Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

AVIA S-99 "OK-BYD" Eduard 1:48

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: AVIA S-99 "OK-BYD" Eduard 1:48

Příspěvekod onysx » 04 lis 2019, 10:31

S těma krytkama má pravdu předseda! Než šmouhy tak spíš oloupanou barvu. Hned mě to netrklo jak jsem byl unesen.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 04 lis 2019, 12:43

Všem děkuji za reakce. Moc mě to těší.

Martin Černý 'Černoch' píše:...jen by mě zajímalo, co mají znamenat ty výrazné šmouhy od dvou krytek na levém křídle shora u kořene. Byly to krytky nábojové schránky pro náboje kanonu. Dle mého laického soudu není důvod na nějaké větší šmouhy od těchto krytek.

O tom, že se jedná o nábojové schránky, vím. Neb jsem je dělal (otvíral) shodou okolností na té G-šestce, která je na poslední fotografii. Dělal jsem je tenkrát do bodovačky, a taky tam byl zádrhel. Ikdyž tehdá tam byl úplně jiný problém. Šmouhy jsou čistě má umělecká invence. Na toto téma doporučuji přečíst článek od Radima Vojty v infu Eduard někdy z loňska kolem Edaye. Velmi hezky je tam popsáno, odkud všude mohou unikat provozní kapaliny a jak je to "vždy logické". Fakt doporučuji. Je to velmi osvobozující. Od přečtení toho článku, už tyto věci moc neřeším. :)
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 04 lis 2019, 13:06

S Radimem jsem na téma patiny mluvil i osobně při návštěvě hangáru. Tehdy jsem si oblezl Spita když přilétli z vystoupení a viděl jsme kde všude co teklo. Problém byl, že zejména na spodku...nějak mě uniká smysl jak by se tolik špíny dostalo nahoru,leda že by náb. schránky byly vymazané olejem...když jsi to dělal tak víš že to byly kovové kastlíky vložené do křídla. Nebudu tady zbytečně šířit plamen bůh ví čeho. K tvému modelu jsem napsal, že je to výborné umělecké dílo, tak ho také beru, ale ty extra šmouhy od těchto schránek mě moc nepasují ani k tomuto uměleckému dílu. :-)
Měj se fajn Peťo. :-)
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 04 lis 2019, 17:53

Martin Černý 'Černoch' píše:S Radimem jsem na téma patiny mluvil i osobně při návštěvě hangáru. Tehdy jsem si oblezl Spita když přilétli z vystoupení a viděl jsme kde všude co teklo. Problém byl, že zejména na spodku...nějak mě uniká smysl jak by se tolik špíny dostalo nahoru,leda že by náb. schránky byly vymazané olejem...když jsi to dělal tak víš že to byly kovové kastlíky vložené do křídla. Nebudu tady zbytečně šířit plamen bůh ví čeho. K tvému modelu jsem napsal, že je to výborné umělecké dílo, tak ho také beru, ale ty extra šmouhy od těchto schránek mě moc nepasují ani k tomuto uměleckému dílu. :-)
Měj se fajn Peťo. :-)

V pohodě, Martine. Nic nešíříš. Jak říkám, moje invence. Není třeba nad každou šmouhou hodiny přemýšlet. To si myslím já. Zrovna v kořeni křídla, kde se pohyboval personál mohlo být špíny až až. Ikdyž se mnou spousta místních nebude souhlasit.
PETR POSPÍŠIL SCALE MODELS: FACEBOOK | INSTAGRAM | PETR POSPÍŠIL PHOTO: FACEBOOK | AIRPLANE-PICTURES.NET
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Špiro » 04 lis 2019, 22:53

Všetko čo je vyššie napísané súhlasím,
krásny kúsok a kus nádhernej roboty =D> =D> =D>
len mi oči kolú tie drevené listy vrtule "olietané" na kov :?
To drevo bolo lepené a nebolo ani ničím potiahnuté, takže radšej nechať celé čierne než ich tak "apgrejdovať" :-D
"Nikdy nie je dosť času urobiť niečo raz a poriadne,
ale vždy je dosť času urobiť to dva a viac krát"!
Špiro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 05 lis 2019, 11:36

Špiro píše:...
len mi oči kolú tie drevené listy vrtule "olietané" na kov :?
To drevo bolo lepené a nebolo ani ničím potiahnuté, takže radšej nechať celé čierne než ich tak "apgrejdovať" :-D

Už jsme to řešili ve vlákně se stavbou. Určitě dřevěné nebyly.
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Midar » 05 lis 2019, 18:28

Martin Černý 'Černoch' píše:...nějak mě uniká smysl jak by se tolik špíny dostalo nahoru,leda že by náb. schránky byly vymazané olejem...

No zrovna tohle se nám letos stalo. Z vnitřního závěsu křidélka (nevím už jestli levého či pravého) začal téct po horní straně olej, a to docela dost. Velká záhada, když v křídle fakt nemá co dělat. No a důvod byl jednoduchý, Steve převážel v prostoru nábojové schránky kanystr s olejem, který začal vytékat. A nešel ven spodem, jak by bylo zdánlivě logické, ale vlivem tlakových poměrů na křídle hořejší stranou a až u závěsu (podotýkám, že i u křídla typu E zůstaly nábojové schránky pro .303 kulomet zachované, akorát se nepoužívaly). Naprosto, ale naprosto nelogický únik :-D

Stejně tak jsem tu někde zachytil diskuzi, možná zrovna u stavby téhle S-99, že je moc očouzená od výfuku na to, že lítala jen asi měsíc a to jí šetřili kvůli záběhu motoru. No, my teď zabíháme motory dva, z nichž jeden je Argus 410, a v minulosti jsem byl i u záběhu Allisonu V-1710, a právě v prvních hodinách provozu tyhle motory čoudí úplně nejvíc, i když se šetří. A to ještě hodně mastně, protože si zpravidla nestačily ještě sednout pístní kroužky, tak to žere hodně oleje. Z Pilatuse jsem po prvních pěti hodinách provozu seškrabával na spodku trupu za výfukama brikety.

Nemluvím o tom, že po lítání člověk otře třeba jen něco, takže část může být čistá a část zadělaná - většinou je to horší zespodu.

Spíš jako námět k zamyšlení na tohle téma uvedu, že v reálu na těhle mašinách nebývá únik provozních kapalin v podobě tenkého čůrku až někam dozadu, ale poměrně brzy se to rozšmrdlá do větší plochy a to ještě nemusí být zákonitě rovnoběžně se směrem letu. Nejvíc je to vidět na vztlakových klapkách po vysunutí, tam se ten čůrek zpravidla rozmázne do šířky. Viz letove foto úniku z chladiče oleje. Stejně tak k některým únikům dojde až při stání na zemi, a pokud se to neotře, tak se to při dalším letu zase rozšmrdlá, ale původní (třeba svislý) směr je tam vidět pořád - díky tomu se může na první pohled zdát, že stopa po oleji je nelogická... viz přiložené foto na zemi po třech letech, kdy jsem byl línej únik od sání ke karburátoru utřít a do toho při stání únik vesele pokračoval dál - vyfoceno asi hodinu po přistání. Přiznám se, že mě překvapuje, že tyhle "pozemní a poletové" úniky bývají na modelech znázroněny jen výjimečně, byť jsou časté.

Prostě možný je fakt cokoliv. Dokonce i vymydlená kačenka může být vlastně docela věrohodná 8-)
Přílohy
5A1F41AF-067D-44DE-BACC-1A8201806AC5.png
5A1F41AF-067D-44DE-BACC-1A8201806AC5.png (448.49 KiB) Zobrazeno 1559 krát
593292F9-A235-4202-B2C0-E92E6D1BD5E7.png
593292F9-A235-4202-B2C0-E92E6D1BD5E7.png (445.43 KiB) Zobrazeno 1559 krát
rozestavěno:
1/48 Z-50M, AZ Model
1/48 Z-226B, MS, Eduard
Midar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr. Lachout » 05 lis 2019, 21:46

to Midar: Díky za příspěvek. Zajímavé čtení. Ne, že bych tím chtěl ospravedlňovat nějaký můj "umělecký" výtvor, ale fakt se tu třeba nebude řešit každá prkotina. Takových příspěvků jen houšť.
Mr. Lachout

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 06 lis 2019, 07:55

Midar - Radime - ale jo, pokud tam táhneš kanystr s olejem tak se to může stát 8-), to je pak ta velice nestandardní situace . Což asi u bezpečnostní 109tky nebyl předpokládám nějak častěji používaný doplněk.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Midar » 06 lis 2019, 12:57

To nebyl, ale pointa je, že stát se může naprosto cokoliv. Na jednom éru momentálně řeším, odkud se mi bere olej v podvozkové šachtě.... :nuts:
rozestavěno:
1/48 Z-50M, AZ Model
1/48 Z-226B, MS, Eduard
Midar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 06 lis 2019, 13:02

Nemáš tam trpaslíky Radime?
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Midar » 06 lis 2019, 13:06

Kéž by. S nima se dá nějak domluvit. Já se spíš bojím, jestli to nejde z olejového chladiče :(
rozestavěno:
1/48 Z-50M, AZ Model
1/48 Z-226B, MS, Eduard
Midar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 06 lis 2019, 13:08

Sucháč na to hodí voko a určí problém v cukuletu :)
Omlouvám se Petrovi za pár příspěvků off.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 06 lis 2019, 14:12

Petře, s radostí a zájmem jsem sledoval stavbu, teď s úctou a obdivem smekám [-o< =D>
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MRMLA » 19 led 2020, 23:04

Nádherné pokoukání! =D> =D> =D> [-o< [-o<
M.R.M.L.A.
Martinova Rekonstrukční Manufaktura Létavých Aparatur
MRMLA

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel