Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

I.A.R. 80 No.42 HobbyBoss 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

I.A.R. 80 No.42 HobbyBoss 1:48

Příspěvekod Radim Špůrek » 02 kvě 2018, 10:57

Tak se po dlouhé době odhodlávám a přidávám nové téma na stavbu modelu mého oblíbeného rumunského letounu. Protože se moc neobjevuje a je to velmi zajímavá předloha, tak ji sem dám, snad to někomu pomůže.

Vlastním i monografickou publikaci Radu Brinzana na tento stroj, což se ale za chvíli ukáže spíš jako kontraproduktivní, protože Hobby Boss si v mnohém zjednodušil práci. Radu je nejen patriot, ale taky modelář a tak je publikace fakt perfektní, včetně detailů rozborů jednotlivých výrobních sérií i s výkresy a popisem rozdílů jednotlivých variant ..

Nechci psát recenzi, jen popsat své dilema s modelem, na který jsem se dlouho těšil. Před časem jsem dlouhou dobu sháněl model z produkce firmy LTD, ale nepodařilo se mi jej sehnat. Vlastním jiný model od stejné firmy (tuším Lagg-3), který už asi nepostavím, protože už byl kvalitativně překonán, což ani nedalo vzhledem ke kvalitě moc práci. Takže jsem se na HobbyBosse dost těšil.

Model přichází v relativně malé krabičce, i když je nakonec asi stejně velký jako Bf-109E. který mi teď vedle něj leží na stole. jsou v němtři šedé rámečky a jeden s čirými díly, leptaná planžeta s minimem dílků a obtisky. Vše relativně dobře zabaleno včetně pěnových vycpávek.

obrázek.jpg
titulní obrázek krabice
obrázek.jpg (10.91 KiB) Zobrazeno 8115 krát

sprues.jpg
dva ze čtyř rámečků
sprues.jpg (5.6 KiB) Zobrazeno 8109 krát

sprues 2.jpg
poslední rámeček
sprues 2.jpg (8.4 KiB) Zobrazeno 8103 krát

V modelu jsou dvě kamuflážní schémata - letoun s výrobním číslem 42 s vyznačením sestřelů na směrovce z roku 1941 a letoun s výrobním číslem 137 se zeleným čtyřlístkem.
markings.jpg
kamuflážní schémata
markings.jpg (11.09 KiB) Zobrazeno 8105 krát

Takže jsem hned otevřel knihu a zjišťoval co postavím. a záhy jsem zjistil, že to co krabička poskytuje jsou stroje do výrobního čísla 75, tedy s původními dlouhými podvozkovými nohami. Všechny ostatní stroje jaki IAR 80 tak IAR 81 mely kratší podvozkové nohy a ve vzniklém prostoru mezi podvozkovými šachtami prostor pro závěsník, nebo jeho zakrytí. Takže variantu 137 nepostavíme správně bez větších úprav.

Model obsahuje hezkou sadu leptů, na které jsou upínací pásy, ale bohužel ty, které se na letounech objevily až od výrobního čísla 226 v roce 1943, takže na letounu roku 1941 by být neměly. Bohužel k nim patří i opěrka hlavy, ke které jsou upevněny, která je tedy taky špatně. Takže vlastně nepostavíme bez úprav ani verzi zbarvení číslo 42.
PE.jpg
PE.jpg (16.97 KiB) Zobrazeno 8102 krát

Výlisky vypadají moc hezky, otřepů je minimum (našel jsem je zatím jenom na dílech motoru), dílů není nakonec nijak moc a tak jediný problém je styl napojení dílů na rámečky (nemám jiný model od HB takže nevím jestli je to jejich styl, nebo specialita pro tenhle mode). vtok pokračuje docela masivním výstupkem ve vlastním dílu, a musí se odřezat a brousit, takže v mém podání jsem přebrousil na několika místech a budu muset zbytečně tmelit. Jinak díly do sebe přesně lícují a vše pasuje velmi dobře.

největší úchylností modelu je podle mně "prolis" pro kabinu, do kterého zapadá čirý díl. Nic takového na modelu není a je to dost zhůvěřilost.
DSC00852r2.jpg
Prolis pro kabinu za opěrkou hlavy

Takže ti kdo jsou zruční a dokážou toho využít by mohli postavit docela hezký model. Já jsem bohužel jen lepič, takže jsem stavbu začal s tím, že se pokusím postavit verzi s výrobním číslem 42, které odpovídá podvozek a křídlo ale se špatnými pásy a zavřenou kabinou.

O tom jestli onýtuji a jestli nakonec kabinu neotevřu zatím svádím polemiku sám se sebou. - protože při otevření kabiny bych mohl teoreticky vyřešit i další chybějící markant a to je trubkový rám pro upevnění kabiny na hřbetě za kabinou, který při zavřené kabině bude vidět...
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Re: I.A.R. 80 No.42 HobbyBoss 1:48

Příspěvekod Radim Špůrek » 02 kvě 2018, 11:06

Tak a teď fotky po dvou večerech stavby

DSC00844r.jpg
Levá strana kokpitu

DSC00845r.jpg
Pravá strana kokpitu

DSC00846r.jpg
sedačka a palubka z obtisku

DSC00848r.jpg
Složeno 1

DSC00851r.jpg
Složeno 2

DSC00852r.jpg
Pohromadě

DSC00853r.jpg
Zespodu a motor

Motor vypadá na pohled velmi pěkně a detailně, ale HB si to zjednodušiti, takže jak zdvihátka vepředu a palivové sání zezadu jsou jen pro jednu hvězdici a výfuky nejsou vůbec napojeny. Zdvihátka vidět budou, výfuky bez úprav ne.
Přílohy
DSC00854r.jpg
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod spando1982 » 02 kvě 2018, 13:39

po tomto kite, už rok poškulujem, tak som zvedavy ako stavba dopadne :-)
spando1982

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erik Miklošik » 02 kvě 2018, 14:12

Tiež ho mám doma spolu so skvostnou knihou od Radu Brinzana. Ono tých úprav tam bude viac,čo som zbežne pozeral. Krídlo je tiež ani ryba ani rak. Zodpovedá zhruba sérii strojov od 21 do 50, čiže 42 je v pohode.:shock: . Každopádne oddel krídelká od vztlakových klapiek. Na modeli je to vcelku. Podľa výkresu a fotiek v knihe je to niekde v miestach výztuhy v tvare V.
Teším sa na pokračovanie a držím palce.
Erik Miklošik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 24 črc 2018, 14:37

Jak jsem rychle začal tak pomalu pokračuji... zejména proto, že jsem po úklidu dílny zjistil, že mám 22 rozestavěných modelů a chtěl jsem něco dokončit.

u IAR -rozhodl jsem se pro nejmenší odpor a zavřel jsem kabinu a na motoru upravuji (vmezích mých schopností jen přední stranu, co bude vidět - doplnil jsem zdvihátka pro válce zadního prstence a kabely k předním svíčkám...)

protože spoje na spodku trupu a zejména jejich zpevňovací pásky vzaly po slepení za své obnovil jsem je surfacerem 500 a teď dostal model první vrstvu kontrolního surfu
Přílohy
DSC01148ur.JPG
motor před začišťováním a barvou
DSC01146ur.JPG
snad jsou ty pásky vidět
DSC01144ur.JPG
první surf
DSC01143ur.JPG
první surf
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 24 črc 2018, 14:39

Jo a ty křidélka jsem oddělil... v rámci svých možností jsem i opravil škodu, kterou jsem při tom udělal...

pár fotek toho co mě nejvíce zdrželo
Přílohy
DSC01142ur.JPG
tenhle mne zdržel nejvíc...
DSC01141u3r.JPG
DSC01139ur.JPG
Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šupka » 24 črc 2018, 14:54

Hezké éro, hezká práce! Oba stroje pochopitelně.
Ať to jde od ruky a ať Tě to baví. Těším se na pokračování. 8-)
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Pavel Šupka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 30 zář 2018, 22:01

Trochu to tady vypadá jako obvykle, ležící spící, ale opak je pravdou.

Nejprve jsem musel upravit jeden detail a to vstup vzduchu na spodku čumáku, který byl u mé časné verze bez pískového filtru, tedy asi poloviční.
HB udělal hezké usazovací kolíky a díry, cuž znamenalo první drobnou opravu. Vytažený kousek rámečku, vražený do otvoru a zalitý Tamiya ultrathinem

DSC01272r.JPG

DSC01271r.JPG

Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 30 zář 2018, 22:08

následovalo usazení a drobná úprava vlastního vstupu , znova stříknuto surfem a nanesení "teatrálních markingů" tedy žlutých doplňků východní fronty a jejich zamaskování. ( pod žlutou je obligátní bílý podklad (dělaný dvakrát, protože žlutá RLM04 nedokázala překrýt ani preshading udělaný střední šedou, takže znova bílá a pak žlutá.

DSC01294r.JPG

DSC01293r.JPG

DSC01291r.JPG

DSC01289r.JPG

Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 30 zář 2018, 22:14

No a nyní dnešní stav.. Návštěva E-daye a podobných akcí u mne vždy vyvolá euforii, takže jsem v průběhu víkendu kromě rozdělání dalších dvou modelů stříkl několik kamufláží. Mezi nimi taky IAR, takže tady je výsledek základního nástřiku zbarvení.

DSC01431r.JPG

DSC01429r.JPG

DSC01427r.JPG

DSC01426r.JPG

Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erik Miklošik » 01 říj 2018, 10:55

Super ideš. Zatiaľ som ich moc postavených nevidel (:)
Erik Miklošik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod salat » 02 říj 2018, 09:04

wau , peckovo ti to ide !!
len tak dalej ,drzim palce k uspesnemu dokonceniu =D>
salat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 14 říj 2018, 08:34

Tak, po delší odmlce zase posun kupředu. Nanesl jsem obtisky a musím říct, že ač se s nimi pracovalo velmi dobře a nakonec i samy zalezly do spár bez většího násilí tak posunuly model zase blíže kolonce lepičův vitríňáček. Ne že bych měl nějaké větší ambice, ale je třeba říct, že hoši z HB to opět nezvládli, tentokrát velmi překvapivým způsobem.

- kříže jsou jiného provedení, než verze, kterou model představuje - modrá má mít minimálně 2x tak velkou tloušťku.
- model obsahuje popisky, nádherně čitelné, dokonce i správné rumunské názvy, jenom barva nemá být žlutá, ale červená, cuž je velmi dobře vidět na nábojových schránkách, kde se popisky ve žlutém znaku ztrácejí
- olejový trojúhelník na trupu - velmi viditelný detail, nemá být červený, ale hnědý
- obtisk s vyznačenými sestřely má svislé řady moc blízko u sebe - tohle jsem mohl opravit, stačilo před aplikací oddělit svislé řady a lepit samostatně jako tři obtisky, ale všiml jsem si toho až když jsem jej umístil na model, a stříhat mokrý obtisk se neodvažuji... takže jsem svou neschopností, nebo nedůsledností modelu moc nepomohl.

DSC01468r.JPG

DSC01467r.JPG
pokus o detail na obtisky popisek na zbraních

DSC01466r.JPG

DSC01464r.JPG

Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 08 pro 2018, 20:33

Dnes jsem zkoušel vyfotit další postup, tentokrát s tmavým pozadím...

původně jsem pitotku chtěl udělat z injekčních jehel, stejně jako anténní stožárek, ale zjistit jsem, že mi došly použitelné průměry a tak než dojdou Albion Alloys jsem tam dolepil to, co bylo v modelu a dobarvím to.

pak už snad v mém podání zbývá jen drát a do kitníku…

mám problémy s tím, že mi se na compu zdají fotky OK, ale pak vypadají moc tmavě, co s tím? Tyhle by snad mohly být každá jinak tmavá

DSC00047r_ed.jpg

DSC00045r_ed.jpg

Radim Špůrek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Špůrek » 08 pro 2018, 20:39

Další foto

DSC00051r_ed.jpg

DSC00049r_ed.jpg

DSC00056r.JPG

DSC00066_ur_edited.jpg

Radim Špůrek