Děkuji, těší mne, že se Ti lucerny líbí. Ještě jsem doladila spodní část a udělala drobnou úpravu na vrcholcích luceren, abych design víc přiblížila dobovým malbám.Takhle mi to připadá lepší a více podobné Sailmakerově vyobrazení RK:
Pro zajímavost přináším pár společných fotek RK a SoS postaveném v měřítku 1/90; před časem jsem porovnávala jejich přídě, nyní jsem to vzala z opačné strany. Výzdoba na trupu RK je téměř kompletní, oproti SoS, kde je přes 2200 kusů zlacených ozdob, čítá jen něco málo přes 1000kusů. Její zhotovení však bylo s ohledem na větší měřítko i propracovanost náročnější. Na RK jsou zároveň všechny elementy výzdoby jedinečné a představuji čistě ruční práci, ani jeden kousek výzdoby nebyl vytvořen odléváním. Naši předkové taky dělali vše jen s použitím prostého náčiní a ručně, nuže s úctou a obdivem k jejich mistrovské práci jsem zvolila právě tuto cestu.
Zdravím Vás, nejprve za lucerny a pokrok na modelu.
Ohledně vlajek - vzhledem k tomu, že jsou k dispozici nejen dobové písemné údaje o velikostech vlajek anglických královských válečných lodí z druhé poloviny 17. stol., ale dochovalo se také několik vlajek z té doby, můžete modelovou vlajku RK udělat historicky přesnou a posunout tak modelářský level opět o něco výše.
Nejprve nějaké historické informace o anglických královských lodních vlajkách druhé poloviny 17. století, pro zajímavost.
Podle zmínek Samuela Pepyse (1633-1703), vysokého úředníka námořní komise královského loďstva, v polovině 60-tých let 17. stol. měly vlajky královských lodí poměr výšky a délky určen takto: na standardní šířku vlajkového plátna (breadth = 11 palců = 27,94 cm) byla vlající délka půl yardu = 45,72 cm (yard = 3 stopy = 36 palců = 91,44 cm), tj. na 11 palců šířky připadalo 18 palců vlající délky. Jinými slovy, teoretický poměr délky k šířce činil 18:11 = 1,64. Skutečná vlajka měla o něco menší šířku kvůli sešitým švům jednotlivých pásů plátna a zahnutému lemování horního a dolního okraje, poměr stran hotové sešité vlajky tak činil cca 1,67-1,7. Velikost královských vlajek se v časech RK určovala počtem tzv. šířek plátna o 11 palcích (breadths) žerďového okraje, podle velikosti lodi.
Jednotlivé pásy obarveného plátna standardních šířek 22 nebo 11 palců se sešívaly horizontálně, velikost vlajky se určovala podle velikosti lodi, tj. jejím zařazením do jednotlivých kategorií (rates). Žerďový okraj se zpevňoval obšitím z hrubšího plátna - lodní plachtoviny, horní, dolní a vlající okraj se zpevňoval ohnutím látky a obšitím lemu. Vlajky se vyráběly jak v královských loděnicích, tak v soukromých dílnách.
Vlajky anglických královských lodí se v druhé polovině 17. století měnily - jednak byly stále větší a dosahovaly značných rozměrů, a také se o něco změnily proporce - vlajky se proporčně prodloužily. V tabulce rozměrů vlajek z roku 1687 Pepys uvádí proporce a rozměry vlajek pro 5 kategorií (rates) královských lodí.
Pro loď II. kategorie (second rate) jako byla ROYAL KATHERINE Pepys uvádí následující velikosti:
- vlajky (námořní záďové = ensigns a ostatní vlajky na vrcholcích stěžňů): žerďový okraj na výšku 22 tzv. šířek (breadths o 11 palcích = 27,94 cm), tj. 22 x 27,94 = 614,68 cm, délka 12,5 yardů = 11,43 m.
- čelenová vlajka (Union Jack): 12 tzv. šířek (12 x 11 = 132 palců = 335,3 cm), délka 6 yardů = 548,64 cm.
- plamenec (pennant/pendant): 3 šířky (3 x 11 = 33 palců = 83,82 cm), délka 29 yardů = 26,5 m.
Všeobecná tendence používat obrovské vlajky zejména na velkých řadových lodích vedla k tomu, že se vyráběly vlajky větší, než byly předpisové velikosti - např. v seznamu vlajek dodaných loděnicí v Chathamu v r. 1691 je vlajka pro řadovou loď I. kategorie (first-rate) nikoli o předpisové velikosti 26 šířek a délce 14 yardů, ale 32 šířek a délce 16 yardů, tj. 9 x 14,6 m.
Velikost a proporce kantonu - obdélníkového symbolu v horní žerďové části, představujícího bílou anglickou vlajku s červeným svatojiřským křížem - nebyly přesně určeny, na vlajkách vyráběných v královských loděnicích obvykle odpovídaly stejnému poměru, jako celá vlajka, tj. délka vůči šířce 18:11. Na dobových obrazech je někdy na námořních vlajkách vidět malý kanton široký jen 1/3 žerďového okraje vlajky, někdy naopak větší, až polovinu. Na většině dobových obrazů je ale patrný oficiálně udávaný poměr 5:11 = 0,45 žerďového okraje vlajky. Na délku byl kanton také různě velký - někdy téměř čtvercový, jindy značně protáhlý obdélník. Červený svatojiřský kříž se vždy dělal z plátna šířky 11 nebo 22 palců.
Podívejme se na několik dochovaných anglických námořních vlajek z 17. století v holandském Rijksmuseum - tyto vlajky pochází z lodí, ukořistěných Holanďany během druhé a třetí anglo-holandské války.
1/ Červená námořní vlajka (Red Ensign) - rozměry 292 x 432 cm, materiál vlna. Tato kompletně zachovaná avšak značně opotřebená vlajka přesně odpovídá dobovým pravidlům - je sešita z 11 pásů vlněného plátna o šířce 11 palců (27,94 cm). Žerďový okraj vlevo je zesílen hrubším plátnem (lněnou plachtovinou). Vlající okraj vpravo je zkrácen, roztřepené okraje jednotlivých pásů plátna byly ustřiženy a okraje průběžně kostrbatě obšívány námořníky na palubě.
2/ Červená námořní vlajka (Red Ensign) - fragment vlajky se spodní částí kantonu se svatojiřským křížem. Vlajka je sešitá z vlněného plátna o šířce 22 palců (55,88 cm). Kanton je značně dlouhý, což je vidět také na některých dobových obrazech lodí. https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/NG-MC-1889-83-12/catalogue-entry
Jak vidno na skutečných vlajkách, k velikosti kantonu i šířce svatojiřského kříže přistupovali jednotliví výrobci různě. Odlišné proporce kantonu i šířka svatojiřského kříže jsou rovněž vidět na dobových obrazech malířů-marinistů.
Závěrem to nejdůležitější pro Váš model RK:
Červená námořní vlajka (Red Ensign) na záďové vlajkové žerdi pro ROYAL KATHERINE Z dostupných písemných zdrojů není známo, zda o něco delší vlajky se používaly již v r. 1672, máte tedy dvě možnosti - udělat vlajku podle starších rozměrů v poměru 1:1,67 až 1,70, nebo podle pozdějších pravidel - šířka 22 pásů x 12,5 yardů (cca 585-600 cm x 11,4 m - pro model 1:55 to bude 10,6-10,9 cm x 20,7 cm, tj. poměr cca 1:1,95 až 1,90.
Při volbě velikosti kantonu na výšku je třeba mít na paměti, že se určovala podle celých šířek plátna 11 nebo 22 palců. Rovněž červený kříž se dělal vždy z celých šířek plátna o 11 palcích, nebo 22 palců u velkých lodí. Způsob šití je dobře vidět na dochovaných vlajkách z Rijksmuseum.
Velikost vlajky si vyzkoušejte na modelu, jak se bude prezentovat. Jak jsem již zmiňoval kdysi dávno, pokud je modelová vlajka dost zvlněná, doporučuje se udělat ji o něco delší - zvlněním se opticky proporčně výrazně zkracuje.
Literatura: Timothy Wilson: Flags at Sea. National Maritime Museum Greenwich, 1986. W. G. Perrin: British Naval Ensigns. Mariner's Mirror 1 (1911). Society for Nautical Research.
moc mne těší Vaše pochvala a velice děkuji za špičkové podklady k realistickému provedení vlajek. Jsou to pro mne neocenitelné informace, které určitě uvítá i mnoho dalších seriózních zájemců o historické plachetnice. V české literatuře k této problematice bohužel nic použitelného není navzdory anotaci, že kniha obsahuje "vše potřebné pro stavbu dokonalých modelů", což je s ohledem na dochované vlajky i podložené informace další z velkého počtu hrubých nedostatků, na které člověk postupně přichází a musí pak hledat jinde.
Dosud jsem dělala na modelech zjednodušené vlajky bez vykreslení detailů; u RK je ztvárním dle Vašeho doporučení - chtěla bych jemně naznačit i všechny detaily včetně švů jednotlivých pásů, větší měřítko 1/55 k tomu přímo vybízí. Potřebuji ještě najít vhodnou látku a mít k tomu i dostatečnou zásobu impregnačního laku, aby vlajka držela tvar. Mám v plánu ji také lehce napatinovat - asi jako u SoS. Původní vzorek zkusím upravit a vlajku provizorně umístím na model - přesné provedené vlajkové žerdi budu také ještě muset doladit. Vlajku nepatrně prodloužím kvůli zvlnění, aby pak vizuálně odpovídala tomu, co jest vyobrazeno na dobových malbách, a také aby působila co nejvíc přirozeně. Pokud by bylo něco chybně, moc prosím, upozorněte mne na to. Chtěla bych dosáhnout maximální realističnosti a to včetně pásů červené plachtoviny, kterou umístím na zábradlí.
Chtěla bych Vás ještě poprosit o Vaše stanovisko, zda bude O.K., když vlajku k žerdi přivážu provázky - jak je patrné na této malbě:
K upevnění vlajky na žerdi doporučuji provaz, jako na uvedené malbě.
S patinou vlajky hodně opatrně, podle hesla méně (patiny) znamená více. - pokud chcete realistické provedení, nikoli na efekt. Spíše než nějakou patinu bych doporučoval jemné zvýraznění stínů v záhybech a zesvětlení "vystouplých" záhybů látky, pro zvýšení prostorové plasticity.
Budete-li na vlajce znázorňovat švy podélných pásů plachtoviny 11 nebo 22 palců, tak doporučuji velmi jemně, s minimálním kontrastem - např. na červené ploše o trošku tmavším odstínem červené, na bílém kantonu světle šedou nebo šedobéžovou, tak, aby z dálky nebylo nic patrné a velmi jemně naznačené švy byly vidět jen hodně zblízka. Výrazné švy viditelné 2-3 m od modelu by působily značně rušivě. Pokud byl skutečný šev cca 5,5 mm, na modelu 1:55 by to teoreticky mělo být 0,1 mm, spíše méně.
Děkuji Vám, Kapitáne. Vaše odborné rady mi hodně pomáhají; pokusím se postupně vlajku upravit, aby vypadala co nejvěrohodněji.
Na první pohled by si člověk myslel, že zhotovit vlajku bude brnkačka, ale jen samotný výběr vhodné látky je o zdlouhavém zkoušení - především, jak bude držet tvar a zároveň bude co nejtenčí s hladkým povrchem. Vcelku solidně se mi jeví syntetické vlákno s mírnou elasticitou, které na povrchu nevytváří chloupky. Po obarvení, naznačení základních detailů a vytvarování naimpregnované látky mi vzniklo tohle:
Zítra budu pokračovat, zatím to musí takhle zůstat, aby impregnační lak dostatečně vytvrdnul a tvar vlajky zůstal neměnný.
Tato anglická modrá námořní vlajka (Blue Ensign) byla ukořistěna Holanďany v bitvě u Texelu 21. srpna 1673. Pro zajímavost, této bitvy se zúčastnila také ROYAL KATHERINE. Jak vidno, vlajka se vymyká typickým proporcím - kanton se svatojiřským křížem je větší, než polovina šířky žerďového okraje. Je to dáno tím, že vlajka byla zkrácena na délku i na šířku. Jak jsem zmiňoval výše, roztřepený vlající okraj (vpravo) se postupně zastřihával a obšíval, a vlajka se pomalu zkracovala. V tomto případě byla vlajka patrně poškozena v dolní části (možná v předchozí bitvě) - dobře je vidět novější tmavší pás plátna dole. Vlajka byla zkrácena rovněž na výšku, patrně na lodi nebylo k dispozici více modrého plátna nebo velitel či plachtmistr chtěl přibližně zachovat hlavní obdélníkové proporce celé vlajky. V době anglo-holandských válek měla Admiralita často problémy se zajištěním plátna na vlajky a tak se na lodích starší vlajky různě flikovaly. Různé proporce vlajek a kantonů jsou ostatně vidět i na řadě dobových obrazů. Vlajka je sešitá z pásů plátna o šířkách 22 a 11 palců, svatojiřský kříž v kantonu je zhotoven z plátna o šířce 22 palců (55,88 cm).
Nová vlajka byla větší, původní velikost je naznačena červenou přerušovanou čárou:
Větrem roztřepené vlající okraje byly, jak zmíněno výše, postupně zastříhávány a vlajka se na délku stále zkracovala, až přibližně na polovinu své původní délky, teprve poté se vyřadila. Pokud ale nebyla na lodi k dispozici nová vlajka, velitelé nechali někdy odstranit na hodně zkrácené vlajce jeden nebo dva pásy dole, aby vlajka měla alespoň obdélníkový tvar po dobu, než byla dodána nová vlajka.
Tato červená námořní vlajka (Red Ensign) byla postupně na délku zkracována, až dosáhla téměř čtvercového tvaru:
Vlajka je sešitá z pásů plátna o šířkách 22 a 11 palců, svatojiřský kříž v kantonu z plátna o šířce 11 palců (27,94 cm).
Jak vidno, skutečné vlajky na lodích někdy neodpovídaly předpisovým proporcím - většinou to bylo způsobeno postupným zkracováním roztřepených vlajících okrajů. Předpisové vlajky měly mít sudý počet šířek 11-palcového plátna, a pokud se použilo plátno o šířce 22 palců, počítalo se jako dvojnásobek předpisové šířky (breadth). Jak jsem uvedl dříve, vlajky se vyráběly nejen v královských loděnicích, ale také v soukromých dílnách, a některé byly ušity z kombinace 11-palcových a 22-palcových šířek plátna tak, že šířka vlajky měla lichý počet předpisových 11-palcových šířek, nikoli sudý, a tudíž měly mírně odlišné proporce, včetně velikosti kantonů.
V archívu námořního muzea v Greenwich žádnou námořní vlajku z období Restaurace nemají, takže můžeme poděkovat jednak Angličanům, že proti Holanďanům vedli tři námořní války, a především odvážným Holanďanům, že nějaké anglické vlajky ukořistili a uchovali jako válečnou kořist, připomínající dny slávy. Díky nim tak máme k dispozici skutečné artefakty, nejen vyobrazení na dobových malbách. Jediná námořní vlajka v muzeu v Greenwich je z doby Cromwellova Commonwealthu, z let 1652-1654. Vlajka má rozměry 4,52 x 6,25 m. Docela pěkný patchwork. Kdybyste chtěla příště postavit model anglické lodi z období republiky, máte krásnou inspiraci https://collections.rmg.co.uk/collections/objects/800.html
Zdravím Kapitáne, velice Vám děkuji za spoustu dalších zajímavých informací a také skvělou inspiraci. Není nad originální artefakty a primární zdroje. U modelové rekonstrukce RK je to neocenitelná pomoc. Kromě toho si člověk při porovnávání s moderními modely i zdroji informací sepsanými laiky či nadšenci uvědomuje propastné rozdíly mezi skutečností a fikcí. Mimochodem jak tak koukám na tu krásnou vlajku z období republiky ve Vašem příspěvku, docela lituji, že mi doma docházejí "parkovací místa" v přístavu. Mno, budu muset nějak šikovně přesvědčit své spolubydlící, abych mohla "trošičku" expandovat i do dalších místností s novou flotilou.
Tak, zkusila jsem nahodit vlajku na prozatímní žerď a také jsem na kousek zábradlí umístila pás červené plachtoviny s bílým lemováním. Je to udělané jen pro efekt ze zbytku látky, z níž je vlajka, ale udělala jsem si alespoň představu, jak to může zhruba vypadat. Rozhodně to tam patří a zase se tím model posune víc k reálu, což je pro mne zásadní.
Na HMS PRINCE je upevnění záďové vlajkové žerdi neúplné, lépe je to vidět na jiných dobových modelech, např. na vídeňském - opěrný trám vzadu, vlajková žerď usazená patou v dřevěném bloku na palubě, ohlávka s otevíratelnou železnou objímkou s kolíkem:
Na dobových modelech a obrazech je rovněž vidět mírně odlišné upevnění vlajkové žerdi - místo zadního trámu a upevnění s ohlávkou, podobného zdvojení stěžňů a čnělek, byla žerď uchycena do otevíratelné železné objímky přímo na záďovém zrcadle (taffrail), s patou v dřevěném bloku na palubě. Pro RK doporučuji provedení podle PRINCE, tj. zdvojené s ohlávkou.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 28 čer 2019, 07:18, celkově upraveno 1
Děkuji moc za upozornění a cenné rady, Kapitáne. Mne se ta ohlávka na HMS Prince nějak nepozdávala - připadalo mi, že má přední část ulomenou a chtěla jsem se na to zeptat, ale byl jste rychlejší a uvedl věci na pravou míru. Super. Odpoledne to dám dohromady a zhotovím také novou vlajkovou žerď, která se bude směrem k vrcholku přiměřeně zužovat. Vlajku přivážu jemnějším provazem, abych mohla udělat úhlednější uzlíky. V dolní části vlajkové žerdi doplním malou rohatku. Na vlajce provedu velmi jemné stínování, aby působila co nejpřirozeněji, případně ji ještě trochu líp vytvaruji - po opětovném nástřiku matným 1K lakem (používám TS-80 od Tamiye) ten původní změkne a dá se s tím opět pracovat. S pomocí teplého vzduchu (ideální je použít fén) jde pak tvarování krásně koordinovat a urychlit vytvrdnutí laku. Jen ta zemská gravitace je u takhle velké vlajky dost těžko překonatelná, ale až bude mít RK takeláž, někde ten dolní rožek vlajky šikovně opřu a bude to vončo.
Ohlávka vlajkové žerdi na HMS PRINCE není ulomená, ale chybí tam ta železná otevíratelná objímka vpředu. Je to vlastně obdoba otevíratelné petlice - je vidět na foto nebo plánech lodí jako VASA, BATAVIA, SUSAN CONSTANT aj.
Díval jsem se do knihy The Restoration Warship, kde na rekonstrukci HMS LENOX 1678 použili sklopnou vlajkovou žerď, která není usazená patou v dřevěném bloku na palubě, ale v otočném bubnu s otvorem. Po odjištění železné otevíratelné objímky se žerď dala snadno sklopit. Tento typ je vidět na dobových modelech, např.:
O té sklopné vlajkové žerdi jsem neměla tušení; zajímavé, jak to bylo řešené. Díky moc Kapitáne, je to super mít příležitost rozšiřovat si vědomostní základnu o různých konstrukčních prvcích používaných na skutečných lodích.
Dokončila jsem vlajkovou žerď a spolu s vlajkou ji umístila na model. Snažila jsem se co nejvíc držet relevantních podkladů a doporučených rozměrů. Při porovnání za Valeho malbou ty proporce docela sedí.
No a nyní přijdou na řadu červené pásy plachtoviny na zábradlích. Když už stavím válečnou loď, tak se vší parádou.
Tady je ten mechanismus sklopné vlajkové žerdi vidět lépe - HMS LION 1738. Nahoře na zábradlí zrcadla železná otevíratelná objímka s kolíkem je rovněž lépe patrná.
Perfektní foto. Ty různé vychytávky na skutečných lodích mne stále překvapují. Když je příležitost a možnost to udělat na modelu funkční, člověka to nutí doladit i takové detaily, které jindy nebere v potaz a soustředí se pouze na vzhled.
Provedla jsem simulaci červených pásů, které budou na zábradlích. Vale znázornil červenou plachtovinu po celé délce trupu, Sailmaker ji vynechal na středolodí. Obě varianty vypadají dobře, ale nejspíš bude lepší udělat ten pás i na středolodí dle Valeho: