Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 63 z 108 • 1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 10 úno 2019, 18:58

Doplnila jsem červený lem pažení kolem přední paluby a přesunula se směrem k zádi, kde jsem zhotovila dalších 8 kusů zjednodušených lafet. Vevnitř toho moc vidět nebude a potřebuji především, aby spolehlivě držely. Mezipalubní prostor jsem rozdělila dvojicí podélných přepážek, které výrazně zpevní konstrukci - zde má přednost praktické hledisko, aby byla pevnost i tuhost modelu předimenzována, jak budu časem šponovat lanoví. Doplnila jsem také dřevěnou konstrukci, jež ponese velitelskou palubu. Ta už je nyní přilepená napevno a mohla jsem tím pádem dodělat i poslední obvod osvětlení. Ještě možná přidám 1 LED a osvětlím i horní kajutu na zádi, ale to má ještě čas.

17.jpg
16.jpg
11.jpg
10.jpg
15.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 úno 2019, 19:01

Celkový pohled na osvětlený model pod skutečnou předlohou z Valeho malby:

7.jpg
9.jpg
6.jpg
3.jpg
1.jpg
5.jpg
4.jpg

21.jpg
23.jpg
22.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2019, 08:14

V průběhu práce na pažení a uzavírání trupu jsem si prostudovala dostupné podklady a fotky dobových modelů, abych mohla vytvořit jednotlivé přepážky na stupňovitých přechodech palub. V české literatuře se o této problematice nedozvíte vůbec nic, takže je nutné pátrat jinde.

Budu se inspirovat především provedením přepážek na dobových modelech +- z tohoto období (HMS Prince, Saint Michael, Royal James apod.). Trochu je vidět jedna z přepážek na Sailmakerově malbě RK - typické rozdělení plochy svislými soškami - karyatidami:

RK Sailmaker.jpg

Na všech modelech mají tyto karyatidy spíše strnulý tvar a hrubší provedení připomínající totem. V přepážkách udělám i okna s diagonálním rozdělením sklíček ve tvaru kosočtverců.

Forecastel + belfry Prince.jpg
Prince.jpg
Royal James.jpg
Saint Michael.jpg
warship.jpg
warship2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 11 úno 2019, 12:52

Doris, podrobně jsem studoval Vaši výzdobu. Usilovně totiž přemýšlím, jakou mně známou technologií bych se Vám alespoň přiblížil na příštím modelu. Ono totiž nejde ani tak o vytvoření těch jemných ornamentů, na to několik staletí starou technologii znám a ovládám. Problém je ale v jejich přenesení z plochy, na které se dělá, na plochy boků lodě, mnohdy oblé. Dospěl jsem k závěru, že Vaše metoda v tom výsledku, jak ho máte, je nedosažitelná. I s tímto vědomím je to ale neskutečná výzva. Už jsem další stavět nechtěl - stavím jeden 11 let. Ale tohle mi prostě nedá. :) Jaká výhoda, že jste zrovna Češka, že nemusíme Vaše počiny louskat na cizích fórech v cizí řeči, protože to musí vidět každý modelář. =D>
Při prohlídce jsem si ale všiml jiné věci - ve vnitřním obvodu střílen nevidím to zahloubení, do kterého zapadá poklop děla, který se skládá ze 2 vrstev - vnější zapadá do zahloubení a vnitřní odpovídá rozměru střílny. Na této lodi to bylo řešeno jinak?
bromep

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2019, 13:14

Zdravím Vás,
výzdoba modelů patří k mým oblíbeným činnostem a je to pro mne i spolehlivá "medicína", když mne občas přepadne umělecký záchvat... 8-) U té výzdoby je výhodou použitý materiál, neboť modurit je možné dodatečně tvarovat i po upečení, kdy rovné plastiky snadno ohnete po opětovném zahřátí a můžete tak dokonale kopírovat i zaoblený podklad. Je možné částečně upravovat i sochy a hrubší masu materiálu, ale tam už je to samozřejmě omezené. Podrobný popis mých technologií i s video-instruktáží chystám časem přinést ve knize věnované stavbě historických plachetnic, ale pokud by Vás cokoliv zajímalo, klidně se ptejte.

Ad provedení střílen - správná připomínka, máte pravdu, mělo by tam být zahloubení. Předpokládám, že máte na mysli tohle (viz dělové střílny HMS Victory a Vasy, které jsem narychlo našla na Google)?
Vicy gunports.jpg
vasa-gunport-lion.jpg

Dosud jsem na modelech dělala rámečky střílen hladké = zjednodušené, ale u RK je ještě šance tohle doladit a přidat tam "vnitřní vrstvu", aby bylo provedení realističtější. 1-2vrstvy fólie by tenhle prvek hezky vykreslily. :idea:
Moc Vám děkuji, že mne na takové věci upozorňujete [-o< , konstruktivní připomínky a podněty ke zlepšení jsou pro mne velice cenné. Ne vždy si všímám všech detailů, ale pokud je ještě možnost, snažím se různé nedostatky korigovat a udělat to lépe.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 11 úno 2019, 15:14

Ano, toto jsem měl na mysli. Ale vypadá to, že naopak já jsem se poučil, když jsem se na to právě trochu zaměřil, že i v tomto jsou rozdíly. Již jsem našel nějaké příklady, že víka nebyla vždy s vnějším a vnitřním rozměrem, jako je to na těchto fotkách reálu.
20140530_134722.jpg

20140530_134742.jpg

20140530_134751.jpg
Vnitřní strana - hloubka rozdílu mezi vnějšími a vnitřními deskami je vidět vlevo dole. Krásný příklad přibití zevnitř

Z námořního muzea v Paříži
Takhle to má i Vasa, můj Wappen, holandské lodě 17. st. Tam je to zahloubení výrazné.
Není to ale patrné na Victory. Takto jsem to našel i na některých dobových modelech - víka - i když sendvičová, mají jeden rozměr, na spodní hraně šikminu, opřenou o spodek střílny (pod úhlem zkosení boků s hladinou) a osazení v otvorech střílen je minimální. Zajímavé
bromep

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 11 úno 2019, 16:58

Osvětlený model vypadá skvěle,Doris. =D> Dobrý nápad dát ho pod ten obraz.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 úno 2019, 17:20

bromep píše:Ano, toto jsem měl na mysli. Ale vypadá to, že naopak já jsem se poučil, když jsem se na to právě trochu zaměřil, že i v tomto jsou rozdíly. ......
Takhle to má i Vasa, můj Wappen, holandské lodě 17. st. Tam je to zahloubení výrazné.
Není to ale patrné na Victory. Takto jsem to našel i na některých dobových modelech - víka - i když sendvičová, mají jeden rozměr, na spodní hraně šikminu, opřenou o spodek střílny (pod úhlem zkosení boků s hladinou) a osazení v otvorech střílen je minimální. Zajímavé

Skvělá práce a náměty k přemýšlení, díky moc za ně! [-o< Nasadil jste mi pořádného brouka do hlavy, ovšem to je moc dobře, protože i na těchto prvcích bych měla zapracovat a posunout model zase o kousíček výš po stránce realističnosti.

BTW, koukala jsem na tuto problematiku do knih a také na Google a řešili to docela podrobně i kluci na MSW; přikládám link:
https://modelshipworld.com/index.php?/t ... ification/

Gunporty na replice - Batavia:
Batavia.jpg

Mno, tak se mi zdá, že mne bude čekat reparát.... :wink: Holt, člověk se pořád učí.

Connie píše:Osvětlený model vypadá skvěle,Doris. Dobrý nápad dát ho pod ten obraz.

Ahoj Connie,
jj, osvětlený model je hodně působivý, kór v úplné tmě, jak vrhá světlo na Valeho malbu. Mám z toho radost, když vidím, jak se RK stále víc podobá své skutečné předloze. 8-)

Pokračuji na pažení po stranách velitelské paluby a také připravuji podklad pro táflování zadní kajuty - podobně jako v kapitánově kajutě i zde bude obložení z ořechového dřeva a nějaké doplňky, i když už ne v takovém rozsahu.
rk-kajuty-barvy_.jpg

2.jpg
1.jpg

Mimochodem, včera jsem diskutovala s jedním kolegou ohledně ovládání kormidla a správného stanoviště kormidelníka na tomto typu lodí. Dotaz kolegy směřoval k tomu, proč na mém modelu chybí kormidelna, když by měla být "nahoře" (viz níže). Z toho, co vím, tak na těchto lodích bylo stanoviště kormidelníka v podpalubí. Viz například tato kresba trojpalubníku z Laveryho knihy - Arming_and_fitting_of_english_ship_of_war_1600-1815:

Lavery kormidelna2.jpg

A zde ještě pro názornost s popisem palub:
Warship_diagram_orig (1).jpg

Další ukázka z Laveryho knihy - pozice kormidelny na dobovém modelu - opět je v podpalubí:
Lavery kormidelna.jpg

Nicméně dotaz kolegy a jeho přesvědčení, že mi toto na modelu chybí, byly postaveny na informacích z Cajthamlovy knihy. Pan Cajthaml kategoricky uvádí tohle tvrzení:
Cajthaml - pozice kormidelny.jpg

To, že nazývá velitelskou palubu "záštitná", budiž, ale jak vidno, autor vůbec nechápe, co píše. Velitelská (záštitná) paluba je totiž nad horní palubou a z této pozice by kormidelník IMHO viděl poměrně dobře na vše relevantní - viz například HMS Victory - pozice č.5 v obrázku: http://i.imgur.com/nvUO8kZ.jpg
https://c1.staticflickr.com/3/2813/9354 ... 1e35_b.jpg Tam je už ale použito kormidelní kolo a jedná se samozřejmě o novější loď; příklad jsem uvedla jen pro názornost.

Pan Cajthaml ale tvrdí něco, co je v naprostém rozporu nejen s dobovými důkazy, ale nedává ani smysl. U lodě z druhé poloviny 17. století, kterou stavím, nebyla pozice kormidelny na velitelské ("záštitné") a ani horní palubě, byla ještě níže - na střední palubě, jak již bylo uvedeno. A dle mého názoru je nesmysl, aby kormidelník stojící na velitelské ("záštitné") palubě dostával příkazy od někoho, kdo je o palubu níže - tedy na horní ("hlavní") palubě - viz popis palub z jeho knihy s těmito názvy:
Cajthaml paluby.jpg

Bohužel je to opět ukázka, jak takové dezinformace dokážou nadělat víc škody než užitku.... :-k

Zde je další příklad, tentokrát z Endsorovy knihy The Restoration warship, jak to bylo ve skutečnosti. Jedná se o HMS Lenox - dvoupalubník o něco novější než RK:
Endsor kormidelna na Lenoxu.jpg

Tady je hezky vidět, že je to přesně naopak, než uvádí pan Cajthaml - pozice kormidelníka je na horní palubě (upper deck) a z velitelské paluby (quarter deck) dostává příkazy od důstojníka.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 úno 2019, 21:16

Práce pokračuje v horní kajutě na zádi, kde jsem na stěny přidala panely se zbraněmi a průběžně dělám na nosné konstrukci, která ponese zadní palubu. Musím také zhotovit šestici lafet, ale ty už budou propracovanější než ty předchozí.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
8.jpg

Prostor ponechám asi bez přepážek a přidám osvětlení, aby ty detaily bylo aspoň trošku vidět. Takhle to vypadá nyní; je osvětlena pouze kapitánova kajuta a to mi připadá na trojpalubník vcelku strohé:
9.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 13 úno 2019, 17:01

Já žasnu, Doris. Ty panely se zbraněmi jsou super. [-o<
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 úno 2019, 21:46

Ahoj Connie,
mno, sice je nebude skoro vidět, ale zůstalo mi pár vymodelovaných zbraní, tak jsem je takto zužitkovala. Inspirovaly mne kresby (viz přiložené obrázky výše: download/file.php?id=1473159 nebo download/file.php?id=1473331), kde jsou zbraně na stěnách kajut, proto jsem tam ty panely rovněž umístila.

Trochu jsem si pohrála s přepážkou na stupňovitém přechodu mezi horní a velitelskou palubou a mám připravenou její střední část - zatím bez výzdoby. Ještě dodělám ty zaoblené boky, kde budou i dveře vedoucí do mezipalubního prostoru a příprava na ochozy a schodiště - viz model HMS Prince. No a pak se pustím do karyatid a detailů.

1.jpg
3.jpg
2.jpg

Podobné provedení bude mít i menší přepážka pod zadní palubou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 15 úno 2019, 16:09

Zdravím Doris, ikdyž ty zbraně nebudou vidět, tak máš alespoň dobrý pocit, že jsi je tam dala. A modelářská dušička má klid. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 úno 2019, 21:22

Ahoj Connie,
jj, spousta věcí na modelech zůstává ve finále skrytá, ale mne to prostě baví si s nimi trochu pohrát.

Konečně jsem dotáhla i boční díly přepážky. K mému překvapení to zas taková pohodička nebyla, aby vše esteticky ladilo a bylo souměrné. Bez výzdoby je to zatím strohé, ale dlouho to tak nebude..... 8-) Čeká mne 11 kusů karyatid a nějaké drobnosti + výplně zábradlí dle dobových modelů.

1.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg

21.jpg
20.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 16 úno 2019, 15:23

Zdravím Doris, přepážka vypadá na modelu dobře, s těmi ozdobami bude ještě lepší. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 úno 2019, 20:11

Ahoj Connie,
jj, výzdoba je u těchto lodí vskutku krásná, bez ní by to nebylo vončo. Nicméně zjistila jsem, že mé fotky s výzdobou lodí používají bez mého svolení různí výrobci/prodejci ke komerčním účelům a podvodně takto nabízejí druhořadé dekorace nemající se skutečnými loděmi nic společného. Zákazníci tak vidí jako finální výsledek něco úplně jiného, než si vlastně koupí. Kupříkladu výzdoba na zádi mého modelu SoS jako návnada pro koupi druhořadých ozdob od fy Amati:
http://www.hobbiesguinea.es/en/amati-mo ... lling.html
Můj model:
viewtopic.php?f=177&t=43575&start=330#p1026535

Jsem z toho znechucená a zvažuji, že se podle toho zařídím, a v krajním případě definitivně skončím s veřejnou prezentací tady i na MSW.

Dokončuji děla, která budou v horní kajutě, jedná se o sakery (délka hlavně 7 stop) na snížených blokových lafetách, které jsem přizpůsobila pozici střílen na velitelské palubě. Hodně mi zde pomohly odborné rady od Kpt.KL, jemuž tímto velice děkuji.

5.jpg
3.jpg
2.jpg

Inspirovala jsem se mimo jiné provedením dělových lafet na tomto dobovém modelu anglické lodi z druhé pol. 17. století (je k vidění v muzeu ve Vídni).
dobový model Vídeň.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 63 z 108 • 1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno