Ahoj Connie, jj, snažím se udělat plachty co nejvěrněji a hlavně je nastavit tak, jak zachycují dobové malby skutečných lodí. Doplnila jsem hlavní (dolní) stěhovku, jak mi poradil Kapitán a jak se mi rovněž líbí na této malbě:
Tím mám již všechny plachty v podélné ose lodi osazené a mohu se vrhnout na ráhna. Stěhovky zatím nejsou zajištěné dvojicí lan k úvazníkům na palubě - je to z důvodu snadnějšího přístupu, který budu potřebovat při další práci,takže tato lana doplním později.
doris to je parada co dokazes udelat ze stare stavebnice promin ze se micham do tvého vlakna ale nemas predstavu kde bych nasel nejake zaklady takelaze na cinskych dzunkach třeba by vedel kapitan jestli muzes porad ja nemohu nikde nic najit dik
Tyto lodě skoro vůbec neznám a netuším, jak je na tom provedení stavebnice s ohledem na skutečnou předlohu. U smyšleného modelu vzniká problém v tom, že pro implementaci realistických prvků je nutné celou řadu věcí upravit nebo kompletně předělat. Můžeš udělat lanoví podle plánku ze stavebnice (nejjednodušší možnost, ale mnohdy je tam spousta dezinformací, které nemají s realitou nic společného), nebo pak zkusit dopasovat na model takeláž podle skutečných lodí z daného období. Různé detaily takeláže i obrázky podobných lodí najdeš třeba na Google:
dik budu holt propátrávat podklady které jsi mi poslala snad se tam něco objevi jedna se o model od trumpeteru chengho sailing ship par fotek ze zacatku jsem dal i do rozestaveno co jsem zatím nasel na internetu tak někdo tvrdi ze je to vymyslena lod jiny zase ze nejake podklady k tomu jsou tak se asi budu ridit tim co ještě najdu o cinskych dzunkach hlavne me zajima ta takelaz
Pokud Tě moje technika zhotovení plachet zaujala a bylo by něco nejasné, napiš. Mohu to ještě podrobně zdokumentovat nyní při Capricorne, kde mne čekají další plachty.
Díky Doris. To je podobné co jsem zkoušel pro RC. Držel jsem se tohoto videa. Jediný rozdíl je, že zde lepí plachty ještě z jednotlivých pásu, což dělá vcelku zajímavý efekt. https://youtu.be/STwCoYafNGc
I já děkuji za inspirativní videonávod. Na podobnou techniku se chystám u plachet pro RK, v měřítku 1/55 budu mít větší prostor pro precizní ztvárnění detailů a na plachtách budou znázorněny dvojité švy. Ty naznačím mikrotužkou a mezi ně vlepím tenký proužek látky nebo obarveného papíru. Musím to nejdřív vyzkoušet a zjistit, co bude vypadat nejlíp a zároveň bude snadnější na zhotovení. I prošívané plachty jsou jednou z možností, ovšem tam je často problém s krabatěním látky, což se mi moc nelíbí.
doris dik prece jen jsem na tech tvých odkazech něco nasel bude se sice muset trochu improvizovat ale to nevadi chci zkusit udelat i plachty tak jak je delas ty moc se mi libi
Džar: Super, jsem ráda, že Ti to aspoň trochu pomůže.
Jirka74: To mne moc těší a děkuji. Je to celkem povedená stavebnice, jen to chce kompletně upravit takeláž a doladit různé detaily. Hodně tomu pomohou i různé doplňky - především CNC kladky a fotolepty, kterých jsem na modelu použila již nemalý počet.
Mám připravená všechna ráhna a po vytvrdnutí barvy je zavěsím na stěžně.
Velice mi usnadňují práci podklady od Kapitána, podle nichž se snažím co nejpřesněji zhotovit jednotlivé prvky:
Plachty budu dělat až poté. Pravděpodobně zhotovím 5 plachet - dolní plachtu na hlavním stěžni vynechám, jak je vidět i na některých malbách, například:
Případně ji mohu udělat skasanou nebo sbalenou; tady mne zaujala poloha plachty - připadá mi, že sbalené plachty by měly být na ráhnu:
Dobře je to vidět třeba tady na dolním ráhnu předního stěžně brigy Niagara:
a nikoliv pod ráhnem, jak jsem byla zvyklá dělat na starších anglických lodích.
Ahoj Connie, jj, plachetnice bez plachet mi připadá jako auto bez kol, a jak se říká, "kola dělají auto", tak je třeba dát si na práci záležet....
Zhotovila jsem košové a brámové plachty a postupně jsem osadila i všechna ráhna na svá místa. Postupně se mi povedlo za pomoci přibývajícího lanoví ráhna vyrovnat a následně se to ještě doladilo i v horizontálním směru, když jsem zavěsila i plachty.
Z průběhu práce + aktuální fotky:
Nyní ještě dodělávám dolní plachtu na přední stěžeň.