Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 57 z 108 • 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod Connie » 14 led 2019, 17:01

Upekla jsi opravdu nádherný "koláček", Doris. =D> Pod model si to sedlo parádně.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zapi105 » 14 led 2019, 20:12

Nádhera, jako celá tvoje práce na Tvých modelech =D> =D> =D>
zapi105

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 led 2019, 22:44

Connie + zapi105: Děkuji přátelé. [-o<

Prý to vypadá dost jedle, říkal manžel, ale naštěstí jsem stihla udělat včas večeři, tak mi tenhle "koláček" nezbaštil. :D

Tak, polovina boje s podstavci je za mnou. Zadní mám hotov. Celková časová dotace 15 hodin + finální úpravy (dotvarování za tepla, zabroušení spojů, nástřik primerem a následné pozlacení).

A takhle to vypadalo v průběhu práce

Dokončená vnitřní strana před upečením
2.jpg

Po upečení jsem nechala podstavec srovnat a trošku zchladnout
6.jpg

Ještě poměrně tvárný a teplý jsem ho umístila pod model a napasovala kolmo ke kýlu
7.jpg

Až do úplného vytvrdnutí jsem ještě ladila tvar, aby podstavec co nejlépe přilnul k obšívce trupu
9.jpg
10.jpg
11.jpg

A takhle vypadá po pozlacení - tentokrát jsem vyzkoušela zlatý sprej TS-21 od Tamiye
16.jpg
15.jpg
13.jpg
14.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 led 2019, 09:18

Po vytvrdnutí barvy jsem polepila podpěrná místa na podstavci sametem, který jednak bude chránit trup RK před poškrábáním a zároveň zajistí lepší fixaci podstavce. Nyní už může být model i bez pomocných podpěr, které byly ve střední části. Zkoušela jsem, jak je RK na svém podloží stabilní, byť ještě chybí přední podstavec, a je to perfektní. Ani se nehne. 8-)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
7.jpg
8.jpg
10.jpg
9.jpg
11.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 15 led 2019, 16:59

Pro tebe :lol: https://www.youtube.com/watch?v=sV_chvfIhsI

Je to opravdu nadherne, ale dokazal bych si ty delfiny predstavit i vetsí. Hlavne to neber jako vytku. Jen muj pohled na vec.

PS: folii uz mam, valim jeste pro modurit
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 led 2019, 17:00

Stanley: Skvělý song, ještě teď se tomu řehním. ;-I :grin:

Jinak děkuji i za námět, je dobře, že mi píšeš svůj názor. Spoustu věcí si často ani neuvědomuji a jedu rovnou po výrobě, takže si jakýchkoliv konstruktivních podnětů velice vážím. Původně měly být větší i celé podstavce s delfíny a model měl jít o cca 1,5 cm výš, bohužel už se s ním nedalo hnout, takže jsem musela přistoupit k tomuto kompromisu. Zároveň jsem se snažila navrhnout design podstavců tak, aby na sebe nepřitahovaly příliš velkou pozornost. Ostatně to hlavní je přece nad nimi. 8-)

Modelování předního podstavce - vnější strana:

1.jpg
2.jpg
3.jpg

P.S. Manžel marně hledal v akvárku mřenky.
P.S.: Dvě už našel a dvě ještě hledá.... :lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 15 led 2019, 17:19

Doris je to dokonale !!! Mozna ze kdyz by byli vetsi, zas by byli moc velke :-D
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 15 led 2019, 17:23

A ten modurit si opravdu koupim. Ja mel predstavu zase udelat stojan z techto ornamentu. Napr. :

https://www.aliexpress.com/item/New-1pc ... 1600i7AgOy

Ale kdyz to vidim. Dam sanci i moduritu.
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 led 2019, 18:00

Dokonalé určitě ne, ale snažím se, jak nejlíp to umím. :) Ono jak to člověk vidí přímo před sebou, je to ještě něco úplně jiného, než fotky na monitoru. Ty zvětšené obrázky jsou nekompromisní a ukážou všechny nedokonalosti. Někdy nad tím kroutím hlavou, ale na druhou stranu je pak lepší šance ty chyby zavčasu napravit a zlepšit řemeslné provedení.
Každopádně už mám upečeno a zkusila jsem podstavec umístit pod model. Sednul výborně, takže zbývá vymodelovat ještě zadní stranu a bude hotovo.
5.jpg
11.jpg
12.jpg
10.jpg
9.jpg
7.jpg
6.jpg

Stanley píše:A ten modurit si opravdu koupim. Ja mel predstavu zase udelat stojan z techto ornamentu. Napr. :

https://www.aliexpress.com/item/New-1pc ... 1600i7AgOy

Ale kdyz to vidim. Dam sanci i moduritu.

Krásná předloha, pro modurit jak stavěná. Jak to dostaneš do ruky a naučíš se ten materiál dokonale ovládat, tak z toho budeš mít pak tendenci modelovat kde co. A není třeba žádné speciální náčiní, akorát účinné světlo a kýbl na nervy.... :lol: Já si s tím hrála jako malá holka snaž už i ve školce a už mi ten "moduritový" návyk zůstal. Hlavně doporučuji vytvrzení v troubě , péct v průměru 20-30 minut při teplotě 120-130°C, vařením ten materiál sice ztvrdne, ale je křehký a láme se.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Stanley » 15 led 2019, 18:41

No ja mam predstavu ze ty dve poloviny dam k sobe aby byl ornament z obou starn. Mezi to vlepim preklizku aby to neco vydrzelo. Vyrezu lupenkovou pilkou otvory a cele to zabrousim. Pak to nejak dopasovat na lod. Z moduritu zkusim ty delfiny. Ale to az pozdeji, az zacnu resit kde bude a jak bude stat.
Stanley

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2019, 09:05

Tak na to se těším, jak to vymodeluješ. U oboustranných ornamentů nebo plnohodnotných sošek lze dodělat i druhou stranu nebo různé prvky i po upečení první části - i na vytvrzený modurit lze nanášet další vrstvy (je velmi vhodné podklad zdrsnit a hlavně odmastit - nejlépe lihem - bude Ti to na chvíli i hezky vonět... :D ). Ten materiál se bez problému spojí.

BTW, tady máš na oplátku zase něco ode mne pro veselou náladu během práce 8-):
https://www.youtube.com/watch?v=r4B90Kn ... 7w&index=1

Přes noc jsem pohnula s druhou stranou podstavce, během dne to dodělám a nahodím pak nové fotky. Přemýšlela jsem i nad štítkem se jménem lodi, písmo nejspíš zachovám stejné, jaké jsem používala u SoS nebo jachty Karolíny:

nameplate.jpg

Nebudou chybět ani sochy po stranách štítku, lev s jednorožcem dle anglického erbu by k tomu asi seděly nejvíc, ale přijdou mi hodně okoukané. U SoS jsem vymodelovala sochy Pegasů, u RK by se mi jako vhodný motiv líbili asi nejvíc, i když tentokrát bych je dělala jinak.
f5b71d6671_104677578_o2.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 16 led 2019, 13:37

Nechodím sem pravidelně, tak bohužel asi s křížkem po funuse, ale dovolím si poznámku k podstavcům. Pokud chcete vyrobit jakkoli podstavec ve starém stylu - podle dobových vzorů - ať už zoomorfní, nebo ornamentální, jsou 2 důležité věci. První je rozdíl mezi plastikou a skulpturou. Veškeré řezby byly skulptury - vyráběné ubíráním materiálu - řezbou. To mělo zcela typické znaky, vycházející jak z použití různých tvarů a vedení dlát, tak i z dobového tvarolsoví. Tyto znaky nemusí jít metodou plastiky (přidávání materiálu, modelování) jednoduše napodobit. Je to zejména tvar arabesek, který byl kroužen v PRAVIDELNÝCH kružnicích a elipsách (půlkulaté a prohnuté dláto vás krásně vede) a okraje řezů, které byly ostré. Pokusím se to namalovat. A druhou věcí, která také vychází z použití dlát, je složitost - jednoduchost ornamentu. Malá řezba není NIKDY zmenšeninou velké řezby. Malá řezba je zjednodušenou podobou velké řezby. Pokud budou na velké řezbě 4 květy růže, na malé bude jeden a zjednodušený. Totiž na velké i malé byly použita stejná dláta stejných průměrů. Pochopitelně na nějakých kostěných i dřevěných tabatěrkách, dýmkách používali pro miniaturní řezbu zcela jiné nástroje i tenkrát, ale na rámech a bytových doplňcích, které byly zlacené nikoli. Zlacení nebylo nikdy na holém dřevě, ale na reparované křídové vrstvě, která by drobné ornamenty zalila - zahladila. Pokud děláme podstavec, je to zcela jiné, než výroba "řezeb" na lodi v měřítku. Děláme věc 1:1. Tyto Vaši delfíni, Doris, jsou na svou malou velikost hrozně titěrný. Věřím, že je hrozně těžké přejít z milimetrových měřítek, na která jste zvyklá, ale pokud to má evokovat starý model - podstavec - musí být dodrženo o čem píšu, zapomenout na vybudovanou preciznost a tvořit humpolácky a robusně. (:)
Něco jiného je ale vyrobit současný autorský návrh - pokud to myslíte takto, zapomeňte co píšu, tam to samozřejmě neplatí. Ale použila jste barokní delfínky, tak typuju, že chcete napodobit reálný starý styl. :-#
Přílohy
20190116_132216.jpg
bromep

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomHlach » 16 led 2019, 14:25

bromep píše:Děláme věc 1:1. Tyto Vaši delfíni, Doris, jsou na svou malou velikost hrozně titěrný. Věřím, že je hrozně těžké přejít z milimetrových měřítek, na která jste zvyklá, ale pokud to má evokovat starý model - podstavec - musí být dodrženo o čem píšu, zapomenout na vybudovanou preciznost a tvořit humpolácky a robusně. :-#

Tomuhle moc nerozumím. Delfín 1:1 znamená, že loď měla Doris usadit do 2 metry dlouhého delfína v životní velikosti? Vzhledem k tomu, že má ten delfín cca 90 mm dlouhé dělo, což by v měřítku 1:55 odpovídalo asi 4,9 metrům, jedná se né o titěrného, ale o poměrně velkého delfína.
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 led 2019, 14:32

To bromep: Děkuji Vám za Váš názor a zevrubný popis daní problematiky. Ráda se naučím i něco nového v této oblasti, neboť toto je pro mne poměrně neznámé téma. Nikdy jsem se podrobněji nevěnovala studiu řezbářského umění, které jinak moc obdivuji a fascinuje mne, co lidé dokážou ze dřeva zhotovit. Veškerou výzdobu na modelech realizuji z moduritu, který má zcela jiná specifika, a za ta léta praxe jsem se s tímto materiálem už skamarádila. 8-)
Ano, správně upozorňujete na odlišnosti a jak to má být správně provedeno podle daného stylu. RK byla anglická loď z období rané Restaurace a ohledně podstavců jsem se částečně inspirovala dle modelu lodi Saint Michael, který má podobně řešený podstavec a řezby na něm nejsou pravidelné, nicméně mají spíše hrubší provedení:

sm4a.jpg

Ani já je nemám pravidelné, jsou tam určitě odchylky. Víte, uvažovala jsem, jak ten podstavec co nejlépe ztvárnit. Nedělá mi problém napodobit předlohu (v rámi mých schopností a možností samozřejmě, pořád se učím a snažím svou práci zlepšovat), ovšem mám svůj osobitý rukopis a styl modelování výzdoby, který je v jistých ohledech jedinečný. A právě z toho důvodu mi přišlo vhodné jej použít i na podstavcích. To je pravděpodobně ta druhá varianta, kterou zmiňujete.
Mám ráda originalitu a preferuji jednotný styl, takže jsem vytvořila vlastní verzi, jak se mi to líbí a jak mi to sedí i k modelu RK, kde je výzdoba hodně jemná a precizní. I na výše přiložené fotce modelu Saint Michael (1669) mají podstavec i výzdoba na lodi stejný styl provedení, alespoň tedy dle mého laického pohledu.

Zda se to k modelu RK hodí či nikoliv, to už je na individuálním posouzení každého. Mám tendenci dělat jemnější detaily, ale to je dáno prostě mým stylem práce a ženským estetickým cítěním, které mám vrozené.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 16 led 2019, 14:46

TomHlach píše:
Tomuhle moc nerozumím. Delfín 1:1 znamená, že loď měla Doris usadit do 2 metry dlouhého delfína v životní velikosti? Vzhledem k tomu, že má ten delfín cca 90 mm dlouhé dělo, což by v měřítku 1:55 odpovídalo asi 4,9 metrům, jedná se né o titěrného, ale o poměrně velkého delfína.

1:1 znamená vůči podstavci, ze kterého se Doris inspiruje. Nedělá zmenšený model toho podstavce, ale podstavec 1.1
Naposledy upravil bromep dne 16 led 2019, 15:07, celkově upraveno 1
bromep

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 57 z 108 • 1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno