Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests)
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Téma zaměřené na modelářské soutěže.
Odeslat odpověď
Příspěvků: 169 • Stránka 6 z 12 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12
  • Odpovědět s citací

Re: Konec juniorské proxy na výstavách v CZ?

Příspěvekod Jirka Látal » 18 úno 2020, 11:35

Libore, když už jsi tady zmínil psy, tak jestli to nevíš, tak psa může na výstavě předvádět pouze chovatel zapsaný v PP nebo majitel chovné stanice, ze které pochází, takže neexistuje, abys na výstavu poslal za sebe se psem kamaráda, protože ty jet nemůžeš, ale účast potřebuješ kvůli uchovnění a bonitaci. I když je ten pes třeba mazlíčkem dcery a ji také poslouchá nejlíp, tak pokud je v PP zapsaný někdo z rodičů a ne ona, tak pro bodování v kruhu musí jít ten, co je uveden v PP. Ona může tak akorát do doplňkových soutěží, kde se soutěží např. v secvičení pán-pes. A hodně let jsem byl i mezi chovateli domácího zvířectva a pokud jsem někde byl třeba se jen podívat na výstavu, pokud si dobře vzpomínám (mám sice leta, ale zase tak hrozné to s pamětí není, nekteré spíš se.e, že si pamatuji moc dobře, co by chtěli, abych zapomněl) vždy i na těch malých okresních, byl chovatel králíků či papoušků osobně. Snad jen takové ty akce na spestření místních svátků byly stylem "Franta nám půčí párek alexandrů"
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 18 úno 2020, 11:47

Když už chceš, milý Lone, reagovat na příspěvky, který nemířily na tebe, dovol mi totéž.
Když tvrdíš tohle:

"Debata začala o tom, že se má proxy zakázat, ne o tom, že přímá účast děcek na soutěži byla vhodná... "

...tak bys mi například mohl ukázat, kde v tom molokově příspěvku, kterym tuhle debatu odstartoval, zaznělo slovo zákaz.

...a s těma psékama sis taky naběh na vidle blbě, viď...? :lol:
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 18 úno 2020, 12:07

Jirko, u mistrovských soutěží to chápu (a pokud vím, tak na mistráku proxy povoleno není). Ale tady se o mistráku nebavíme, ne?
A pro ostatní soutěže platí to, co bylo několikrát řečeno výše - pravidla/propozice určuje pořadatel, a účastníci se podle nich rozhodují, jestli se soutěže zúčastní nebo ne...
Akorát Milion chvilek pro (správnou) modelařinu navrhuje "se zamyslet nad zrušením proxy" (ne "zakázat", to má Robert pravdu 8-) ).
Skvěle to shrnul Zbyněk Škopán...
Build what YOU want, the way YOU want to, and above all - have fun!
ХУ А Ю ТУ ФАКИН ЛЕКЧА МИ ???
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 18 úno 2020, 12:12

Aha... a na přemejšlení je něco špatně od kdy přesně, ty miljóne chvilek?
ADSTANTES

2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 18 úno 2020, 12:19

No však si přemýšlej nad každou míglovinou, v tom ti nikdo nebrání :D
zatím, tu od MCh(S)M a veškeré rozumné protiargumenty zaznělo jenom "Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody" 8-) (přičemž "způsob" se asi myslí "Pořadatelé, zrušte proxy!")
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 18 úno 2020, 12:28

Stále problém s pochopením psaného textu, že?

Já jsem totiž optimista, a tak chci věřit tomu, že to překrucování a přízemní urážení je jen omyl a "překlep"....
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 18 úno 2020, 12:36

Jo a někdy v 70 letech XX století se myslím pořádaly soutěže, kam se modely posílaly poštou... já chodil na ZDŠ ale možná si to někdo pamatuje to by Oranžoví LePiči zezelenali musím říci že v té době jsem byl LMK a tam osobně pouštět modely např takový krasavec jako saper 13
https://www.letadel-modely.cz/saper13
např na kladenským letišti musel člověk osobně....
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 18 úno 2020, 12:41

Libore, ono u těch psů nezáleží na typu soutěže, jestli je to okresní, krajská, republiková nebo mezinárodní. Ona účast na několika soutěžích, absovování bonitace a následné uchovnění bývá většinou, pokud tedy nekupuješ štěně, které má odchylky od standardu a už ve smlouvě je uvedeno, že nesmí být použito k chovu, jednou z podmínek kupní smlouvy s chovnou stanicí. Chovná stanice je totiž za výsledky svých štěňat hodnocena v rámci klubu či svazu a tak mají chovatelé přímo zájem, aby se s jejich odchovy jezdilo na soutěže a výstavy, čím úspěšnější ChS, tím lepší zájemce o další štěňata získáná, mimo jiné. A ono vystavování psů je finančně trochu jiná liga, než modelařina. Uzávěrky přihlášek jsou dvě až tři a čím pozdější termín uzávěky zvolíš, tím větší startovné platíš a dopředu, ne až jestli náhodou přijedeš. A bavíme se o částkách často výrazně převyšujících i tisícovku za psa, pokud nejsi členem svazu či klubu a výstavy si moc vybírat nemůžeš, jsi omezen třeba i očkováním proti vzteklině, kdy nesmíš mít starší očkování jak měsíc před koncem platnosti a čerstvější jak měsíc staré, to jsou už dva měsíce v roce, kdy jsou pro tebe všechny výstavy zapovězené (a u fen navíc nesmíš vystavovat v době hárání) a mně to třeba vyšlo zrovna na Olomouc a tak nejbližší bylo Brno a jinak Praha, Litoměřice, Odolena Voda, České Budějovice ... Pak čekáš přes půl dne, kdy přijde na řadu tvoje kategorie, během patnácti minut je hotovo, pokud máš štěstí, dostaneš V1 a máš splněno
Abch se nevypisoval jen o psech, tak zpět k modelům:
Já byl jako 14 letý na soutěži Prostějov 79, kterou pořádal tehdejší ODPM (Okresní dům pionýrů a mládeže). Byla to akce od pátku odpoledne do neděle dopoledne. Modely se tehdy musely odevzdat na DDM v Prostějově (třeba poštou) několik dní předem, tam z nich vybrali "finalisty" a poslali jim pozvánku. V pátek se odjelo z PV do autokempu na Plumlově, na sobotu byly dopoledne obhajoby, odpoledne pak výlet do místního aeroklubu, v neděli vyhlášení a odjezd domů. Vzpomínám na to dodnes, poprvé jsem jako samouk viděl, co opravdu jde z modelu udělat. Když ti o dva roky mladší kluk popisuje, jak dělal motor do B.534 či jiný vysvětluje pořadatelům, jak předělával Š.238 na jinou verzi, která mu od pohledu není podobná a ty jsi zvyklý, že to, co je v krabičce, je dogma a přes to nejede vlak... Dospělého doprovodu tam moc nebylo, byl to takový třídenní tábor. Samozřejmě jsem skončil poslední, ale všem jsme tvrdil, že jsem byl 15. v republice(ona to byla pravda, víc tam nepustili)
A dovezl jsem si tehdy MiG-15UTI jako novinku, která šla do krámů až za půl roku a z toho obrázku Mistra Velce kamuflované patnáctky nad Tatrami jsem byl na větvi a vlaječku soutěže mám schovanou dodnes

Tak už se to povedlo, dělal tam bordel nestandardní xichtík
Modli se a pracuj, trp kolem sebe voly, nikdy se nerozčiluj, ať přijde kterýkoliv... Bertold Brecht
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš K. » 18 úno 2020, 12:47

Jednoduše navrhuji proxy nerušit ,ale zahrnout jako položku do přihlašování a aby to bylo fér pro obě strany,tak při vyhlašování i výsledcích neuvádět jméno autora,ale modelu a třeba i bez potlesku (:) ,jako jakousi výchovnou daň.Navíc jméno autora zapomene každý v momentě následujícího.Jde mi o žáky.15 letí kluci už dneska cestují po evropě,tak co by nemohli skousnout útrapy dospělých a 18 let je bez debat

Ano....Důvody,způsoby,jak krásně České reago(je)bá)vání,ale nikdo neřeší příčiny.
Miloš K.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 18 úno 2020, 13:03

...ne, Lonestare, tos je jenom důsledně odignoroval... Což klidně dělej dál, ale nedělej ze svý duševní skromnosti náš problém. My svůj způsob řešení, kterym ve svý současný situaci můžem přispět, máme. Řeč o něm byla. Několikrát.
Mimo to neni pravda, že byla jakákoliv výzva (pokud už to tak chceš brát) mířena výhradně na pořadatele soutěží.
ADSTANTES

Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 18 úno 2020, 13:07

Jirko, však ano - u těch psích soutěží jde o to, že na nich získáváš tu bonitaci a uchovnění... Ergo pravidla jsou taková proto, aby podmínky získání té bonitace a uchovnění (o které účastí na soutěži primárně jde) byla jasně daná...
Zatímco na modelářských výstavách/soutěžích (kromě mistráků SMČR), jde, ruku na srdce, jenom "o zlaté trenky" 8-)

Petře, a jaké konkrétní způsoby teda navrhujete ? Já jsem od Vás na těch šesti stránkách nic kromě "zrušte proxy" nezaznamenal. Přičemž konkrétních protiargumentů (legislativních, organizačních atd...) tady zaznělo více než dost...

Jo, před dvaceti lety jsem taky neměl problém naložit do auta pět děcek s plnou výstrojí a jet s nima v koloně podobně postižených přes půl kraje na hokejový zápas... Hluboce obdivuju "blázny" jako je KiR - ale kolik takových je?
Zrovna v sobotu jsem byl na (malé, okresní) soutěži s více než čtyřicetiletou tradicí - kromě místního pořadatelského kroužku tam v dětských kategoriích byl s přímou účastí děcek jen KiR (a možná ještě Děrné, abych nekecal) a (odhadem) 1-2 tatínci se svými ratolestmi - zbytek (+/- polovina startovního pole) byl proxy (včetně zahraničních). Opravdu si myslíte, že kdyby na té soutěži nebylo povoleno proxy, tak by tam bylo 2x více dětí? Ne - byla by tam polovina modelů...

Roberte - to víš, jsem už starý, duševně skromný dědek s Alzheimerem 8-) Můžeš mi, prosím, ten Váš " způsob řešení, kterym ve svý současný situaci můžete přispět", připomenout?
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Látal » 18 úno 2020, 13:19

Libore nepochopils, u psů by spíš bylo proxy žádanější, protože platíš startovné dopředu, třeba čtvrt roku a na určitý počet výstav zkrátka musíš , a stačí prkotina (chřipka, malér v práci) odepíšeš tisícovku i víc z rozpočtu, při neúčasti se startovné nevrací. U modelařiny i když dáš elektronickou registraci, platíš startovné až na místě. Takže chceš soutěžit? Přijeď... Chceš se jen pochlubit? Pošli s modelem někoho do nesoutěžní části.
Jirka Látal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lonestar » 18 úno 2020, 13:21

Což bude mít za následek úbytek modelů v žákovské kategorii (z důvodů, které tady byly mnohokrát výše popsány).
Lonestar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 18 úno 2020, 13:21

Máte i situaci a zrušení účasti na poslední chvíli, portály pro přihlášení elektronicky se otevírají několik měsíc(ů) před akcí, kdo ví koho skolí nějaký koronavirus nebo mu přijde aktivita v zaměstnání a nemůže jet - i požádá bližního svého aby když už o přihlásil modely vzal.... motivací je třeba nepředání věcné ceny , ale to se dostáváme na tenký led prokazování totožnosti a také a právo to vyžadovat ( kolik jich je v SMČRa má průkaz, kolik má Lítačku, Modrou kartu apod, kolik má ISIC ??) .

Jezdím i po světě a všude mají proxy - naposled v Athénách, pán z Kypru přebíral ceny i v dětech a tleskali mu - asi tušili že přiletěl letadlem. (my byli celá rodina)

Jen chci říci na okraj a mimo zápis, že můj kluk má ADHD (Už se bojím, že to bude voda na MOLOKOvův mlýn) a vím jak moc pro jeho sebevědomí, které se i díky třeba osobnímu úspěchu v modelařině (kde může projevit ty schopnosti na které v ZŠ nehledí) a hlavně při osobním převzetí ceny ( i přes jeho ostych) projevuje následně i ve škole .. proto jsem všemi deseti aby děti byli u vyhodnocení..... ale nebudu nikomu nic zakazovat!!!!
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 18 úno 2020, 13:22

Píšeme si tady o lejně.
Už to tady padlo.
Pravidla soutěže si určuje pořadatel soutěže. Tudíž žádný soudný pořadatel modelářské akce proxy nezruší, protože tím poníží stav modelů na akci. Což je jeden ze základních atributů úspěšnosti akce.
Zdeněk_Fabík

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 169 • Stránka 6 z 12 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12

Zpět na Soutěže (Contests)