Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pro mne tajemná střela

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Pro mne tajemná střela

Příspěvekod Hloubkar » 09 črc 2007, 21:28

Kamarád mi věnoval střelu, kterou našel při vyklízení půdy. Její výkres je na přiloženém obrázku. Průměr jsem změřil 37.9mm (tenhle a další rozměry viz. můj improvizovanej výkres :arrow: Jinak je střela dutá a na spodní (zadní - jak kdo chcete) odšroubovatelný části je zapalovač. Nevíte někdo co by to molho bejt zač? Já nejdřív myslel, že to je do 37mm PL kanonu, ale s průměrem 37,9mm by jim to nejspíš udělalo trochu problémy.... Předem děkuju všem za rady a názory.
Přílohy
strela.JPG
Povstaň znovu a znovu, dokud se z ovcí nestanou lvi……
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hloubkar » 09 črc 2007, 22:15

Jen ještě pro doplnění. Barva je černá, bez jediný známky koroze a akorát v místech, který vymezuje kóta 30mm je barva taková tmavě zlatavo-hnědá.
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Re: Pro mne tajemná střela

Příspěvekod Tango » 10 črc 2007, 07:01

Hloubkar píše:Já nejdřív myslel, že to je do 37mm PL kanonu, ale s průměrem 37,9mm by jim to nejspíš udělalo trochu problémy....

Já bych zůstal u ráže 37mm. Že je průměr o 9 desetin větší nic neznamená. Číselná hodnota ráže je (především, ale nejen u těchto větších kalibrů) spíše orientační. Nehledě k tomu, že jako ráže se někdy udává průměr vývrtu v polích, jindy průměr vývrtu v drážkách.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hloubkar » 10 črc 2007, 08:53

To Tango. Vono se mi to nezdálo, protože když sem se pokoušel po internetu hledat, co to je zač, tak sem narážel na spousty různých stránek a u 37mm byl udávaný průměr střely menší než 37 mm řádově o pár desetin. PRoto mě právě napadnula ráže 38mm. Ale teda i když by to byla ta 37mm, tak by mne zajímalo, jestli by někdo dokázal určit typ. Já si myslím, že už kvůli tý malý dýlce je to něco protiletadlovýho. PT by byla delší.
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Cvikr » 11 črc 2007, 18:46

Tady tohle jsou náboje 3,7mm do Pak 35/36 co sem našel na netu.Je tomu ta tvoje střela podobná?Jestli jo,tak GRRRRRRR(bledá závist-tak trochu zbírám náboje)Na tom obrázku tří náboju jsou vydět ruzné typy střely taže protitanková střela nemusí být dlouhá-tanky v roce 39/40 ještě nebyli takové panceřové obludy jak v 45.Kdyžtak sem dej fotku-to bude lepší,podle nákresu chybí mosazná vložka do které se zařezával vývrt hlavně,ale i tak-hmmm hezká relikvie
Přílohy
37mm_pak.gif
obus_37pak.gif
Robert Cvikr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hloubkar » 11 črc 2007, 21:29

To Robert Cvikr: Tyhle fotky už jsem určitě viděl. Vůbec to není vono. Pokusím se co nejdřív tu mojí nafotit a vložím to sem. Mosazná vložka pro zářez vývrtu je ta část okótovaná kótou 30mm. V druhým příspěvku to popisuju jako tu část, která má barvu "tmavě zlatavo-hnědou". Z vojny pamatuju, že to k tomu sloužilo, ale protože nejsme všichni odborníci, tak jsem to naschvál napsal neodborně. JInak oproti střelám na fotografiích mi ta moje příjde kratší. Snad se mi to podaří co nejdřív nafotit, ať máme lepší vodítko pro koumání. Jinak ale by mně ještě pro porovnání zajímalo , kolik má dýlku hilzna pro Pak 35/36.
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Cvikr » 13 črc 2007, 09:59

Tak to si mi nasadil brouka do hlavy tak až sem si málem zapomněl vzít zpátky peníze u pokladny v krámu.Ono to taky nemusí být do Paku,ráže 37mm se použivala také u leteckých kanonu např.ruský NS-37 v IL-2 nebo Jak-7T.Taky tu máme německý kanon BK-37mm v JU-87G Stuka.Kanony N-37 byly taky vyzbrojeny MIG-15 a 17 ale to nepřichází v uvahu,tam je ten tvar střely jiný,takový protáhlejší a špičatější.Tato ráže byla taky zavedena u námořnictva-např.37mm Hotchkiss v ruském námořnictvu(viz přiložené foto) a myslím že se i v Plzni dělaly kanony 37mm pro Rakousko-Uherské námořnictvo a to ani nevzpomínám na polní kanony téhle ráže v 1 sv.válce.Takže možností je hodně,nevím nevím.Až to budeš fotit tak k tomu přilož něco pro porovnání měřítka.
Přílohy
37Hotchkiss.jpg
37Hotchkiss.jpg (10.61 KiB) Zobrazeno 861 krát
Robert Cvikr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hloubkar » 17 črc 2007, 16:42

Tak se mi končně podařilo sehnat fotografa (díky Peci) a mám tady pár snímků.
Přílohy
granat.jpg
granat2.jpg
zavit.jpg
zapalovac.jpg
granat3.jpg
pismena.jpg
Písmena, který jsem předtím totálně přehlíd!
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Cvikr » 17 črc 2007, 18:49

No dobrý foto.Máš pravdu,tomu Paku se to nepodobá takže se muže vyloučit. Já bych se přiklonil k tomu že to bude něco z WWI.Tohle by asi chtělo ukázat nějakému pyrotechnikovy nebo ty fotky poslat do Střelecké revue tam by si stím věděly rady a možná by rozluštily i ty značky-i když to g by mohlo být německy ''granaten''Jestli něco zjistíš tak dej pro zajímavost vědět
Robert Cvikr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hloubkar » 17 črc 2007, 19:11

Jasny. Diky za radu. :)
Hloubkar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peci » 18 črc 2007, 09:02

Hloubkar píše:Tak se mi končně podařilo sehnat fotografa (díky Peci) a mám tady pár snímků.

NZ :D
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř...

Historie letiště v Pardubicích - http://www.pavpec.info
peci

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse