Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Vzkaz pro pana Vyparinu a moderátory Modelwebu.

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Vzkaz pro pana Vyparinu a moderátory Modelwebu.

Příspěvekod Aleš R. » 11 říj 2019, 09:50

Martine (Černý) s druhým Martinem moc na stejný notě nejsem, ale tohle mi nedá. Jak může být v recenzi napsáno: "Modelář nejen, že ubírá materiál dle návodu, ale musí ubrat i v místě, kde to návod neuvádí, aby bylo vše, kde má." Slovy klasika - to by němej neřek i kdybys mu hubu roztrh. Prostě jestli zástavba resinu někoho udiví tak, že tohle musí i napsat, tak to ať fakt raději nedělá. PS třeba je ta tryska i fakt blbě, to je možný a vůbec bych se o to nehádal. Jen ten popis je stejně tak děsnej.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 11 říj 2019, 09:55

Pane Janoušku opravdu si myslíte, že poukázáním na chybu nebo spíš neuvedením něčeho v návodu (v tomto případě ztenčení trupu) je hodno ironické poznámky na pisatele? Aires/QB bohužel toto u svých doplňků ne vždy uvádí. A ano může se stát, že takto jednoduchou konverzní sadu si koupí někdo kdo konverzi bude dělat poprvé a nenapadne ho to. Ani Vy jste své doplňky nedělal bez chyby jako např. opravná SOP na čtvrtkový MiG-15 od Tamiye. Tím nekritizuji Vaší snahu něčím přispět, ale už tehdy jste nebyl začátečník a přesto. Dělat chyby je lidské, ale jen hlupák se znich nepoučí. Chtělo by to trochu pokory a vrátit se zpět na zem z výšin, protože jste se vyprofiloval jako odborník na tvary letadel sloužících v letectvu ČSLA a ke všemu se zde na fóru v tomto smyslu vyjadřujete. Ale myslím si, že zesměšňovat je trochu i pod Vaší úroveň. Vy jako modelář s určitým kreditem zde na fóru byste měl držet konzistentnost názorů a tím se snažit, aby i ten Aires tohle u svých produktů zlepšil. Eduard také má v návodech u svých Brassinů který díl stavebnice zeslabit, aby šel nalepit ten PUR. Proč u Airesů na tom netrváte?
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 říj 2019, 10:42

Aleši...tak nějak předpokládám že výrobce nebo autor konverze ví co, jak kde zeslabit, o kolik uříznout apod. Převedením těchto informací do návodu mě přijde naprosto logické. Navíc, doplnit do návodu takové informace je pro grafika otázkou minut. Když už jsou české firmy v tomto oboru světové, tak bohužel v mnoha případech jsou kvalitou návodů na úrovni "západu", kde jsou návody od konverzí mnohdy přímo tragické.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 11 říj 2019, 10:56

Návody Aires sú kapitola sama o sebe. Teraz mám pred sebou set do kokpitu F-104G v 1/32 pre Italeri a 50% času s ním strávim na hádaní kam to má do trupu presne ísť (set inak veľmi pekný) a čo odrezať alebo neodrezať.

To isté šachty do Tunnana Pilot Replicas.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 11 říj 2019, 10:59

Martin - To s tebou i souhlasím, ale ty bys čekal, že když u modelu fikneš zadek, že tam zasuneš trysku jako kostku lega? Já ne a automaticky bych očekával ztenčení trupu, dokonce naopak, mě by překvapilo (příjemně), že by to tam zasunout šlo. Prostě u after market výrobce to beru jako automatický, že to tam tak nějak nejde a musí se tomu pomoct. Čili by mě netrápil ani ten návod. Proto bych se přiklonil k tomu, že recenzent to spíše neumí. Ale třeba se pletu, neznám ho, jen to tak na mě působí.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 11 říj 2019, 11:09

Atlis píše:Návody Aires sú kapitola sama o sebe. ..... a 50% času s ním strávim na hádaní kam to má do trupu presne ísť (set inak veľmi pekný) a čo odrezať alebo neodrezať.

tak tak s rezinami mám spústu takýchto zážitkov ale s tým treba rátať a nezabudnúť že aj "cesta je cieľ" (:)
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 11 říj 2019, 11:33

Michal Vyparina píše: Za svou recenzi si stojím! Opravovat jí nebudu!

Fakt, ani ta poznámka o "chybějících" nýtech, které jsou vidět i na Vašich ne příliš zdařilých fotkách, si nezaslouží korekci?

Souhlasím, že v návodu by měly vyznačeny místa, kde se musí model upravovat, včetně zeslabení. Zkušený modelář toto ví, ale to není pro výrobce omluva.

Za mne je spíše kořenová příčina sporu v chybné práci redakce ModelWebu - sorry jako Martine.
Takový příspěvek bych osobně nezveřejnil či redigoval, je zřejmé, že slovy pana Janouška recenzent nedorostl, a to nemyslím nijak zle či hanlivě. Ale výsledný result recenze je dle mého soudu hodně ublížený a zavádějící.
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 11 říj 2019, 11:44

Mě se nelíbí kastování zda někdo dorostl nebo nedorost, to zase promiň ty Zdeňku. Tyto výrobky si kupují modeláři různých věkových kategorií. Nikde nemáš záruku, že v určitém věku bude modelář dost zralý na to psát články. Někdo to stihne v šestnácti, někomu není shůry dáno ani v padesáti.
Pokud tu Andy říká že to je výrobek pro zkušenejší modeláře, docela by mě zajímalo kolik modelářů z těch co si sadu koupili (e-shopy, výstavy atd) je zkušených a kolik tak nějak normálních (abych neurazil) A kolik z nich má možnost vyjádřit své případné připomínky....asi tak promile? Ostatní si zanadávají doma, možná konverzi hodí do koše pokud s ní mají problém v instalaci a možná koupí od jiného výrobce (pokud je dostupná). Naši kluci mají smůlu v tom že napíšou své pocity veřejně.
Kritika není příjemná, sám to vím, když někdo kritizuje můj výrobek, ale jak zaznělo,může to posunout dál.
Je hezké jak všichni ví že Modelweb nepracuje dobře, co dělá špatně apod. Když sháníme nové lidi kteří by pomohli, ani ti kvalitní nejeví zájem. Např. když řekne spolupráci ne i ten který má velké připomínky, špatně se něco posuvá dál.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 11 říj 2019, 12:03

To oběžné kolo turbíny je dokonce ještě před odtokovkou. Vše od něj dozadu je jenom trubka.
Přílohy
DBuv92BUAAEX0iD.jpg
e06525a54c4bd842854488e84ded3a11.jpg
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 11 říj 2019, 12:42

Většina výrobců doplňkových sad má v návodech jen třeba barevně naznačeno, ve kterých místech je potřeba obrousit původní díly. Většinou je to opravdu jen orientační.
Minimálně co vím, dělá to tak Eduard u plechů a asi i jiní. Já osobně se za úplného modelářského neumětela nepovažuju, ale než bych něco takového napsal, určitě bych si chtěl podobnou instalaci aspoň vyzkoušet, ať vím, jak to vůbec zvládnu udělat a jestli s tím půjdu na trh. Sám bych si netroufl třeba fotit a psát recenzi na instalaci plechových klapek, nemám v tom dost praxe a trvá mi to i dlouho, když zkouším. Tak mám asi taky o fous výš nastavenou laťku "výstupní sebereflexe", když vím, jak to tady zvládají krásně levou zadní jiní. Takže bych to shrnul tím, že si spíš myslím, že je více chyba na straně recenzenta než výrobce doplňku. Michale, promiň.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 11 říj 2019, 13:26

Martine, já jsem nikdy nenapsal, že ModelWeb dělá něco špatně - ve smyslu opakovaně a dlouhodobě.
Jen mi jedna konkrétní recenze přišla nekorektní. A myslím, že zde měl zakročit redaktor/editor.

Sám dobře víš, že u podobných zástaveb stačí jeden řez trochu nakřivo a máš dvakrát tolik práce, vliv roztažnosti různých dávek resinu, který zvětší/zmenší odlitek a máš další problém se zástavbou atd. atd. To vyžaduje zkušenost modeláře, to není kastování.

A nepřesný, zavádějící návod tomu nepomůže, zde by IMHO Andrej měl tlačit na Aires, aby se v tomto ohledu zlepšili, sám jsi to psal.

Tvá slova o kritice jsou pravdivá, ale platí i pro práci kritika - viz zde jeho mylné informace o chybějících nýtech. To je objektivní nonsens.

Měj se prima. Z.
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 11 říj 2019, 15:40

Uz jenom zbyva naucit recenzenty, ze fotit proti svetlu neni u tohoto druhu fotografie to nejlepsi reseni.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 11 říj 2019, 15:51

Když kouknu na fotky Michala, tak si řeknu že to nejde a je to úplně blbě. Když kouknu na fotky Andyho, tak vidím že to jde a vypadá to víc než přijatelně. V tomto ohledu mi přijde, že je recenze dost zavádějící. To že v plánku není popsáno že musim něco ztenčit mě nechává úplně klidným a dle mého to není podstatou problému (v tomto konkrétním případě).

PS: Z mé zkušenosti si Aires zaslouží kritiku, ale u úplně jiných setů (např. kokpity na Academácké Phantomy, kde je třeba úplně nesmyslně hloubka předního kokpitu min. o 1,5 mm větší, neodpovídá skutečnosti a je naprosto zřejmé, že to autor nikdy ani nezkusil zapasovat do kitu...prostě si to vycucal z prstu)
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 11 říj 2019, 23:41

pelikan píše:Pane Janoušku opravdu si myslíte, že poukázáním na chybu nebo spíš neuvedením něčeho v návodu (v tomto případě ztenčení trupu) je hodno ironické poznámky na pisatele? Aires/QB bohužel toto u svých doplňků ne vždy uvádí. A ano může se stát, že takto jednoduchou konverzní sadu si koupí někdo kdo konverzi bude dělat poprvé a nenapadne ho to. Ani Vy jste své doplňky nedělal bez chyby jako např. opravná SOP na čtvrtkový MiG-15 od Tamiye. Tím nekritizuji Vaší snahu něčím přispět, ale už tehdy jste nebyl začátečník a přesto. Dělat chyby je lidské, ale jen hlupák se znich nepoučí. Chtělo by to trochu pokory a vrátit se zpět na zem z výšin, protože jste se vyprofiloval jako odborník na tvary letadel sloužících v letectvu ČSLA a ke všemu se zde na fóru v tomto smyslu vyjadřujete. Ale myslím si, že zesměšňovat je trochu i pod Vaší úroveň. Vy jako modelář s určitým kreditem zde na fóru byste měl držet konzistentnost názorů a tím se snažit, aby i ten Aires tohle u svých produktů zlepšil. Eduard také má v návodech u svých Brassinů který díl stavebnice zeslabit, aby šel nalepit ten PUR. Proč u Airesů na tom netrváte?

Stejně jako každý rozumně uvažující člověk nestrká kočky do mikrovlnky a nehledá v návodu, jestli smí nebo nesmí kočku strkat do trouby, tak stejně rozumně uvažující modelář, pokud má slícovat dva díly - trup ze stavebnice s kulatou tyskou z polyuretanu, která je větší než díra v trupu, tak zcela logicky dojde k závěru, že se musí zbrousit trup. Přijde mi hloupé kritizovat takovou samozřejmost. Ani rencenzent s tím neměl problém a i bez návodu došel k řešení, že je třeba vybrousit trup. Tady zásadní problém nebyl. Kdyby to byl zásadní problém, tak by celá recenze skončila na větě - tryska je větší než trup, do trupu se nevejde a v návodu není uvedeno, jak si s tím poradit. Tryska je nepoužitelná. Tečka. Tak proto v tomto konkrétním případě na tom netrvám a myslím, že absence takové informace je naprostá prkotina, která nemá na nic vliv.
A vůbec nevím, jakou to má souvislost s omyly. Tady v celé té "kauze" o žádné omyly nejde. Mýlit se je lidské a přiznat omyl není nic špatného. Nemám s tím problém.
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Jursa » 12 říj 2019, 06:08

PetrB píše:
PS: Z mé zkušenosti si Aires zaslouží kritiku, ale u úplně jiných setů (např. kokpity na Academácké Phantomy, kde je třeba úplně nesmyslně hloubka předního kokpitu min. o 1,5 mm větší, neodpovídá skutečnosti a je naprosto zřejmé, že to autor nikdy ani nezkusil zapasovat do kitu...prostě si to vycucal z prstu)

No, zobrali set na staru hasegawu a len k tomu vytlačili nové štítky...
Obrázek
Martin Jursa

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse