Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

M3A1 halftrack 1/35 Dragon

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

M3A1 halftrack 1/35 Dragon

Příspěvekod gordonfreeman1 » 01 led 2020, 13:17

Ahoj všem,
pokusil jsem se co nejlíp dle svých schopností postavit tenhle pro mně hodně oblíbený transportér. Doplňky jako celty a deky jsou od Legend. Snad se bude alespoń trochu líbit :) .
Žádný "šmudlink" nemám v plánu, leda že bych někdy vymyslel rozumnou podložku....jinak podle mně nemá zašpinění smysl dělat :P
Přílohy
IMG_20191231_134402.jpg
IMG_20191231_134003.jpg
IMG_20191231_133756.jpg
IMG_20191231_133743.jpg
gordonfreeman1

• Odpovědět s citací

Re: M3A1 halftrack 1/35 Dragon

Příspěvekod Marder » 01 led 2020, 14:06

Zašpinění (opotřebení provozem, zaprášenímá, wash) má smysl. Třeba vystínování celt a dek dodá modelu hloubku. Takto je to jen polotovar.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 01 led 2020, 15:20

Já tedy nejsem zastáncem toho, že na modelu musí být vždy znázorněná špína a opotřebení, model je to i bez toho. Ale tady bych určitě vystínoval ty deky a pytle, takto to vypadá trochu nepřirozeně.
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gordonfreeman1 » 01 led 2020, 17:40

driver306 píše:Já tedy nejsem zastáncem toho, že na modelu musí být vždy znázorněná špína a opotřebení, model je to i bez toho. Ale tady bych určitě vystínoval ty deky a pytle, takto to vypadá trochu nepřirozeně.

Ok, díky za názor :) . Ještě to zkusím dodělat, to není problém :)
gordonfreeman1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 01 led 2020, 18:34

Dodělej trochu patiny dle rad předchozích a budoucích řečníků (nebo podle sebe) a máš velice hezký model. (:)
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gordonfreeman1 » 01 led 2020, 19:33

eso rimmer píše:Dodělej trochu patiny dle rad předchozích a budoucích řečníků (nebo podle sebe) a máš velice hezký model. (:)

Jasan...se právě bojim že to do*ebu :-D
gordonfreeman1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Odin » 03 led 2020, 17:28

Je to Váš model, Vy se na něj budete koukat, či ho mít vystavený.?! Tolik ke šmudlingu… Jinak pěkně a čistě postaveno, líbí...
Odin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gordonfreeman1 » 05 led 2020, 20:17

Moc děkuju za pochvalu Odine :D , hned první příspěvek od moderátora mne pomalu odradil od zveřejňování čehokoli dalšího....

Opravdu si to stavím pro sebe, vím že je to takřka maximum co zvládnu takže jsem spokojený :) . A s těmi doplňky je to prostě fešný ótéčko :)
gordonfreeman1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 05 led 2020, 22:08

Nechtěl jsem tě od něčeho odradit, nemyslel jsem to špatně, ale nakopnout k dalšímu zlepšování se v povrchovce. Spíš by si měl být rád, že jsem reagoval a trochu to tu rozhoupal k příspěvkům. Také se ti mohlo stát, že by si neobdržel žádný koment.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Letec20 » 06 led 2020, 07:13

Tak já myslím, že tentokrát měl Marder pravdu v obou svých příspěvcích...model bez aspon náznaku patiny (pokud se jedná a bojově užitý stroj ) působí polovičatým dojmem. Nenapsal nic tak hroznýho...aby to odrazovalo, naopak dotyčný autor by měl být rád za kritická slova - to je rozhodně pro další stavění přínosnější než jen chvála...
Třeba ten sterilně čistý motor je s těmi celtami na jedno....
Každopádně názor, že patinu na modelu má smysl dělat jen v souvislosti s podložkou - tak to je tedy výrok měsíce :grin:
Letec20

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 06 led 2020, 08:14

Připojím několik postřehů:
- nejde vlastně o M3A1, ale ve skutečnosti o M3A2, všimni si, že boční pancíř "pulpitu" (tzv. kazatelny) je vzadu protažený do takového oblouku, to je právě typické pro verzi M3A2 stejně, jako ty "standardní" rámy pro upevnění čehokoliv... a sklápěcí "šteláře" na zádi korby...
- M3A2 se do bojů v Evropě už nedostaly (tvrzení odborníků), ta verze začala sjíždět z výrobní linky příliš pozdě a tak byly dodávány po válce v rámci MAP například Francouzským ozbrojeným silám, navíc jich zase tolik vyrobeno nebylo, protože výroba záhy skončila - nebylo jich prostě třeba...
- marking, který je vepředu na rámu navijáku by měl být (ve stejném pořadí zleva doprava) zopakován na zadním čele vozidla...
- když jsme u těch dekálů, je dobré používat lesklý lak právě pod dekály, zamezíš tím (a použitím "chytrých vodiček") tomu, aby byl vidět nosný film dekálů - takové to "stříbření", které vidíš kolem čísel a písmen...
- kulomet M2 (obecně zbraně) je zpravidla velmi tmavý a ta silně kovová barva moc skutečnosti neodpovídá, je lepší použít černou nebo černou s barvou děloviny a ještě si pomoci nastrouhanou tuhou/grafitem, který naneseš na povrch součástky uchošťourem a přeleštíš...
- poměrně opakovaným tématem je informace o tom, že ženijní nářadí se dodávalo z továrny v nátěru, resp. nástřiku zelenou barvou, nakonzervované a to, že je list lopaty vyleštěný a dřevěné součásti v holém dřevě je tzv. "veteránský tuning" (ono totiž všechno, co se nějak leskne, může po zamaskování prozradit pozici vozidla a... přitáhnout palbu nepřítele)...
- když jsme u reality, anténní klouby jsou obecně vzato dost choulostivá zařízení a protože bez spojení není velení, tak pověsit na něj cokoliv jako třeba kýbl je nerozumné - jeho místo by bylo mnohem lepší uvnitř vozidla a nebo třeba, když už to musí být, na zadním tažném oku...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gordonfreeman1 » 06 led 2020, 17:20

Díky za postřehy všem :)
gordonfreeman1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gordonfreeman1 » 06 led 2020, 17:29

@greenbaron:

téééda, to je spousta informací ..... děkuju za ně [-o< . Já si zatím všechno stavím ve stavu " muzeum " takže tak ..... jde mi o to si to vozidlo prohlídnut, osahat atd. Ta patina mi nepřijde úžasně nutná, ale je to můj názor a hotovo :?

Jinak byl pro mně celkem záhul ten "čistý motor" už jen udělat kabely, vyrobit rozdělovač a horní hadici k chladiči. Vím, jsem břídil ale líp už mi to asi nepůjde :wink: .

Já při stavbě taky zjistil že jsem postavil něco mezi verzema...ale co jsem se dočetl tak se kolikrát dodělávaly nějaké věci v dílnách a byly z toho kolikrát "kočkopsi" :-D .

Kyblík přesunu, a příště už teda ty nástroje nechám v barvě kamufláže..... veterán tuning je super výraz :-D
gordonfreeman1

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky