Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 69 z 108 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod Peta_V » 24 bře 2019, 12:22

Ahoj Doris, parádní sbírka. Bys mohla vybírat vstupné za prohlídky. Já osobně bych za prohlídku zaplatil s chutí [-o< =D> :-)˜
Koukám, že máš modely vystavené jen tak bez nějakých skleněných krytů. Jak řešíš prach? Po čase musí na modelech být vidět. Díky
rozestavěno:
Tender AVOS 1:72 - Master Korabel
Royal Caroline 1:47 - Panart
hotové modely:
HMS Victory 1:146 - Revell
HMS Bounty 1:110 - Revell
Havets Vinthund - Igra
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 24 bře 2019, 12:43

Peta_V píše:Koukám, že máš modely vystavené jen tak bez nějakých skleněných krytů. Jak řešíš prach? Po čase musí na modelech být vidět. Díky

Ahoj a děkuji za milá slova. Přes 40 modelů lodí mám celoročně vystavených v této místnosti, kam se mohou přijít podívat mí přátelé i všichni seriózní zájemci kdykoliv po domluvě. Mají to gratis. Modely stavím pro potěšení i pro ponaučení, a i když se mne občas lidé ptají, modely především těch velkých plachetnic (Victory, Sovereign of the Seas, Royal Caroline a nyní i Royal Katherine) nejsou a ani nikdy nebudou na prodej. Těžko by se mi s nimi loučilo, člověk v tom nechal kus svého života a hezké vzpomínky nejen na samotnou stavbu, ale též na spolupráci s príma lidmi, kteří mne hodně naučili a posunuli moji práci dál.
Tím, že se v té místnosti respektují jistá pravidla a není tam nadměrný pohyb (není to průchozí místnost), je tam díky tomu i minimální prašnost. Udržuji si tam dokonalou čistotu a pořádek, takže i modely jsou čisté a nemám problém s prachem. Pokud už chci udělat nějakou hloubkovou očistu, tak jednou za pár let je vytáhnu ven, jak je bezvětří a měkkým štětečkem vyčistím, i když ono de facto skoro ani nemám co.

Takhle to vypadá v našem "domovském přístavu" nyní:

0.jpg
1.jpg
2.jpg
5.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
12.jpg

A ještě jeden bonus - kromě rychlých aut, což je moje další vášeň, je hned pod nimi i sbírka mého manžela - všechno originály včetně neporušeného obsahu 8-) :
6.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 25 bře 2019, 17:02

Zdravím Doris, doufám, že se ti plán na stavbu vyplní a my se v druhé polovině roku dočkáme takeláže. :D No, manžel má slušnou sbírku. Jen nevím, jestli je dobré, nechávat ji v tak přeplněném přístavu bez dozoru. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 25 bře 2019, 22:40

Krásný přístav Doris!!!! [-o< Od mé poslední návštěvy se opět mola zaplnila dalšími loděmi. Doufám, že se mi zase brzy poštěstí a zapluji zase do těchto vod a nové přírustky na kotvách si prohlédnu!! :cool: Přeji dobré závětří!! :| O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 bře 2019, 10:31

Děkuji za Vaši podporu a komentáře, přátelé. [-o<

Connie: Mno, naštěstí tam je spolehlivý hlídač (ten leopard) a má 24 hodinovou službu. Jinak by to nejspíš skončilo pořádným flámem. No marné, námořníci musí být taky ve střehu a co by navíc na to řekli velitelé lodí, kdyby měli posádku na mol. [-X Tož tak.
Jinak jsem včera zkoušela osadit stěžně a nastavit jejich skutečné rozměry, jaké budou mít se všemi čnělkami. RK bude vyšší i delší, než jsem původně čekala. Manžela z toho málem trefil šlak a to ještě ani netuší, že mu rozměrné plachty časem překryjí i pohled na televizi v pracovně... Vidím to na vymakanější večeře a další motivační aspekty, aby byl v pohodě a zůstal k mé zálibě tolerantní. 8-)

Ondras71: No já věřím, že to určitě zase zopáknem a vem také svou paní, bude to príma. Když bude hezky, můžeme i zagrilovat na zahradě. Přibylo celkem dost nových modelů a krom toho, až uvidíš RK na vlastní oči, bude to jiné kafe, než jen na fotkách tady na MF. Pár lidí už ji vidělo naživo a shodli se, že je to úplně jiný dojem a pokoukání. A taky, že je fakt pořádně těžká - nejspíš mám prý v podpalubí zásobu dělových koulí snad na sto let.... :lol:

V posledních dnech jsem se věnovala hlavně detailingu na autech, takže na RK jsem udělala jen minimum a alespoň jsem na paluby kolem gratingů přidala kovová očka s kroužky.

2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 27 bře 2019, 15:59

máš doma nádherné muzeum :-)
a Jamato jaký je drobeček proti plachetnici ;-)
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 27 bře 2019, 16:58

Zdravím Doris, tak se manžel místo televize bude moci koukat na velikou a majestátní plachetnici. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 27 bře 2019, 18:21

Palubu máš parádně "ušpiněnou"...krásná patina =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 28 bře 2019, 20:38

Děkuji přátelé, moc si Vaší podpory a komentářů vážím! [-o<

mmaacc píše:máš doma nádherné muzeum
a Jamato jaký je drobeček proti plachetnici

Jj, je to docela neobvyklý obývák, ale ani náhodou bych neměnila. :wink: Jen budu muset vymyslet, kam časem zakotvím nové lodičky. Na cestě už je Titanic ve dvoustovce a souběžně jsem začala stavět ještě jeden zajímavý a dnes už téměř nedostupný model - Queen Elizabeth 2 (Gunze/Revell) ve čtyřistapadesátině.

Connie píše:Zdravím Doris, tak se manžel místo televize bude moci koukat na velikou a majestátní plachetnici.

Mno, i to je řešení a navíc v tom nebude mít ty otravné reklamy, které jsou v telce každou chvíli...

ELKAN píše:Palubu máš parádně "ušpiněnou"...krásná patina

U RK se mi zatím povedla asi nejvíc z toho, co jsem zkoušela. Největší legrace byla, že jsem neroztírala barvu po palubě štětcem, nýbrž prsty/dlaní a výsledek mne mile překvapil. :-D

Další várka výzdoby zhotovena a umístěna na model; ještě trochu experimentuji s vhodným designem karyatid pro zadní přepážku - zkusmo nalepená soška tam ve finále nebude, ale mohla jsem si alespoň udělat představu, jak to budu řešit.

1.jpg
3.jpg
4.jpg
7.jpg
6.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 29 bře 2019, 16:51

Máš to nádherné, Doris. Fakt super. [-o<
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 dub 2019, 18:56

Děkuji za milá slova, Connie.
Nyní se věnuji stavbě jiné lodi, k RK mi zatím chybí potřebné podklady a je těžké se rozhodnout správně, když je více možností. Při mé "šikovnosti" bych to určitě zazdila a ne všechno je pak možné předělat do správné verze. Na druhou stranu není kam spěchat a mám celkem dost restů i na jiných modelech, které si zaslouží být dokončeny.

Zde je ještě několik posledních fotek modelu RK v porovnání se skutečnou předlohou na Valeho malbě:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg

Třeba se někdy v budoucnu k RK ještě vrátím. I v této rozestavěné verzi s již dokončeným trupem vypadá docela k světu a i kdybych ji nedokončila, mohu ji ponechat například v takovéto podobě - obrázek zachycuje HMS Lenox po spuštění na vodu:
scan_pic0039a.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 13 dub 2019, 14:53

Zdravím Doris, to by byla škoda, kdyby jsi ji nedokončila. Je fajn sledovat takovouhle stavbu. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zapi105 » 13 dub 2019, 19:40

Tvoje stavba je opravdu dokonalá a je to radost sledovat a určitě by to byla škoda nedokončit, ale chápu že takovýto drobeček a ještě s takovou precizností je hodně náročný kousek do tvojí loděnice. Budu i nadále sledovat a očekávat jak to bude pokračovat, přeji hodně úspěchu [-o< [-o< [-o<
zapi105

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 dub 2019, 10:49

Děkuji za Vaši podporu, přátelé. [-o< Spousta věcí vyžaduje čas a pečlivou přípravu, než se podaří najít vhodné řešení. RK nechci rozhodně uspěchat. Kde si nejsem jistá, raději počkám, u tohoto modelu by byla škoda zpackat ho implementací nesouvisejících či chybných prvků. Není problém šoupnout na to univerzální děla nebo úvazníky aj., tohle má člověk možnost učinit v 90% stavebnic, mne by se naopak líbilo dotáhnout RK až dokonce v maximálně realistickém provedení. Že je to řádná fuška, nepopírám. Čas od času potřebuji nabít baterky u něčeho jednoduššího...
Do nových věcí na RK se sice nepouštím, ale nedalo mi to a znovu jsem se pokusila sundat ji z podstavce, abych konečně natřela dolní část trupu. A tentokrát se už povedlo, byť to bylo o nervy.... Přírodní světlé dřevo sice vypadalo dobře, ale na skutečných lodích se používal ochranný bělavý nátěr. Z toho jsem vycházela i já při ztvárnění modelu. Jednolitý bílý nátěr, jaký bývá na soutěžních modelech nebo zbrusu nových replikách, jsem pro RK nepovažovala za vhodný s ohledem na co největší přiblížení ke skutečné lodi ze 17. století, tudíž jsem šla jinou cestou. Matnou bílou barvu jsem doplnila nepatrným množstvím hnědé, okrové a šedé barvy a po smíchání naředila tamiyáckým ředidlem a zpomalovačem. Takhle vypadá po nátěru levobok:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg

Po zaschnutí se pustím do pravoboku a doladím přeplátování kýlu, tentokrát už správně. Zvažuji, že model na podstavci zvednu o minimálně 1 cm, což bude obnášet úpravu stylizovaných podstavců ryb. V horším případě mne čeká reparát a budu je dělat kompletně znovu. ](*,)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 21 dub 2019, 16:48

Zdravím Doris, já myslím, že se ten náter vydařil. :)
Connie

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 69 z 108 • 1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno