Me-262 je skoro správným SMĚRem. Základem je původní dvoumístná švalbina zakoupená v roce 1990. Trup je „no name“ short run z bazaru, čumák je „naroubovaný“ ze stavebnice SMĚR. Obtisky z bazaru – původně určené na jednomístný Me-262 vydaný Směrem, kabina od Pavla models. Nabízí se otázka, proč tak komplikovaná stavba? V době stavby se na trhu objevil tmel Milliput a práce s ním mne tak zaujala, že jsem upřednostnil tmelení a broušení před stavbou perfektně lícujících kitů. Ještě malá poznámka k původním obtiskům z OTK Hradišťko pod Medníkem. Transparentní lak sice u některých zežloutl (soutisk někdy nic moc), nicméně bez „vodiček“ a na zcela matný podklad se přisály jako pijavice (bez stříbření), včetně pozitivní i negativní paneláže. Opravdu by mě zajímalo co tehdy používali za barvy.
Přílohy
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Beren píše:Yippee: Byl by nějaký detail na tu tvou pistolku?
Pokud je myšlen náhradní díl, tak nikoliv. Její život jsem ukončil poněkud kuriózně - chtěl jsem vyčistit nádržku od zbytků zaschlé barvy louhem a nedošlo mi, že nádržka je z hliníku. Do rána z nádržky zbylo jen trochu černého svinstva . Navíc se časem opotřebovala tryska z mosazi(?) o ocelovou jehlu, takže jsem veškeré pozůstatky vyhodil.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Aby se neřeklo, že tady na Šumavě dávaj akorát lišky dobrou noc, tak přikládám pár fotek ze stavby. Pokračuji pomalu, protože patřím mezi šťastlivce, kteří musí chodit do práce (karanténa-nekaranténa), a tak lepím jen po večerech kdy jsem doma a mám klid od rodiny, a navíc... Někdo tady psal, že tenhle MiG je stavba na pohodu. Tak si zatím užívám pohodové tmelení a broušení a zase tmelení a zase broušení. Protože spasovat třeba SOP, aby byla kolmo - to jsem ještě zvládnul, ale slícovat ji s trupem? To už bylo horší - u kořene je širší, než uložení na trupu (a to jsem ještě nepřilepil VOP a křídlo). A prstenec nasávacího otvoru? Jestli je to ta věc, co má větší průměr, než přední část trupu, tak to je úplná pohodička. Zejména spasovat to s trupem tak, aniž by prstenec přesahoval. A to nemluvím o mělkém rytí, které jsem pro jistotu ještě před broušením přeryl a o povrchu modelu, který je hrubý a plný propadlin. Takže naprostá pohodička - tmelení a broušení.
S tím kokpitem je to pravda. Na první pohled ten celý komplet (kokpit, podvozková šachta a ten "vstupní klín") vypadá pěkně. Ale při zástavbě do trupu to prostě nepasuje a je s tím hodně práce. Dobré je, že se to dá využít na zátěž. Výrobce však neuvádí, kolik by jí mělo být (aspoň orientačně). Já tam nasypal broky. A kolem kokpitu taky (něco přes 30 g). Ale to je asi tak všechno. Potom už je to jen o broušení a zkoušení, abyste zavřeli trup. Jinak v přední části vznikne mezera, kterou je třeba nějak zadělat. Nebo to zbrousit tak, že trup zavřete, ale potom prstenec vstupního otvoru nebude lícovat po celém obvodu, protože má prostě větší průměr. Takže na výběr jsou dvě cesty - udělat z přídě šišoid za cenu tmelení a broušení, nebo šišoid za cenu hodně tmelení a hodně broušení. A to nezmiňuji možnou ztrátu rytí.
Myslím, že převzaté Hellerovy dvaasedmdesátiny se lepí snáz. Pokud bych chtěl sedmnáctku postavit jen tak z krabičky, vypadala by příšerně. Při troše vynaložené "péče" snad z toho dostanu něco, co se bude podobat předloze. Teď mě pánové omluvte, čeká mě tmelení. Opět.
Už sem dlho nakukujem a velmi sa mi pači ako sa tu bavite s modelmi nad ktorymi väčšina iba ohrnie nos a ukazujete ako sa aj s tychto dajú spraviť pekne kúsky. Ja momemtalne žiaden Smer nemam, ale podchvilou robim na niečom z podobneho súdka a to Starliner od Dubeny. Pre tych mladšich, boli to modely z ČSSR 70/80 rokov v cca.1:230. Viem že to nie nie je Smer, ale je to duchom podobna stavba ako tieto ostane v teme, tak snaď to sem môžem prihodiť. Samostatnú temu mu nechcem robiť je to naozaj dlhodoba stavba na ktorú sem-tam odskakujem od ostatnych. Momentalny stav- trup,vyškovky, smerovky prebrusene, preryte s novou prednou podvozkovou šachtou. Kridlo obrusene, motorove gondoly predlžene dopredu aj dozadu aj s upravenym tvarom a novym zakladom podvozkovych šachiet, treba preryť. Dorobene motorove kryty. A keď ho skončim, čaka v depozite od rovnakeho vyrobcu aj Tu-104.