použité přípravky + soda (není na foto)

Na první vzorek jsem použil dle rad na zahraničních fórech, písek pro chinchily + lepidlo, jako lepidlo jsem si vybral z vlastních zkušeností Texturizer Acrylic Resin od AK, lepidlem jsem natřel povrch a následně ho posypal pískem. Písek pěkně přilne k povrchu a po 30min drží jak přibitý. Po nabarvení jsem zkoušel i odolnost oděru a ta je stále 100% (jako barvu pro všechny vzorky jsem zvolil Gunze C). Textura povrchu je jemná a dle mě se hodí na US, UK a jinou bojovou techniku. Ten do nechce utrácet za různé přípravky a chce dosáhnout pěkného povrchu tak s pískem pro chinchily určitě chybu neudělá.

Na druhý vzorek jsem použil přípravek Hull Tex Anti-slip standart od VMS. Zde texturu vytvoříte pomocí dvou přípravku (lepidlo + textura). Aplikace je jednoduchá díky aplikátorům na lahvičkách, jen u lepidla bych zvolil nějaký starší štětec, jelikož mi ho lepidlo dost poškodilo (lepidlo dle mě trochu naleptává plastový povrch). Po pár minutách textura přilne pěkně k povrchu. Horší to je s oděrem, po aplikaci barvy. Po 30min jsem zkusil otřít nabarvený povrch a to se mi taky podařilo, jak můžete vidět na foto. Zdá se že barva Gunze oživila lepidlo. Následně jsem zkusil otřít povrch po hodině a to bylo, už v pohodě. Textura povrchu je dost podobná jako ta kterou jsem dělal pískem pro chinchily, ale je ještě o něco málo jemnější a možná by šla použít i pro měřítko 1/48. Ten kdo chce utratit přebytečné peníze a nechce chodit ještě do zverimexu by měl koupit určitě tento přípravek.

Na třetí vzorek jsem použil Anti slip-paste od AMMO of Mig Jimenez. Připravek jsem zkoušel nejdříve natřít ve dvou vrstvách podle návodu jak uvádí výrobce s tím, že první vrstvu jsem nechal hodinu zaschnout, ale výsledek vypadal jako bych povrch potřel surfem 500. Následně jsem se rozhodl pro tupování štětcem s tvrdým vlasem, takto jsem to opakoval ještě 2x s tím, že každou vrstvu jsem nechal schnout opět hodinu (nejspíš by stačila kratší doba na schnutí, ale já chtěl mít jistotu). Odolnost vůči oděru je dobrá. Výsledek je takovej, že nevím jestli bych to někdy na něco využil (dost mi to připomíná běžecky povrch na stadionu), nevypadá to nejhůře, ale dle mě to ani za ty peníze asi nestojí, při troše cviku by to možná šlo napodobit již zmiňovaným surfem 500.

Na čtvrtý vzorek jsem použil Antiskid paste od Mig production, myslel jsem si, že přípravek bude dost podobný ne-li stejný jako ten od AMMO of Mig Jimenez, ale to jsem se pletl. Přípravek jsem rovnou aplikoval tupováním na povrch ve dvou vrstvách s tím, že první vrstvu jsem nechal hodinu vyschnout. Odolnost porvchu je slušná, ale nebylo by tomu tak, kdybych před nástřikem povrch nepřejel párkrát prstem a tím jsem povrch trochu zarovnal a odstranil menší výčnělky. Textura je dost hrubá, ale dle mě úplně ideální na IDF techniku (už vím, že nutně potřebuji nějakou merkavu

Na pátý vzorek jsem zkusil použít jedlou sodu (myslím, že i tady na fórum to, už někdo použil). Na přilnutí k podkladu jsem opět použil Texturizer Acrylic Resin od AK. Problém však nastal při aplikaci jedlé sody, na první způsob jsem použil štětec a lepidlo rozetřel a to posypal přes čajové sítko jedlou sodou, ale tenhle způsob za mě není ideální, ať jsem se snažil sebe víc lepidlo pořádně rozetřít, vždy se mi udělaly slabé přoužky na krajích po tahu štětcem a po posypání to bylo dost vidět, tak jsem nakonec zvolil aplikaci pomocí stříkací pistole a to následně zasypal lepidlem a výsledek vidíte samy. Vzorek je téměř totožný jako přípravek Antiskid paste od Mig production (jemnějšího povrchu by se možná dalo dosáhnout, ještě s jemnějším sítkem, aby nepropadávaly větší kousky kristalů). Horší je to, ale s odolností proti oděru, větší krystaly sody se dají po přejetí prstem snadno odtrhnout a nebo se poškodí, ale určitě by odolnost zlepšilo pár vrstev laku (nezkoušel jsem). Soda je ze všech asi nejlevnější varianta, ale nejvíce pracná na aplikaci (pro mě), a nejmíň odolná oproti ostatním vzorkům.
Naposledy upravil Vysko dne 09 dub 2020, 08:39, celkově upraveno 2