Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Letov Š-16 HpH 1/32

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
Příspěvků: 211 • Stránka 13 z 15 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15
  • Odpovědět s citací

Re: Letov Š-16 HpH 1/32

Příspěvekod Jan_K » 04 pro 2018, 08:23

pavel behensky píše:Milane,jak se říká u nás-s křížkem po funuse.Taková krásná fotka a ty s ní příjdeš až když je skoro hotovo.
Homer II-Výplety tak jak jsem je udĕlal,jsou asi maximem toho co dokážu.Co jsem koukal tak výplety byly spíše nĕjaký plochým drátem/pásovinou.Jestli byly zdvojené nevím.Já už nic předĕlávat nebudu. Jsem rád,že jsem to dotáhl až do tohoto stavu a že to celé drží pohromadĕ.Pavel

Dlouhé výplety byly většinou dvojité, opletené kůží. Přikládám Letov Š-20, vhodné foto Š-16 nemám.
Letoun_Š.20_.jpg

IMG_0512_.jpg

Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 04 pro 2018, 08:34

Ta fotka Š-20 ze Kbel (barevná) ty výplety obalené nemá a je to chyba - ona má těch chyb víc.
Ale na té fotce originálu je to vidět dobře.
Přikládám fotku Š-16, kde ty obalené výplety jsou vidět taky. Konce drátů u křídel jsou bez bandáže.
Š-16 zprava1.jpg

Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 04 pro 2018, 09:22

Na rovinu,už si v tuhle chvíli tĕžko představím jak do toho vrtám díry,zalepuju další oka atd :( .Popřemejšlím o tom,ale moc tomu nedávám.I tak díky za osvĕtlení problémů s výplety.Výrobce modelu mĕl naznačenu na napínáky jen jednu dírku a toho jsem se chytl.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 04 pro 2018, 10:00

pavel behensky píše:Milane,jak se říká u nás-s křížkem po funuse.Taková krásná fotka a ty s ní příjdeš až když je skoro hotovo.
Homer II-Výplety tak jak jsem je udĕlal,jsou asi maximem toho co dokážu.Co jsem koukal tak výplety byly spíše nĕjaký plochým drátem/pásovinou.Jestli byly zdvojené nevím.Já už nic předĕlávat nebudu. Jsem rád,že jsem to dotáhl až do tohoto stavu a že to celé drží pohromadĕ.Pavel

Bohužel jsem ji neměl dříve k dispozici. Vlastně mě na ty lanka přivedl majitel fota. Ale ty krytky na trupu a zakrytá boční okénka jsou patrná jak na plánku z L+K (předpokládám, že tak zkušený výrobce by měl tenhle podklad mít k dispozici) tak na jiných fotkách. Zaměřovací okénka v podlaze a okno pro kameru už je složitější a není jisté zda byly u všech verzí, ale na výkrese jsou jakž takž zakreslena. Stáhl jsem si návod od HPH a tam třeba mají podlážku u pilota v celku přitom to byly dvě desky každá na jednu nohu a mez nimi díra. Na podlaze pozorovatele mají díru na kameru, kameru také, ale dole v trupu díru žádnou?! Tak co ta kamera vlastně fotila? Trup zevnitř? Máš to moc hezky udělaný tak se omlouvám, že jsem do toho zasáhl. Noa ty výplety to je otázka za sto bodů. Ještě jsem nepřišel na to jak je rozumně udělat aby to k něčemu bylo (zvlášť ve 1/72). Ve 1/32 už je to výzva, ale chápu, že se ti do hotovýho zasahovat nechce.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 04 pro 2018, 10:34

Milane,já to beru.O interiéru a o tom jak by mĕl vypadat už tady řeč byla.To okénko na kameru v HpH mají řešeno zespodu na trupu obdélníkovou krytkou/plechem a to tam mám taky.Já bohužel o všechno rytí vespod trupu přišel při broušení a pak jsem to tĕžko honil zpátky.V podstatĕ mi tam chybí jen kolečko uprostřed trupu dál k ocasu.
Co se týče tĕch bočních krytů na trupu-v HpH je ve stavebnici mají formou šablon takže ani v tomto nepochybyli. Nedal jsem je tam já protože se mi zdálo z fotky mé předlohy,že tam nebyly a v podstatĕ poprvé jsou hezky vidĕt až na fotce od Tebe.On ten snímek v podstatĕ objasnil vše nad čím jsem chápal,ale přišlo to už pozdĕ,jak už to tak bývá no :) .I tak díky za to.Pavel.
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 04 pro 2018, 11:51

Milan Holzapfel píše: ...... Noa ty výplety to je otázka za sto bodů. Ještě jsem nepřišel na to jak je rozumně udělat aby to k něčemu bylo (zvlášť ve 1/72). Ve 1/32 už je to výzva, ale chápu, že se ti do hotovýho zasahovat nechce.

Co se týká měřítka 1/72, tak já to udělal tak, že jsem natáhl dvě lanka vedle sebe (používám vytažené nitě z rámečku) a do spáry mezi nimi nalil řídký vteřiňák. Ten ji vyplnil a zarovnal. Vznikl plochý výplet.
Ale pro 1/32 to určitě použít nepůjde. Tady bych nechal dvě lanka vedle sebe - jsou fotky letadel i s tímto provedením výpletu.
Obrázek
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 04 pro 2018, 17:24

Chlapi, těch problémů je více. Například podvozek. Š.16 měl vícero druhů, byly letouny s nízkým podvozkem, ale i s vysokými podvozkovými nohami. U těchto letounů byla jiná podvozková kola, nebandážovaná s viditelným drátěným výpletem. To je bohužel případ předlohy Pavlova modelu a výrobce modelu toto vůbec něreší. Podvozek je tedy chybný. Výplety mezi křídly byly skutěně zdvojené, to je celkem známá věc, a byly bandážované, jak tu již bylo řečeno. Podobně to měla řada jiných letadel té doby, třeba aerovky, přikladmo A.12/11/32 a jejich deriváty... Bandážovaná a okovaná měla být i vrtule, to by šlo ještě dodělat. Interier je vymyšlený a tím pádem nesedí spodek trupu pod interierem, který ve skutečnosti vypadal jinak. O místech pro pumové závěsníky radši ani nemluvě.
Nic z toho ale nesnižuje praci Pavla, ba naopak. Navzdory nemodelovému modelu dosahl obdivuhodného výsledku!!! Klobouk dolu! Vypadá to nádherně! Pavle, nevypravíte se s tím na Pražského Magistra??!!
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 04 pro 2018, 17:56

Stando,je to jak píšeš.Těch chyb je tam celá řada.Na některé jsem narazil sám už na začátku,na spoustu mě upozornilo dost lidí tady.Kdybych to celé nebral z nadhledem,tak to prostě už vzdám někde u interieru a a zahodím to celé do koše.A to nemluvím o tom,že jsem měl stavebnici,která rozhodně nebyla povedená a dost času jsem strávil s tím abych opravoval jen proto abych mohl následně vůbec stavět.Laminátové díly byly prostě naprd udělané,resinové na tom byly lépe.Sem tam bublina,ale z toho se nepos..u.Masky nepoužitelné a jen díky nadstandartním kamarádským vztahům které mám mezi některými výrobci atd. se mi to podařilo vyřešit.Ta samá situace je z podkladama.Na to letadlo prostě nic moc není,lišilo se to kus od kusu.Já věřím,že mezi lidma fotky jsou ,ale spousta z nich na nich prostě doma sedí-taková je halt dnešní doba.Mě osobně ten model tak jak jsem jej postavil (ještě teda ne :-D ) udělal radost a v mnoha věcech mě posunul kousek v před.A to jsem si myslel,že už mě v tom modelářském životě jen tak něco nerozhodí.Stavba mě neskutečně bavila,protože tam bylo takové to ,že člověk nevěděl co ho čeká v příštím kroku a tak vás žene kupředu,nutí přemýšlet co a jak udělat.Bylo fajn a ten model mě prostě nenudil a celej koncept HpH mě oslovil natolik,že si dám zase něco dalšího od nich.
Já nejsem žádnej "Top" modelář,jsem rád ,že se mi to povedlo alespoň takto dát dohromady a doma za sklem mu bude dobře.
Co se týče Magistra-asi určitě ne,tam nepojedu.Poprvé bych se s ním mohl ukázat na soutěži Hradecký Lev a pak asi v Prostějově na jaře.Já toho zase až tak moc nenajezdím.

No,když už teda jdeme do toho finále,tak se zeptám na jednu věc-NA modelu jsou poziční světla.Dvě jsou klasicky umístěny na horních plochách spodních křídel,jedno je vzadu na trupu.Jak to bylo u těchto prvorepublikových letadel?Byly už tehdy barevně rozlišeny?

A ještě jedna taková úvaha-model a jeho předlohu jsem zde již představil.Ve chvíli havárie asi určitě nenesl výzbroj.Ve stavebnici se nachází a já přemýšlím jestli ji osadit a nebo se na to vyprdnout a nedávat to tam.Nevím jestli ji v jiném období nosil nebo ne.Má cenu se s tím dvojčetem ,závěsníkama a pumama dělat :-D ?Díky za každej případnej podnět.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 04 pro 2018, 18:25

pavel behensky píše: Co se týče Magistra-asi určitě ne,tam nepojedu.Poprvé bych se s ním mohl ukázat na soutěži Hradecký Lev a pak asi v Prostějově na jaře.Já toho zase až tak moc nenajezdím.

Modellbrno 2019 prosím! SIG čs. letectví by byl velmi poctěn!

pavel behensky píše: No,když už teda jdeme do toho finále,tak se zeptám na jednu věc-NA modelu jsou poziční světla.Dvě jsou klasicky umístěny na horních plochách spodních křídel,jedno je vzadu na trupu.Jak to bylo u těchto prvorepublikových letadel?Byly už tehdy barevně rozlišeny?

Mám za to, že poziční světla byla povinná zpočátku pouze pro mezinárodní leteckou dopravu, viz úmluva o letectví z roku 1919. Myslim, že naše armáda měla tento požadavek pouze u takových letadel, u kterých se počítalo s nočním létáním.

pavel behensky píše: Ve chvíli havárie asi určitě nenesl výzbroj.Ve stavebnici se nachází a já přemýšlím jestli ji osadit a nebo se na to vyprdnout a nedávat to tam.Nevím jestli ji v jiném období nosil nebo ne.Má cenu se s tím dvojčetem ,závěsníkama a pumama dělat :-D ?Díky za každej případnej podnět.

Výzbroj nosily naše vojenské letouny zpravidla v létě při střelbách a bombardovaní například v Malackách. Aby to nebylo tak jednoduché, tak ne všechny mašiny automaticky letěly na střelby a střelnice měla taky svoje letadla.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 04 pro 2018, 21:38

Pavle, ty moje připomínky určitě neber jako kritiku - model máš parádní a rád sleduju, jak jdeš dopředu.
Permanentně narážím na to samé, že spoustu věcí zjistím s křížkem po funuse.
Trochu bych ale přece jen zaloboval za ty dvojité výplety - to éro to posune vizuálně jinam (z vlastní zkušenosti)
a když už máš tak pěknej povrch, tak by to byla škoda.
Obrázek
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Studený » 05 pro 2018, 11:52

Michal Dub píše:Výzbroj nosily naše vojenské letouny zpravidla v létě při střelbách a bombardovaní například v Malackách. Aby to nebylo tak jednoduché, tak ne všechny mašiny automaticky letěly na střelby a střelnice měla taky svoje letadla.

Michal Dub píše:Mám za to, že poziční světla byla povinná zpočátku pouze pro mezinárodní leteckou dopravu, viz úmluva o letectví z roku 1919. Myslim, že naše armáda měla tento požadavek pouze u takových letadel, u kterých se počítalo s nočním létáním.

Michale, s tou výzbrojí souhlas. Těžko předpokládat výzbroj u letounu od cvičné letky, který navíc velitel pluku užívá jako panský kočár. Ale pozičky stroj měl. Jsou na fotkách z té haváriie 19.9.1931 jednoznačně vidět. Tedy alespoň na trupu a když bylo světlo na trupu, tak na křídlech samozřejmě taky. Nudíš se, tak naber směr ke zjištění, jak to bylo v roce 1931 s barvami těch světel! :grin:
Josef Studený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 05 pro 2018, 19:25

Dobrá tedy,já ty světla nějak zmastím :) ,výzbroj dávat nebudu a asi to tak bude lepší.Kulomety mají v sobě bublinky a bomby pokroucené a ulomené některé stabilizátory.Na tohle už fakt nemám benzín.
Pokusím se teda,věnovat některým věcem,na které jste mě upozornili.Začal jsem zdvojením výpletů.Tohle mi byl opravdu čert dlužen,protože to vyvrtat bylo opravdu peklo.Vrtačkou jsem si párkrách chytil i o křídlo a dost toho poprasil.Vyrobil a zalepil jsem tedy dalších 16ks oček a zatím osadil přední čtyři lana.Abych pravdu řekl-je to nic moc a nejsem z toho dvakrát odvázanej.Nic moc je to proto,že ten vlasec co mám prostě stojí za hov.o.Je pokroucenej a nejde moc dobře vypnout :( .Budu se muset do budoucna poohlídnout po nějakém lepším materiálu.Zítra dopletu zadní část.Pavel
PSX_20181205_185552.jpg

pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 05 pro 2018, 19:59

Nadhera... bude ten model někde k vidění? Na nějaké akci? :-)
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod StandaK » 05 pro 2018, 20:15

Pavle, to zdvojení výpletů je krok správným směrem! Bandáž jsem kdysi dělával tak, že jsem uříznul proužek z tabákového papíru, dvakrát širší, než je vzdálenost lanek, přehnul a na dvojlanko nasadil. Lepil jsem to kancelářkým lepidlem v takovém tom válečku. A ještě před tím ten papírek natřel. Šlo to dobře a vypadalo na čtvrtkách hodně modelově:-)
Poziční světla byla shodná s těmi, které byly třeba na Š.328. I mě by zajímalo, jestli byly barevné... Třeba na Š.218 v muzeu ve Finsku barevné jsou, to ale nic neznamená, neb si to tak mohli dát Fini sami.
Zkus ještě zvážit bandažování na vrtuli, to by bylo super.
Držím palce při dokončování!

Ještě k těm podkladům.... Je jich relativně po archivech hodně. Je velká škoda, že se zatím nikdo neodhodlal k jejich publikaci. Š.16 je velké téma, které, pokud by mělo být pojato seriozně, vydalo by na několikaset stránkovou publikaci. Mě bohužel zajímaly jiné typy, na které jsem soustřeďoval materiály...., a na Š.16 tak nic využitelného nemám:-(
StandaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 05 pro 2018, 20:22

Pavle ty dvojité výplety jsou sice na práci pakárna,ale opravdu je to moc pěkný detail a celkově to model ještě více pozvedne.Držím palce,vydrž ;-I !!!

Jo a za bandáž na vrtuli bych se také přimlouval...
Richard Dvořák

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 211 • Stránka 13 z 15 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15

Zpět na 100 let československého letectví