Dobrý den pane Šulci, Uvažujete o vydání obtisků k Wine, Women and Soňa i samostatně? Pro ty z nás, kteří už mají Hasegawího Maraudera i s vaším BigEdem Díky Marek
Forza Marina Veneta Hotovo: 2023 - F6C Mustang - Arma Hobby, P-51D Mustang - Tamiya 2024 - Hurricane Mk.IIc, Sea Hurricane Mk.IIc - Arma Hobby, I-16 Clear prop, Ju-87B-1 - Airfix, 2025 - Bf 109E-1 - Special hobby, Spitfire F Mk.IX - Eduard Na stole: Hawk 75 - ClearProp x2
Pane Šulci, dovolil bych si mít pár takových obecnějších dotazů, které mne už nějakou dobu zajímají. 1) Technologie (technologické zlomy) V diskusi nad novým Tempestem jste zmínil, že v některých věcech pro vás byl model už tuším prvního Tempestu zlomový z pohledu technologie a druhý také. Můžete přiblížit, které stavebnice to historicky byly a v čem ten pokrok spočíval? Matně si pamatuji, že se takhle hovořilo o Tsurugi... Jde o vývoj v oblasti konstrukce? Lisování? Všeho? 2) Kopírování Vím, že jde o citlivé téma, ale přeci jen. Je to v modelářském byznysu problém a jak velký? Je problémem Čína a její řekněme specifický přístup k autorským právům? Nebo se i tam trh nějak postupně kultivuje? Jsou efektivní cesty, jak se tomu bránit? Má to nějakou souvislost obecně jaksi s kulturou dané země/regionu? 3) Regiony V diskusích pravidelně ukazujete čísla o prodejích do jednotlivých regionů. Také jste tuším zmínil, že prodeje jsou někdy překvapivé - myslím, že to bylo v souvislosti s Migem 21 a jeho úspěchem ve východním bloku vs. na západě. Jsou nějaké regiony, které jsou modelářsky hodně specifické a případně proč? Je nějaká země nebo region modelařením jaksi nepolíbená? 4) Neúspěšné stavebnice Občas zmiňujete, že některé stavebnice nebo přebaly/markingy nenaplnily Vaše očekávání. Tuším, že jako nepříliš úspěšný byl Me-410, zmínil jste i nezájem o indickou limitku Migu-21. Docela by mě zajímalo, jaký máte názor proč tomu tak bylo nebo jestli je v tom nějaká zákonitost nebo je to jen někdy netrefení se do nálady modelářů. Dá se říct dopředu, co "potáhne" a co je potenciální riziko, respektive co to determinuje? 5) Přebaly a spolupráce Mám pocit, že spolupráce napříč výrobci je nyní mnohem běžnější, aspoň dřív jsem to nepozoroval. Dřív to nikoho nenapadlo (nebo jen málo)? Nebo někdo odvážný ukázal, že to je cesta a ostatní se přidali? Šance lépe vytěžit formy? 6) Budoucnost Jako dítě někdy bratru před 30+ lety nastávala doba prvních PC a já si říkal, že modelaření logicky začne stagnovat, protože všichni se vrhnou na počítačové hry. Dneska jsou počítačové hry téměř filmy v reálném čase a přesto modelářství zažívá podle mne hojnost v nabídce modelů, doplňků a nářadí atd. Současně je ale vidět, že někteří dříve dominantní hráči stagnují a trh obsazují malé dynamické firmy (a hodně z naší části Evropy). Je to obecný trend malí vs. dinosauři? Je poptávka dostatečná? Je to tím, že mladí kluci, co k modelařině přičichli, jsou v produktivním věku a utrácejí peníze za koníčkla ke kterému přičichli v mládí? Hrozí demografický problém v podobě toho, že nebude nová generace, která by to táhla dál? Vím, je to dlouhé, což nemáte rád, ale docela by mě zajímal Váš názor. Ale klidně to ignorujte... Děkuji Tomáš Chmelík
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni... Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky" Jan Hřebejk
Dnes mi přišel klubový balík od Eduardů a při letmé kontrole jsem zjistil, že jsem byl ošizen U modelů koupených přímo od výrobce jsem se s tím ještě nikdy nesetkal.
Pro Skřivana: Dopadl jsem s minulou objednávkou u Eduardů stejně. Pan Šulc se už k tomu dřív vyjadřoval. Pokud si to dobře pamatuji, tak to jsou stavebnice, které byly (nebo byly připraveny pro) Norimberk a tak mají ustřižené hakoše. Já ty své dvě stodevítky řešit asi nebudu, ale zajímalo by mě, kolik mají Eduardi ještě takových stavebnic skladem?
Tak tomu bych i věřil. Větrníků mám doma dost, takže mi to tak nevadí a nebo si ho složím co je v obtisku. Spíš jsem to dával jako zajímavost. To jsem asi přehlédl.
Skřivane, strana 1583... V zásadě mi to taky nevadí, prioritu má ten filatelistickej Mezek, ale pokud to má někdo do sbírky a na kochání, je to nemilé.
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
Neměly by být žádné, ale jak je vidět, stát se to může. Jsou to modely, které byly připravené na výstavu v Lingenu, a po jejím zrušení se daly zpět do skladu. Myslím, že to uklízeli brigádníci, a nikoho nenapadlo, že tam takový problém nastane.
V každém případě si myslím, že žádnou újmu neutrpíte, svastika na aršíku je, jen je rozdělená. A pokud byste to někdo za újmu považoval, napište si o nový aršík, v tomto případě ho pošleme nebo přidáme k další zásilce.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ
"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd. Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard P-39 Q Eduard Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard