Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 79 z 108 • 1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod kms » 30 zář 2019, 09:30

Peta_V píše:Už jsem to někde asi psal, takže ve zkratce!
LEGO..... Plastová letadylka..... Plastová letadla..... Plastové plachetnice (tady už jsem poznal, že to je to co mě baví)...... Dřevo
Ale kdybych dostal dřevěný model hned na začátku, tak tady asi nikdy nebyla ani RC ani AVOS ani Peta_V!

Viem presne o čom hovoríš a úplne s tebou súhlasím. Tiež som si prešiel rôznymi etapami a práve teraz si privoniavam k drevu. Dlho som váhal nad kúpou nejakého modelu, ale zaplatiť 300,-€ a viac pre neskúseného ma vždy odradilo. Nakoniec som si kúpil od číňakov (malý, vymyslený a plný nezmyslov) model a ten ma práve donútil viac študovať a vstúpiť do vôd pre mňa neprebádaných. Tu si práve skúšam svoju zručnosť (ktorou sa nemôžem moc chváliť :'-( , snáď naberiem odvahu a niečo aj ukážem) a nemám obavy, že 300,-€ model popláva dolu Váhom.
Nedajte sa odradiť nepodarkom. Riešenie existuje vždy, len ho treba nájsť :lol:
Le Fleuron 1729 1:72 viewtopic.php?f=177&t=149361
Mig-29 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=36189
kms

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Emilzah » 06 říj 2019, 07:44

Pokud Vám mohu poradit, paní Doris, nenechte se od Vašeho záměru odradit a dostavějte model v maximálně realistickém provedení. Tuctových dekorativních modelů, nemajícími se skutečnými loděmi mnoho společného, jsou mraky. Vy jste už mnohem dál a máte na to, abyste předvedla daleko víc. Proč spadat jen do průměru či podprůměru?

E.Z.
Emilzah

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 říj 2019, 21:45

Emilzah píše:Pokud Vám mohu poradit, paní Doris, nenechte se od Vašeho záměru odradit a dostavějte model v maximálně realistickém provedení. Tuctových dekorativních modelů, nemajícími se skutečnými loděmi mnoho společného, jsou mraky. Vy jste už mnohem dál a máte na to, abyste předvedla daleko víc. Proč spadat jen do průměru či podprůměru?

E.Z.

Děkuji za Vaši podporu, určitě se odradit nenechám. 8-) Denně koukám na nádhernou Valeho malbu RK ve své pracovně a říkám si, jak impozantní plachetnice stavěli naši předkové a jak je dobře, že to lidé zdokumentovali. A právě díky této malbě jsem se vlastně do stavby RK odhodlala:

HMS Royal Katherine.jpg

Vím, že existují modelářské plány "Royal Katherine", které by mi výrazně usnadnily práci; mohla bych se vyhnout předělávkám i problémům, jenže když jsem viděla, co by mi z těch modelářských plánů vzešlo, nevěřícně jsem kroutila hlavou. Jen podle nápisu na podstavci u dokončených výtvorů (s jinak velice zdařilým řemeslným provedením) jsem poznala, že se vlastně jedná o Royal Katherine.

Tohle opravdu není nic pro mne. Mne zajímá pravda, nikoliv fikce, a prostřednictvím stavby tohoto modelu mám příležitost značnou část té pravdy odkrýt:

Malba RK versus model.jpg

Zjišťuji to i při stavbě té malé plastové lodičky Capricorne, kterou jsem původně plánovala jako oddechovku, ovšem nyní, když ji stavím podle skutečnosti, baví mne to mnohem víc. Právě tohle mi přináší v modelaření největší potěšení a motivaci.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 07 říj 2019, 06:17

Nádherný kousek, fakt luxusní. Velká inspirace ale taky hodně vysoká laťka
na případné pokusy o následování.

Já sbírám chuť a odvahu se od relativně jednoduchých plasťáků z druhé světové války
vrátit k té své papírové Enterprize ono to s tím papírem fakt není jednoduché
začínám mít obavu že to bude takový můj bájný jednorožec
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 říj 2019, 10:54

Děkuji za slova uznání. Jj, skutečná Royal Katherine byla nádherná, tak se ji snažím ztvárnit co možná nejvěrněji.
Občas sice potřebuji načerpat trochu energie - i proto nyní stavím Capricorne, ovšem průběžně studuji materiály k RK a spoustu věcí jsem si již ověřila v různých zdrojích, abych je následně dokázala udělat na modelu co nejpřesněji. Takže co nevidět se ke stavbě RK vrátím. Musím rovněž dotáhnout výzbroj, do které se mi nikdy moc nechce, to přiznávám bez mučení...:wink:

Capri vs RK.jpg

Jinak s papírem jsou někdy těžké začátky, ale jak tomu člověk přijde na chuť, je to úžasný materiál, který přináší rozmanité a téměř neomezené možnosti pro tvorbu a to bez nutnosti mít speciální nářadí. Hlavně to nevzdávej a uvidíš, že to půjde. Jsi šikovný a budu se těšit na další pokračování Tvé práce.

**********************************************************************************************
Jednou z věcí, které se chystám na RK upravit, jsou úvazníky kolem předního stěžně. Při porovnání s dobovými modely jsou příliš vysoké, takže je buď zkrátím a nebo zhotovím nové.

vídenský model3.JPG
SM6.jpg
dobový model příd1.jpg
boyne.jpg

Zatím nejsou přilepené, takže to bude v pohodě.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 říj 2019, 15:25

Při prohlížení dalších fotek dobových modelů a rovněž při porovnávání s podklady z odborné literatury jsem se rozhodla snížit úvazníky u předního stěžně, neboť původní provedení bylo mimo realitu ( ve sloupcích jsou provizorně jen zbytky špejlí, ale ve finále je budu kotvit do konstrukce modelu pomocí kovových profilů nebo hřebů):

1.jpg
2.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg

A protože nemám ráda polovičatá řešení a taky mne vyhecovali námořníci na palubě, úpravou projde i dvojice úvazníků u hlavního stěžně, které se mi podařilo bezpečně odstranit. Než tak ale učiním, zvažuji udělat ještě jeden výraznější zásah do konstrukce modelu - chtěla bych posunout hlavní stěžeň (a možná i ten zadní o cca 15-20mm dozadu), čímž bych dosáhla přesnějších pozic stěžňů v porovnání s dobovými modely.

6.jpg
7.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 říj 2019, 15:47

Na dobových modelech anglických lodí je hlavní stěžeň situován zhruba na úrovni, kde začínají zvýšené ochozy, jež vedou na velitelskou palubu:

WS1.jpg
vídenský model1.jpg
SM2.jpg
Royal James3.jpg
HMS Prince14.jpg
boyne3.jpg

Na počátku stavby jsem tomuto zásadnímu prvku nevěnovala dostatečnou pozornost a pozici stěžňů jsem vymezila dle modelářských plánů HMS Prince a také odhadem dle pozic různých elementů z Valeho malby, ale ta má drobné proporční nesrovnalosti a ty mne dokonale zmátly.

Na modelu by úprava pozic hlavního a zadního stěžně vypadala zhruba takto:

RK - nová pozice stěžňů.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 říj 2019, 17:58

Z průběhu úpravy....

Hlavní stěžeň jsem posunula o 20mm dozadu, což je maximum, které jsem si mohla dovolit, abych nemusela zasahovat do úponových lavic - tam dojde pouze k nepatrnému posunu prvního páru napínacích kladek/deadeyes. Velice opatrně jsem vyřezávala otvor v palubě, abych nepoškodila elektroinstalaci vedoucí k osvětlení v přední sekci lodi. Na palubě to nějakou dobu vypadalo jako po výbuchu, v pracovně to psychicky vydržel jen pes.... :lol:
RK - posun hl stěžně.jpg
RK - posun hl stěžně1.jpg

Ovšem i ty 2 cm dle mého názoru tomu dost pomohly:
RK - posun hl stěžně3.jpg
RK - posun hl stěžně2.jpg

Takhle to vypadalo předtím:
RK původní pozice hl stěžně.jpg

Teď jdu uklidit ten binec na palubě a dát všechno do bezvadného stavu, aby předělávku nebylo vůbec poznat. Musím rovněž pořešit podpalubí, kde zůstal velký otvor po stěžni , aby tam pak někdo nezahučel. To by byl průšvih.... :wink:

EDIT: Z průběhu opravy paluby a zhotovení nových úvazníků - jeden z nich už je na svém místě:

2.jpg
0.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 09 říj 2019, 14:43

Zdravím Doris, je moc fajn, že opět pokračuješ v práci. :D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 říj 2019, 17:39

Ahoj Connie,
no já pracuji pořád, akorát občas nevím, co dřív. :lol: Na RK jsem dokončila opravu paluby kolem hlavního stěžně a nalepila již napevno oba úvazníky. Jsou výrazně nižší oproti původnímu stavu, aby víc korespondovaly s provedením na dobových modelech. Upravila jsem rovněž pozici zadního stěžně, který je nyní o 18mm posunutý směrem k zádi.

Takhle to vypadá nyní:
0.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
8.jpg
9.jpg

Je zajímavé, že na modelech postavených dle komerčních plánů, je na středolodí prvek nazývaný central gangway (již jsem na to upozorňovala i dříve):
Central gangway.jpg

RK8 model.jpg
Royal Katherine05.jpg

Ten se však dle podložených informací z odborné literatury (např. Brian Lavery, Arming_and_fitting_of_english_ship_of_war_1600-1815, str. 248) na lodích objevil až později - v 18. století, ale to už nesla RK jiné jméno - Ramillies.
https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Royal_Katherine_(1664)
Dle mého názoru nemá tento prvek na RK z období kolem roku 1670 co dělat.
Naposledy upravil DORIS dne 09 říj 2019, 18:14, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 říj 2019, 17:48

A stejně tak mi připadají hodně podivné gratingy na přední palubě a provedení zvonice včetně chybějící přepážky - na žádném dobovém modelu anglické lodi jsem nic takového neviděla. Netuším, kde na to autor modelářských plánů přišel. :-k

Royal Katherine04.jpg
Royal Katherine4.jpg

Krom toho skutečná RK měla vyosený čelen (viz HMS Prince: https://www.modelships.de/HMS_Prince_I/ ... G_0597.jpg
nebo Saint Michael: https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65963.html - anglické lodě z tohoto období), ovšem na modelářských plánech a potažmo i modelech podle nich postavených je čelen naopak v ose. Tady se domnívám, že by mu překážel přední stěžeň, který byl situovaný hodně vepředu, a tím pádem by čelen neměl dostatečný prostor pro pevnou oporu uvnitř trupu.
Naprosto nerealisticky je udělán také hlavní stěh - měl by být ukotven v otvoru v přením vazu a nikoliv omotán kolem čelenu - ani toto jsem na žádném dobovém modelu neviděla.
V modelářských plánech to nakreslili takto :o :
RK plánek přídě.jpg

Toto je zatím jen zlomek z chyb a nedostatků, jež jsem našla v modelářských plánech k RK. O bližší popis a zveřejnění mne často žádají lidé, kteří mají podobně jako já zájem o realistické provedení modelů historických plachetnic. Nuže budu postupně zveřejňovat i další nedostatky a chyby, na které narazím.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 09 říj 2019, 18:54

Ahoj Doris
podle toho, jak jsi se s dosavadníma chybama na výkresech poprala,
tak pevně věřím, že zvládneš i toto. Tvoje touha po skutečné realitě, tě vždy
dovedla ke správnému řešení problému. Držím ti palce v další stavbě.

Jirka
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 09 říj 2019, 19:35

Neustále obdivuji Tvou snahu upravovat i neupravitelné Doris!!! :hurray: :hurray: Držím palce k postupu, jsem rád, že opět pokračuješ na svém VIP díle!!! :cool: Ondra
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 10 říj 2019, 15:08

Zdravím Doris, vůbec nepochybuji, že si s tímhle problémem poradíš. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zapi105 » 12 říj 2019, 09:04

Jsem rád že pokračuješ v tomhle velkolepém díle. Rád sleduji =D> =D> =D>
zapi105

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 79 z 108 • 1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno