Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

S čím kde létali českoslovenští letci

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Co kde pilotovali Čechoslováci

Příspěvekod standa_ent » 02 dub 2019, 12:34

Milan Holzapfel píše:Pár poznámek k tématu. Navrhoval bych změnu v názvu neboť nejen piloti létali, ale i střelci, navigátoři, radaroperátoři a další létajicí personál. Tedy s čím kde létali čs. letci.
Co se týče zavedenýcha známých typů jak Spitfire, Wellington, Hurricane apod. bych navrhoval uvádět jen stroje od jiných než domovských čs. perutí a (hlavně pro Čechoslováky) méně obvyklé verze či varianty. Příkladem budiž tento Spitfire Mk.21
nevím zda by toto téma nemělo být spíše v sekci "Zájmové skupiny" - bylo by nutno požádat adminy o přesun.

Změna názvu - OK, já jsem to tehdy v noci jen tak vystřelil, ale takto je to samozřejmě logičtější (píšu to i v popisu v úvodním článku).
Zavedené typy - na tom se asi všichni shodneme.
Přesunutí mezi "Zájmové skupiny" - nevím. Mně osobně to nevadí ani v sekci 100 let čs. letectví. A z pohledu "marketingu" (možná je to sem příliš silné slovo) mi přijde zajímavější toto umístění, které je více na očích a myslím, že i pro ty, kteří se tímto tématem příliš nezabývají, zde může být zajímavý a inspirativní seznam. Ale je to k diskuzi - pokud budete mít pocit, že by téma mělo být spíš jinde, já se nebráním ničemu :).
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Re: S čím kde létali českoslovenští letci

Příspěvekod Milan Holzapfel » 02 dub 2019, 12:50

Spíš jde o to, zda oddíl na téma 100 let čs. letectví zůstane kde zatím je. Zatím mělo výsadní postavení díky aktuálnosti výročí. Vše záleží na zakladateli tématu či sekce a na adminech. Téma zůstane na očích tehdy když do něj budou lidé přispívat.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 28 dub 2019, 07:50

Přidáno pár letadel.
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ivo Kouklík » 15 kvě 2019, 07:47

Mám svůj seznam českých letadel a letadel českých pilotů. Má 1030 položek. Mohl bych ho poslat na email a potom se domluvit, co by bylo zajímavé dát sem na Fórum.
Ivo Kouklík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Tichý » 20 kvě 2019, 19:22

Fin píše:Mám svůj seznam českých letadel a letadel českých pilotů. Má 1030 položek. Mohl bych ho poslat na email a potom se domluvit, co by bylo zajímavé dát sem na Fórum.

Máte tam informace o strojích které létal Václav Bergmann v RAF po r. 1948? Speciálně Spitfiry Mk. XVI?
Ne, ne a NE.
Jan Tichý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 27 kvě 2019, 19:02

Jan Tichý píše:
Fin píše:Mám svůj seznam českých letadel a letadel českých pilotů. Má 1030 položek. Mohl bych ho poslat na email a potom se domluvit, co by bylo zajímavé dát sem na Fórum.

Máte tam informace o strojích které létal Václav Bergmann v RAF po r. 1948? Speciálně Spitfiry Mk. XVI?

Konkrétně v seznamu tyto informace nejsou. Jedná se o seznam typů ČS pilotů, které se dají sehnat v 1/72. Jak budu mít chvilku času, tak se tím budu prokousávat a dohledávat informace k zajímavým typům, které v seznamu jsou.
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 28 kvě 2019, 19:07

Nějaké informace o Spitfirech Mk.XVIe (kapka) na kterých létal Václav Bergman a jiní čs. piloti můžete nalézt včetně fotografií v knize Zachované Spitfiry s Česko-Slovenskou spojkou, Zdeněk Hurt, nakl.Svět křídel, květen 2018.
Mimo to tam najdete informace o Spitfirech Mk.I, Mk.IIa, Mk.Vb, Mk.Vc, Mk.IXc, Mk.IXe, Mk.XVIe (vysoký hřbet), PR Mk.XIX a F.Mk.24. Všechno stroje jež se dochovaly do současnosti nebo aspoň některé z jejich části.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 30 kvě 2019, 11:25

Jeden Bergmanův poválečný stříbrný spitfire Mk IX (a což mě tenkrát překvapilo, měl bublinu) byl. Ale nevím v kterém posametovém L+K z nějakýma fotkama a barevnou rekostukcí to bylo.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olda Homola » 05 čer 2019, 09:13

Kluci,
mohl bych vás požádat o scan té bublinaté IX/XVI?
díky.! [-o<
Olda Homola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tomas1971 » 08 črc 2019, 21:04

Pánové , já bych byl pro , aby se sem dávaly i fotky , nebo malůvky letadel čs. letců , může to být dobrá inspirace a námět na model .
tomas1971

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 08 črc 2019, 21:13

tomas1971 píše:Pánové , já bych byl pro , aby se sem dávaly i fotky , nebo malůvky letadel čs. letců , může to být dobrá inspirace a námět na model .

Asi by to nebyl zas takový problém (i když sem se dají vložit jen odkazy na fotku někde na netu, což znamená fotku stáhnout, nahrát ji na nějaké veřejné úložiště a pak ji nasdilet do textu), nicméně u většiny letadel je odkaz, kde ta fotka většinou je a třeba i podrobnější popis.
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 08 črc 2019, 21:13

tomas1971 píše:Pánové , já bych byl pro , aby se sem dávaly i fotky , nebo malůvky letadel čs. letců , může to být dobrá inspirace a námět na model .

Asi by to nebyl zas takový problém (i když sem se dají vložit jen odkazy na fotku někde na netu, což znamená fotku stáhnout, nahrát ji na nějaké veřejné úložiště a pak ji nasdilet do textu), nicméně u většiny letadel je odkaz, kde ta fotka většinou je a třeba i podrobnější popis.
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 01 srp 2019, 21:30

Tak fotky se dají nahrávat přímo sem pokud je máš na disku, jen musí mít max 512kb. Větším problémem jsou autorská práva.

Martin Marauder Mk. III (B-26G) HD739
F/O Jan Irving, 111 OTU Windsor Field, Bahamy 1944/45, příležitostné lety

Mitchell Mk. I (B-25B) např. FK175 "AM"
Mitchell Mk.II (B-25C/D) např. FW954 "FB"
Mitchell Mk.III (B-25J) např. KJ583 "JB"
Výcvik čs osádek v letech 1943-45, 111.OTU Nassau, Oaks Field, Bahamy
zdroj: http://www.cs-letci.com/ww2/raf/letadla/b25.htm
https://fcafa.com/2017/04/18/czechoslov ... caribbean/
Knihy: Ve stínu slávy, Miloslav Pajer, Svět křídel 1992 - obsahuje mj. seznam používaných Mitchelů a fotografie
Na nebi hrdého Albionu, Jiří Rajlich, díly 4 a 5, Svět křídel
Přílohy
JP_111.OTU Bahamy_zpsjurujutq.jpg
https://fcafa.com/2017/04/18/czechoslovak-raf-airmen-in-the-caribbean/
BKA_190611_47_zpsyjqsjdep.jpg
https://fcafa.com/2017/04/18/czechoslovak-raf-airmen-in-the-caribbean/
b25.jpg
Mitchell MkIII KJ583 "JB" a Mitchell MkII FW954 "FB"
zdroj: http://www.cs-letci.com/ww2/raf/letadla/b25.htm
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 02 srp 2019, 06:44

Tak taky přidám dva Mitchelly s našimi kluky. Fotky z mé sbírky, tak snad s právy problém nebude.
Přílohy
fotoRAF sbirkatko0011.jpg
fotoRAF0015.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 02 srp 2019, 10:33

Ahojte, dobre tema. Mate neco na Catalinu?
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví