Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Yacht Corsair ii 1/130 a Atlantic 1:96

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Yacht Corsair ii 1/130 a Atlantic 1:96

Příspěvekod DORIS » 02 úno 2019, 18:07

Ahoj Connie,
de facto to mám jako trénink, abych si vyzkoušela různé postupy a našla ten nejvhodnější, až budu dělat plachty pro RK. Tam bude nutné nejen zvládnout realistické provedení, ale chtěla bych docílit i co nejlepší imprese a "opravdovosti" jejich vzhledu.

Už mám zhotovené všechny plachty a dala jsem je na model Corsairu. Podotýkám, že to beru jako volnou stavbu a plachty jsem udělala podle jiné jachty +- z tohoto období:

Eros_YC_de_F_Rothschild_large.jpg

I zde jsem čerpala inspiraci:
Tegninger, Serie G, Orlogsværftet.x_3317_3322_5.jpg
Tegninger, Serie G, Orlogsværftet.x_1540_1543_3.jpg

Osobně se mi výsledek zamlouvá víc, než při použití prošívaných plachet, kdy se látka vždy zvlní a působí divně. U RK bych naznačila dvojité linky jako imitaci švů, i když při jejích velkých rozměrech budu na to lajnování potřebovat o dost delší pravítko a dostatečnou zásobu tuhy. :)

7.jpg
5.jpg
3.jpg
4.jpg
2.jpg
1.jpg

Model je téměř dokončen, zbývá dodělat takeláž a podstavec. Vlajky jsem použila origo ze stavebnice, i když tam pak dám hezčí. Bylo zajímavé pozorovat, jak po cca 60ti létech od vyrobení této stavebnice vypadalo lepidlo z jejich rubu, dokonce ještě stále trochu lepilo. :o
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 03 úno 2019, 10:23

Paráda Doris, další krásná plachetnice do sbírky. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 úno 2019, 19:38

Ahoj Connie a díky za milá slova. Potěší to.

Po téměř šedesáti létech od výroby této stavebnice se model jachty Corsair II dočkal svého dokončení. Dodělala jsem takeláž a pár drobností ještě upravila. Chybí pouze deska na podstavec, ale tu mohu kdykoliv doplnit. K oplachtění jachty mne vlastně ukecal manžel, kterému se víc líbí lodě s napnutými plachtami a mne se zas líbil Corsair bez nich. A protože nebyl možný kompromis, postavila jsem ty modely dva. A je klid a spokojenost na obou stranách. 8-)

0000.jpg
00.jpg
0.jpg
01.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 úno 2019, 19:39

Další fotky dokončeného modelu

15.jpg
14.jpg
13.jpg
12.jpg
10.jpg
9.jpg
6.jpg

Jachta poputuje do "přístavu", protože až budu žhavit klávesy, bez podstavce by nejspíš brzy ztratila stabilitu..... :-D
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 úno 2019, 09:38

Provedeny poslední drobné úpravy (pár věcí se mi ještě nepozdávalo) a jachta už je spolu s ostatními lodičkami zaparkována v bezpečí přístavu.

6.jpg
5.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Z plastových plachetnic mi ještě zbývá dokončit USS Constitution 1/96. Některé z těchto modelů, často velmi vzácných a těžce sehnatelných, mi zajistil BRadek a to včetně různých doplňků, které výrazně zlepší detaily i provedení. Díky moc, Radku a budu se těšit na další spolupráci!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 04 úno 2019, 10:10

Parádní přístav, Doris. Máš tam opravdu moc pěkné kousky. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 úno 2019, 10:50

Děkuji Connie. Už je tam celkem plno, ale usilovně pracuji na tom, abych mohla s flotilou expandovat i do dalších místností. Manželovi jsem udělala ještě jednu radost (a sobě vlastně taky - viz níže), takže je v klidu a dokonce mi montuje další poličky na stěny pro nové modely...

Mimochodem, taky jsem nyní pracovala na "Mercedesu" jako Ty, akorát ten můj má místo plachet kola. Rychlým a silným autům prostě nedokážu odolat, byť můj řidičák naštěstí zatím odolává policajtům :D :

2.jpg
5.jpg

Další fotky:
viewtopic.php?f=165&t=125755&p=2189479#p2189479

****************************************************************************************************************************************************************

Nevím jak v jiných koutech země, ale u nás na severu Moravy dnes po ránu bylo přes 20 čísel sněhu a nádherný pohled z oken....

04022019.jpg
04022019a.jpg

No nic, sportu zdar, jdu ho vyházet.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 05 úno 2019, 07:29

Koukám že ti přístav hlídá dokonce Bismarck :-)
to mě jednou bude hlídat Tirpitz, taky slušný kousek nábytku
i to auto vypadá skvěle já mám rozdělané s lodičkama prozměnu ferrari
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 05 úno 2019, 15:43

Krasny Medour. Ja auta nedelam, ale taky je to moje vasen. Kdyz zrovna nedelam SR, tak delam tohle :-D

https://www.youtube.com/watch?v=09aGfWjXK_Y

I kdyz jezdim za Subaru moje skutecna laska je BMW :-D - snad si to neprecte moje :grin:
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 úno 2019, 16:09

Děkuji za komentáře, přátelé! [-o<
mmaacc píše:Koukám že ti přístav hlídá dokonce Bismarck :-)
to mě jednou bude hlídat Tirpitz, taky slušný kousek nábytku
i to auto vypadá skvěle já mám rozdělané s lodičkama prozměnu ferrari

Jj, Bismarck je zakotvený na strategickém místě a účinně hlídá vstup do přístavu. A taky manželovu sbírku láhví se "vzácným" obsahem, přeci jen posádky lodí už po ní delší čas dychtivě pokukují .... :lol:
Tirpitz je pořádný kolos, od jakého výrobce budeš model stavět? No a Ferrari - to je pro mne taky srdcovka mezi auty. Mám kamaráda (Milan Paulus), který je staví z papíru a má s nimi velké úspěchy. Fakt borec, jeho práce je unikátní: https://www.facebook.com/karvina.oficia ... 817043563/
https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvi ... u-na-svete

Stanley píše:Krasny Medour. Ja auta nedelam, ale taky je to moje vasen. Kdyz zrovna nedelam SR, tak delam tohle :-D

https://www.youtube.com/watch?v=09aGfWjXK_Y

I kdyz jezdim za Subaru moje skutecna laska je BMW :-D - snad si to neprecte moje :grin:

Skvělé video. =D> Taky jsem tím procházela a někdy pařila až do rána....Já jsem zase ulítlá na japonská auta, mimochodem Primeře se kdysi říkalo "japonské BMW"; má úžasný podvozek a na cestě drží jak přibitá. I pro manžela jsou auta zálibou a vášní, takže si v tomto ohledu nekonkurujeme. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 06 úno 2019, 08:37

JJ ty papírové ferrari jsem viděl na fejsbůku a jestli se nemílím staví i tank Tiger z papíru
Tirpitze mám jednoduššího od Academky koupil jsem ho tu za 700,- což je super cena
díval jsem se že by na to měly jít plechy od Eduarda pro tamyiu, u poláků se dají sehnat docela levně hlavně,
v číně mám objednanou palubu na to jsem obzvlášť zvědavý měla by být i s kotevním řetězem
za necelé 300,- Kč do měsíce by měla dojít. Vzhledem k tomu co je to za velký mamlas tak tam dám asi i ledky
dokonce jsem viděl že to někdo předělal i na plovoucí model :-D
Plánuju si nechat udělat na jiné loďky lepty u Haulera nebo Edy, tak uvidím jestli ještě bude potřeba něco
dodělat i na Tirpitze chtěl bych ho postavit z akce Zitronella tak ať to trochu odpovídá.
Každopádně tohle už štětcovat asi nepude a stříkačku nemám a hlavně s ní neumím.
to je takový závazek do dalších let (:)
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 úno 2019, 11:56

Tak to byl dobrý kup. A ohledně barvení - já všechno stříkám ze spreje a taky to jde. Je to mnohem lepší počin, než barvit ty velké plochy štětcem, do toho bych už ani nešla. Jinak Akademka má solidní modely, takže určitě budeš spokojen.

Mne vrtá hlavou ten nový model Titanicu 1/200 od Trumpeteru, vypadá dobře, i když bohužel není úplně košer a jsou tam zbytečně kiksy - viz ta šikmá příď. [-(
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 06 úno 2019, 12:59

jj přesně ty spreje plánuju použít, musím se ještě nějak vyškolit s maskováním měly by tam být lomená pole
a pokud možno ostré hrany :-D

Titanik vypadá v té velikosti majestátně, s tou přídí ale docela nemile překvapili
přitom je tolik dostupných materiálů a plánů. Je možné že to ještě před ostrým prodejem opraví,
nebo bude dělat na 3d tiskárně někdo korekční díly i když tady by to byl pořádný díl celou příď :-D
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 úno 2019, 15:25

Zkus maskovací pásky od Tamky, mají dokonce i takové, kterými lze vytvářet oblouky - vhodné třeba na zádi různých lodí. Osvědčily se mi nyní při stavbě druhého Corsairu, výborně se s nimi pracuje + jsou spolehlivé.

Mno, pokud to nezkreslují fotky, tak se trumpeťáci s tou přídi Titanicu moc nepředvedli. Tady je hezky vidět, že ani dostupné zdroje nejsou pro tvůrce stavebnic dostatečným ponaučením, aby dělali modely podle skutečnosti. Zjednodušení detailů beru, ale takhle změnit tvar přídě?? Jinak je to pěkný model. To když koukám na některé stavebnice plachetnic, někdy fakt nevím, jestli se mám smát nebo plakat... Některé jsou opravdu příšerné a navíc nehorázně drahé. Docela by mne zajímalo, co by na to řekli modeláři, kdyby jim výrobci stavebnic něco takového předložili v jiných kategoriích modelů (auta, letadla aj.), kde jsou skutečné předlohy jasně zdokumentované. :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 06 úno 2019, 16:05

pásku od tamky mám ale širokou asi to chce nějakou tenčí
a pak je otázka zatím jsem stříkal obyčejnými spreji nebo autolaky
a ty se normálně pod tu pásku kapilárama dostaly ale možná jsou
agresivnější než modelářské toť otázka

jj ale takhle zprčit příď na modelu tak cca za 6000 to už je taky kumšt
ale třeba to ještě opraví uvidíme.

A s těmi plachetnicemi to máš pravdu tam je fakt lepší si to celé vyrobit sám jak to děláš ty,
ty stavebnice jsou vesměs vycucané z prstu a ještě kolikrát úplně nesmyslně upravované
a je jedno jestli je to stavebnice za 3000 nebo za 15000 většinou je to spíš k pláči.
mmaacc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno