Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2018
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modelař 11/2018

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 22 z 32 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Modelař 11/2018

Příspěvekod Beren » 16 lis 2018, 22:08

Tomas 77 píše:To se vše jako točí kolem těchto dvou modelu??
Ten rozkrytovanej Tempest...versus chmelnice??Pokud ano ,u mě by vyhrál Tempest...už jen svou náročností.Velikost ,patina...motor co má více dílu jak celá chmelnice.
Jen muj laický názor.Srovnávat nesrovnatelné?!A to nejsem zastánce žádného éra ,ale zeptám se blbě...posuzuje se i náročnost modelu ,ruzné podsestavy ?
Ve smyslu chmelnice 20 dílu...Tempest se vším tak stovka ??To jako vážně né?

Řeknu to takto. Každý model se hodnotí ve 3 základních okruzích.
I. Zpracování modelu. Zde se hodnotí geometire postaveného modelu a obrysová správnost modelu. Za chyby se body strhávají.
II. Detaily Zde je hodnoceno provedení draku, prostory osádky, provedení pohonných jednotek, podvozek, výzbroj a výstroj. Zde se za kvalitu zpracování body přidělují.
A nakonec je zde III. Povrchová úprava Zde se hodnotí provedení kamufláže, věcná a obrysová správnost kamufláže, výsostné znaky, označení, výstražné znaky a symboly a cleková patina a plastičnost modelu. Zde se body za provedení přidělují, kromě části provedení kamufláže, kde se strhávají.

Takže ano, posuzuje se každý model zvlášť a velmi komplexně a tak, aby bylo možné ohodnotit v jednotlivých měřítkách různé modely z různých období.
Stůl:
1/32:
1/48: FW190A-2,3,D-9, P-38G&J&L
1/72: Spit IXc e+l, FW190A-8, P-40F
1/144: FW19D-13,Ju-87B, B-534

Hotovo:
2021: Bf109E-4, Me-163, Me-410, FW190A-5, Vega 5
2020: P-51D(144+48), Jak-3, Bf109E-7 Trop, FW190D-9, Spit I&IXc e+l, Fokker Dr.I
2019: P-51D, P-40N, Spit Mk.XVI+IXc l, Bf 109E-4
2018: Fokker D.VII
Beren

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cpl. Pete » 16 lis 2018, 22:50

Toto má být objektivita? Vážený pane, toto je manipulace!!! Toto nejhrubšího kalibru!!
Něco jiného bylo pokud by na stejném počtu fotografií byl takto zobrazen i Roland! Nemyslíte?[/quote]

Manipulace by to byla ve chvíli, kdy bych porovnával tyto dva exempláře od těchto dvou skvělých modelářů jmenovitě. Fotky jsem umístil pro to, aby si i široká veřejnost udělala představu co musí rozhodčí rozsoudit. A to dle mého soudu věci zcela neporovnatelné. Technická vyspělost a náročnost motorů, podvozků, pracnost těchto partií...Ano, na to má myšlenka naráží. Snad už není v tomto vlákně jedince, který by nepochopil proč tato diskuze vznikla. Poukázat na pochybení systému, lidí a vzít si do budoucna příklad. Myslím si, že pokud se prosadí do budoucna jistá opatření, budou to i sudí mít jednoduší.
Děkuji za pochopení.
Petr
Letecké muzeum Libořezy
https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/
cpl. Pete

• Odpovědět s citací

Příspěvekod reserve_22 » 16 lis 2018, 23:08

Ja si myslim ze obaja pani vedia a preto su boli aj budu majstri ČR.Kedze Petr mal fotky od Doktora tak ich tu hodil a keby mal fotky Rolanda da ich tu isto tiez-mne osobne sa pacia oba kusky- Roland o prsa viac.Rozhodcovia su tiez len ludia tak treba trosku vychladnut a brat to z nadhladom.
Naposledy upravil reserve_22 dne 16 lis 2018, 23:11, celkově upraveno 1
Miroslav Stehel
reserve_22

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloslav » 16 lis 2018, 23:11

Miro ;-I ;-I ;-I
Miloslav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Beren » 16 lis 2018, 23:15

Dobrá pokud tedy jde o představu co musí rozhodčí posuzovat a jaké modely mezi sebou, tak i pro tuto představu posuzování pořád platí, že jedna fotka dvoujplošníku vůči 17 fotkám tempestu, kde jsou detailně vyfoceny jednotlivé sestavy, není vypovídající. Vypovídající by to bylo ve chvíli, kdy oba modely budou mít na stejném množství fotek nasnímány své jednotlivé sestavy nebo pohledy z několika úhlů.
To co jste zde Petře, jistě s dobrým úmyslem vložil, a tento úmysl je jistě chválihodný, však dělá medvědí službu. K tomu abych si mohl udělat adekvátní obraz o složitosti rozhdodování rozhodčího musí být oba modely zobrazeny tak, aby bylo možné je posoudit co nejvíce hodnověrně. A upřímně z Vámi vložené fotky Rolandu vůči cca 17 detailním fortkám Tempestu to opravdu není rovné porovnání. Proto mluvím o manipulaci, neboť pokud se to takto odprezentuje, tak to rozhodně nedává správný a co nejvíce objektivní obraz. Protože 99% těch, kteří shlédnout tyto fotky, tak si udělají v tomto konkrétním případě naprosto jednoznačný úsudek.
Proto moje rozhořčená reakce na vaše příspěvky s vloženými fotografiemi, které jsou jinak velmi kvalitní.
Děkuji za pochopení a přeji pěkný večer.
Stůl:
1/32:
1/48: FW190A-2,3,D-9, P-38G&J&L
1/72: Spit IXc e+l, FW190A-8, P-40F
1/144: FW19D-13,Ju-87B, B-534

Hotovo:
2021: Bf109E-4, Me-163, Me-410, FW190A-5, Vega 5
2020: P-51D(144+48), Jak-3, Bf109E-7 Trop, FW190D-9, Spit I&IXc e+l, Fokker Dr.I
2019: P-51D, P-40N, Spit Mk.XVI+IXc l, Bf 109E-4
2018: Fokker D.VII
Beren

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 17 lis 2018, 01:04

Zdeněk Š píše:pro Martina Vašáka: já si bohužel za hlavními body článku i přes 20 stránkovou diskusi a vyjádření řady lidí stále stojím. Mohlo to být napsáno trochu mírněji ,ale podstata problému zůstává stejná. Bodování dvaatřicetin bylo velmi diskutabilní včetně následného řešení problému se shodou bodů. O tomto problému nebyl informován ani ředitel soutěže , který by logicky doporučil přebodování a ne cílené ubrání půlbodu v oblasti , která se nedá objektivně změřit - patině . Nevím ,kdybych se zmínil někde u piva členovi předsednictva o nutnosti vystavit tabulku s rozpisem bodů v době protestu ,aby soutěžící vůbec věděl proti čemu protestovat, bylo by to možná zařazeno k jednání a posléze někam zapadlo. Proto jsem volil tuto razantnější formu.Šlo o princip a ne o to zda mám o jedno vítězství v soutěži víc nebo míň . Soutěže opravdu nejsou pro mne středobodem zeměkoule a modelařina mě uspokojuje v něčem úplně jiném. Jen jsem dostal možnost se ozvat. Děkuji za podporu i připomínky , které jsem dostal mimo tuto diskusi. Bohužel řada lidí nemá odvahu to napsat veřejně.

Aby to nevyznělo špatně, souhlasím s diskuzí, ale ne s tím jak byla pojatá.Hodit to na fóra tak si to přečte dost lidí a určitě to nezapadne. Psát článek do modeláře bez vyslechnutí všech stran (rozhodčí atd) mi přijde zbrklé. Hlavně v kontextu, že se v určitých aspektech spletly obě strany,což z modeláře rozhodně nevyplývá.
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vlastabárta » 17 lis 2018, 02:22

vlastabárta píše:Trochu jsem nepochopil jednu věc, proč že bylo nutné přebodovat modely ? protože bylo nutno určit jen jednoho vítěze a jen jednoho mistra ?
...a ony to platná pravidla přikazují ? kde ?

Stále mi nikdo z odpovědných neodpověděl, takže se ptám znovu, kdo tvrdil a rozhodl ?? a na základě čeho, že mistrem může být jen jeden modelář ??
ostatně stejný dotaz tu vznesl už i někdo jiný a rovněž zůstal bez odpovědi..

20180914_182004d.jpg

...úsměvným paradoxem je, že ředitel soutěže Masters při E day, získá v Telfu dělenou stříbrnou medaili, aniž by měl odvahu něco podobného udělat na vlastní soutěži v případě Šebesta versus Huryta.
vlastabárta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 17 lis 2018, 08:16

Vlasta Bárta: u dvou vítězů kategorie by to asi nebyl takový problem, ale zde by byl i 2x absolutní vítěz soutěže a to asi problem je. Ikdyz by to mel byt problem organizátora a ne soutěžících.

Co, ale nepochopím je styl bodování. Proč se každý model neboduje samostatne, tak jak je primárně stanoveno v pravidlech? Proč se boduje společně. Z časových důvodů? Tam bych to nevidel, protože samostatně hodnotící rozhodčí během dvě práce nemusí vést diskuzi se svymi kolegy a tudíž mu to bude trvat kratší čas. Jediný důvod spatřuji v otázce prostoru, protože by každý rozhodčí potřeboval vlastní stůl/místo pro hodnocení.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Š » 17 lis 2018, 08:49

Vlasto, musím se zastat Petra Šámala , protože nebyl o tomto problému vůbec informován , což byla jedna z chyb rozhodčích . Nevím ,zda by rozhodl o udělení dvou prvních míst ,ale určitě by prošel a zkontroloval bodování , zda je v souladu s pravidly. Místo toho hlavní rozhodčí kategorie oslovil s tímto problémem rozhodčího jiné kategorie, aby mu poradil , což mu vůbec nepřísluší. To , že byl tento oslovený ze stejného klubu jako nakonec vítězný model jsem nezmiňoval, protože mi dotyčný v Telfordu sdělil, že jim pouze doporučil hodně štěstí a já mu věřím, že to tak bylo. Nakonec byly účelově sníženy body v imaginární položce patina , aby bylo jen jedno první místo , místo toho, aby se zhodnotila pracnost a složitost detailů. Mimochodem i ten Tempest má ventilky a také brzdové hadičky , podvozkové šachty se spoustou hadic atd. Já nepláču , ani nevolám po opakování ceremoniálu , jen chci , aby byly věci popsány a zhodnoceny a našlo se řešení pro příště. Vždyť bodová shoda v hodnocení není nic vzácného k čemu dochází jednou za sto let a může se to stát komukoliv , bez ohladu na to zda se soutěže ještě zůčastním nebo ne.
Zdeněk Š

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 lis 2018, 09:58

Prosím, ve kterém sportu se dělí mistrovský titul?

Dělené první místo by nebyl žádný problém v "běžné" soutěži, tady byl ale vybírán mistr republiky...

V atletice následují rozběhy, nebo další pokusy, v hokeji samostatné nájezdy, jinde rozhoduje počet lepších umístění v seriálu, ..... kde jsou dva rovnocení mistři ????
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 17 lis 2018, 10:40

Nyní nemohu předložit konkrétní příklad, ale určitě by se našel mistrovský, ale i olimpijský závod, který zkončil např. mrtvým doběhem nebo dojezdem a ani cílová fotografie nepřinesla rozhodnutí a byla udělena dělená cena.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 17 lis 2018, 10:54

Petr3342 píše:Prosím, ve kterém sportu se dělí mistrovský titul?

Dělené první místo by nebyl žádný problém v "běžné" soutěži, tady byl ale vybírán mistr republiky...

V atletice následují rozběhy, nebo další pokusy, v hokeji samostatné nájezdy, jinde rozhoduje počet lepších umístění v seriálu, ..... kde jsou dva rovnocení mistři ????

Sport je blbej příklad. Tam záleží na pravidlech u konkrétního sportu. Hlavně pokud rozhoduje čas, tak se často umístění rozděluje. Nevím kdy jsi se naposledy koukal na atletiku, ale rozběhy tam opravdu nehrají roli. Nejčastěji se to ale děje u plavání, často tam jsou i 3 na stejném místě.
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 17 lis 2018, 10:58

Martin Vašák píše: často tam jsou i 3 na stejném místě.

při mistrovství světa?
Naposledy upravil Petr3342 dne 17 lis 2018, 10:59, celkově upraveno 1
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vladimir Kafka » 17 lis 2018, 10:59

Petře nechceš teda naplno napsat, kdo to rozhodl a za jakých okolností? Libor Malý se už ptal asi pětkrát, tak asi bude potřeba tě oslovit adresně.
Tipoval bych, že o tom něco budeš vědět, protože v rozhovoru v Modeláři jsi na to měl dost silný názor (zčásti ovšem zcestný, protože podle mě moc netušíš, jak to vlastně v té Mošoni funguje).
Pokud ti teda ty koule, o kterých rád mluvíš, mezitím neupadly :)
Netvrdím, že je to druhé řešení ideální - rozumím, že dlouhodobě by to opravdu svádělo k alibismu, aby se rozhodčí vyhli konfliktům a ublíženému druhému umístěnému.
Ale stejně, když vidíš, co všechno to vyvolalo, asi by to chtělo nějakou reflexi, ne?
Airone Hobby FB
Obrázek
Vladimir Kafka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 17 lis 2018, 11:13

Petr3342 píše:
Martin Vašák píše: často tam jsou i 3 na stejném místě.

při mistrovství světa?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_t ... e_Olympics

Sice olympijské hry, ale myšlenka je při MS stejná
Martin Vašák

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 22 z 32 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32

Zpět na 2018