Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Galerie techniky
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pz II Ausf. F, Tamiya, 1/35

AFV gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Pz II Ausf. F, Tamiya, 1/35

Příspěvekod jarda malý » 16 říj 2019, 11:36

TRY: a ještě jedna poznámka a už dám pokoj. Kvůli tomu, že Vy neumíte kvalitně nafotit model, nemusíte shazovat ty modeláře co si dali tu práci aby se to naučili a umí to . Já si stojím za tím, že prezentace modelu na webu, nebo kdekoliv jinde, je stejně důležitá jako pěkně postavenej model. Což se Vás, bohužel, zatím netýká ani v jedné podmínce.
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 16 říj 2019, 11:53

.
Naposledy upravil eso rimmer dne 16 říj 2019, 11:59, celkově upraveno 1
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 16 říj 2019, 11:55

Já bych řekl, že to až tak zle nemyslel. Kvalitní fotka je velmi důležitá při prezentaci modelu. Každý modelář si k tomuhle poznání musí dojít sám a stejně tak si musí osvojit i nějakou vlastní techniku, jak ty pěkné fotky vyrobit. Já si vzal z diskuse ponaučení. Včera jsem si připravil dvě lampičky a zkoušel jsem nové postupy se světlem a nastavením foťáku.

foto

ještě to není úplně to pravé, ale myslím že už se to lepší.

jarda malý píše:TRY: a ještě jedna poznámka a už dám pokoj. Kvůli tomu, že Vy neumíte kvalitně nafotit model, nemusíte shazovat ty modeláře co si dali tu práci aby se to naučili a umí to . Já si stojím za tím, že prezentace modelu na webu, nebo kdekoliv jinde, je stejně důležitá jako pěkně postavenej model. Což se Vás, bohužel, zatím netýká ani v jedné podmínce.

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 16 říj 2019, 12:00

daleko lepší 8-)
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 16 říj 2019, 12:00

daleko lepší 8-)
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 16 říj 2019, 12:02

Tak to jsem rád, že jsem vykročil správným směrem. 8-)
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jura Kohoutek » 16 říj 2019, 15:50

Tady je v "kostce" návod jak na focení modelů.https://www.eastmodels.sk/clanky/9/tipy-a-triky/ako-spravne-fotografovat-modely?.html. Já osobně fotím do formátu RAW a pak fotky upravuju v Zoneru ver. 14, kterej už je zdarma ke stažení.
Fotostan nemám a myslím že ho ani nepotřebuju, mám udělanej takovej, no "půl oblouk" z A3 tvrdýho papiru. Lampy z IKEA a žárovky s denním světlem, jedna za 250,-kč.
Jura Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TRY » 16 říj 2019, 17:13

jarda malý píše:TRY: a ještě jedna poznámka a už dám pokoj. Kvůli tomu, že Vy neumíte kvalitně nafotit model, nemusíte shazovat ty modeláře co si dali tu práci aby se to naučili a umí to . Já si stojím za tím, že prezentace modelu na webu, nebo kdekoliv jinde, je stejně důležitá jako pěkně postavenej model. Což se Vás, bohužel, zatím netýká ani v jedné podmínce.

Pane Malý Jardo,
můžete mě citovat sebevíc sarkasticky: s tím, že „model by měl co nejvěrněji kopírovat reálnou skutečnost“ a že jde o „naprosto základní modelářské pravidlo“ nic nenaděláte. To je holý fakt („amen“) – který se ovšem nijak netýká té okolnosti, jestli já sám jsem toho schopen či nikoli. Moje osobní modelářské či fotografické (ne)schopnosti rozhodně nesouvisí s mým názorem, že není od věci model prezentovat spíše v jeho přirozeném prostředí, než na jednolitě kontrastní ploše. Stejnětak je jen pravdou, že velmi často je dokonalá fotka pouze kvalitním důkazem toho, co všechno je na modelu špatně. Domnívám se, že na tento svůj názor, i na jeho vyjádření, mám bezpochyby právo bez ohledu na to, jestli je můj tank zelený a zaprášený či nikoli: stejně jako vy máte jistě právo svou ironií někoho záměrně – a hlavně naprosto zbytečně – shazovat jedině sám. Je to ovšem vaše vizitka, ne moje.

A ještě jedna poznámka a už dám pokoj (chtěl-li jste to sám v rovině osobních invektiv): poctivě jsem prošel prvních 20 ze 127 stránek vašich příspěvků. Pominu-li, že používáte Modelfórum zejména jako reklamní plochu brněnské prodejny (a víceméně věčného rejpala), nějaké vaše modely jsem zde přecejen našel - přičemž u jednoho z nich i váš vlastní komentář: „ad. lanka antény - předělám, na fotce to vypadá ještě hůř než ve skutečnosti, ale i tak jsou tlustý, bez diskuze... ta IFF anténa tam nebyla, nevím na co jsem myslel, přitom mám fotek na skutečnou mašinu pokokot… holt provozní slepota, půjde to pryč... ad. rezavá patina - je to trochu víc do hněda, připouštím. nemělo to žádnej speciální význam, prostě jsem do pistole namíchal na postshading směs trochu víc hnědou než je obvyklý...“ Že by vaše hysterická reakce nějak souvisela s úslovím o potrefené huse…?
TRY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 16 říj 2019, 19:21

TRY> obávám se, že se svým názorem fotografování modelů jste ojedinělý, fotografovaný objekt by měl být na pozadí jasně vidět a ne s ním splývat (což je zase účel kamufláže, že?), fotografická prezentace modelu je v zásadě totožná s prezentací výrobků, např. rámečků ze stavebnic

zásady fotografování jsou popsány například zde: https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=429&t=9271
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jura Kohoutek » 16 říj 2019, 20:15

A máš to hysteriku, tady, teda Jardo. Tohle je přesně to, proč mě kdysi smázli z fora. TŘI kokotský písmena na dvou stránkách melou něco o skutečnosti, pravidlech a fotkách modelu v přirozeném prostředí. Pak vyfotí šermika na pomačkaným prostěradle a umělohmotným talíře. Ovšem kvalitní fotka je důkazem toho co je na modelu špatně.
Pro mě to je opět setkání třetího druhu.

Jinak omlouvám se Ti kolego eso rimer, za příspěvky směřující do prdele. takže k modelu: DAK kamo je taková vyšší dívčí, to bych si nechal až na později. Zkus třeba to stejný, ale jako šedivku. A udělej pěkně wash, pak nějakou stečeninku, zlehka zaprášení... atp.
Jura Kohoutek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 17 říj 2019, 05:42

Děkuji za dobrý odkaz. Alespoň jsem zjistil, že mám podobné nastavení jak popisuje autor článku. Fotím také na vysokou clonu kolem 20-22. Jen používám formát JPEG a fotky už dále neupravuji. Vyzkouším si ten formát RAW a pak si s tím pohraji v tom software Zoner.

Jura Kohoutek píše:Tady je v "kostce" návod jak na focení modelů.https://www.eastmodels.sk/clanky/9/tipy-a-triky/ako-spravne-fotografovat-modely?.html. Já osobně fotím do formátu RAW a pak fotky upravuju v Zoneru ver. 14, kterej už je zdarma ke stažení.
Fotostan nemám a myslím že ho ani nepotřebuju, mám udělanej takovej, no "půl oblouk" z A3 tvrdýho papiru. Lampy z IKEA a žárovky s denním světlem, jedna za 250,-kč.

seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 17 říj 2019, 06:39

Já taky fotím do .jpeg ale nějaká základní úprava je asi dobrá... Minimálně fotku oříznout třeba... Já používám zoner 18, ale to už je pro laiky celkem složitej program kterej umí kde co. Google nabízí zdarma Picassa, což je jednoduchý grafický program pro základní úpravy fotek. Léta jsem používal to, něž jsem přešel na ten Zoner, kterej toho přece jen umí víc. Chce to prostě zkoušet a nebát se toho... Přeju ať se daří.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 17 říj 2019, 08:11

V softwarech asi nebude problém. Mám tu Acdsee, Nějaké Photoshopy a další grafické editory. Spíše jestli se mi bude chtít obětovat tomu tolik volného času. Jelikož jsem však bádavý typ, něco vyzkouším. Minimálně ten Zoner, ten neznám.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 17 říj 2019, 09:16

tak je to koníček a ten nějakou tu oběť volnýho času vyžaduje, ne? navíc málokdo dokáže udělat fotku tak, že je bez nějaké úpravy hned dle představ. ale samozřejmě je to na každým jak moc se chce tomu všemu okolo obětovat, na to si fakt musí každej dojít sám.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TRY » 17 říj 2019, 10:52

Tchert píše:TRY> obávám se, že se svým názorem fotografování modelů jste ojedinělý, fotografovaný objekt by měl být na pozadí jasně vidět a ne s ním splývat (což je zase účel kamufláže, že?), fotografická prezentace modelu je v zásadě totožná s prezentací výrobků, např. rámečků ze stavebnic

zásady fotografování jsou popsány například zde: https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=429&t=9271

Díky za názor vyjádřený bez osobních urážek rozumnými argumenty. Už jen proto si ještě dovolím reagovat.
Možná jsem se svým postojem sám, přesto si za ním stojím. Ano jistě: při prezentaci (například) rámečků stavebnice má samozřejmě smysl jednotlivé díly co nejvíc odlišit od pozadí. U celého modelu se tenhle smysl nicméně ztrácí, protože kontrastní tak jako tak nedokáže být nic jiného než jen samotná – kompletní – silueta na nezvětšené fotce. Znovu: nejde o reklamní prospekt na billboard. Pokud chce někdo skutečně hodnotit kvalitu stavby (začištěné dělící roviny, čistotu lepení, odřeniny, atd.), stejně povětšinou musí nutně sledovat jednotlivé detaily na pozadí vlastní plochy modelu: a kontext celku s jeho přirozeným prostředím (třeba právě i pro možnost posouzení barevného účinku kamufláže) přitom nemusí nutně být nijak od věci… V téhle souvislosti mimochodem: barva předlohy na původním pozadí a barva modelu na jednolitém kontrastu bude už z principu optiky vypadat vždycky jinak - a proč je pak tedy vůbec podstatou mnoha diskuzí při hodnocení modelu právě problematika barevné shody s originálem…?

Nicméně ještě jinak a už ne pro Vás: ať si každý modelaří, fotí, prezentuje… podle svého. Je to jen a jen jeho volba. Stejnětak má každý právo mít nějaký obecný názor a sám se ho, z nejrůznějších konkrétních důvodů, nedržet (jako v mém případě fotek na zmačkaném prostěradle…) a prostě si jen tak hrát. Nebo svoji názorovou volbu v diskuzi vyjádřit: a počítat se stejně svobodným vyjádřením protiargumentace. Ta ovšem nespočívá v kydání posměšků a invektiv. Pokud to někdo není schopen pochopit, pak jsem rád že má o celých DEVĚT písmen delší nick než já.

No, kvůli jedné mé poznámce o přirozeném pozadí v původním komentáři už je tohle vlákno zapleveleno opravdu až dost. Sorry.
TRY

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie techniky