Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Le Soleil Royal 1:100

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Le Soley Royal 1:100

Příspěvekod Stanley » 12 led 2019, 10:35

ja myslel tloustku, ale trosku jsem se to poletl. Tak frcim pro ni :-)
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 12 led 2019, 12:45

Stanley píše:Tak a Kapitan nam zase zkazil iluze :lol:

Tak to se moc omlouvám :wink: . Měl jsem dojem, že máte zájem o realističtější provedení některých prvků lodi (byť samotná Hellerova stavebnice je fantasy) a připadalo mi vhodnější včas upozornit, že ta lafeta z Croisicu je jakési pseudofantasy s prvky z 18. století, dříve než strávíte několik hodin výrobou a lepením těch bočních "plechů" a pak Vám někdo řekne, že je to naprostá blbost, že to na lodích takto nebylo.

Jak ale říkají cimrmanologové, život se skládá ze dvou prvků: prvku očekávání, a prvku zklamání :lol:

Jinak principiálně Francouzi na svých lodích v té době dělali stejnou ochranu posádky, jako na holandských a anglických lodích, tj. kde to bylo žádoucí, nad nízkým zábradlím dělali dodatečné konstrukce pro ochrannou plachtovinu, přinejmenším do výšky prsou či ramen, nebo do výšky očí tam, kde mohli střílet mušketýři z pušek. Francouzi používali na boky a příčná zábradlí jednotlivých palub standardně červené pásy plachtoviny s bílým lemováním, navíc s bílými liliemi. Přídavná plachtovina před bitvou mohla být jen čistě červená.

Jak vypadalo zábradlí na lodi za "normálních" okolností, tj. v době míru, a před bitvou s dodatečnou ochranou, nejlépe ukáže srovnání dvou dobových kreseb stejné lodi:
vel-eendr-srov-EDIT_.jpg
Popis k ochranným prvkům zde:
https://www.modelforum.cz/download/file.php?id=1463927

Zda Francouzi dělali zastřešení nad velitelskou palubou nevím, nemám k dispozici žádný dobový důkaz. Tipuji, že to asi dělali také, a pokud ano, tak spíše na holandský způsob - řada francouzských lodí byla postavena buď přímo v Holandsku, nebo ve francouzských loděnicích ještě v 60-tých letech 17. stol. pracovali holandští lodní stavitelé (loďaři), takže Frantíci měli přímou inspiraci. Zastřešení velitelské paluby bylo od jednoho boku k druhému, délka podle konstrukčního provedení velitelské paluby - obecně Holanďané nezastřešovali velitelskou palubu po celé délce, jako Angličané.

Zde na holandské řadové lodi EENDRACHT je vidět zastřešení velitelské paluby, délka odhadem 4-5 m.
https://www.modelships.de/Museums_and_replicas/Maritiem_Museum_Rotterdam/gEL4A3753.jpg

Takto vypadala konstrukce zastřešení na dobovém modelu anglické lodi z r. 1695, starší provedení - pokud se nějak lišilo - jsem nenašel:
zastreseni-angl-lod-1695_.jpg

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 12 led 2019, 17:21

V kazdem pripade za to dekuji. Kdyz uz to delam, moc rad bych to mel tak jak to asi bylo na skutecne lodi. Musim to jeste promyslet, ale po celem obvodu udelam asi jen ty sloupky z oceli. Na zadi mi chybi zabradli tak tam udelam tu konstrukci ze dreva. Zastreseni delat nebudu, to uz je moc :-) Dodelavat to budu ale asi pozdeji, tusim ze bych ty sloupky dolamal. Nachystam jen otvory. Doufam ze to tim nepokazim.
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 12 led 2019, 17:49

docela dobra pomoc minimalne v nazvoslovi

http://www.modellode.cz/Lanovi-a-placht ... oleti.html
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 12 led 2019, 22:27

Stanley píše:docela dobra pomoc minimalne v nazvoslovi

http://www.modellode.cz/Lanovi-a-placht ... oleti.html

Tak Vám zase zkazím iluze..... To je uděláno podle Cajthamla, s mnoha pseudolodními výrazy, některé názvy jsou doslova vycucané z palce. Párkrát jsem o tomto podivném rádoby lodním názvosloví psal zde na MF, např.:

https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=59912&start=60#p1192333

https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=57131#p1110390

https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=68726&p=1679293#p1679293

https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=183&t=86099&p=1743530#p1743530

Cajthaml použil pro svoji knížku o lodích 16.-18. století jednak pseudonázvosloví z prvorepublikového technického slovníku, jednak vlastní výmysly (některých nesmyslů v technickém slovníku si všiml a ve své knížce je nepoužil).

Za první republiky se jistý úředník na ministerstvu iniciativně chopil zpracování hesel o lodích pro nový několikadílný český technický slovník, ačkoli sám o lodích vůbec nic nevěděl. Uměl německy, sehnal si nějaké německé knihy a začal sebevědomě tvořit. Mnohé výrazy si jednoduše narychlo vymyslel, protože byl tlačen termínem dodání. Když vyšel první díl technického slovníku, byly jeho pseudolodní názvy kritizovány pracovníky Plavební správy, pracovníky paroplavby a konstruktéry z českých loděnic.

Zpackal mnohé technické názvy pro moderní lodě již tehdy používané, ale především vytvořil řadu neuvěřitelných pseudolodních názvů pro plachetnice. Například měl zmatek v názvech plachet a tak máte ve slovníku veleplachtu (a velestožár) aj. Plachtu nad brámovou plachtou nejprve nazval korunní aneb rojl (z anglického royal). Anglicky evidentně neuměl, když nerozlišoval rozdíly slov royal a crown. Když byl na chybu upozorněn, že se plachta správně nazývá královská, v dalším dílu použil oba názvy - chybný korunní plachta a správný královská plachta, aby čtenáři pochopili, co znamená starší a chybný název korunní plachta - je to taková humorná ukázka "překladu" z češtiny do češtiny.

tech-slov-korun-pl_.jpg
Ukázkou tupého překladu z němčiny (Oberbrahm) je název nadbramová plachta, později změněný na horní brámová plachta.

Mnohé rádobylodní názvy vznikly jeho naprosto tupým "překladem" z němčiny - například pochopil, že loď má dva boky, levý bok nazval správně, ale místo pravoboku uvedl ve slovníku název kormidelní bok, což je doslovný překlad německého Steuerbord - a tak máte zcela nesmyslně vysoko na stěžních plachetnic zavěšená různá kormidelní lana, místo pravobočních lan, viz ukázka:

tech-slov-korun-pl2-kormidelni bok_.jpg
Na obrázku z technického slovníku je na vrcholku stěžně roztomilá, leč nesmyslně umístěná československá vlajka. Chybně je uvedena např. spoušť plachty (má být zdviž ráhna), nebo závěsník plachty (má být závěsník ráhna, nikoli plachty - jinak odborně se pro závěsník ráhna používá výraz topenant).

Na nesmyslné názvosloví opět upozornili pracovníci Plavební správy a protože autor tam těch chyb již nasekal hodně, byl redakcí nakladatelství slovníku vyměněn. V dalších dílech jej nahradil jiný autor, technik, který již o lodích něco věděl a řada názvů byla uvedena správně (některé chybné byly opraveny, např. pseudonázev bočina byl nahrazen starým českým názvem outor). Nicméně chybné názvy v jednotlivých dílech technického slovníku již zůstaly a přežily dodnes a to díky publikacím pánů Cajthamla (amatérský modelář, co viděl loď v knížce a televizi) a jachtaři Fr. Novotnému (co se po přečtení tuctu knih o lodích domníval, že všemu rozumí a anglického průvodce pro čtenáře námořních románů dokonce povýšil na "odborný námořní slovník"), se těchto pseudolodních paskvilů laická veřejnost již jen tak nezbaví. Ačkoli oba amatéři - tj. nemající odborné vzdělání o lodích - ani Cajthaml, ani Novotný, se vůbec nenamáhali dát své knížky plné lodních názvů k odbornému posouzení a korektuře.

A jak jsem uvedl v prvním odkazu nahoře, uplynulo několik desítek let, pan Cajthaml objevil tento zapomenutý starý technický slovník a v domnění, že je tam správné lodní názvosloví, radostně začal publikovat články v časopise Modelář s oněmi pseudolodními názvy a protože se historie ráda opakuje, opět se ozval pracovník Plavební správy a proti tomuto rádoby lodnímu názvosloví protestoval. Co amatéři Cajthaml a Novotný nikdy nepochopili je, že v prvorepublikovém technickém slovníku uvedené lodní názvosloví a vysvětlující hesla vytvořil z větší části naprostý amatér ministerský úředník, že je částečně vymyšlené a v profesionálním světě lidí od lodí je řada názvů jiná. Cajthaml s Novotným tak v podstatě vytvořili neexistující paralelní svět, od skutečného lodního značně odtržený. Kdyby se obrátili před publikováním svých článků a knih s dotazem na správnost lodního názvosloví na Plavební správu, Lodní registr nebo Námořní úřad ČR, dostali by odpověď, že nikoli a doporučení, aby tento slovník nepoužívali.

O tom, jací "odborníci" sedí na ministerstvech v současnosti, se můžeme často přesvědčit z televize a novinových zpráv. Zdá se, že výběr ministerských "odborníků" se od dob Rakouska-Uherska v podstatě vůbec nezměnil.

P.S.: když jsem studoval na lodní průmyslovce, byli jsme profesorem předmětu Stavba lodí (z kterého jsem maturoval) důrazně varováni, abychom tento prvorepublikový technický slovník, kde lodní názvosloví vymýšlel naprostý amatér, vůbec nepoužívali.

Jinými slovy, mnohé pseudolodní názvy na uvedeném webu jsou něco jako tvorba slov v době národního obrození, kdy se místo slova kapesník navrhovalo slovo nosočistoplena.

Pokud chcete používat cajthamlovské pseudolodní názvy jako zvratička, věšadlo nebo vyčnívadlo, je to samozřejmě jen Vaše věc. Nicméně pro zajímavost - v odborné lodní terminologii se používají názvy ráhnová otěž, ráhnový závěs a rozpěra.
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 13 led 2019, 11:14

Vy mi dvate :-D . Vcera jsem hledal nejake plany podle kterych bych udelal to lanovi. Tohle byl vedlejsi produkt, ktery pri pripadal super. Mam jich vic :lol: To mi ale zase pripopina, ze by jste to mel uvest na pravou miru a shrnout to spravne :-D.
Nakonec jsem nasel co jsem hledal :
Přílohy
3.png
2.png
1.png
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 13 led 2019, 14:34

Stanley píše:Vy mi davate :-D . Vcera jsem hledal nejake plany podle kterych bych udelal to lanovi..... Nakonec jsem nasel co jsem hledal :

Jj, to je schéma oplachtění LE PHÉNIX 1670, které jsem zmiňoval. Máte taky textovou přílohu ve francouzštině, kde jsou všechny průměry lan a velikosti kladek?

Stanley píše:Tohle byl vedlejsi produkt, ktery mi pripadal super. Mam jich vic :lol:

No to potěš koště, jestli máte takových suprových vedlejších produktů víc..... Jen opravit tohle by zabralo hezkých pár hodin (já teď na něco takového nemám čas).
http://www.modellode.cz/Lanovi-a-plachty-16-a-17-stoleti.html

Stanley píše:To mi ale zase pripomina, ze by jste to mel uvest na pravou miru a shrnout to spravne :-D.

Momentálně mám čas akorát na shrnování sněhu před garáží... Nemám k dispozici pár tisíc hodin na komplexní souhrnné a důkladné zpracování, jsem dost zaneprázdněn, mám rozdělané dva projekty a další čekají v pořadí. Snad za pár let, až v důchodu. Nicméně průběžně sbírám podklady, občas dávám dohromady nějaká schémata a obrázky s popisem, a sem tam sesmolím článek na svůj blog, například o plachtách:

Obrázek
https://historia-navalis.blogspot.com/2015/06/blog-post_28.html

Obrázek
https://historia-navalis.blogspot.com/2015/06/lode-v-romanech-patricka-obriana-skuner.html

Průběžně také po chvilkách opravuju chyby v české literatuře k rozsáhlé rešerši o lodní češtině, např. zde (jako ve škole, co je červené, je špatně):
2-584 Briga, brigantina-EDIT_.jpg

Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 15 led 2019, 17:16

Moc dekuju Kapitane. Ja mam takove tuseni. Ten hlavni problem, proc je v tom takovy bordel jsou modelari jako jsem ja :-D Jinak Ty popisky k tem planum nemam.Kdyz si na me vzpomenete, e-mail na me bude v SZ.

Mírny posuv :
Přílohy
DSC_0065.JPG
nachystane kladky, jeste je napnu a prelakuju matnym
DSC_0064.JPG
DSC_0062.JPG
WC
DSC_0060.JPG
DSC_0052.JPG
DSC_0051.JPG
zkouska delky kladky
DSC_0048.JPG
kormidlo jeste dodelam, udelal jsem nad nim diru a tim padem je sundavaci :-D
DSC_0042.JPG
makacka
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 16 led 2019, 18:11

Vcera vecer jsem navrtal zabradli pro uvazove koliky a prilepil boky. Dalsi diry kvuli konstrukci uz jsem se neodvazil vrtat. Tak doufam, ze toho nebudu litovat. To jak je udelam a jak budou drzet musim jeste promyslet. Na modrou mela dojit jeste olejovka, ale nejak jsem to nevychytal. Ta mela jit pred zlacenim.
Dnes jsem to nevydrzel a zkusil to slozit nasucho a s pomoci lepici pasky.
Přílohy
DSC_0105.JPG
DSC_0104.JPG
DSC_0102.JPG
DSC_0101.JPG
DSC_0099.JPG
DSC_0095.JPG
DSC_0094.JPG
DSC_0075.JPG
druhy bok
DSC_0071.JPG
lepeni prvniho boku
DSC_0069.JPG
sundavaci kormidlo :-)
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2019, 20:02

Pěkně pokračuješ. =D> Jak Ti ty díly pasují? Co si matně vzpomínám, tak jsem měla trochu problémy s dopasováním záďového zrcadla vůči galeriím a taky byla slušná fuška vlepovat dovnitř dolní a střední palubu.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 16 led 2019, 20:08

Ja jsem tu na foru cetl neco rezani palub pilkou na zelezo :-) Ale podle toho co jsem to prikladal tak to sedelo.
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2019, 20:18

Stanley píše:Ja jsem tu na foru cetl neco rezani palub pilkou na zelezo :-) ....

Hmm, tak to byl asi i můj případ, akorát já tehdy uvažovala o větším kalibru pro "modifikaci" některých dílů.... :twisted:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 17 led 2019, 16:31

viewtopic.php?f=177&t=25606&p=777375&hilit=platkem#p777375
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 17 led 2019, 17:16

Napadlo me, že by bylo super udelat lepty na vnitrni stranu poklopu - strilen. Kralovske lilie.
Přílohy
pannea10.jpg
post-26729-0-71265600-1479950669.jpeg
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 17 led 2019, 17:20

https://ancre.fr/en/monograph/93-le-sai ... -1693.html
Stanley

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno