Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Surfacer

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 536 • Stránka 34 z 36 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36
  • Odpovědět s citací

Re: Surfacer

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 04 bře 2019, 13:25

Černý surf je docela dobrý, dá se pěkně vyleštit, ale pozor, jak se moc naruší povrchová vrstva a začne se trhat je to na umytí modelu. Nedá se plynuje rozbrousit jako šedá klasika, pořád se trhá a trhá.
To co píšeš o odmaštění, může být, že na povrchu modelu zůstalo nějaké odmašťovadlo. Já tedy modely nijak extra neodmaštuji. Přípravky GSI se mě zdají natolik agresivní (částečně se nažerou do plastu) že pouze vyjímečně nastalo nějaké stržení barvy apod.
Zvýraznění textury plastu - originální ředidlo je agresivní, ale nenaleptává plast (bez problémů se dá plast GSI ředidlem omývat), čili pokud jsi použil origo ředidlo tak si nemyslím že mohlo způsobit to co píše kolega Renda. Problém nastává v případě použití ředidla Rapid...to ano, to je opravdu ostré a naleptává plast, tam pozor. Nebo v případě použití ředidel pro autobarvy (Standox, PPG, Glazurit, ředidla MRP atd).
Surfacer tě zvýrazní texturu plastu, pokud není plast vyleštěn.
A v případě použití černého surfaceru na stříbrnou kamufláž nedávej barvy řady SM (Super Metallic)...ta se surfem reaguje a surf prolézá ven a máš potom namísto krásného NMF - kominíka. Nereaguje s ním obyčejná C 008...i z toho důvodu černý surfacer používám pouze na dobarvení šedé klasiky na tmavší odstín. Tam to pak problémy nedělá.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DeKa » 04 bře 2019, 16:36

Chlapi, díky. Sice to bylo ředěný levellingem, ale něco je prostě jinak.
Čistě pro zajímavost, udělal jsem tu druhou miginu šedým tamiya s 60% lesklý černý revellky, je to lesklý, netrhá se to, prostě vcelku použitelný základ.
Stínování, filtry a rozbíjení povrchu je výmluva patlalů neschopných namalovat model bez fleků a kocourů.
DeKa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Káca » 25 dub 2019, 09:59

K černému surfaceru - ve spreji - je jako podklad pod jakýkoliv kovový povrch super, nikdy mi skrz žádnou kovovou barvu Gunze, tedy ani SM01, ani metalické (Mr.Metal Color např. 218) neprolezl a povrch je perfektní - moje zkušenost.
Používám i pod ostatní barvy Mr.Color, MRP, Tamiya X ředěné Mr.Leveling Thinner a nikdy nebyl žádný problém, dokonce ušetřím čas - nemusím dělat preshading (:)
Káca

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 25 dub 2019, 10:01

Možná se Surf ve spreji chová trochu jinak díky nosnému médiu. Dobré vědět. :-)
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 25 dub 2019, 10:56

Martine nechápem, čo sa Ti na čiernom Surfaceri trhá, ja ho brúsim pravidelne a nemám s tým najmenší problém.

Pod kov si ale nemyslím, že je najvhodnejší, aj po preleštení má do kvalitného lesku ďaleko. Na to je dobrá GX2 alebo ak, tak prefúknuť ho GX100.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 25 dub 2019, 11:36

Mariane nejsem jediný kdo se s tím tzv. trháním setkal. Brousit a leštit se dá, ale nesmí se vrstva probrousit, pak se okraje začnou trhat. Nepovedlo se mě okraj rozbrousit do ztracena jako v případě šedivého Surfu. Nicméně, černý surf už samotný nepoužívám, ale míchám si ho 1:1 se šedým a používám tmavě šedý. Mě to tak vyhovuje.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 25 dub 2019, 11:49

Zaujímavé. Práve do stratena ho brúsim pravidelne.

Čierny a sivý si miešam aj ja.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 25 dub 2019, 12:24

Mě se taky trhání u černýho stalo, u šedýho nikdy. Já si to vydedukoval, že jsem měl silnější vrstvu a ještě ji zalil samotným ředidlem pro lesk. Ty okraje byly stále vidět.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 dub 2019, 15:55

Ale to je logické - surfacer je stříkací tmel jemnosti zrn 1000, surfacer 1500 už je ale spíše primer a je zajedno jemnější a zadruhé skvěle drží jen, když je nanesen na základní vrstvě surfacer 1000. Černý surfacer 1500 se potřebuje do něčeho uchytit, protože není tak odolný jako klasický základní šedivý surfacer 1000. Thats simply ;-) Pak lze i brousit bez jakéhokoli strhávání. prostě surfacerem 1000 povrch vyhladíte a připravíte pro nanesení černého surfaceru 1500, kterým povrch sjednotíte a finálně dotmelíte.

Zkuste to ;-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Beren » 26 dub 2019, 11:06

Hmm, zajímavý postřeh. Dobré vědět!
Stůl:
1/32:
1/48: FW190A-2,3,D-9, P-38G&J&L
1/72: Spit IXc e+l, FW190A-8, P-40F
1/144: FW19D-13,Ju-87B, B-534

Hotovo:
2021: Bf109E-4, Me-163, Me-410, FW190A-5, Vega 5
2020: P-51D(144+48), Jak-3, Bf109E-7 Trop, FW190D-9, Spit I&IXc e+l, Fokker Dr.I
2019: P-51D, P-40N, Spit Mk.XVI+IXc l, Bf 109E-4
2018: Fokker D.VII
Beren

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 čer 2019, 19:43

Černý surfacer a Mr.Paint - na posledním modelu se mi stalo, že mi barva Mr.Paint zřejmě oživila vrstvu surfu a ten mi vylezl, repektive na modelu to jakoby zvyraznilo broušení a tmelení. Je jasné, že to zreagovalo. Co mě na tom zaráží je to, že nerozumím důvodům. Modely surfuji furt stejně a na jednom to udělá a ana druhém ne. Dokonce mi to povrch naruší na jednom křídle a na druhém ne a povrch připravuji úplně stejně. Pro úplnost dodám, že to byla insignia white.
Už jednou mě barva Mr.Paint vypekla, že mi rozežrala povrch, ale to jsem stříkal na plast bez základu.
Je problém ve složení barev (některé odstíny jsou agresivnější než jiné) nebo je problémem spíš černý surf?
Pochopím když člověk dělá chybu, poučí se, ale znervózňuje mě, když slepím pět modelů, který surfuju černým surfem a barvy Mr.Paint fungují úplně skvěle s pošesté je to špatný.Úplnej amatér nejsem, taknevím co dělámnlbě...
Je teda lepší surfy míchat? Nebo v čem by mohl být problém? Moc vedro? Moc/ málo vlhkosti?
Díky předem za zkušenosti/rady
Tomáš
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 24 čer 2019, 19:54

Tome, dej nejdříve klasický Surfacer 1000, pak primer Surfacer 1500 a máš po problému. Surfacer 1500 je primer a ten pokud není na základním Surafceru 1000, tak dělá neplechu. Už jsem se tu o tom zmiňoval.

K barvám MRP lacquer - nesmíš s nimi zalévat povrch, ale fouknout raději více tenkých vrstev. Ono to kryje velmi dobře a také to rychle schne. Pokud navalíš vrstvu tak, jak jsi zvyklý z GSI Mr. Color, pak se to nažere, což je všeobecně známé...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 24 čer 2019, 21:45

Jojo, což o to, ale mě vždycky vytočí, když dělám věc úplně stejně a jednou to funguje a podruhý ne a netuším v čem je problém... Mr.Paint používám stále častějc a myslím, že vím jak na ně, ale jak píšu, teď mě ro nějak pozlobilo. Je jasný, že to narušilo povrch, ale mám problém pochopit v čem, protože jindy se nestalo nic...
Ale zkusím ty surfy jak píšeš...
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 24 čer 2019, 22:51

Je to zbytočné. MRP oživia Surfacer iba ak ich striekaš na mokro. Striekaj ľahké vrstvy a nebudeš mať nikdy problém.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 05 lis 2019, 14:15

saman14 píše:Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Aký máte názor napríklad na tieto handričky, môžem ísť do toho?

https://www.prospektor.sk/mr-finishing-cloth-fine-utierka-lestiaca-jemna-p8971

používám na leštění surfaceru Drying towel microfiber supersoft - určeno na leštění auta a různých monitorů - je toho asi 35x35cm za 25,90kč v místním minimarketu - jsou to nejaká lisovaná vlákna, blbě se to stříhá ale dobře to funguje a myslím že to ani není napuštěné nějakým sajrajtem

použil jsem to na Mr.finishing surfacer 1500 white - prach to odrbalo a povrch nepoškrábalo ale raději předem vyzkoušet na nějakém kousku plastu
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 536 • Stránka 34 z 36 • 1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna