Zdravím Doris, koukám, že jsi do flotily zařadila nový přírůstek. Skvělé. Taková oddechovka (jestli to tak můžu nazvat), taky není na škodu. Měj se fajn.
Ahoj Connie a díky. Občas je třeba trochu přešaltrovat a postavit nějakou tu oddechovku, aby člověk zase nabral silu a získal potřebný elán. Zatímco dokončuji interiér kajuty RK, koukala jsem se po předloze jachty Corsair ii, jejíž plastový model jsem dostala pod stromeček a mám v plánu ji postavit včetně kompletní takeláže a rozvinutých plachet. Pěkné názorné obrázky mi už tady dával Honza: viewtopic.php?f=177&t=114818&start=30#p2045456 a to mne přimělo pátrat po dalších. Zda se někdy na Corsairu plachty používaly, jsem nedohledala, na některých malbách a fotkách jsou podobné jachty včetně plachet a vcelku se mi zamlouvá tahle verze:
Tady jsem našla i malbu Corsairu (podobná jachta, ale nikoliv stejná, jako ta ze stavebnice), kde jsou vidět sbalené plachty:
Na modelu by to pak mohlo vypadat zhruba takto (odmyslete si ale tu stěhovku nad komínem, to jsem se spíš bavila a zkoušela různé možnosti... )
Samotný kit neodpovídá v určitých proporcích a detailech skutečné lodi, takže i tuto stavbu pojmu tak trochu volněji.
Stavebnice, kterou mám nyní k dispozici, pochází zhruba ze 60. let minulého století, odlitky a přesnost dílů odpovídá té době, ale stavebnice je na tom lépe, než ta novější od Glencoe, kterou zprznili přípravou pro usazení motorku a pohyblivého kormidla. Pro tak malý model vcelku zbytečné. Navíc starší model od Kleeware obsahuje i kotvy, které kit od Glencoe neměl.
Model samotný je velká rarita, jen výjimečně se objevuje na aukcích. Málokdy je v bezvadném stavu. Já měla štěstí, stavebnice je nepoškozená a kompletní. Děkuji tímto BRadkovi za její zajištění a dovoz do ČR. https://www.hismodel.com/corsair-ii
Ahoj Connie, je to pro mne v prvé řadě model pro zábavu a cvičení manuální zručnosti, na druhou stranu se mi líbí, že je to něco jiného = neokoukaného.
Už mám sestavený trup, boky měly docela výraznou asymetrii (hlavně v oblasti zádě a kormidla) a ani paluba moc neseděla. Tentokrát už jsem však věděla, co mne bude čekat, a bylo snadnější udělat korekce. Zachovala jsem původní barevné schéma, pouze linku na úrovni waterline jsem udělala žlutou. Ostatní lišty jsou zvýrazněny úzkými pásy z fólie; odlitky vykazovaly bohužel drobné vady a barvením by se tyto hodně vykreslily. Tohle řešení s použitím fólií je mnohem praktičtější a výsledek hezčí. Celý trup se nakonec ještě přestříkal čirým lakem TS-80/Tamiya, aby se povrch sjednotil - na fotkách zrovna zasychá:
Robustní plastový podstavec ze stavebnice nepoužiji, v kýlu jsou již předvrtané otvory pro elegantní podstavce z mosazi.
Ahoj Connie, jj, jednu takovou jachtu již postavenou mám, ale chtěla jsem udělat ještě druhou s plachtami. Při stavbě paro-plachetnice Napoleon 1/150 jsem si ověřila novou techniku výroby plachet, která se mi natolik osvědčila, že ji použiji i zde a postupně na dalších modelech.
Osadila jsem rámy oken na trupu (2mm mosazné kroužky "lepím" čirým lakem TS-22/Tamiya - výborně se s tím pracuje a po zaschnutí drží spolehlivě, navíc tak jednoduše získám i imitaci skleněné výplně u menších oken) a model posadila na mosazné podstavce. Vypadají mnohem lépe, než ten původní ze stavebnice - viz porovnání na fotkách:
Naposledy upravil DORIS dne 30 pro 2018, 21:12, celkově upraveno 1
Ahoj Connie, no, tam by chtělo předělat i mnoho dalších věcí, ale beru to, že je to už starší stavebnice a tehdy to asi jinak vyrobit nedokázali. Beru to jako model pro relaxaci. V průběhu přípravy dalších věcí pro RK, kterou mám taky na pracovním stole, se takto mohu po chvilkách odreagovat, všechny díly jsem vyčistila od otřepů a srovnala dělící roviny i stopy od vyhazovačů. Kvalita odlitků je horší, takže to dalo dost práce. Jsou rovněž předvrtány otvory v palubě a na střechách nástaveb, kde budu kotvit úvazníky pro lanoví. Tady mi dost pomohlo, že jsem ten model už jednou stavěla.
Dostala jsem dotaz ohledně modelového provedení této jachty ve válečné verzi, kdy ji už vlastnila armáda a byla přejmenována na Gloucester. Osobně se mi nelíbí, takže určitě tohle provedení dělat nebudu, nicméně pro zajímavost přikládám fotky, jak tahle elegantní a původně luxusní jachta později vypadala:
Ahoj Connie, přesně tak, navíc válečných lodí už mám doma spoustu. Krom toho i některé civilní vypadaly po přestavbách hrozně, viz třeba elegantní SS France, později Norway/nakonec Blue lady, kterou budu taky stavět v původní podobě, než ji Norové "zachránili" a následně zpitvořili - hlavně po té druhé přestavbě. https://en.wikipedia.org/wiki/SS_France_(1961)
Na Corsairu jsem provedla imitaci mahagonu na spoustě dílů (alespoň dle návodu, barevné schéma k dispozici nemám), olejovky ještě zasychají a mají výraznější lesk. Fotky bohužel nic moc kvůli špatným světelným podmínkám, tak aspoň pro ilustraci, že se neflákám:
Díky Connie. Pokračuji dál s drobotinou na palubě, doplnila jsem kovové úvazníky a fotoleptané díly/očka na stěžně a ráhna a také zábradlí. Většina dílů ze stavebnice už je na svém místě na modelu, zbývá zavěsit čluny ( jejich kompletace byla náročnější s ohledem na značnou nepřesnost) a také zhotovit plachty a takeláž. Je to vyloženě model na relaxaci, ale i toho je občas třeba.
Úpony řeším klasicky přes dřevěné kladky = deadeyes (2,5mm), i když je to jinak oproti reálu, kde se používal zcela jiný systém. Viz například tento model jachty Corsair II: http://auctions.kaminskiauctions.com/fi ... t7269.aspx