Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 78 z 108 • 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod Stanley » 28 srp 2019, 00:20

No, když vidím tu vodu, tak se ti nedivím. :-) To je pirátský ráj? :-D Jinak na loďce už začínám dělat stěžně a nevím jakou mají mít barvu. 8-) Rád bych, aby to bylo jako to meli Frantícina lodích. Ale těžko říct. Viděl jsem bílé, světle i tmavě hnědé. Ty děláš na stěžních ty vrchní patra černá a máš tam i černé ráhno. Proto se ptám.Asi něco vymyslím 8-[ Užijte si dovolenou !
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 28 srp 2019, 09:01

Zdravím Doris, lodička je naprosto parádní. Těším se, až poroste do výšky. :) Užívej dovolenou, podle fotky je to naprostý ráj.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 07 zář 2019, 20:26

Ahoj Doris
Co zde prezentuješ je naprostá pecka. Lodička je nádherná. Nestačím valit oči. :shock:
Za tu dobu, co jsem nekoukal na fórum, tak jsi opravdu krásně pokročila ve stavbě. =D> =D> =D> =D> =D> .
Jen tak dál. Těším se na další pokračování.
J.
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 zář 2019, 14:49

Ahojte přátelé,
děkuji za přání, dovča byla super a hned bych se tam vrátila, když koukám z okna na to pochmurné deštivé počasí.

Asi Vás zklamu, ale s RK v dohledné době nebudu pokračovat, možná se k ní vrátím v příštím roce. Model zatím ponechám v "přístavu", kde je chráněný před prachem a poškozením. Byť není dokončen, i tak se mezi ostatními lodičkami vyjímá celkem hezky....

4.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
0.jpg

Ke stavbě mi chybí kromě potřebných znalostí a podkladů hlavně elán. Snad se to časem zlepší, u těchto náročných projektů, kde je nutné promýšlet každý prvek, jak má správně vypadat a jak ho zhotovit, člověk dříve nebo později vyhoří. Tak nějak cítím, že jsem se už do tohoto stádia dostala.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 08 zář 2019, 16:10

škoda, ja doufal že budu opisovat :-)
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 10 zář 2019, 13:17

Doris, tomu nevěřím že bys dokázala v modelařině vyhořet. Stavíš čím dál krásnější lodě a děláš stále větší pokroky. To spíš lidská zloba a závist dokážou odradit od práce, ale Ty se nad to dokážeš povznést. Jak jsem Ti psal dříve, stavěj hlavně podle sebe a užívej si to. Jako tu exotickou dovolenou s manželem nebo jízdu v parádní káře. Určitě znáš:
https://www.youtube.com/watch?v=pEF1NAeVz6s
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 zář 2019, 06:24

Stanley píše:škoda, ja doufal že budu opisovat :-)

Určitě najdeš lepší zdroje informací. Jedu sice podle dobových podkladů a odborné literatury, ale mám jen zlomek toho, co bych potřebovala, abych měla solidní přehled a větší jistotu, že to dělám dobře.

BestDrifter píše:Doris, tomu nevěřím že bys dokázala v modelařině vyhořet. Stavíš čím dál krásnější lodě a děláš stále větší pokroky. To spíš lidská zloba a závist dokážou odradit od práce, ale Ty se nad to dokážeš povznést. Jak jsem Ti psal dříve, stavěj hlavně podle sebe a užívej si to. Jako tu exotickou dovolenou s manželem nebo jízdu v parádní káře. Určitě znáš:
https://www.youtube.com/watch?v=pEF1NAeVz6s

Ahoj Pavle,
vše má své meze. Překážka vždy vypadá větší, když před ní stojíme, než pak, jak ji překonáme a zpětně se za ní ohlédneme.... Když však vidím, že i při maximální snaze je něco marný boj, tak se ptám sama sebe - má cenu s tím dál ztrácet čas? Člověk by se neměl trápit pro to, co nemůže mít, ale naopak by měl hledat zdroj pozitivní energie a potěšení v tom, co má a co ovlivnit může. V životě jsou důležitější věci než lepení papíru a špejlí..... Plachetnice byly, jsou a budou pro mne srdcovkou, stejně jako rychlá auta. To promoční video Mazdy nelze neznat. Asi si tu jízdu s Tebou někdy dám. Když tedy tak rád koukáš na moje zadní světla :wink: :
http://www.mazdaclub.cz/graphics/owners ... 1886_5.jpg

BTW, tady máš návod, jak se připravit na závody a nepotřebuješ k tomu ani káru:
https://www.youtube.com/watch?v=BnwM4f-dnog
Jako bych viděla Tebe..... :lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 22 zář 2019, 08:46

Hledání podkladů a přemýšlení o tom, co je dobře a co ne dá zabrat. Když už si myslíš, že to máš, zjistíš, že to tak nebylo a jedeš znovu.
Bohužel narážíme na totální nedostatek materiálů a to věčné hledání člověka nejprve brzdí a pak naštve.
Ale časem zapomeneš a pustíš se do toho s novou vervou. Tak ať je to co nejdřív !!!
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 zář 2019, 12:45

To Kopape: Je to přesně, jak píšeš. Nedostatek solidních materiálů a nekonečné, často i marné hledání informací s nejistým výsledkem, dokážou postupně člověka od práce odradit. Dala jsem si čas na rozmyšlenou do konce roku, ale jak jsem psala výše - když vidím, že je něco marné, nemá smysl se pro to dále trápit. Je to jen model, nic víc, nic míň. Největší hodnotu zde pro mne měla příležitost se něco nového naučit a rozšířit si vědomosti o skutečných lodích, a také možnost poukázat na nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích. Takže toho času stráveného nad RK rozhodně nelituji.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 25 zář 2019, 11:23

DORIS píše:nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích

Tohle je ten zásadní problém. :evil: A máš dvě možnosti - postavit a nehledat a nebo hledat a předělávat.
U jachty jsem zvolil druhý přístup - čistě proto, že když stavím model historické plachetnice, tak chci, aby to odpovídalo historii. Bohužel autor plánů byl zřejmě pod tlakem pana Hitlera ( datace plánů je rok 1940 ) a musel co nejrychleji splodit lodní historii Německa. A tak dal dohromady jachtu, vymyslel si Berlin 1674 a další lodě ( text o nesmyslnosti těchto plánů jsem posílal kapitánovi, který se nabídl tohle přeložit ).
Jenže jachta je oproti Tvojí lodi malá a úpravy jsou proveditelné. Kolos, jako je RK musí dát velmi zabrat, protože těch problémů tam máš 100x víc.
Odpočiň si, naber sil a po vánocívh se do toho můžeš pustit (:) .
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 26 zář 2019, 14:02

kopape píše:
DORIS píše:nesmysly a fantasmagorie, které jsou lidem předkládány v "odborné" literatuře či modelářských plánech a stavebnicích

Tohle je ten zásadní problém. :evil: A máš dvě možnosti - postavit a nehledat a nebo hledat a předělávat.

U jachty jsem zvolil druhý přístup - čistě proto, že když stavím model historické plachetnice, tak chci, aby to odpovídalo historii. Bohužel autor plánů byl zřejmě pod tlakem pana Hitlera ( datace plánů je rok 1940 ) a musel co nejrychleji splodit lodní historii Německa. A tak dal dohromady jachtu, vymyslel si Berlin 1674 a další lodě ( text o nesmyslnosti těchto plánů jsem posílal kapitánovi, který se nabídl tohle přeložit ).

Jenže jachta je oproti Tvojí lodi malá a úpravy jsou proveditelné. Kolos, jako je RK musí dát velmi zabrat, protože těch problémů tam máš 100x víc.

Článek jsem přečetl, ale pro zveřejnění překladu je kvůli autorským právům nutný souhlas časopisu nebo autora. Napsal jsem panu Ab Hovingovi dotaz, čekám na odpověď. Když tak udělám vlastní příspěvek s podstatnými informacemi z jeho článků.

Autor Ab Hoving, dlouholetý restaurátor modelů lodí v Rijksmuseum v Amsterdmu, přináší ve zmíněném článku (a dalších) důkazy, že plány holandských lodí v oblíbené modelářské knize Risse von Schiffen des 16./17. Jahrhunderts jsou v hrubém rozporu se skutečností - jinými slovy plány rádoby holandských lodí: fregata ROTTER LOWE 1597, fregata BERLIN 1674, flúta DERFFLINGER 1675, jachta GROSSE JACHT 1678 a fregata FRIEDRICH WILHELM ZU PFERDE 1680 jsou z historického hlediska fantasmagorie. Po převedení linií některých těchto pseudoholandských lodí do počítačového programu DELFTShip se zjistilo, že by tyto lodě nemohly vůbec plout pro absolutní nedostatek výtlaku!

http://www.papermodelers.com/forum/ships-watercraft/38043-90-feet-long-pinas-storck.html

Z německých autorů, kteří vytvořili plány pseudolodí a vydávali je za odborné historické studie v knize RISSE VON SCHIFFEN, jsou nejhorší Rolf Hoeckel a Hans Szymanski. Tato kniha a plány jsou otřesnou ukázkou diletantství a falešné pseudohistorie. Modelář, který má zájem o historickou přesnost modelu, by se měl této knize a dalším od stejných autorů, vyhnout velkým obloukem.

Znova jsem si po letech prohlédl plány z knížky a opět nevěřícně kroutil hlavou nad leckdy dětinským a nerealistickým provedením plánů rádobyholandských lodí. Kdysi jsem je nazval loděmi dobrými tak akorát pro Disneyland. Stejnými fantasmagoriemi, neboli pseudoloděmi v rozporu s realitou jsou také plány a stavebnice francouzských lodí LA COURONNE 1637 a LE SOLEIL ROYAL 1669.

Až na nějaké výjimky (např. Winter, Ketting) patří knihy a plány lodí z východoněmeckého nakladatelství VEB Hinstorff Verlag Rostock do popelnice. Tyto nekvalitní, mnohdy z palce vycucané informace, hojně použili ve svých knihách pro modeláře také Mondfeld (kdysi dávno, takže tam je možné nedostatky částečně omluvit, protože neměl jiné zdroje), u nás Cajthaml (nedávno - toho již omluvit nelze, protože nedostatky východoněmeckých knih byly známy mnoho let před tím, než vydal svoji knížku).

Brandenburská flota, holandský malíř Lieve Verschuier (1627–1686), obraz z r. 1684. Uprostřed je kurfiřtská GROSSE JACHT:
lieve-verschuier-brandenburg-flotte-1684-ed_.jpg

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 zář 2019, 17:38

Mne nejvíce zaráží, když i přes existenci skutečných lodí si tvůrci plánů a stavebnic vymýšlejí totální blbosti + ještě tomu dávají název dle skutečné předlohy a nabízejí své paskvily za nehorázné peníze. Někteří dokonce v popisu svého výrobku uvádějí, kolik času vynaložili zkoumáním a zajišťováním podkladů, aby to přesně korespondovalo s reálnou předlohou.....

Jak říká jedno latinské přísloví: "Mundus vult decipi, ergo decipiatur."
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 29 zář 2019, 21:50

Kpt.KL píše:
kopape píše:

Článek jsem přečetl, ale pro zveřejnění překladu je kvůli autorským právům nutný souhlas časopisu nebo autora. Napsal jsem panu Ab Hovingovi dotaz, čekám na odpověď. Když tak udělám vlastní příspěvek s podstatnými informacemi z jeho článků.

Autor Ab Hoving, dlouholetý restaurátor modelů lodí v Rijksmuseum v Amsterdmu, přináší ve zmíněném článku (a dalších) důkazy, že plány holandských lodí v oblíbené modelářské knize Risse von Schiffen des 16./17. Jahrhunderts jsou v hrubém rozporu se skutečností - jinými slovy plány rádoby holandských lodí: fregata ROTTER LOWE 1597, fregata BERLIN 1674, flúta DERFFLINGER 1675, jachta GROSSE JACHT 1678 a fregata FRIEDRICH WILHELM ZU PFERDE 1680 jsou z historického hlediska fantasmagorie. Po převedení linií některých těchto pseudoholandských lodí do počítačového programu DELFTShip se zjistilo, že by tyto lodě nemohly vůbec plout pro absolutní nedostatek výtlaku!

http://www.papermodelers.com/forum/ships-watercraft/38043-90-feet-long-pinas-storck.html

Z německých autorů, kteří vytvořili plány pseudolodí a vydávali je za odborné historické studie v knize RISSE VON SCHIFFEN, jsou nejhorší Rolf Hoeckel a Hans Szymanski. Tato kniha a plány jsou otřesnou ukázkou diletantství a falešné pseudohistorie. Modelář, který má zájem o historickou přesnost modelu, by se měl této knize a dalším od stejných autorů, vyhnout velkým obloukem.

Znova jsem si po letech prohlédl plány z knížky a opět nevěřícně kroutil hlavou nad leckdy dětinským a nerealistickým provedením plánů rádobyholandských lodí. Kdysi jsem je nazval loděmi dobrými tak akorát pro Disneyland. Stejnými fantasmagoriemi, neboli pseudoloděmi v rozporu s realitou jsou také plány a stavebnice francouzských lodí LA COURONNE 1637 a LE SOLEIL ROYAL 1669.

Až na nějaké výjimky (např. Winter, Ketting) patří knihy a plány lodí z východoněmeckého nakladatelství VEB Hinstorff Verlag Rostock do popelnice. Tyto nekvalitní, mnohdy z palce vycucané informace, hojně použili ve svých knihách pro modeláře také Mondfeld (kdysi dávno, takže tam je možné nedostatky částečně omluvit, protože neměl jiné zdroje), u nás Cajthaml (nedávno - toho již omluvit nelze, protože nedostatky východoněmeckých knih byly známy mnoho let před tím, než vydal svoji knížku).

Brandenburská flota, holandský malíř Lieve Verschuier (1627–1686), obraz z r. 1684. Uprostřed je kurfiřtská GROSSE JACHT:
lieve-verschuier-brandenburg-flotte-1684-ed_.jpg

Ten odkaz na studie Ab Hovinga je super. Četl jsem jeho příspěvky na více fórech, má to hlavu a patu, jen prosadit něco nového bude trvat asi hodně dlouho!!!?? Ač odborník, preferuje modelaření pro zábavu, poučení a užití si koníčku. A jak řekl slovy pana Googla, "Je to jediná věc, o které můžete ve svém životě rozhodnout vše"... :-k :| O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 29 zář 2019, 22:29

Trochu opačný pohled ode mě (i když teď to vidím stejně)! Podle mě je dobře že se dají koupit zjednodušené a lehké modely čehosi (bohužel tomu neodpovídá cena, ale nechme peníze stranou).
Už jsem to někde asi psal, takže ve zkratce!
LEGO..... Plastová letadylka..... Plastová letadla..... Plastové plachetnice (tady už jsem poznal, že to je to co mě baví)...... Dřevo
Ale kdybych dostal dřevěný model hned na začátku, tak tady asi nikdy nebyla ani RC ani AVOS ani Peta_V!
Tu trpělivost a touhu po super výsledku si musí člověk vypěstovat a nemyslím, že nejlepší cesta je zmrsit stavebnici třeba za 20K!
A začínat jen z plánů maraton třeba na 10let? Nesmysl. Když pomineme peníz, tak přesně tyto výrobci dělají (bohužel aniž by si to asi uvědomily) vcelku dobrou službu.
Můj názor!

Jinak Doris moc mě mrzí, že tady neuvidím další pokračování nějakou dobu. Na lanoví jsem se moc těšil!

Až zase dostaneš chuť do pokračování........ I'll be back [-o<
rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 29 zář 2019, 23:25

Ondras71 píše:A jak řekl slovy pana Googla, "Je to jediná věc, o které můžete ve svém životě rozhodnout vše"...

Pro úplnost - tam to bylo v návaznosti na pravidla Navigy a hodnocení modelů.
Ale abych se Ti přiznal, dlouho jsem nad touhle větou přemýšlel. A je v ní tolik pravdy.
Je přece na každém modeláři, jak loď ( nebo jakýkoliv jiný model ) postaví - zda více či méně detaily, historicky správně, nebo jen podle dostupných plánů - bez zkoumání historie a jestli chce, či nechce jet na nějakou soutěž.
Má radost z hotového postaveného modelu ? Určitě ano a o té radosti z hotového díla by to mělo být.
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 78 z 108 • 1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno