Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2018
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modelař 11/2018

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 20 z 32 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Modelař 11/2018

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 lis 2018, 08:13

Pro Zdeňka: tohle je reakce členů klubu, u kterého jsi v článku v Modeláři tak nenápadně nastínil možnost manipulace výsledků. Vím, žes mi v Telfordu říkal, žes to takhle vůbec nemyslel. Já ti ale namítal, že ta formulace přesně tenhle pocit v lidech vyvolá. A když ti lidé jedou do Lysé za svoje, celý den tam kmitají kolem modelů jako hlídací psi a pak se ještě dočtou teorie, že snad možná nemanipulovali, tak v některých prostě bouchnou saze. Nehledě na to, že rozhodčím následně podkopnou svým prohlášením nohy někteří členové předsednictva, aniž by si nejprve zjistili stanovisko rozhodčích daných kategorií. To muselo v obou případech zaznít až tady poté, co jsme byli "odsouzeni" za špatnou práci. Já osobně hlasuju pro uzavření bouřlivé debaty na toto téma, myslím že se řeklo i víc, než se chtělo. Pevně doufám, že obě strany si z toho odnesou svou část poučení a povede to k lepším zítřkům.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Vašák » 16 lis 2018, 10:30

Aby nedošlo k nějakému osočování. Zdeňka Šebestu považuji za špičkového modeláře.¨
Upřímně se ale nedivím že Pavlu Hurytovi bouchly saze. Když se člověk dočte v modeláři, tady i na nymburku, že neměl vyhrát, že byl model nadhodnocený a přitom to dle posldních reakcí vůbec není pravda, nevím jak bych reagoval. Ono je hezké, že byla diskuze k něčemu, ale dle mého se neměla řešit v modeláři, ale tady. Většina lidí na forum nechodí, a tak si přečte k jaké velké nespravedlnosti došlo, ale to že ten Roland mohl vyhrát legálně se tam dle nynějších závěrů prostě člověk nedočte . Hlavně když si to Šebesta s Kloučkem vyříkali v Telfordu, tak dnes by ten článek asi vypadal jinak že? Ale asi je pohodnější něco vypálit do modeláře a co bude dál je jedno. Opravdu ten článek nemohl vyjít o měsíc, či dva později? Ono celé to téma je taky vtipné, tenhle rozhodčí nemá rád kupované doplňky, tady hodnotí mladá holka, vitěz je člen pořádajícho klubu...no nejsem doktor, ale připadá to mi trochu jako nářek. Upřímně jsem se těšil na rozhovor se Zdeňkem Šebestou těšil, ale co z něj vyplynulo ve mně zanechalo jistou pachuť.
Jsem jen zvědavý jestli se závěry z této diskuze v modeláři objeví...
Martin Vašák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sobi » 16 lis 2018, 10:34

twle 20 stran? Nekde je vyprodej Tamiye?
Na stole: 1:35 SD-100 Dragon
2020 1:32 Caudron C.714 Fin, SH 1:32 Fiat G-50.II Fin, Special Hobby
2019: 1:35 ACV Dorchester Alenka, SKP Model
2018: 1:35 ČSR Panther, Dragon
sobi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 16 lis 2018, 12:37

:grin: :grin: :grin: =D>
sobi píše:twle 20 stran? Nekde je vyprodej Tamiye?

Naposledy upravil PetrB dne 16 lis 2018, 12:40, celkově upraveno 1
PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrB » 16 lis 2018, 12:40

=D> [-o<
Martin Vašák píše:Aby nedošlo k nějakému osočování. Zdeňka Šebestu považuji za špičkového modeláře.¨
Upřímně se ale nedivím že Pavlu Hurytovi bouchly saze. Když se člověk dočte v modeláři, tady i na nymburku, že neměl vyhrát, že byl model nadhodnocený a přitom to dle posldních reakcí vůbec není pravda, nevím jak bych reagoval. Ono je hezké, že byla diskuze k něčemu, ale dle mého se neměla řešit v modeláři, ale tady. Většina lidí na forum nechodí, a tak si přečte k jaké velké nespravedlnosti došlo, ale to že ten Roland mohl vyhrát legálně se tam dle nynějších závěrů prostě člověk nedočte . Hlavně když si to Šebesta s Kloučkem vyříkali v Telfordu, tak dnes by ten článek asi vypadal jinak že? Ale asi je pohodnější něco vypálit do modeláře a co bude dál je jedno. Opravdu ten článek nemohl vyjít o měsíc, či dva později? Ono celé to téma je taky vtipné, tenhle rozhodčí nemá rád kupované doplňky, tady hodnotí mladá holka, vitěz je člen pořádajícho klubu...no nejsem doktor, ale připadá to mi trochu jako nářek. Upřímně jsem se těšil na rozhovor se Zdeňkem Šebestou těšil, ale co z něj vyplynulo ve mně zanechalo jistou pachuť.
Jsem jen zvědavý jestli se závěry z této diskuze v modeláři objeví...

PetrB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Š » 16 lis 2018, 13:33

pro Martina Vašáka: já si bohužel za hlavními body článku i přes 20 stránkovou diskusi a vyjádření řady lidí stále stojím. Mohlo to být napsáno trochu mírněji ,ale podstata problému zůstává stejná. Bodování dvaatřicetin bylo velmi diskutabilní včetně následného řešení problému se shodou bodů. O tomto problému nebyl informován ani ředitel soutěže , který by logicky doporučil přebodování a ne cílené ubrání půlbodu v oblasti , která se nedá objektivně změřit - patině . Nevím ,kdybych se zmínil někde u piva členovi předsednictva o nutnosti vystavit tabulku s rozpisem bodů v době protestu ,aby soutěžící vůbec věděl proti čemu protestovat, bylo by to možná zařazeno k jednání a posléze někam zapadlo. Proto jsem volil tuto razantnější formu.Šlo o princip a ne o to zda mám o jedno vítězství v soutěži víc nebo míň . Soutěže opravdu nejsou pro mne středobodem zeměkoule a modelařina mě uspokojuje v něčem úplně jiném. Jen jsem dostal možnost se ozvat. Děkuji za podporu i připomínky , které jsem dostal mimo tuto diskusi. Bohužel řada lidí nemá odvahu to napsat veřejně.
Zdeněk Š

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 16 lis 2018, 13:47

Myslím že na příští rok by jsme se mohli dočkat určitých změn. V hlavě mám pár nápadů s kolegou, které budeme v nějaké blízké budoucnosti předávat na předsednictvo. Tak doufám že nezůstanem sami a třeba se přidají i ti co zde nejvíc křičí jak je to všechno naprd, zamrznutý a vůbec k ničemu. Pokud chtějí i oni změnu a ne jen téma kde se mohou vyzvracet.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 16 lis 2018, 15:44

No , jako průměrný obyčejný lepič bez soutěžních ambicí, co se na soutěže jezdí pokochat výtvory šikovnějších kolegů a s igelitkou v ruce nakoupit čeho si moje srdce žádá :) jsem po přečtení Modeláře a zdejší diskuse musel nutně nabýt dojmu, že Roland pana Huryty vyhrál neprávem, byl nadhodnocen, panu doktorovi bylo ublíženo, byl zaříznut rozhodčím a Roland vyhrál jen proto, že autor byl z pořádajícího klubu... Za mě trošku nešťastně a netaktně rozpoutaná a vedená diskuse a vůbec se panu Hurytovi nedivím, že reagoval takto podrážděně.
Přitom vyjádření hlavního rozhodčího co dannou kategorii rozhodoval je naprosto jasné. Sešli se dva špičkové a téměř dokonalé modely dvou špičkových modelářů, co ve výsledku dostaly stejný počet bodů. A jelikož bylo nutné vybrat jen jednoho vítěze (proč nemohou být dva ponechme stranou) a protože Tempest pana Šebesty vykazoval drobné chyby v geometrii a jedinou chybou u Rolandu je pouze výběr typu, vyhrál oprávněně Roland. To jestli u Tempestu uvedené chyby v geometrii opravdu jsou nebo ne, ví asi jen pan doktor a rozhodčí. Ale jeden kolega tu třebas objevil chybu v rytí na spodní ploše Tempestu ke které se pan doktor jaksi raděj nevyjádřil. Jistě naprostá, naprostá prkotina, ale neměly by u dvou špičkových a dokonalých modelů rozhodovat právě takové prkotiny? Stejně panem doktorem tak omílané "k pracnosti se přihlíží" je dost diskutabilní. Ano u motoru a podvozku má pravdu, ale v celkovém pohledu na oba modely i v tomto směru vede Roland. Udržet celkovou geometrii u modelu letounu s více nosnými plochami je určitě pracnějsí než u klasického jednoplošníku. A co výplety? Určitě pracnější než u letounu bez jediného drátu či antény... A kamufláž a patina která nakonec rozhodla o vítězi znovu mluví pro Roland. Perfektní znázornění dřeva a lozenge je určitě pracnější než fádní britská kamo byť mistrně provedená. Stejně tak dřevěná vrtule vůči černé... Zde platí daň za výběr typu zase Tempest. Za mě vyhrál Roland naprosto oprávěně a vkrádá se kacířská myšlenka zdali nebyl vlastně hned z rozjezdu nadhodnocen spíše Tempest? Pak má tako kauza ale dost zvláštní pachuť...
Děkuji bohu, že nejsem nikde organizován, nejsem ničím členem, nikoho ze zainteresovaných neznám osobně a stavím si úměrně ke svým schopnostem jen tak pro zábavu a o těhle kauzách si mohu jen číst...
Ač laik a samouk mám ale pro vedení svazu pár rad. Aby mělo to poměřování pindíků vůbec nějaký smysl, navrhuji aby na příštím MČR byly při zahájení pod dohledem státního notáře, vloženy do čertifikovaného osudí lístečky s modely danné kategorie vydané dejme tomu v posledních pěti letech a aby byl předsedou svazu vylosován model, se kterým všichni zájemci o účast v bodovačce MČR budou soutěžit. Poté bude stejným způsobem vylosován marking, který model ponese. Rovněž bude schválen seznam doplňků, které boudou moci soutěžící použít. Soutěžní modely budou stavěny tajně, stavby neboudou nikde presentovány jinak nebude soutěžící připuštěn do soutěže, či bude během ní diskvalifikován. Modely budou přejímány inkognito pouze pod číslem, či nějakým kódem opět pod dozorem státního notáře. Nominovaní rozhodčí budou z jiné oblasti modelařiny. Technikáři budou hodnotit letadla, autíčkáři lodě, lodičkáři techniku atd. Zamezí se tak oblíbenosti různých typů, období, národností a letectev, které by mohlo mít vliv na hodnocené soutěžní modely. (Ruku na srdce, každý rozhodčí je jen člověk a má v oblibě třebas Bf 109, Spitfira, chmelnice, Mustanga, němce, brity, japonce, čechoslováky a byť i nevědomky a necíleně svým oblíbeným kouskům nadržuje). No a samotné bodování musí proběhnout rovněž za účasti státního notáře, nad kterým bude ještě bdít předseda vrchního soudu ČR. Jen tak bude moci být zodpovědně, průhledně a čistě vybrán ten nejvíc nejlepší mistr ČR a modelář, který bude následně reprezentovat ČR na mezinárodní úrovni. Ale počítejte s tím, že i přes to všechno se vždycky najde někdo, kdo se bude cítit ukřivděný, podvedený či zaříznutý a kdo obviní státního notáře z podjatosti. Patří to totiž do lidské přirozenosti...
S trochou nadsázky, bez patentu na rozum zdraví Jan Diamond Dvořák :) :) :)
Naposledy upravil diamond dne 16 lis 2018, 17:03, celkově upraveno 1
diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cpl. Pete » 16 lis 2018, 16:04

Nerad bych rozbouřil nějakou pekelnou vlnu, ale přece si dovolím ještě něco podotknout.
Absolutně nic nemám proti panu Hurytovi. Vlastně ho považuji za PANA MODELÁŘE s velkým "M". Podle toho co jsem od něj mohl vidět. V žádném případě nejde o nějaké přeměřování pindíku, ale o předložení svědectví o porovnatelnosti partií na Rolandu ws Tempestu. A to pro poučení do budoucna jak dále přistupovat k hodnocení skupin, partií atd. Tempesta jsem stavěl téměř souběžně s panem Šebestou a při konzultaci s ním, mi nabídl pomocnou ruku, a poslal mi nějaké fotky.
Posuďte sami:
Přílohy
Roland.jpg
IMG_2185.JPG
IMG_2184.JPG
IMG_2183.JPG
IMG_2182.JPG
IMG_2176.JPG
IMG_2079.JPG
IMG_2078.JPG
IMG_2009.JPG
IMG_2008.JPG
Naposledy upravil cpl. Pete dne 16 lis 2018, 16:09, celkově upraveno 1
Letecké muzeum Libořezy
https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/
cpl. Pete

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cpl. Pete » 16 lis 2018, 16:06

...
Přílohy
Tempest celek2.jpg
t2.jpg
motor.jpg
motor 4.jpg
motor 3.jpg
motor 2.jpg
IMG_2218.JPG
IMG_2208.JPG
Letecké muzeum Libořezy
https://www.leteckemuzeumliborezy.cz/
cpl. Pete

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 16 lis 2018, 16:42

Skore fotek 1:17? Z toho si má někdo udělat jakej úsudek?
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Horáček » 16 lis 2018, 17:01

diamond píše:No , jako průměrný obyčejný lepič bez soutěžních ambicí, co se na soutěže jezdí pokochat výtvory šikovnějších kolegů a s igelitkou v ruce nakoupit čeho si moje srdce žádá :) jsem po přečtení Modeláře a zdejší diskuse musel nutně nabýt dojmu, že Roland pana Huryty vyhrál neprávem, byl nadhodnocen, panu doktorovi bylo ublíženo, byl zaříznut rozhodčím a Roland vyhrál jen proto, že autor byl z pořádajícího klubu... Za mě trošku nešťastně a netaktně rozpoutaná a vedená diskuse a vůbec se panu Hurytovi nedivím, že reagoval takto podrážděně.
Přitom vyjádření hlavního rozhodčího co dannou kategorii rozhodoval je naprosto jasné. Sešli se dva špičkové a téměř dokonalé modely dvou špičkových modelářů, co ve výsledku dostaly stejný počet bodů. A jelikož bylo nutné vybrat jen jednoho vítěze (proč nemohou být dva ponechme stranou) a protože Tempest pana Šebesty vykazoval drobné chyby v geometrii a jedinou chybou u Rolandu je pouze výběr typu, vyhrál oprávněně Roland. To jestli u Tempestu uvedené chyby v geometrii opravdu jsou nebo ne, ví asi jen pan doktor a rozhodčí. Ale jeden kolega tu třebas objevil chybu v rytí na spodní ploše Tempestu ke které se pan doktor jaksi raděj nevyjádřil. Jistě naprostá, naprostá prkotina, ale neměly by u dvou špičkových a dokonalých modelů rozhodovat právě takové prkotiny? Stejně panem doktorem tak omílané "k pracnosti se přihlíží" je dost diskutabilní. Ano u motoru a podvozku má pravdu, ale v celkovém pohledu na oba modely i v tomto směru vede Roland. Udržet celkovou geometrii u modelu letounu s více nosnými plochami je určitě pracnějsí než u klasického jednoplošníku. A co výplety? Určitě pracnější než u letounu bez jediného drátu či antény... A kamufláž a patina která nakonec rozhodla o vítězi znovu mluví pro Roland. Perfektní znázornění dřeva a lozenge je určitě pracnější než fádní britská kamo byť mistrně provedená. Stejně tak dřevěná vrtule vůči černé... Zde platí daň za výběr typu zase Tempest. Za mě vyhrál Roland naprosto oprávěně a vkrádá se kacířská myšlenka zdali nebyl vlastně hned z rozjezdu nadhodnocen spíše Tempest? Pak má tako kauza ale dost zvláštní pachuť...
Děkuji bohu, že nejsem nikde organizován, nejsem ničím členem, nikoho ze zainteresovaných neznám osobně a stavím si úměrně ke svým schopnostem jen tak pro zábavu a o těhle kauzách si mohu jen číst...
Ač laik a samouk mám ale pro vedení svazu pár rad. Aby mělo to poměřování pindíků vůbec nějaký smysl, navrhuji aby na příštím MČR byly při zahájení pod dohledem státního notáře, vloženy do čertifikovaného osudí lístečky s modely danné kategorie vydané dejme tomu v posledních pěti letech a aby byl předsedou svazu vylosován model, se kterým všichni zájemci o účast v bodovačce MČR budou soutěžit. Poté bude stejným způsobem vylosován marking, který model ponese. Rovněž bude schválen seznam doplňků, které boudou moci soutěžící použít. Soutěžní modely budou stavěny tajně, stavby neboudou nikde presentovány jinak nebude soutěžící připuštěn do soutěže, či bude během ní diskvalifikován. Modely budou přejímány inkognito pouze pod číslem, či nějakým kódem opět pod dozorem státního notáře. Nominovaní rozhodčí budou z jiné odlasti modelařiny. Technikáři budou hodnotit letadla, autíčkáři lodě, lodičkáři techniku atd. Zamezí se tak oblíbenosti různých typů, období, národností a letectev, které by mohlo mít vliv na hodnocené soutěžní modely. (Ruku na srdce, každý rozhodčí je jen člověk a má v oblibě třebas Bf 109, Spitfira, chmelnice, Mustanga, němce, brity, japonce, čechoslováky a byť i nevědomky a necíleně svým oblíbeným kouskům nadržuje). No a samotné bodování musí proběhnout rovněž za účasti státního notáře, nad kterým bude ještě bdít předseda vrchního soudu ČR. Jen tak bude moci být zodpovědně, průhledně a čistě vybrán ten nejvíc nejlepší mistr ČR a modelář, který bude následně reprezentovat ČR na mezinárodní úrovni. Ale počítejte s tím, že i přes to všechno se vždycky najde někdo, kdo se bude cítit ukřivděný, podvedený či zaříznutý a kdo obviní státního notáře z podjatosti. Patří to totiž do lidské přirozenosti...
S trochou nadsázky, bez patentu na rozum zdraví Jan Diamond Dvořák :) :) :)

Člověče - řešit oblíbenost typu v momentě, kdy by stavěli všichni stejnej model - to mi přijde bejt opatření tak na úrovni tý jeptišky, co si natahovala šprcku na svíčku... :)
ADSTANTES

Rozestavěno: Supermarine Type 300 (CMR), Spitfire F.22 (Airfix),
2014: Spitfire LF Mk.IXe, A-4G Skyhawk, Whippet Mk.A
2013: Corsair Mk.IV, MiG-21PF, Pink Panther, Zlín Z-142, Vulcan B.2, Daimler Armoured Car, Churchill Mk.IV, Seafire Mk.Ib,
2012: Centurion Mk.11LR, Praga AH-IV-Sv, Praga AH-IV-R, M22 Locust, Challenger 1, MQ-9 Reaper
Robert Horáček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 16 lis 2018, 17:07

Však píšu "S trochou nadsázky" :) :) :)
diamond

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 16 lis 2018, 17:08

Že se ti to tak dlouhý chtělo psát :lol:
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod diamond » 16 lis 2018, 17:22

Nechtělo. Ale jubilejní dvacátá stránka tohodle tématu se nedala odbýt jednou větou :-D
diamond

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 20 z 32 • 1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32

Zpět na 2018