Model kanónovej húfnice D-20 od firmy CROSSRC v mierke 1:12. Model má celkovú dĺžku cca 70 cm a hmotnosť 3,2kg. Model pôvodne určený do exteriéru začal ako rýchlostavba, ktorá sa postupne spomaľovala a v momente keď som zistil , že tvarovo je to celkom podarený model začal som dorábať mnohé detaily. Hlaveň bola vymenená za kovovú a upravená na odnímateľnú. Vzhľadom k tomu, že bol prvotne plánovaný ako ťahaná húfnica za delostrelecký ťahač boli všetky dutiny vyplnené olovenými guličkami a mosadznými pásnicami a kolesá sú vyplnené penovou hmotou pre realistickejšiu jazdu v teréne bez poskakovania.
Stavba modelu je celkom pohodová, jednotlivé diely sedia pomerne presne, bohužiaľ som na začiatku nevenoval dostatočnú pozornosť odstráneniu všetkých deliacich rovín a stopy po vyhadzovačoch ktorých je na niektorých súčiastkach toľko že som si myslel, že sú súčasť modelu.
Ako dokumentáciu som objednal servisnú príručku z roku 1972. Podľa nej som dorábal detaily (pôvodne znázornené reliéfom) ako napr. sklápacie kryty brnenia, bubnové brzdy, vzduchotechnika brzdovej sústavy, náradie, odklápacie kastlíky, páky záveru a spúšte, zdviháky atd.
Dorábané súčiastky sú z medeného plechu a mosadzného drôtu, hlava kladiva je odlievaná z cínu, rúčky náradia sú drevené a na skrutkovanie boli použité hodinárske skrutky M1,2mm.
Na patinovanie boli použité produkty MIG, hnedý wash na zelennú techniku, stará hrdza, hrdzavý prášok, a tmavá zemina.
Väčšie množstvo detailných fotografií si je možné pozrieť tu:
Húfnica D-20