zapi105: Ahoj, problém může být i v samotné hmotně; příčin je vícero - například stačí, když to promrzne cestou k obchodníkovi, nebo je hmota delší čas špatně skladována - degraduje i stářím, byť je pečlivě zabalená. Mne kdysi kousek moduritu promrzl a nešlo ho již zpracovat - drolil se. Neměla jsem dobrou zkušenost ani v případech, kdy jsem používala větší množství vody - vlastnosti moduritu to zhoršilo a také měl tendenci se drolit. V neposlední řadě může vzniknout problém, když se do té hmoty dostanou nečistoty nebo jiné nežádoucí látky - převážně z rukou - je nutné mít při práci stále dokonale čisté dlaně i prsty a nepoužívat žádné krémy. Já mám vždy k dispozici navlhčený hadřík, do něhož si ruce čistím. Pozor také na dlouhodobé hnětení moduritu. Příliš dlouhé zpracovávání hmoty je nežádoucí. Když dělám velmi jemné detaily a nedaří se mi po opakovaných pokusech docílit požadovaného výsledku, musím si pak vzít nový kus materiálu a ten původní třeba použiji pro méně náročné díly. U dobře = optimálně zpracované hmoty je možné docílit vyválením na čistém listu papíru i velice tenkých vláken, která se nerozpadnou, a je možné s nimi dál v pohodě pracovat.
To je pak důkaz, že hmota je v pořádku. Zpracování do použitelné/snadno tvarovatelné formy by mělo jít během chvilky. Mne to zabere maximálně půl minuty, ovšem vždy si ukrojím jen menší kousek a zbytek hmoty opět pečlivě zabalím. Jak jsem už psala, velmi důležitá je teplota - když mám teplé ruce, hmota změkne velmi rychle a snadno se zpracovává. Je však lepivější. Při nízkých teplotách se může občas rozpadat, když se z toho snažím vyválet tenká vlákna. Jinak výzdobu už vyrábím téměř bez použití vody. Lepivost hmoty redukuji nižší teplotou nástrojů, které mám ponořené ve vodě s ledem, ale před použitím nástroje vždy otřu hadříkem, takže jsou jen mírně vlhké. Prsty si průběžně vlhčím od hadříku + takto si je udržuji i dokonale čisté. Veškerou výzdobu na RK jsem zhotovila právě z té hmoty, na níž jsem výše vložila odkaz.
slavkoss píše:naaaadhera, radost pozriet. je to este modelarcina ci skor vysoka skola modelarcenia ci umenie...
Děkuji za slova uznání, moc mne potěšila. Je to už poměrně náročný projekt, ovšem zároveň i parádní výzva dokázat postavit model co nejvěrněji vůči skutečné předloze. Z části je to též umělecká záležitost, neboť na modelu je rozsáhlá výzdoba čítající přes 1000 kusů vlastnoručně zhotovených sošek, plastik a dalších ozdobných prvků - každý je jedinečný originál bez použití formy k odlévání. Takhle to dělali i naši předkové, kdy každou sošku museli ručně vyřezat. Snažila jsem se je v tomto následovat.
********************************* Nu a nyní už opět zpátky do práce. Na střední dělovou palubu postupně osazuji lafety. Lidé se mne občas dotazovali, jak mohu dostat tak velká děla dovnitř modelu. Na první fotce je hezky vidět, že lafeta je zhotovená tak, aby bez problému prošla střílnou a uvnitř je pak připraveno podloží, které umožní umístit lafetu do správné výšky, jako by měla kolečka. U těch 4 kusů uprostřed lodi budou zhotovené i nápravy s kolečky. Ostatní jsou usazené na plných blocích.
Děkuji Doris za vyčerpávající odpověď, budu muset sehnat jinde novej a zkoušet. Ten můj není možno použít . A opět musím chrlit jen chválu nad tvojí prací, je to nádhera pozorovat tu pečlivost a preciznost jakou dovedeš svému modelu dopřát. Držím všechny palce co mám ať se ti daří i nadále
Ahojte přátelé, děkuji všem za milá slova , mám radost, že se Vám RK líbí.
Dokončila jsem zbývající lafety pro dolní dělovou palubu a umístila je do modelu. Dva páry jsou atypické kvůli vnitřním výztuhám, jímž jsem musela přizpůsobit prostor uvnitř trupu. Nyní přijde na řadu doplnění vnitřních rámů střílen, na které mne před časem správně upozornil Bromep.
Dobře je to znázorněno na tomto obrázku - jedná se o "port lining":
Na skutečné lodi (Vasa):
18 lafet na horní a velitelské palubě bude doplněno později, tam už budou znázorněny veškeré detaily včetně takeláže děl.
Pozn.: Model má zástěnu latríny i na levoboku, ale faktem je, že jsem dosud na dobových malbách i kresbách marinistů tento prvek viděla pouze na úponové lavici na pravoboku. RK však bude po dokončení umístěná pravobokem ke stěně, takže to nebude vidět, nicméně třeba se mi podaří najít nějaký důkaz o umístění zástěny i na levoboku a budu to tam moci ponechat.
Postupně doplňuji vnitřní rámy střílen (port lining), na levoboku mám již dokončenou dolní a střední dělovou palubu.Jde to hrozně pomalu, ale zase tím model posunu o trošičku blíže k reálu a navíc jsou střílny propracovanější. Po dokončení vše přelakuji matným lakem (TS-80/Tamiya), čímž zmizí nežádoucí odlesky.
Mimochodem, při brouzdání netem jsem narazila na Veldeho kresbu (pravděpodobně se jedná o loď HMS Triumph) a k mému potěšení má zástěnu latríny na hlavní úponové lavici na levoboku, jak jsem ji také chtěla umístit na svém modelu RK (aby tento prvek byl na obou stranách).
Zapi105 + Connie: Děkuji Vám za pozitivní komentáře, přátelé. V detailech je krása a u tak rozměrného modelu se vyplatí si s tím trochu víc pohrát. Ani jsem však netušila, jak náročné to bude na čas... Ale už mám skoro hotovo, dodělávám horní střílny na úrovni velitelské paluby a brzy vše sjednotí matný lak + postupně také retušuji drobné nedostatky, které tu a tam odhalím na zvětšených fotografiích.
Vnitřní rámy střílen jsou konečně hotové, bylo také provedeno doretušování hran pomocí matného laku.
Momentálně si lámu hlavu nad stěžňovými kladkostroji, abych je zhotovila co nejpřesněji. Solidních podkladů k takeláži k anglickým lodím z tohoto období jsem mnoho nenašla a v knihách, které mám doma, je jen část toho, co bych potřebovala. U nedatovaných obrázků z netu jsem spíše opatrná, i když není vyloučeno, že i tam je možné najít správné řešení. Například jsem našla tohle:
post-1079-0-88071000-1445741906.jpg (14.83 KiB) Zobrazeno 2887 krát
To Kopape: Děkuji za milá slova. Jj, to hledání a absence kompletních podkladů jsou ubíjející. Nezbývá, než se držet Valeho malby, dobových modelů a podložených informací - pokud se je ovšem podaří vůbec najít. Je to těžké, no....
Na modelu se mi povedlo nainstalovat stěžňové kladkostroje (zde jsem se inspirovala dobovými modely a také Valeho malbou, kde jsou jasně vidět violinové kladky v horní pozici kladkostrojů), zbývá pouze jeden pár na zadním stěžni, který bude mít podobné provedení. Zvažuji ještě obarvit světlé lanoví kladkostrojů, aby víc připomínalo dehtované lanoví skutečných lodí. Po dlouhém zvažování jsem se také rozhodla nahradit napínací kladky na úponové lavici hlavního stěžně o něco většími, které lépe korespondují s průměrem hlavního stěžně (14mm).
S ohledem na nedostatek názorných vyobrazení různých prvků a detailů takeláže k lodím z tohoto období jsem zvolila přivázání horních violinových kladek přibližně dle tohoto obrázku z Andersonovy knihy, byť se jedná o pozdější období (obr. 104):
A takhle jsem řešila dolní kladky s háky (obr. 105):
Dobový model anglické lodí Royal Oak z tohoto období (muzeum ve Vídni) s označenými detaily stěžňových kladkostrojů: