Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48893 • Stránka 1357 z 3260 • 1 ... 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Mirek glock Říha » 07 říj 2019, 06:09

Chory píše:
Vl.Šulc píše:
stejohn píše:Dobrý den pane Šulci,

chtěl bych se zeptat, jestli i letos bude na YouTube záznam z kotle s Vámi a panem Ridelem z letošího E-daye. Díky!

Obávám se, že letos ty záznamy nemáme.

Letos jsem se E-daye účastnit nemohl z pracovních důvodů a tak by mě kotel velmi zajímal. Nějak se tam řešilo, že jsem při lepení recenzních modelů Mustanga do Modeláře č.9/2019 postupoval špatně. No nevím. Všechny problémy, které jsem tam zmiňoval, jsem nalezl na všech doposud postavených modelech, jak na modelářských fórech, na stavbách zveřejněných na internetu a dokonce i na modelech v eduardích infech č.8/2019 a 9/2019 - křivě nalepené klapky, špatně dorytý/ dotmelený a onýtovaný vrchní kryt motoru, nedotmelky trupu před náběžnou hranou atd...
Také se zmiňovala subjektivita recenzí. Recenze bude vždy subjektivní podle praktických zkušeností a přehledu na aktuální modelářské scéně modeláře, který ji píše. Bohužel

Kdyby se někdo našel, kdo pořizoval záznam, byl bych rád, kdyby mi jej poskytl. Nerad vařím z toho, co jedna paní povídala. 8-)

Ahoj záznam nemám, ale byl jsem osobně. Tak jak pan Šulc tvrdil, že modely Eduardy nejsou pro začátečníky/děti, tak jeho projev byl úplně stejný a použil hodně expresivních slov, při kterých jsem dceři radši přikry uši. Podle pan Šulce, jsi se nedržel u šachty stavebního postupu (dával jsi tam drátky) a tak Ti to vyšlo špatně. Obecně prý recenzenti v Modeláři kteří staví Eduardy nedodržují návod a proto mají při stavbách problém, který vydávají za problém stavebnice. Jindra byl v jasné defenzivě, což jasně dokázalo oslovení "chlapče" z páně Šulcových úst.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 07 říj 2019, 07:03

Ta šachta je docela delikátní věc. Nejenom tím, jak detailně je provedená, ale i na lepení. Mám za sebou (zatím) Mustangy dva. U prvního jsem se držel návodu a šachtu sestavil kompletně celou bez barvení a hned ji dal do křídla, kam zapadla perfektně, protože díky čerstvému lepidlu se daly díly "tvarovat" a zamáčknout do sebe na fest.

1564387348_DSCN6783.jpg

U druhého modelu jsem postupoval obdobně jako Pepa. Nejdřív jsem slepil "ohrádku", nechal do druhého dne zaschnout, pak jsem ji nabarvil, strop šachty taky a až pak jsem ho vložil na stěny šachty. Moc mi tam nešel, protože díky vytvrdlým spojům se už nedalo se sestavou hýbat, strop šachty do sestavy nezapadl ideálně,tím pádem vyšla o něco vyšší a půlky křídla na sebe na náběžce před šachtou úplně nedosedly.

Co je to ten nedotmelek? Je to místo, které je ve fit testu Chattanoogy Choo Choo na Nymburku vyznačeno červeným kroužkem?
IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 07 říj 2019, 07:28

IPMS Nymburk píše:U druhého modelu jsem postupoval obdobně jako Pepa. Nejdřív jsem slepil "ohrádku", nechal do druhého dne zaschnout, pak jsem ji nabarvil, strop šachty taky a až pak jsem ho vložil na stěny šachty. Moc mi tam nešel, protože díky vytvrdlým spojům se už nedalo se sestavou hýbat, strop šachty do sestavy nezapadl ideálně,tím pádem vyšla o něco vyšší a půlky křídla na sebe na náběžce před šachtou úplně nedosedly.

Postupoval jsem stejně, nakonec, je to dle návodu. Se stropem šachty jsem při usazení do šachty problém neměl, ale křídla jsem nezavřel. Šachtu jsem nejdřív vzal smirkem, potom pilníkem a nakonec Dremelkou, potom jsem křídla zavřel (tím myslím horní část křídel na dolní) bez násilí a bez spáry, což jsem si nechtěl udělat problém s vložkami hlavní kulometů a lícováním křídla na trup. Vložky mi stejně nevycházejí a jeví se mi užší (tenčí) než je profil křídla.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 07 říj 2019, 07:36

Ano Aleši, ale mělo by se to lepit dohromady hned dokud se s celou sestavou dá hýbat, jakmile spoje zatvrdnou a strop šachty s bočnicemi není ve správných úhlech tak, aby sestava zapadla do vybrání v dílech křídla, může nastat situace, kdy bude třeba strop šachty brousit.
IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 07 říj 2019, 07:54

Libore to chápu, ale barvit to budeš jak?
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chory » 07 říj 2019, 08:09

Šachtu jsem "drátkoval" pouze jednu, druhá je ze stavebnice. Jak píše Libor, čerstvě slepenou šachtu vložit do křídla a zmáčknout by asi šlo. Já ale podle návodu nejen seskládával díly ale i barvil. Musel bych tedy po slepení křídla teprve barvit šachtu, což je velmi komplikované (buď spousta maskování nebo štětec). Tak jsem dvě podsestavy barvil odděleně. A je tu problém, který se vyskytuje i u dalších modelářů. Náprava je ale jednoduchá - trochu zbrousit...
Jak sleduji další a další stavby, tak největším problémem stavebnice jsou vztlakové klapky, které jsou na spoustě modelů nalepené křivě vůči vrchnímu dílu křídla.

IPMS Nymburk píše:Co je to ten nedotmelek? Je to místo, které je ve fit testu Chattanoogy Choo Choo na Nymburku vyznačeno červeným kroužkem?

Jj, píšeš, že jsi spoj následně dotmelil, za což máš u mě poklonu (tmelit už nastříkaný model s obtisky, na to nemám kule...). Tento spoj téměř nikdo řádně nezatmelil - viz E-info 9/19, stavby na britmodeller, imodeler atd... Stejně nikdo z návodu nepozná, jak má být vypadat vrchní kryt motoru. Na všech pohledech z vrchu, jak v kamuflážních schématech, tak na obrázku znázorňujícím stříbrné barvy vs. kov, je to nezřetelné, díky pruhu proti oslnění z olivovky.
Details Scale Models
Chory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 07 říj 2019, 09:08

Vl.Šulc píše:Já bych tady potřeboval přidat smajlíka jako na pokrčení ramen (:)

¯\_(ツ)_/¯
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 07 říj 2019, 09:12

Aleš R. píše:Libore to chápu, ale barvit to budeš jak?

Celou sestavu jsem nastříkal metalizérem, střední přepážku a nosník křídla naštětcoval emailem Tamiya. Důležité je ten strop šachty zamáčknout do "čerstvých" bočnic až na doraz, u druhého modelu mi to už tak dobře nešlo, protože sestava bočnic byla zaschlá, šprajcovalo se to a zrovna vepředu u náběžky.
IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 07 říj 2019, 09:31

Že někdo nalepil křivě klapku je problém stavebnice? To jako vážně?
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 07 říj 2019, 09:40

Já si třeba nemyslím, že já to mám křivě, a přesto jsem křídlo nezavřel. Před přilepením šachty jsem její pozici několikrát na sucho kontroloval a nevybavuji si, že by mi neseděla. I teď, když se na slepeném modelu podívám na okraj šachty mi přijde, že sedí se spodní části křídla dokonale.

EDIT jo sorry vy píšete klapku, já četl šachtu :-)
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 07 říj 2019, 09:56

Tiež sa mi zdá, že šachtu mám dobre poskladanú a brúsiť som musel. Je to dosť na tesno. Ale Proxxon a dve minúty roboty. Je pekná, tak to neriešim. Štvú ma iné veci.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Chory » 07 říj 2019, 10:00

Vl.Šulc píše:Že někdo nalepil křivě klapku je problém stavebnice? To jako vážně?

Vzhledem konstrukci modelu ano. Pokud budu dodržovat postup v návodu, na 90% k tomu dojde. Při lepení vrchního a spodního dílu křídla, se křídlo u křidélka příliš zúží. Jeliž klapka má aretaci pouze do spodního dílu křídla, vylézá pak směrem od trupu nad povrch. Abych to napravil, musím buď upravit zavěšení klapky nebo opětovně zozříznout křídlo a ohlídat si mezeru. Já zvolil druhý způsob. V současné době (po dvou stavbách) bych horní a spodní díl v místě křidélek lepil až po vlepení klapek a spáru vklidu vyrovnal.
Problém tam zcela jistě je. Podívej se na postavené modely. Chybí aretace klapky na vrchní polovinu křídla...
Details Scale Models
Chory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 07 říj 2019, 10:06

Chory píše:
Vl.Šulc píše:Že někdo nalepil křivě klapku je problém stavebnice? To jako vážně?

Chybí aretace klapky na vrchní polovinu křídla...

vidím to tak isto , alebo keby tam bol aspoň malý presah zhora pod poťah aby sa ta klapka mala kde zachytiť
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lrybar » 07 říj 2019, 10:59

Sobrý den pane Šulci,až pomine mustangová histerie,měl bych nesmělý dotaz který zde byl možná zmiňován ale číst celou diskusi se mi fakt nechce.
Co takhle L39 ve čtvrtce?Spousta markingů,podvěsů,doplňků.Vedle 21tky by jim to seklo.Děkuji.
lrybar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 07 říj 2019, 11:06

Vl.Šulc píše:Srdečné pozdravy z Helsinek. Omlouvám se za nezodpovězené dotazy, odpovím později dnes nebo zítra ráno.

Trochu pozdě zjistit jak vypadá ponorka, kterou konec konců připravuje SH...
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48893 • Stránka 1357 z 3260 • 1 ... 1354, 1355, 1356, 1357, 1358, 1359, 1360 ... 3260

Zpět na Diskuse