Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 5 z 14 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14
  • Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: PZL.7 Arma Hobby

Příspěvekod Tomáš Slíva » 07 lis 2018, 21:47

Hmmm a mě to při stavbě netrklo. Takže prasácká ostruha zůstala...
Davide =D>
já měl navíc resin kolečka a vrtuli. držím palec. Já se chystám na "jedenastku", vypadá lépe, bez otřepů.

7.jpg

6.jpg

Tomáš Slíva

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 10 lis 2018, 23:59

Marceli, já na tvoje stavby koukám se stejným cílem. Ty a další modeláři, kteří dávají postupovky ze staveb, se mi staráte o čtení a zábavu. I já děkuji. Clauda jsem ještě nenafotil do galerie, protože jsem hrozně línej. Dávám si předsevzetí, že společně s PZL to do galerie nafotím. Což by mělo být ještě letos, rád bych Poláka vzal do Prostějova na klub v prosinci.

Tomáši, kolečka z resinu mám taky, ty byly v setu Deluxe. Vrtule mi utekla. Ony ty kola jsou hezký, ale je na nich dost vidět, že jsou z tiskárny. Pneumatika se musí líznout šmirglem. Tahle technologie je super, ale přece jen to chce ještě trochu doladit. Mohl to udělat mástrař před zaformováním a odlitím, ale nechal to na modelářích. Co už, stává se to i onačejším firmám.

Momentálně mám začištěné všechny drobné díly a trup s křídly v kupě. Schválně jsem vyfotil výfuky před začištěním, aby jste viděli o jakých otřepech jsem mluvil na začátku stavby. Společně s dorýváním linek na trupu, to byla asi nejhorší práce. Ještě že mám ty Tamyia brýle, už bych na to jinak neviděl. Zároveň se začištěním jsem i prohloubil lehce naznačené zahloubení. S pomocí trubiček jsem předělal pitotku a ve "skladu" našel lepší Venturiho trubici. Mám nachystané i trupové kulomety z PZL.11 od Azuru. Mají pěkné perforování, stačilo jen odvrtat ústí hlavně. Poslední úpravou byla opěrka hlavy pilota z Tamyia tmelu. Na fotkách jsem ji našel, na modelu chybí. Málem bych zapomněl, že jsem obrousil tu patku ostruhy (díky Pavle), ale uchycení už jsem nechal tak jak je (díky Vlado). Na jedenáctce to zkusím předělat s použitím dílu z Azuru.

PZL_7_06.JPG

PZL_7_08.JPG

Jak jsem zmínil, trup jsem spojil s křídlem. Stačilo nasunout křídlo zepředu, viz foto, a následně nalepit čumák. Sedí to slušně. Né že by nebylo nutné spoj čumáku s trupem poladit, ale moc místa tam není a tak jsem neměl příliš prostoru. Takhle kompletní jsem si to prohlížel a vyvstala mi na mysli otázka: "Jak to budeš barvit, vole?" Úplně jistej si tedy nejsem, ale bude to určitě zajímavý. Dumám nad tím, jestli tam už přilepit křídelní vzpěry, nebo je tam dát až po barvě? Musím to ještě promyslet. Zatím je čas. Příští seanci budu ladit nedodělky, protože posledním dnešním krokem, před tím než jsem zasedl k počítači, byl kontrolní nástřik stříbrnou barvou. Pár věcí musím opravit, přebrousit a vytmelit, stříbrná je holt nemilosrdná, ale nic zásadního a nemělo by to zabrat delší čas.

PZL_7_07.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 11 lis 2018, 09:31

Davo, mezera kolem VOP u trupu tam má být?
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 12 lis 2018, 13:17

Hele, Zdeno, tak takovýhle dotazy tady nemáme rádi, jo? :lol: Ono by se totiž mohlo ukázat, že nemáme ten typ nastudovaný, víme? No fakt je, že na PZL.7 jsem toho moc ve svém archivu nenašel a tak jsem se zcela slepě oddal důvěřovat výrobci. Říkal jsem si, že to mají Poláci určitě pořádně nastudovaný a tak se v tom nebudu moc vrtat. Postavím to z krabičky, nějaký ajkečry to má taky a budu mít rychlej kousek do vitríny. A pak se objeví někdo jako ty a klidný spánek je v pytli!!! :grin:
Ale zpět k té otázce. Já myslím, že to mají správně (a já taky samozřejmě). U mnoha předválečných typů šla VOP polohovat, aby se měnil náběh. Proč to tak bylo teda netuším, ale vidět to je celke často. Úplně průkaznou fotku jsem na sedmičku nenašel, až na jedenáctku. Nicméně budu se drze držet toho, že ta jedenáctka to měla stejně jako její předchudce.

PZL2.jpg
PZL2.jpg (16.68 KiB) Zobrazeno 3940 krát

PZL3.jpg

PZL1.jpg

PZL11.jpg

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod majos » 12 lis 2018, 13:31

Tradicne vyborna modelarska praca =D> . A suprove citanie, aj kopec srandy:) Skratka, oblubeny autor.

Toto lietadlo ma dostalo az ked som ho mal moznost vidiet nazivo. Obrovsky motor vzhladom na proporcie lietadla. Tesim sa na dalsi postup.
https://www.aktuality.sk/clanok/304587/ ... ka-armada/
majos

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 12 lis 2018, 13:52

Podle mě ten pohyblivý vodorovný stabilizátor sloužil k nastavení podélného vyvážení v případě rozdílných zatížení letadla (např.), aby pak za letu pilot nemusel tolik k udržení horizontálního letu ovládat pohyblivou VOP řídící pákou do velkých výchylek. Ale nevím, asi to u těchto typů nebylo nastavitelné za letu, ale dalo se to změnit (zafixovat) na zemi. Moderní letadla to mají běžně pro různé letové režimy a samotné zásahy do kormidel pak jen korigují danou letovou fázi při různém základním nastavení úhlu náběhu křídla a stabilizátoru. Pokud jsem to nenapsal úplně správně, tak se omlouvám.

Jo, a moc pěkné to máš =D> :P
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 12 lis 2018, 14:11

No vida, zas vím něco nového. Že takováhle fuka tam byla i v reálu by mě nenapadlo ani ve snu. :shock: Mně bylo divné, že bys to tam jinak nechal. Není nad to se zeptat odborníků. :-D
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 12 lis 2018, 15:00

Tradičně precizní práce Davo =D> Koukám, jak blázen, taková díra a ono to tak má být :shock: Kabátek máš vybraný?
Vojta Mertl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 13 lis 2018, 08:32

Děkuju!

Vojto je tam šest Poláků, jeden Němec a Rumun. Já si vybral jednoho Poláka z 39, kolega myslím podobně. Kdybys chtěl toho Rumuna (má kokardy) můžu se poptat jestli je volnej. Btw překvapilo mě, že v Romanian Fighter Colours není o PZL.7 ani zmínka.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 13 lis 2018, 08:54

Pěkné pěkné. Dovolím si vsuvku plastová prvotina Arma Hobby byla Iskra pak PZL-7, Fokker, Jedenastka..... a sakra ten Hurouš.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 14 lis 2018, 09:42

Davide, jakou barvou a odstínem budeš barvit tu polskou Khaki? Já mám doma Karaše, zatím žádného Poláka jsem nestavěl. Potřeboval bych nějaký tip ideálně v řadě Gunze nebo Tamiya.
I kdyby to nebyl přesný originál. Řady barev, které originály nabízejí, doma nemám (Pactra, Mr. paint) a do Agamy se mi nechce (lihovka ani polskou řadu nemá).
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 lis 2018, 09:59

Jirko, H402/403 a spodek H418. Ta 402/403 se hodí na polskou světlou a tmavou khaki.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 14 lis 2018, 10:48

David Hényk píše:Jirko, H402/403 a spodek H418. Ta 402/403 se hodí na polskou světlou a tmavou khaki.

Díky moc za tipy, Davide [-o<
KPM Apolo Kopřivnice
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 14 lis 2018, 10:57

Rádo se stalo, ale je to bez záruky. Já mám všechny Gunze Háčka a udělal jsem si z každé barvy chip 4x4 cm a ty pak prohlížím a hledám co mi příjde jako vhodná barva. Klidně můžu být vedle jak ta jedle. Možná by stálo zato zkusit ty oranžové Hataky, ale nedostal jsem se k objednání a testu.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vojta Mertl » 14 lis 2018, 14:26

David Hényk píše:Vojto je tam šest Poláků, jeden Němec a Rumun. Já si vybral jednoho Poláka z 39, kolega myslím podobně. Kdybys chtěl toho Rumuna (má kokardy) můžu se poptat jestli je volnej.

Kdyby byly ty kokardy volný, rád se jich ujmu, :-D určitě k nim najdu využití... Díky Davo [-o<
Vojta Mertl

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 204 • Stránka 5 z 14 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14

Zpět na Rozestavěno