Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tamiya Limonene cement

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Tamiya Limonene cement

Příspěvekod 172flogger » 06 bře 2012, 14:00

Já nevím, děti naštěstí řešit nemusím. Naopak ale vůně místo smradu mi pomůže uchránit okolí od smradu. Navíc to lepidlo (starší husté Limonene, nové E.T. nevím) smrdí takovým způsobem, že si to s jídlem fakt nikdo nesplete.

PS: Obavu o dětí chápu, ale právě jsi před chvílí poslal ve vedlejším tématu ekology do pr...e a psal, že liješ ředidlo do odpadu. Teď fakt nechci moralizovat a už vůbec ne se do tebe navézt, ale podle mě to je horší, než nějaké aromatizované lepidlo.

warfor: mám to chápat tak, že Limonene Extra Thin je hustější, než klasický původní Extra Thin?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 06 bře 2012, 14:02

ano limonene extra thin je trosku hustejsi ako obycajny extra thin
- navyse dlhsie schne
- nevzlina tak
- nelepi cez farbu

ja osobne som sa vratil k obycajnemu a k tomu este Gunze S
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 06 bře 2012, 14:03

Kurňa, to aby som si rýchlo nakúpil ešte klasiku!
Ja pomaranče nemusím. :?
A pôvodná vôňa/smrad modelárčiny mi asi bude fakt chýbať. :oops:
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 06 bře 2012, 14:15

Počkej, původní ET se snad prodávat nepřestane, podle mě je to produkt navíc a ne náhražka.

Klingo: díky za info. Asi ho zkusím koupit a uvidím.
Teoreticky by neměl být problém ho zředit klasickým extrathinem nebo tím Gun S.

Mně teda lepidla a chemie už smrdí. Dřív mi voněl akorát Revell Contacta Pro s jehlou, ale i to je hnusný chemický smrad.
Zato ale voní některé nové modely, když se krabička poprvé otevře :)
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 06 bře 2012, 14:30

172flogger píše:Já nevím, děti naštěstí řešit nemusím. Naopak ale vůně místo smradu mi pomůže uchránit okolí od smradu. Navíc to lepidlo (starší husté Limonene, nové E.T. nevím) smrdí takovým způsobem, že si to s jídlem fakt nikdo nesplete.
PS: Obavu o dětí chápu, ale právě jsi před chvílí poslal ve vedlejším tématu ekology do pr...e a psal, že liješ ředidlo do odpadu. Teď fakt nechci moralizovat a už vůbec ne se do tebe navézt, ale podle mě to je horší, než nějaké aromatizované lepidlo.

Aromatizované lepidlo nemá s ekologií nic společného. Je vidět, žes nepochopil. Osobně mi to může být u zadku anžto dětí nemám a do svého kýble si těch pár kapek ředidla, které se za chvili stejně odpaří, klidně budu lít dál. Když dá někdo vůni něčeho co se jí něčemu co se zásadně jíst nemá není to dobře. Kdyby to blbý lepidlo vonělo po šeříku neřeknu ani popel. Navíc je to uplně zbytečný.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLingO » 06 bře 2012, 14:35

co sa smradu tyka: co nesmrdi to nedrzi (ci farby alebo lepidla) :mrgreen:

Milan: to ze by to mohlo pripominat jedlo nic nemeni na fakte ze ak su deti tak male ze sa im to vysvetlit neda tak treba tieto veci schovavat, a ked uz sa im to vysvetlit da tak im to treba dorazne vysvetlit ze to nie je na jedenie ... moj nazor
"You can't have too small of a chip." - Michael Rinaldi
KLingO

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 06 bře 2012, 15:35

Milan Holzapfel píše:Na nikoho nic neházím. Neštěstí a průser je dílem okamžiku. Děti neuhlídáš a náhoda je blbec. Mě to k smíchu moc nepřijde jestli tobě jo tak tě lituju. Zažil jsem dost úrazů a poleptaných sliznic právě z výše popsaných situací.

Děkuji, ale netřeba mě litovat ;-) jen mě prostě rozstřelio, že takovéhle téma budeme řešit na modelforu :grin: čekal bych to spíš na nějakém bestmatka.cz nebo chranimedeti.com :grin: jinak fakt v poho 8)
warforum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peter Frišlovič » 06 bře 2012, 16:03

Mňa ešte napadlo: vôňa citrusov a ešte nejaká čo si teraz z fleku nespomínam (mäta?) vraj výrazne posilňuje chuť do jedla.
Tak aby sme nakoniec kvôli takýmto novým výstrelkom neskončili skôr pri tanieroch ako pri modeloch :grin: :grin:
Potom slovné spojenie "Ja tú modelárčinu fakt žeriem" dostane úplne iný význam. :lol: :lol: :lol:
Peter Frišlovič

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek3057 » 06 bře 2012, 16:16

No já nevim jak Vy ale já nikdy nepil žádné barvy,nelízal lepidlo nebo pil savo a nemyslím že by se to doma nějak zvlášť zabezpečovalo .... chyba bude ve výchově ne v tom že lepidlo voní jako citron
Radek3057

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hummer » 06 bře 2012, 16:16

A že po citrónech a jahodách a já nevim po čem všem voní různý Jary, sapony, Domestosy a i Sava tě nerozčiluje? :lol:
Na průměrnym pracovním stole modeláře je tolik dítěti životu nebezpečnejch věcí, že jedna flaštička vonící jako pomeranč už to moc nezhorší.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 06 bře 2012, 16:19

STOP THE FLAME ;-) už ho nechte, shodneme se na tom, že to myslel určitě dobře, jen plakal na špatném hrobě.
Každopádně uzavřel bych to tak, že lepidlo funguje, fajně vzlíná, to že nejde lepit skrzeva barvu netusím, bo to většinou na barvu lepím vteřiňákem.
warforum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 06 bře 2012, 16:50

Milan Holzapfel píše:
Je vidět, žes nepochopil. Osobně mi to může být u zadku anžto dětí nemám a do svého kýble si těch pár kapek ředidla, které se za chvili stejně odpaří, klidně budu lít dál. Když dá někdo vůni něčeho co se jí něčemu co se zásadně jíst nemá není to dobře. Kdyby to blbý lepidlo vonělo po šeříku neřeknu ani popel. Navíc je to uplně zbytečný.

Spíš naopak. Čuchal jsi k tomu lepidlu vůbec, tobě to připadá jako jedlá vůně? Mně ne. Je to normální smradlavé lepidlo, ve kterém je přidaný jiný extrasilný smrad, který původní smrad přebije. Je to něco jako smradíky do auta, spreje do bytu nebo do WC. To je to samé, jako kdyby sis ztěžoval, že ti děti můžou žrát stromečky visící v autě a mejdlíčka v záchodě a chtěl jsi je zakázat.
Znáš takový ty sprejíčky do WC? Jedná dávka ovoní koupelnu od všech hovínek, ale jakmile si to stříkneš do obličeje, nedá se to vydržet. S tou Tamiyou je to to samé, sama o sobě taky voní tak silně, až to smrdí, není se čeho bát.

A ten LIMONEN není nějaké příjemné aroma, ale samo o sobě je to taky chemické svinstvo. Kdyby se místo Limonen napsalo 1-methyl-4-prop-1-en-2-yl-cyklohexen nebo C10H16, hned to vypadá jinak:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Limonen

KLingO píše:co sa smradu tyka: co nesmrdi to nedrzi (ci farby alebo lepidla) :mrgreen:

To asi platí pro ty různé "non toxic" výrobky, ale tamiye smrdí jak vůně ho hazlíku a lepí dobře.
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod 172flogger » 06 bře 2012, 16:52

než jsem se vrátil k pc, hezky jste to tu uzavřeli
.
172flogger

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 08 bře 2012, 16:13

Já toto lepidlo doma nemám, takže nevím, jestli opravdu obsahuje limonen nebo je to jen v názvu. Pokud obsahuje, nevím přesně, jakou má v lepidle funkce, ale nebude tam jen pro vůni.
Pro Milana - obávám se, že tentokát nemusíš mít pravdu. Limonen se v přírodní podobě (z kůry citrusů) používá například v odbouratelných čistících prostředcích (já to znám z čističů na jízdní kola), které se skutečně považují za ekologické.
Pro Floggera - ten chemický vzorec opravdu nenahání o nic větší hrůzu než pojmenování limonen. Z uhlovodíků jsme my všichni :-).

Ale jak píšu, složení lepidla bohužel neznám, takže jsou to jen dohady.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Hallenbeck » 26 črc 2019, 01:06

Jen tak mimochodem. Limonen je terpen a získává se z přírodního zdrojů - z citrusového oleje (-> ze slupek citrusových plodů). Terpeny obecně jsou rostlinného původu, jsou významnou složkou silic - vonných olejů, viz aroma lampy.
Nejsou známé žádně negativní dopady Limonenu na lidský organismus. Je to mimo jiné výborné ředidlo, takže bych očekával, že bude dominantní složkou co lepí v tomto lepidle. Jeho molekula je tvořena izoprenoidními jednotkami. Plastik je nepolární, a limonen by jej měl leptat, a tudíž by měl rozpouštět i syntetické barvy. Akryly a vodové by měly být inertní, ačkoliv odolností akrylů si nejsem úplně jistý. Ano schne pomaleji, jde spíše o olejovitou látku. Tož tolik chemické doplnění.

Rozhodně bych jej ale nedoporučoval pít v takto koncentrovaném stavu. V minerálkách s vůni citrusů, nebo ve vychlazené vodě ve které máte nakrájené kolečka (i se slupkama) citrónů, pomerančů (limetek, mandarinek a podobných citrusů) klidně píjte, ale ne takto koncentrovaný...
Joe Hallenbeck

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna