Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

"Španělská školka" - ecklhafty, aneb jak to nemá vypadat...

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: "Španělská školka" - ecklhafty, aneb jak to nemá vypadat

Příspěvekod hoenny » 16 zář 2019, 09:34

Josef Klein píše:Hoenny:
Nejak si nedokazu vybavit jakekoliv tve modelarske dilo, byl bys tak laskav a ukazal nam nektery z tvych,jiste mistrovskych, kousku? Kdyz uz teda mas tu odvahu nekoho kritizovat?

Přílohy
DSCN6535b - kopie.JPG
DSCN6483.JPG
DSCN6219.JPG
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 16 zář 2019, 09:47

Autor si vyhraje s detaily, ale na vytmelení spáry na předku korby se jaksi vykašle... H.
Přílohy
59429343_2320050288033501_2573506509266747392_n.jpg
59565466_2324786550893208_7353590494493933568_n.jpg
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 16 zář 2019, 09:47

to Josef Klein: no s Honzom si si trochu nabehol,on totiž Mistr fakt je. A je to modelár, čo dokáže fakt z ničoho urobiť model.
Mne je úplne jasné, o čo mu ide. Chce poukázať,že občas naozaj nie je na škodu si pozrieť nejakú tú fotku,alebo aspoň poriadne naštudovať návod. I keď občas sa stane,že aj ten návod nie je úplne ok.
A pokiaľ je model naozaj zle postavený,tak mu nepomôže žiadna škola. Ale to platí aj opačne, nie je nič smutnejšie,ako ked modelár postaví super kúsok plný detailov a potom to natrie hrubou vrstvou zelenej farby a hotovo.
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 16 zář 2019, 17:25

Souhlasím s Honzou a Braňom .Sám začínám mít problém se "španělem " .Modely se snažim stavět co nejpečlivěji ,neříkám že dokonale.
Ale co nejvíce podobné k předloze.Novému trendu jsem podlehl i já ,ale né vždy...dosáhnu toho ,co jsem chtěl ,nebo naštudoval a celkově...ehm ,mě to začíná
srát (:)
Co model ,to jinej postup patiny...hmmm ,nejde mi bláto ááá koupim časák ,kde je step by step... :arrow: návod.No nic ,možná to zlepší další kouzelný přípravek :paint:
Dříve jsem stavěl více modelu ročně ,dnes tak dva-tři do roka...zdržuje mě španělák ,páč mi to moc nende.
Ale ,rád studuji a rochním se v podkladech...Kingtiger ,Panther ...proto vlastně reaguji.
Při mém posledním a veřejně dokončeném modelu Kingtiger od Academy ,jsem podklady študoval opravdu poctivě.Jak na patinu atd. mne inspiroval samo že Mig Jimenez.
No jo ,ale jeho prezentovanej ko octopus má uplně jinej mantl ,než li je na origo mašině...není late :arrow: .
Asi málo študoval podklady ,další nesrovnalosti už nebudu rozepisovat.Zájemci o KT jistě poznaj.
Jinak dobré téma ;-I
Přílohy
2.jpg
1.jpg
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Vaněk » 16 zář 2019, 20:15

Souhlasím s Honzou. Je to všechno o trendech a módě - pamatujete na Verlindena a jeho ultra dry brush hran a všech výstupků bílou barvou? Stejný módní extrém je i umělá modulace, stínování apod. - světlo přirozeně dopadá z nějaké strany a na druhé straně je vržený stín, ať už je to 1:8 nebo 1:144... Přirozené postupy jsou fading (blednutí barev působením slunce a deště), opotřebení, prach, bláto, úniky kapalin a maziv, spaliny z výfuků a hlavní, případně rez - ale to vše s mírou, logikou a shodou s originálem...

Ale to je fakt jenom můj názor, který nikomu nenutím: Ať si každý na model namaluje, co chce. (chválit a tleskat bude taky jenom ten, kdo chce...) :-)
Petr Vaněk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Michalovič » 16 zář 2019, 20:31

Upozornenia na chyby a konštruktívna kritika by mali smerovať v prvom rade k dotyčným modelárom, ktorých sa to týka.
Dúfam Hoenny, že si tak urobil...

Ale je pravda že je toho na webe naozaj kvantum.
Modelári akoby stratili zábrany a zverejňujú čokolvek s tým, že očakávajú len a len slová chvály...

Ja napríklad v poslednom čase neprestávam žasnúť nad tým, akú (ne)kvalitu sú modelári schopní natočiť na video a hodiť to na Youtube... (je úplne jedno či je to stavba, farbenie alebo patina)
A ostatní nad tým onanujú že aké je to "amazing", "gorgeous", "beautiful", "great job"...
Akože to mi hlava nebere...
Problém ale potom je keď modelár hľadá niečo kvalitné a inšpirujúce -najprv sa musí preklikať veľkým množstvom sena aby našiel tú ihlu čo hľadá...
Martin Michalovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ZA Model » 17 zář 2019, 14:08

Petr Vaněk píše:Souhlasím s Honzou. Je to všechno o trendech a módě - pamatujete na Verlindena a jeho ultra dry brush hran a všech výstupků bílou barvou? Stejný módní extrém je i umělá modulace, stínování apod. - světlo přirozeně dopadá z nějaké strany a na druhé straně je vržený stín, ať už je to 1:8 nebo 1:144... Přirozené postupy jsou fading (blednutí barev působením slunce a deště), opotřebení, prach, bláto, úniky kapalin a maziv, spaliny z výfuků a hlavní, případně rez - ale to vše s mírou, logikou a shodou s originálem...

Ale to je fakt jenom můj názor, který nikomu nenutím: Ať si každý na model namaluje, co chce. (chválit a tleskat bude taky jenom ten, kdo chce...) :-)

....len jedna drobnosť - menšia plocha odrazí menej svetla (toho, ktoré nie je absorbované samotnou plochou), preto ti napr. na modeli 1/35 nevzniknú obdobné tiene ako na originále. Úlohou modulácie je imitovať chýbajúci podiel svetla. Treba to akurát robiť s rozumom. Takže modulácia nie je nezmysel.
ZA Model

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hrdla » 17 zář 2019, 15:42

Snad k tomu taky něco můžu napsat i když vím, že povrchovka není právě to co by moje modely zdobilo.

Pokud jde o Honzovy modely, tak pro mě jsou absolutní TOP v malé technice. Navíc ty modely jsou nádherný jak na fotkách tak i na živo, což se o některých modelech prezentovaných na webech nebo v časopisech nedá říct. A hlavně u Honzových modelů si můžu být jist, že vše co tam je, tak tam bylo i ve skutečnosti a ne, že tam něco dal jen proto, aby byly "atraktivní".

Souhlasím ale z názorem, že v tomto vlákně nemá cenu pokračovat. Skončí to pouze hádáním bez "vítězů".
hrdla

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krab » 17 zář 2019, 16:45

Nazdar Honzo,
jak procházím tohle vlákno vidím podle úvodu, že ti chytly saze v komíně. Byla doba kdy mě to vadilo taky. Myslím že ty se těmito problémy zabývat nemusíš, ty jsi totiž MODELÁŘ. Ono totiž ta hrouda plastu je vlastně hračka. Aby se z ní stal model musí do něj jeho majitel vložit to co umí. A tady už panují rozdíly v přístupu, zkušenostech, věku, ochotě hledat podklady atd. atd. Takže se kochej modely kolegů které za to stojí a ty ostatní zařazuj jako já do kategorie "hračky". :-D
Carpe diem
HKPM Prostějov
Krab

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 17 zář 2019, 18:39

Strašně rád koukám na hrdlovy a Honzovy modely i když nemají top povrchovku, ale jejich stavby jsou prostě nádherné. Sám takové dokonalosti nikdy nedosáhnu. Na moje modely dost maluji oleji i jinými věcmi, proto to neodsuzuji a některým modelům tyto techniky hodně pomůžou po vizuální stránce. Ale i u mě platí, že se snažím stavět čistě a i na fotky občas kouknu. Neříkám, že se mi to povede vždy, protože drobné nedostatky jsou znakem ruční práce, ale lépe to nedám, jinak s tím modelem ani "nejdu ven". Je fakt, že pokud je model dobře "namalovaný", zvláště v našem úpadkovém měřítku, vypadá na první pohled lépe. Ale jako u každého jiného platí, že všeho s mírou.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boro » 20 zář 2019, 13:10

Zaujímavé téma. Akurát ze nechapem jej ucel.
Modelarstvo je konicek, zabava a nieco co by mal clovek robit rad.. Ja sice presadzujem myslienku ze ked nieco robis rad mal by si to robit poriadne, ale nie kazdy to tam ma.
Ak niekoho bavi viac farbenie tak budis. Ak niekoho stavanie tak nech stavia.. Ale naco to tu rozoberat..
Uprimne aj ja vacsinou pozeram na forak ako puk, kde ludia vychvaluju pracu inych, ktora casto byva podpriemerna. A? Ked myslim ze to ma zmysel tak k tomu napisem konstruktivnu kritiku, ale ak nie tak co? Nech sa doticny bavi, nech ma radost z toho ze sa to paci inym..
Boro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod matto » 20 zář 2019, 13:36

ono účel...
tak ako má právo niekto zverejňovať svoje modely či už pekné alebo menej, tak aj hoenny má právo založiť túto tému ak neodporuje žiadnym záväzným pravidlám.
A tak isto my všetci máme právo sa k tomu vyjadriť alebo sa názoru zdržať. Práve s možnosťou tej druhej voľby by sme sa mali viac zaoberať a nezavrhovať ju.
A to platí aj pre ľudí, ktorý pokladajú za správne vyjadrovať sa na niekoho modely formou, že si založia tému, kde budú negatívne hodnotiť práce autorov modelov, ktorí ani nemajú možnosť sa vyjadriť/obhájiť.

všetci máme slobodu a právo voľby, tak s tým narábajme rozumne.
matto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blackhawkdown » 21 zář 2019, 20:41

Štěrbáček a Mig to už 1000x opakovali....Komu není zhůry dáno tak bude preferovat stavbu..barveni a patina je pro lidi s talentem...citem a podobně...viz.Bunc,proč těch lidí není plnej vystavní sál,protože tj o talentu
blackhawkdown

• Odpovědět s citací

Příspěvekod blackhawkdown » 21 zář 2019, 20:49

Proč znáte Miga,protože před lety vytřel model.světu zrak,právě tím,že začal onu,,školku,,...z nudy a šedi udělal šou...viz.T--55,ta vyhořelá z Iráku...kdo tohle předvede..no já nesouhlasím s tímhle tématem.Se probíralo už hafokrát...fakt nebrat...
blackhawkdown

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mischio » 22 zář 2019, 20:01

Pořád jsem váhal s reakcí. Dávám autorovi za pravdu. Základ má být dobře slepený model a potom těch milion ,,uměleckých" patláren. Někdy to je ,že ,,umělecký" talent přeplácá nedostatek elementárních znalostí jako slepit model rovně a podle návodu.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse