Jak-3 od Zvezdy byl první. Stavebnice je klik-klap, bez leptů a trochy péče by to byla jen hračka. Lepty jsou Eduard a AML, podvozkové kryty jsem volil od AMLu, přišli mi hezčí. Obtisky na stroj hrdiny SSSR Zacharova jsou od AMLu a byly nejhorší, jaké jsem od tohoto výrobce zažil-soutisk nic moc, místy se trhaly až drolili. Stavba jinak pohodová
Jak-1 od Amodelu jsem rozestavěl ještě před dokončením "trojky", abych si zase trochu zamodelařil. Při použití leptů Part a troše pasování na sucho z toho může být slušný kousek. Překryt kabiny je podomácku vytažený z acetátu. Obtisky na stroj hrdiny SSSR Baranova opět od AMLu, tentokrát byly lepší než u Jaku-3.
Jak-7B pochází z forem Dako plastu (přebal Modělist). Stavebnice byla ze všech Jaků nejslabší jak do detailů tak povrchu, bez leptů Part, trochy tmelení, broušení a péče se to neobešlo, ale žádná hrůza. Obtisky na stroj hrdiny SSSR Černobaja jsou opět od AMLU, ovšem kamufláž jsem udělal podle rekonstrukce v ukrajinské publikaci A.V.Stankova. Ze dvou mizerných fotek není jasně patrné, jakou kamufláž stroj nesl, a ukrajinské rekonstrukce se mi líbila víc.
Jak-9U od Amodelu jsem si postavil na závěr této série pro radost z jeho čistých až "Spitfirovských" tvarů. Stavebnice klasika Amodel, při troše péče to jde hezky do sebe. Tentokrát jsem neměl žádné doplňky, takže vše je z krabičky včetně obtisků na stroj pilota Kizima.
Barvičky Mr.Paint, na drobnosti Agama a Gunze
Teď si dám od Jakovlevů na chvíli pauzu, ale vzhledem k novince Jaku-1b od Brengunu se k tomuto tématu asi brzo vrátím, čeká mě v kitníku ještě 5 Jaků.