Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 488 • Stránka 15 z 33 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 33
  • Odpovědět s citací

Re: 3D tisk? Nová dimenze modelařiny?

Příspěvekod Vladimir Kafka » 16 říj 2019, 19:23

No... nic, jaký by mělo smysl polemizovat o tom ostatním? Z tvojí strany nejde o debatu, už ani o trolling, ale myslím, že v poslední době, při té frekvenci, už spíš o něco, čemu psychologové říkají volání o pomoc.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 16 říj 2019, 19:28

Ja s Tebou nepolemizujem, máš pravdu, PLA je filament. Dokonca suhlasim, že nie som expert na 3D tlač. Ale asi sa zhodneme v tom, že pre naše účely je SLA/DLP tlačiareň vhodnejšia, však? Alebo nie? Pretože to bolo najdôležitejšie, čo si si mal z toho všetkého zobrať.

Ale prečo hneď urážky? Na to je nejaká diagnóza?
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomHlach » 17 říj 2019, 05:51

Vladimir Kafka píše:No... nic, jaký by mělo smysl polemizovat o tom ostatním? Z tvojí strany nejde o debatu, už ani o trolling, ...

Úplně nerozumím tomu, proč být hned tak útočný, ale dobře. To, že je PLA materiál a ne druh tiskárny je sice pravda, ale na druhou stranu podle mě každý pochopil, co tím chtěl autor říct a s čímž absolutně souhlasím. FDM je vhodná jen tehdy, kdy modeláři nevadí, že s tím bude mít po tisku ještě hromadu práce a i tak nedocílí toho, čeho docílí majitel SLA tiskárny. Nelíbí se mi, že tu ruční práci, která oddělovala ty "lepší" od těch "horších" přebírá do jisté míry umění modelovat, ale to je prostě pokrok a ten nezastavíme. Sám jsem si 3D tiskárnu, konkrétně Anycubic Photon zakoupil a nemohu se dočkat toho, že modely budou ještě lepší než dřív.
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Techdiver » 17 říj 2019, 06:46

Photon S je na strankach vyrobce za 10tis. U nas je “obycejny” Photon za 13tis
Uvazuji o koupi. Jen dotaz - jak moc smrdi pryskyrice?
Techdiver

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Maier » 17 říj 2019, 06:55

Jestli ho chceš, tak se mrkni na e-bay ... tam je česká cena kolem 6.5tis ...
jinak trošku to smrdí, ale gunze Cčka smrdí víc :)
Jinak pokud neumíš kreslit a nemáš v čem kreslit, tak jsou to vyhozený prachy ...
David Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 říj 2019, 08:05

Ja sa teraz učím pracovať vo Fusion 360, je zadarmo pre domáce použitie, tutorialy sú na YT. Je relatívne jednoduchý, po pár hodinách strávených s ním je človek schopný namodelovať menej zložité veci.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 17 říj 2019, 12:05

TomHlach píše:
Vladimir Kafka píše:No... nic, jaký by mělo smysl polemizovat o tom ostatním? Z tvojí strany nejde o debatu, už ani o trolling, ...

Úplně nerozumím tomu, proč být hned tak útočný, ale dobře. To, že je PLA materiál a ne druh tiskárny je sice pravda, ale na druhou stranu podle mě každý pochopil, co tím chtěl autor říct a s čímž absolutně souhlasím. FDM je vhodná jen tehdy, kdy modeláři nevadí, že s tím bude mít po tisku ještě hromadu práce a i tak nedocílí toho, čeho docílí majitel SLA tiskárny. Nelíbí se mi, že tu ruční práci, která oddělovala ty "lepší" od těch "horších" přebírá do jisté míry umění modelovat, ale to je prostě pokrok a ten nezastavíme. Sám jsem si 3D tiskárnu, konkrétně Anycubic Photon zakoupil a nemohu se dočkat toho, že modely budou ještě lepší než dřív.

Mně nejde o slovíčkaření, spíš o to, že i ty cizí termity prostě ilustrujou přístup autora - ve třech větách se hrozně kategoricky vypořádat s nečím složitým, o čem vlastně nic neví, hlavně aby nalákal oponenty do debaty.

Jinak, ad FDM - záleží, na co si představuješ to používat. Samozřejmě jen blázen by na tom tiskl detaily na 1/72 letadla. Ale třeba na diorámata? Terénní prvky, stavby... Tam i když přičtu postprocesing, pořád to podle mě vyjde lépe, než všechno různě lepit a uplácávat postaru. Chce to představivost a ne tunelové vidění.
Co se týče poměru cena/výkon různých SLA tiskáren - nevím, nevyznám se v tom.
Ale každopádně, přesně jak píše David Maier, hlavní bariéra je umět si vůbec nakreslit to, co budeš tisknout, a optimalizovat ten model pro tisk. Dále vyřešit otázky místa, smradu (jasně, není to horší než Gunze C, to má David pravdu, ale zase Gunze C málokdy stříkáš tolik hodin v kuse, kolik trvá tisk :)), naučit se tu tiskárnu fakt ovládat, aby tě 100% poslouchala.
Kdo má tohle vyřešené, tak sorry, ale nějaká cena tiskárny, jestli je 10 nebo 30 tisíc, ho fakt trápit nebude, to je otázka pro teoretika z MF. Praktikovi peněz líto nebude, tiskárnu využije a ještě mu utrhají ruce lidi, co od něj budou chtít tisknout za úplatu. Typický modelář cenu Prusa SL1 utratí za rok, dva, za stavebnice, co nikdy nepostaví...
Chápu lidi, co si ten Photon kupují, podle logiky, že pro začátek na naučení stačí to nejlevnější. Ale já bych se bál, že pak nebudu vědět, co je tiskárnou a co je rukama :) A hlavně, Číňani mi k tomu moc neřeknou.
Ale jak píšu výše, nevyznám se v tom, nikdy jsem SLA netiskl. Třeba je Photon kvalitní i za ty peníze.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 říj 2019, 12:17

Sorry, ale to sú nezmysly. A to jak tie Tvoje "termity" tak snaha niekoho nalákať do debaty, do ktorej si sa pustil sám.

V dobe, kedy Photon stojí to čo tri modely alebo lepšia striekacia pištoľ si to práve môže dovoliť už takmer hocikto. Presne tak ako teraz hocikto kupuje ploter na rezanie masiek.

Naučiť sa modelovať fakt nie je problém, stačí chcieť.

V konečnom dôsledku nemusíš o 3D modelovaní vedieť nič - projektov je v Sieti kopec, nájsť niekoho, kto Ti jednoduchú vec namodeluje tiež problém nie je. A potom si to tlačíš podľa potreby sám.

Až keď sa budeme baviť o zložitých projektoch a komerčnom využití, tak sa môžme baviť o drahých tlačiarňach a bohatých skúsenostiach.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 říj 2019, 12:46

Fusion360 zadarmo tu:

https://www.autodesk.com/campaigns/fusi ... -hobbyists

Učím sa z tutorialov AutoDesk a Larsa Christensena, nikdy som s 3D nepracoval a som v tom lama.

https://www.youtube.com/user/cadcamstuff/videos
https://www.youtube.com/user/AutodeskFusion360

Jednoduché objekty zvládne úplný amatér ako ja behom hodinky. IMHO výborná vec na začiatok naučiť sa základné návyky a postupy.
Přílohy
2019-10-17 13_40_21-.jpg
2019-10-17 13_39_44-.jpg
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 17 říj 2019, 13:12

Já ty tutorialy znám taky, jsou super, Fusion je super, akorát mi asi chybí ta správná složka osobnosti, abych po nakreslení šroubku, svíčky (a předpokládám že jsi dělal i tu rozvodnou krabičku s víčkem) chodil na net a volal že hocičo, volakedy, nič nieje problém. Možná už ty hotový věci i uploaduješ na tu Siet pro nás ostatní? :grin:
Po těch tutorialech jsem si totiž začal kreslit věci opravdu pro svoje modelářské využití a najednou, jak trefuju konkrétní tvar, tloušťku, měřítko, a hlavně musím sám vymýšlet, jak co udělat, a nedělá to za mě Lars, tak to tak jednoduché není. Jo, půjde to, ale nepůjde to hned.
Ty už ale máš jasno a dokonce i propaguješ konkrétní tiskárnu, kterou pokud jsem správně pochopil, ani nemáš :grin: Ale nejdůležitější je kolik stojí.
Jestli si při tom všem nepřipadáš jako k***t, tak ti fakt není pomoci.
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 říj 2019, 13:25

Prečo by som si mal pripadať ako k***t. Mastery na aftermarket sú v drvivej väčšine tlačené na SLA tlačiarňach. Nemusíš byť výnimočne inteligentný na to, aby si došiel k záveru, že pre modelára je SLA tlačiareň vhodnejšia ako FDM.

A už vôbec neviem, ako si došiel k tomu, že propagujem nejakú tlačiareň. Spomenul som hneď tri, ktorú si mal na mysli konkrétne? Form, Prusu alebo Photon?

Tú sviečku a šrubku som ukázal preto, aby si ľudia nemysleli, že modelovanie jednoduchých objektov je čierna mágia. Tak ako rezanie blbých masiek na plátno, ktoré zvládne 10r decko tiež nie je. Stačí si kúpiť ploter za 4 litre a je z teba biznisman. Alebo sa snáď nebojíš, že utrpí Tvoj biznis, keď všetci začnú tie plotre a tlačiarne kupovať?
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 17 říj 2019, 13:34

No já se hlavně bojím chvíle, až ty přestaneš 24h denně obtěžovat ostatní na internetu a začneš něco dělat, pak všem ukážeš a položíš nejen můj byznys, ale budou se hroutit celý odvětví, od tisku dekálů po elektroauta. :cry:
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 17 říj 2019, 13:45

Ale ja stále niečo robím, neboj.

Aha, masky z môjho plotra v Tatrách.

61571_big.jpg

A tu mnou tlačené wet transfery:

https://imgur.com/a/5F6kZ25

Na 3D tiež príde čas. (:)

Bohužiaľ s autami tak trochu v práci bojujem, takže nepomôžem.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasT » 03 lis 2019, 18:14

Nebudu rozporovat co už tu o 3D tisku zaznělo, SLA je určitě na detaily vhodnější.
Ale i na laciné 2 roky staré FDM tiskárně lze vytisknout něco, co se dá za model považovat (i když někam na výstavu bych ho asi netahal).
Svůj výtvor s popisem jsem sem dával v srpnu: https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=180&t=128979 je u něj i odkaz na stažení modelu pro tisk.
Co bych zdůraznil je, že model není nijak přebrušovaný ani barvený (pouze slepený), vše "přírodní odstíny" prodávaných 3D strun.
Image011.jpg
Image028.jpg

Připravuju další větší model :-D
TomasT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomHlach » 06 lis 2019, 11:15

Tak jsem si také 3D tiskárnu pořídil a zatím si jí nemohu i přes nějaké nesnáze vynachválit. Kdyby někoho zajímalo její praktické využití, tak bude k vidění v průběhu stavby HMCS Snowberry (https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=175&t=129147&p=2261323#p2261323)
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 488 • Stránka 15 z 33 • 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 33

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna