Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Le Gros Ventre 1:48 POF

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Le Gros Ventre 1:48 POF

Příspěvekod marsalv » 04 lis 2018, 09:33

Díky :) .
Na zvýraznění spár používám černý tzv. "vellum paper", který je silný cca 0,08 mm (měřeno mikrometrem). Není to klasický papír, ale v podstatě něco jako černý pauzák. Výhodou tohoto papíru je, že se tzv. nerozvrstvuje a lepený spoj velmi dobře drží.
LGV_034.jpg

Vytvořena drážka v kýlu (rabbet).
Přílohy
LGV_027.jpg
LGV_028.jpg
LGV_029.jpg
LGV_030.jpg
LGV_031.jpg
LGV_032.jpg
LGV_033.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 08 lis 2018, 11:29

Prostě paráda marsalve!!! Dokonce ručně škrábaný odlouk.. [-o< Ten papír je super, já bohužel použil silnější a teď mě to mrzí!!! Příště... :( O.
Naposledy upravil Ondras71 dne 08 lis 2018, 12:13, celkově upraveno 1
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 08 lis 2018, 11:46

=D> =D> =D>
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 09 lis 2018, 09:59

Pokračuji výrobou dílů tvořících záď. Tady už se začínají projevovat záludnosti POF stavby, poměrně dost dílů dávám teprve až na druhý, resp. třetí pokus :evil: .
Přílohy
LGV_035.jpg
LGV_036.jpg
LGV_037.jpg
LGV_038.jpg
LGV_039.jpg
LGV_040.jpg
LGV_041.jpg
LGV_042.jpg
LGV_043.jpg
LGV_044.jpg
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 lis 2018, 10:37

I při té náročnosti stavby jedeš pořád líp a líp, ono ne všechno se povede udělat hned napoprvé, člověk se učí a zdokonaluje, ovšem pak to finální provedení je opravdu super. Hodně precizní práce. =D>

Já předělávám věci každou chvíli a často je to 2-3x, než jsem spokojená s výsledkem jak po stránce řemeslného provedení, tak i pro stránce realističnosti.

Přeji Ti hodně zdaru do další práce.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 09 lis 2018, 16:36

Zdravím, tak tohle vypadá vážně moc dobře. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 12 lis 2018, 13:24

Dokončení zadní části.
LGV_045.jpg
LGV_046.jpg
LGV_047.jpg
LGV_048.jpg
LGV_049.jpg
LGV_050.jpg

A teď ještě reakce na příspěvek Kpt.KL z vlákna Doris (pro ty co nečetli uvádím citaci):
Kpt.KL píše:
marsalv píše:.....Jenom se domnívám, že na spodní bílé části by treenails neměly být vidět, protože byly zakryty bílým nátěrem. Ale třeba mě Kpt.KL opět vyvede z omylu.

Lituji pane Mareši, ale svůj volný čas věnuji jen opravdovým zájemcům o skutečné lodě a modelářům se zájmem o historicky přesnější provedení modelů. Vy k nim bohužel nepatříte, Vy dokonce obhajujete mondfeldovsko-cajthamlovské nesmysly, i když dobře víte, že ve skutečnosti to tak nebylo. S člověkem, který se o anglických admiralitních modelech 17.-18. století vyjádří opovržlivě tak jako Vy, že to je "jen teorie", opravdu čas ztrácet nebudu. Takže zůstaneme každý u svého - já u skutečných lodí, Vy ve vašem fiktivním pseudolodním světě podle pravidel NAVIGY, kde se při stavbě modelu "historické" plachetnice do soutěže musí přemýšlet, zda daj-li mi medaili nebo nedaj-li - a aby ji dali, tak se musí historická skutečnost klidně popřít. Hluboce smekám před Vaší řemeslnou dovedností, před podivnými názory nikoli.
Jinak v pohodě, na MF je místo pro všechny 8-)

dětinský svět pseudolodí dle NAVIGY (HMS MORDAUNT 1681):
http://www.martinships.estranky.cz/img/original/75/mordaunt-02.jpg
http://www.martinships.estranky.cz/img/original/85/mordaunt-12.jpg

skutečný svět (MORDAUNT 1681):
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/574/media-574610/large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/574/media-574604/large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/collections/objects/65965.html

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/422/media-422203/large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/473/media-473638/large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/473/media-473785/large.jpg

Velice si vážím odborných znalostí a vědomostí pana Lokaje, které v tomto oboru asi nemají konkureci, i toho že se na tomto fóru postavil do role jakéhosi zastánce historických věrných modelů, meně už však toho, jakým zvláštním způsobem jsou tyto jeho názory prezentovány. Neustálé "okopávání" některých autorů (Mondfeld, Cajthaml apod.) praktikované v téměř každém "druhém" příspěvku nepovažují za zcela šťastně (uplatnit jde na to jedno staré přísloví - Opakovaný vtip není vtipem). Za dobu svého působení na tomto fóru jsem si již zvykl na celou řad invektiv pana Lokaje vůči mé osobě. Dosud jsem neměl nijak významnou potřebu tyto invektivy nějak výrazněji komentovat, ale pomyslný pohár trpělivosti již přetekl. Kdybych byl stále zastáncem těchto "nesmyslů", tak bych asi zůstal u modelů ze stavebnic a nepouštěl se do stále složitějších projektů. Většina modelářů, kteří se věnují tomuto hobby, jej realizuje ve svém popracovním volném čase, a pokud chtějí vůbec nějaký model postavit, většinou se jim nedostává moc času na to, aby se "prohrabávali" různými archivy a dobovými dokumenty, kterým v podstatě laik ani moc nerozuní. Nehledě na nedokonalé jazykové znalosti, které případnému zájemci i bližší zkoumání znesnadňují (znemožňují), obzvláště pokud neexistuje žádná závazná a správná česká terminologie tohoto odvětví. Většina modelářů (čest vyjímkám) potom více méně staví to a tak, jak mu to jeho časové ale i finanční možnosti dovolují. Já mám oproti ostatním tu výhodu v tom, že modelaření je pro mě v podstatě "full time job", ale i tak se raději věnuji zdokonalování mé řemeslné zručnosti a modelářských postupů, než nějakému historickému bádání.
Citovaný příspěvek pana Lokaje se ale už netýká jenom mě, ale v podstatě uráží všechny modeláře, kteří i přes všechny peripetie mají odvahu své modely prezentovat na různých národních i mezinárodních soutěžích (nepříliš logicky nazývaných mistrovstvími). Velice teoreticky bych tuto situaci přirovnal ke sportovcům. Cílem každého sportovce je zúčastnit se mistrovských soutěží a samozřejmě dosáhnout co nejlepšího výsledku a ocenění. Nikdo se tady nepozastavuje nad skutečností, že pokud se chce takovýto sportovec příslušného mistrovství zúčastnit, musí splnit určitá pravidla a regule, která s daným sportovním odvětvím souvisí. Vyčítat tedy nám modelářům snahu po získání nějaké té medaile a uznání naší práce tím, že jsme nuceni se podřídit určitým pravidlům (většina modelářů je nepovažuje za příliš šťastné), je rána pod pás. Samozřejmě se tady dá namítnout, že stále platí heslo Pierre de Coubertina - Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se, ale ukažte mi sportovce, který by alespoň ve skrytu své duše po získání medaile netoužil.
Abych to tedy celé uzavřel. Po dlouhém zvažování všech pro a proti jsem se rozhodl toto mé vlákno tímto příspěvkem ukončit. Děkuji všem, kteří mé stavební pokusy sledovali a podporovali mě v mém snažení. Kdo má zájem i nadále sledovat postup stavby Le Gros Ventre, odkazuji ho tímto na fórum Modelshipworld.com, kde bude prezentace pokračovat.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 12 lis 2018, 16:36

Náš koníček by nás měl spojovat nikoli rozdělovat a rozhádávat, z tohoto jsem opravdu otrávený. :?
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 13 lis 2018, 17:58

Přemýšlel jsem co napsat, ale stačí pár slov ze smluvních podmínek modelfora.. :( :( :( :( O.
(dále též „Podmínky modelforum.cz“)
Vše, co zde společně s Vámi děláme, má za cíl vytvořit a udržet přátelské prostředí pro modelářství všeho druhu. Mělo by nám všem přinášet radost, pomáhat nám a seznamovat nás s novými věcmi, technikami a v neposlední řadě i s novými lidmi, kteří jsou stejně „postiženi“ jako Vy. Proto moderátoři a admini provozovatele dělají vše pro to, aby web byl místem naší společné radosti a spolupráce.....

Doporučení jak se chovat ve fóru:
Každý má svůj názor a má na něj plné právo. Respektujte tedy názory ostatních. Ne vždy s nimi musíte souhlasit stejně jako s vámi nemusí každý souhlasit, ale to neznamená, že Vy nebo oni jste blbci.
Žádá–li zde někdo o pomoc a radu, vyjděte mu v mezích vašich možností vstříc. Nikdy nemůžete vědět, kdy Vy budete potřebovat poradit. Uvědomte si, že žádný učený z nebe nespadl.....

Naposledy upravil Ondras71 dne 14 lis 2018, 20:15, celkově upraveno 1
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 13 lis 2018, 20:41

Ondras71 píše:Každý má svůj názor a má na něj plné právo. Respektujte tedy názory ostatních. Ne vždy s nimi musíte souhlasit stejně jako s vámi nemusí každý souhlasit, ale to neznamená, že Vy nebo oni jste blbci.

Lépe bych to nenapsal. Říká se ,že je pozdě brečet na rozlitým mlékem. No stalo se. Já doufám, že se přes to marsalv přenese a hodí to za hlavu. Byla by škoda přijít o možnost sledování jeho práce a ty diskuze okolo. ( i když přímo v mém případě to až tak problém není, na modelshipworld-u účet mám) Nutno dodat, že neustálé invektivy na Cajthamla a spol. mě už taky přijdou docela trapné. Ale na druhou stranu já se svým "umem" nejsem v pozici někoho kritizovat. Takže jsem se k tomu nikde nevyjadřoval.
Doufám že si můj příspěvek někdo nevyloží příliš špatně, nic nemyslím ve zlém.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 13 lis 2018, 21:03

Co dodat? Životní zkušenost dědka...
Kdysi jsem stavěl upoutané modely - makety, a po osmi titulech vícemistra ČSSR jsem v roce 1992 ukončil kariéru. Proč? Možná z podobných důvodů, možná to byla i má blbost, že jsem se nedokázal povznést nad křivdy(...a byly to křivdy?-tenkrát snad ano, dnes už mi to leží u prde....)
Přišel jsem tak o nejplodnější roky modelářského života. Dnes už stavím jen pro svou radost a občas, i když jsem v důchodě, mám tolik práce, že skoro nestíhám zákazníkům práci odvádět v požadovaných termínech a na modely mám mooooc málo času.
Každý den jsem aspoň na malou chvíli na modelforu, na Koga aj. Je to krásná půlhodinka odpočinku při ranním čaji, než se pustím do práce. A mohu říci jediné. V současnosti už se mne nic nedotkne a už vůbec ne něčí názor a kontra názor. Zkrátka si to přečtu, přeberu si to a jdu si dál svou duševní cestou.
Vím, že toho už moc nepostavím, ale s radostí se dívám na to, jak to jde jiným. Každý má svou cestu a dnes, s pohledem zpět a do krátkého budoucna, jsem rozhodnut žít a nechat žít.
Proto pokračuj, rád se na to, co děláš a jak to děláš dívám. Bylo by škoda přestat.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 13 lis 2018, 23:39

Nic jiného než toto fórum nesleduji, hlavně z časových a jazykových důvodů, a i když teď zrovna moc nepřispívám, všechny stavby sleduji. Tvoje stavba je už úplně jiný level, a moc by mě mrzelo, kdybych jí nemohl sledovat dále. Samozřejmě je tvé rozhodování.....byla by to škoda pro toto fórum. Letos jsem byl poprvé na výstavě v Jablonci, a zase se mi potvrdilo, že modeláři si rozumí, i když se vidí poprvé v životě.....společný zájem
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod VVING » 14 lis 2018, 00:54

Škoda že se modeláři začli dělit na ty "dokonalé" a ty co staví "hračky".
Moto, které mám pod přízpěvky se mi líbí, každým dnem víc. Podařilo se mi vystihnout mou zálibu. Modelaření je mým koníčkem naplňující mi volný čas a trochu suplující něco co v něm třeba chybí. Skoro denně procházím knihy "Cajthamlů" a "Montfeldů". Zaplaťpánbůh za ně. Ono to není jednoduché sednout a napsat knihy, které určitě nejsou čtivým bestselerem. Možná obsahují nepřesnosti a anachronizmy, ale jsou a budou tady pro naši i další generace modelářů. Modelfora se těžko procházejí a mají s nimi i díky dynamickému obsahu problémy i vyhledavače a tak za nějakou dobu možná kvalitní, vědecké přízpěvky zmizí a s nimi zmizí i jejich tvůrci a odnesou si své poznatky do hrobu. Trochu smutné že? Historie je jen okamžitým stupněm poznání a co bylo pravda včera nemusí být pravdou zítra a tak inteligentní, vzdělaní lidé obvykle bývají velmi skromní a zdrženliví, protože si uvědomují, jak málo toho vlastně ví, nebo umí. Vše i hitorii je potřeba brát s rozumem a dělat si vlastní názor, a už vůbec ne považovat to co třeba namaloval nějaký malíř za dogma.
Na tomto foru jsem poznal práci skvělých modelářů, kteří se dovedou postavit bez studu vedle třeba rusů a francouzů a denně sleduji jejich pokroky, které mne nejen deprimují, ale na druhé stranně motivují. Bylo by zklamáním, nemít tuto možnost do budoucna.
Nikdo tady taky nehaní práci méně zkušených, každý nějak začínal a měl touhu pochlubit se, jak se mu daří a každá i drobná pochvala motivuje k lepší práci. Modelaříme, nestavíme muzeální exempláře a opravdu nám na historii nezbývá nejen čas ale i prostředky. Ono poznávat historii taky dnes není zrovna laciné.
Přivítáme každý příspěvek, který nás obohatí, ale nenecháme se znechutit sebestřednými příspěvky označujícími všechny ostatní za blbce, včetně těch, kteří svou tvorbu věnovali právě modelalářům.
Stavím pro radost ze stavby, hotový model je už jen odměna.
VVING

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 14 lis 2018, 08:03

Hele, to Tě vážně dokáže rozhodit jeden namachrovanej sebestřednej tajtrdlík, kterej ani nepochopil o čem modelaření je ??? Jde o tu radost něco sám udělat a ne udělat něco, co je přesná kopie ( a jako ve všem v historii nikdo stejně neví JAK moc přesná) podle "anglické" terminologie. :grin:
Navíc kritika člověka, který zde ( alespoň já žádné neviděl) nedokázal prezentovat jedinou praktickou ukázku toho jak moc jsou nebo nejsou jeho ruce volšové !!! :grin:
Přehodnoť to ještě - kašli na něj a pokračuj dál - je zde spousta normálních lidí, který se na tvé výsledky těší a přece nechceš, abysme to hledali někde bůhvíkde !!

Měj se!! a mezi náma - i tenhle začátek lodi vypadá zase jako pěkná profi práce. Ale to teoretik asi neocení !!! [-X
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 14 lis 2018, 21:08

Hodně mě mrzí současná debata, která se zde na fóru probírá. Modelfórum bylo založeno jako „diskusní fórum modelářů“, takto je prezentováno….. :?: :?:
Jsou zde od počátku prezentovány stavby modelů od levných stavebnic po drahé, modely dle plánů různých kvalit. Takto jsem to od počátku vnímal a takto jsem sem vstupoval. Každý staví modely podle svých požadavků, svého umu a svých možností, někomu stačí levná stavebnice jako doplněk bytu, někdo staví jen pro radost, někdo se pokouší o náročnější projekty. Proto jsou zde modely od začátečnických pokusů až po velmi kvalitní stavby, ikdyž asi jen málo z modelářů získá kuráž, aby své výtvory zveřejnili nebo dokonce prezentovali na fórech.
Modelářská fóra jsou „diskusní fóra modelářů“, ne vědecký kongres znalců či odborníků.
Bohužel jako na mnoha jiných fórech je i zde velká "úmrtnost", kdy po počátečním rozjezdu mnoho modelářů nezvládá pokračovat a se stavbou končí, možná se jen uklidí do ústraní a staví sami. Jako všude i zde je nutná schovívavost a snaha pochválit, ikdyž někdy není úplně "za co". Každý nějak začínal a pokud vydrží, posouvá se výš a výš.
Určitě důležitý je přísun kvalitních informací, pokud někdo je toho srdce a poskytne je, jsem za to jen rád, ale záleží jen na mě, zda je na svou stavbu použiji, nikdo mě přeci nemůže nutit.
Při pohledu do historie fóra je vidět zvyšující se kvalita modelů, což bude i výsledek dopadu těchto stránek. Řada modelářů se během doby vypracovala, někteří chtějí víc a víc a postoupí na nejvyšší metu, což jsou soutěže modelů, kde můžou svůj um ukázat a užít si zdravého soutěžení. Myslíte, že v této fázi jim již modelářství nedává právo stavět modely podle svých požadavků? Pokud se přihlásili do nějakého odvětví, musí ctít zde nastavená pravidla, která nejsou protizákonná, ale jen "ne dobře nastavená". Jinak by zde nemohli fungovat, musí se podřídit určitým požadavkům soutěže.
Myslíte si stejně jako já, že marsalv nemůže postupně dospět do období, kdy postaví muzeální model podle představ znalců?
Za všechny české modeláře doufám Vláďo, že se rozhodneš pokračovat ve vláknu... :paint: :paint: O.
Ondras.

Ondras71

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno