Přátelé,
letošní rok po stránce modelářské nebyl pro mě příliš úspěšný. Novinku 1/32 z mé dílny, kterou jsem zde chtěl prezentovat, se mi nepodařilo dokončit ani po roce snaživé práce, tak snad - možná v příštím roce se zadaří. Přesto jsem se po delším váhání rozhodl dát k nahlédnutí výsledek mého boje se stavebnicí TRUMPETER 1/32 Lightning v době nedávné. Nic světoborného nepředkládám. Model v tomto provedení je k dnešku dostatečně provařený snad ve všech měřítcích, tak to berte pouze jen jako takovou připomínku. Třebaže byl tento typ letounu na modelářských webech hojně prezentován, k samotné stavbě bych přece jen přidal pár poznámek. Především jsem se rozhodl kompletně vylepšit šachty podvozků o řadu detailů, rozvodů a to vše bez využití odlitků AIRES. Dno příďového podvozku je odřezáno a vyrobeno nové s příslušnými detaily a následným napojením na oblast nasáváni vzduchu, který TRUMPETER totálně zmrvil. Bylo také zapotřebí upravit chybnou geometrii krytů hlavního podvozku. Otvory v discích kol jsem odvrtal a vnitřek doplnil o brzdný prstenec. Další detaily jsou patrny z fotografií. Kokpit je odlitek AIRES, několik plíšků EDUARD a opět další vlastní doplňky jako na př. v prostoru za čelním štítkem atd. Sedačka je QUICKBOST. Za zmínku snad stojí ještě kompletně zpracovaná mechanika zavírání aerodynamických brzd. Model je stříklý SM GUNZE, pak tónováno filtry, naznačení mírné oxidace….. Výrazný prstenec kolem vstupu vzduchu na přídi letounu je opatřen lehce broušenou folií LONGPLUS. Na povrch jsem bohužel použil příliš jemný wash MIG, který mi prosvítila silná světla při focení, takže pro takto masivní osvětlení to chtělo asi dark wasch. Některé obtisky ze stavebnice byly k nepoužití, protože výrobce místo modré barvy na směrovce použil barvu žlutou a musel jsem pak stříkat podle šablon. Takže to je ve zkratce asi vše k této stavbě. Kolegové, budu rád, když si uděláte krapet času a něco připíšete.
Zanedlouho oslavíme konec roku 2019 a tak bych všem modelářům a příznivcům zde na MODELFORU popřál mnoho štěstí, kopu krásných modelářských zážitků a hlavně pevné zdraví v roce 2020.
Následuje první sada fotografií: