali. Vše bylo dílem náhody. O to větší byla radost z úlovku :cool: A pak ještě na Václaváku a u Máje prodejny zahraniční literatury, nebo jak se to jmenovalo ... Tam se občas vyskytla nějaká zajímavá literatura. I nějaké Squadron signal ? (nepamatuju se přesně), ale jejich cena byla, na rozdíl od modelů, daleko mimo můj dostřel. Ale občas se tam našly i polské TBiU. Nebylo to sice to pravé ořechové, ale co už. Bylo to dobrodružství a svým způsobem vydřený úlovek. Dneska? Pár kliků na krysu, platba kartou ... OK. Ani to nebolelo. Za pár dní doma, nemusim vystrčit nos z baráku. Pohodovka. Pak už jen rozdejchat infarkt z výpisu z účtu ... :o :-D

Z těchto lovů mě utkvěli v paměti dva. V Písku domácí potřeby "U Ježka" rok 86 - NOVO P-38 Lightning. Jako druhý jaro 88. Nejdřív Dětský dům Na příkopě a tam dilema zda Liberátora nebo Lancastera od Revela a potom Mig-21 od OEZu v DTM. Jj byly to divný časy.
Vašek Skala
https://www.zababov.eu/
Zx1974

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 06:08

Zx1974 píše:
Z těchto lovů mě utkvěli v paměti dva. V Písku domácí potřeby "U Ježka" rok 86 - NOVO P-38 Lightning.

Vzpomínáš si ještě na to, jaký byl ve stavebnici návod? Já P-38 koupil v Mladém techniku v Ostravě v roce 1986 a tam mě prodavačka předem upozornila, že celá dodávka má návod na jiný model - Bristol Beaufighter. Před nedávnem jsem v bazaru pořídil do sbírky stavebnici stejného Lightninga (podle ručně napsané ceny evidentně ze stejné doby) a návod taktéž na Bristol Beaufighter.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 06:16

Nyní otázka (myslím) pro pamětníky - kdo z vás si pamatuje na obchod, který měl zkratku DOSS? Krom jiného zboží, bylo v něm možné nakoupit nebo si objednat na dobírku něco z "tuzemského plastu" na lepení? No i nějaký ten Plasticart byl ke koupi.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SaTo » 03 čer 2020, 06:45

Háček: Polská literatura byla v 80. letech běžně dostupná v Polském informačním středisku na Václaváku za celkem příznivé ceny. DOOS pokud si pamatuji byl ve Valašském Mezeříčí podnik Svazarmu, ale že by nějak moc nabízely plastikové modely si nepamatuji, jednou na základě inzerátu v ABC jsem si objednal dva "křižníky" - byly k nim jen idexy a přišel jeden torpédoborec od NOVA (FROG).
SaTo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Albatros » 03 čer 2020, 07:23

DOSS - Dům obchodních služeb Svazarmu
:|

Už si ani nepamätám, čo som od nich objednával. Veľa toho nebolo.
Môj vtedajší žiacky rozpočet bol veeeeeľmi limitovaný.
:-)
Stano (Albatros) Keveš
zameranie: najmä neortodoxne lietajúce - vesmír, záchranári, VTOL, amfíbie a hydroplány, experimenty
prezentované na MF: Atlas Centaur SLV-3D, Ariane 5, Hermes A-1
rozrobené: kvadratické temelínovo
nasyslené: veľaaaaaaa...

Clara pacta - boni amici.
Albatros

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 07:28

SaTo píše: DOOS pokud si pamatuji byl ve Valašském Mezeříčí podnik Svazarmu, ale že by nějak moc nabízely plastikové modely si nepamatuji, jednou na základě inzerátu v ABC jsem si objednal dva "křižníky" - byly k nim jen idexy a přišel jeden torpédoborec od NOVA (FROG).

BINGO! Nabízeli, ale "plastiková" nabídka byla v nepoměru k nabídce funkční modelařiny a dalších svazarmovských odvětví.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zx1974 » 03 čer 2020, 08:08

Yippee píše:Vzpomínáš si ještě na to, jaký byl ve stavebnici návod?

Vzpomínám, asi se stala chyba :) a byl tam správný na P-39. Tehdy tam byla ještě jedna stavebnice asi to byl zrovna Beaufighter, ale to už si nepamatuju.
Vašek Skala
https://www.zababov.eu/
Zx1974

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 08:25

Zx1974 píše:Tehdy tam byla ještě jedna stavebnice asi to byl zrovna Beaufighter, ale to už si nepamatuju.

Ano byl to Beaufighter. Objevil se ještě od NOVO F- 4 Phantom - místo obtisků byly samolepky a Hellcat, ten neměl obtisky vůbec.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 03 čer 2020, 08:37

DOSS mel prodejnu v Praze na Perstyne, pokud vim, tak z plastikariny tam nic nemeli, spis fumkcni modelarinu, kupoval jsem tam kdysi potapecsky nuz. Do Domu polske kultury na Vaclavaku se chodilo pro TBiU, ty dnes nemaj ani cenu papiru, na kterym jsou vytisteny, jak tu nekdo psal, na fotkach bylo sotva k rozeznani, co je na nich za letadlo, ale nic jinyho proste nebylo, je jich pomerne dost na Aukru.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 03 čer 2020, 09:04

Já jsem jezdil s taťkou do Prostějova do firemní prodejny a pak měli ještě jednu na Dolním náměstí v Ol. Později začali prodávat i nějaké Matchboxy, koupil jsem si za brigádu Bf-110 a dostal k vánocům Wellingtona. To bylo tuším někdy koncem 80. let.
Jinak taťka sehnal občas od známého, co vymetal burzy, pro nás k vánocům nějakého Revella nebo Froga (to byly modely snů - Beaufighter, Canberra, Starfighter..).
Z Prahy si pamatuju jako školák, že jsem si z výletu dovezl z Máje stavebnici P-47, a při otevření ve vlaku jsem zklamaně zjistil, že je tam kabina z Mig-21. A to měl být razorback :cry: Takže jsem ho pak nějak postavil bez kabiny.. Od Novo byl tuším i výškový Bristol 138, taková kráva s domečkovou kabinkou (postavil ho tu nádherně Ondra Škarka). Tak tam nebyl návod a název letadla vůbec. Až po letech se mi povedlo najít, co jsem vlastně postavil..
Kousek o Máje směrem na Příkopy byla nějaká prodejna suvenýrů (možná ji tady uvádíte) a tam prodávali malé modýlky dopraváčku v měřítku tuším 1:200 a menším. Kolečka a vrtulky se nasazovaly na špendlík. Taťka nám je vozil pravidelně z Prahy, měli jsme jich pár doma. Douglase, Caravellu atd. Jen samolepka s okénky a stříbřenka na kamna..
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zabra » 03 čer 2020, 09:39

v Polské kulturě na Václaváku si ještě pamatuji že kromě TBiU jsem koupil monografie letadel,
byly tři letadla v jednom sešitě (samoloty II wojny swiatowej) a ještě v Jilské byl obchod Směru.
Na Národní si pamauji frontu až na ulici, vevnitř se ten had kroutil...
zabra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 10:17

Jirka z Hranic píše: Od Novo byl tuším i výškový Bristol 138, taková kráva s domečkovou kabinkou (postavil ho tu nádherně Ondra Škarka). Tak tam nebyl návod a název letadla vůbec. Až po letech se mi povedlo najít, co jsem vlastně postavil..

Ten Bristol 138 byl velmi zachovalý model (nepoškozená forma) a na sovětské poměry, průzračná kabina. Prezentace modelu byla v L+K a jako naivní kluk jsem nevěřil, že stavebnice je bez obtisků... a byla... krabice byla z nějakého pofidérního pokrouceného kartonu...v ABC (1990?) po X letech od uvedení do prodeje vydali obtiskový aršík s monografií převzatou z L+K...to už ale myslím, že model dávno zmizel z pultů prodejen.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 03 čer 2020, 10:18

zabra píše:v Polské kulturě na Václaváku si ještě pamatuji že kromě TBiU jsem koupil monografie letadel,
byly tři letadla v jednom sešitě (samoloty II wojny swiatowej) a ještě v Jilské byl obchod Směru.
Na Národní si pamauji frontu až na ulici, vevnitř se ten had kroutil...

Nebyly to Hurricane, Me-109 a třetí nějaký Jak?
Yippee

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1369 • Stránka 77 z 92 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 92

Zpět na Diskuse