Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2018
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Modelař 11/2018

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 12 z 32 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32
  • Odpovědět s citací

Re: Modelař 11/2018

Příspěvekod onysx » 13 lis 2018, 20:22

Mílo - mohu tykat? Vše je o podkladech a ty to víš sám nejlépe.Ostatní je jasně dáno pravidly a to jestli rozhodčí miluje kačenky nic nezmění. Rozhoduje sám a po skončení bodování hlavní rozhodčí kontroluje body.Pokud je rozdíl v bodech proti ostatním dvěma za oko beroucí tak požaduje vysvětření. A o tom to je pořád dokola.Důsledně vyžadovat dodržování pravidel!!

2.A zase jsme u toho.Rozhodčí posuzuje a hodnotí samostatně!!

Vyžaduje, protestujme!!Jiná cesta ke změně nevede.
Roman Pavlů,KPM Brněnec, koordinátor pro oblast východ

"Čas je pouze relativní pojem. Důležitý je zda chceš ležet nebo modelařit!" :wink:
Rozpracováno:2x Fw-190A-4, Ju-88A-4,H.Hurricane mk.IID,G.Meteor mk.I, Bf-109 G-6,..........atd.
Hotovo 2019: Fw-190 A-3 Eduard
P-39 Q Eduard
Hotovo 2020: 2x Fw-190 A-5 Eduard
onysx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Huryta Pavel » 13 lis 2018, 20:52

Pane doktore Šebesto, Jezevčíku a Ovečky věrné,
jestli vaším cílem bylo sebrat někomu chuť k modelařině a k soutěžení, tak můžete být spokojeni.

Pro ty, co mě neznají, jak jsem byl už informován, to napravím:
Jmenuji se Pavel Huryta.
Rok narození 1972.
Modelařím od 1979, tedy cca 39 let.
Od roku 1984 se účastním pravidelně soutěží a jsem členem klubu SPL Liberec.
Pravidelně získávám ocenění na bodovacích soutěžích a dnes i Vámi všemi oblíbených líbí- nelíbí, vč .několika titulů Mistra ČR, 1.a 2.vicemistra. Někdy i na úkor pana doktora Šebesty.
Dále jsem držitelem deseti medailí z Telfordu a ocenění Commended (nejezdím tam každý rok). Letošní zájezd jsem si zaplatil už v srpnu letošního roku, bez nějakého tušení, že získám dotaci – to jen pro informaci.
Vyhrané stavebnice velice často daruji dětem ,které se účastní soutěží (mimo těch, které by je spíše odradily od dalšího modelaření). Podle všech reakcí pana doktora Šebesty a jeho oveček vše neoprávněně a podvodem. Dále ještě doplním, že nepíši do žádného časopisu, webu nebo nedělám recenze na modely a doplňky (evidentně velká chyba).

Po urážkách pořádajícího klubu SPL Liberec na Zmetci ( p.Hrabáň ) a napadání mé osoby a pana Doktora „kelímka“ Kloučka za manipulace s výsledky a ovlivňování rozhodčích, které jsou absolutně vymyšlené a bez jakýchkoli důkazů, jsem dospěl k rozhodnutí se již více nezúčastňovat bodovacích soutěží a soutěží líbí-nelíbí, které poctí svou účastí pan doktor Šebesta, nebo pokud o to budu požádán pořádajícím klubem. Nechci, aby pořádající kluby nebo rozhodčí museli čelit urážkám a nátlaku veřejnosti oslavující kult osobnosti mediálně uznávaného modeláře.

Tímto žádám Svaz SMČR o mojí diskvalifikaci ze všech předchozích MČR a opakování ceremoniálu vyhlášení Mistra kategorie Ia a nejlepšího modelu pro MUDr. Zdeňka Šebestu a jeho model Tempest Mk.V.
Prosím o potvrzení, kde a kdy mám předat neoprávněně získanou trofej ( pohár za rok 2018)
a ostatní plakety a diplomy. Doufám, že se tímto Vlk nažere a svaz zůstane celý a vše se rychle uklidní.

Pane doktore Šebesto, v Telfordu jste nenašel odvahu se mi podívat do očí a při každém možném setkání jste uhnul, nebo jste se mě vyhnul, což o něčem svědčí.
Prosím, už mě netykejte a nijak neoslovujte. Nemáme si už nic co říct.
Přeji Vám krásný a nekonečný pocit dokonalosti a věrné kamarády. Z mé strany Vám už žádné nebezpečí nehrozí.

Ostatním radilům, jak to má vypadat - ten správný rozhodčí, přeji, aby jich bylo mnoho a všichni se drželi zásady „doktor Šebesta vyhrává“, protože toto bude pro příští období první bod seznamu povinnosti rozhodčího. Tímto určitě nalákáte mnoho nových modelářů na všechny typy soutěží.
Také pan Petr Filip mě přesvědčil, že jde raději podle větru. Naše debata na Model Hobby byla úplně jiná, než Váš nový postoj.

Dále chápu snad jen Jezevčíka, pro kterého je životně důležité, aby ten nejlepší psal do jeho časopisu, to je prostě o penězích .Ale dalo se to napsat jinak, bez manipulace, spikleneckých teorií a skrytých urážek.

Asi nejvíc mě na této celé situaci mrzí reakce na mladou perspektivní modelářku Pavlínu Šámalovou, která na rozdíl od Vás měla odvahu se postavit nebo usednout dobrovolně na židli rozhodčích a Vy jste jí takhle zařízli. Kdy a kde se má zdokonalovat, než na soutěžích, a to, že byla členkou rozhodčích kategorie Ib, není její chyba, ale těch zkušenějších, kteří nedorazili. Ona je zastoupila. Kdyby tam byl někdo další, mohla být pouze přísedící.
Pochybuji, že ještě někdy udělá tu samou chybu. Pokud to přece jenom ustojí, má můj velký obdiv. Pro neznalé je to velice šikovná a zkušená stavitelka plastikových modelů na úrovni
juniorských MČR, bodovacích soutěží i soutěží v zahraničí.

Přeji všem rovnocenné možnosti soutěží a ne soutěž jednoho muže. Ale to už je jen na Vás všech modelářích. Já z toho vystupuji a budu se věnovat raději začínajícím modelářům – dětem. Doufám, že to neodnese můj syn, který je nadšený mladý modelář, a Vaše zášť ho nesemele nebo neodradí (kdo by postavil všechny modely co mám). On za příjmení svého otce nemůže.

Pavel Huryta
Naposledy upravil Huryta Pavel dne 13 lis 2018, 23:51, celkově upraveno 1
Jsem členem SPL Liberec 8-)
Huryta Pavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 13 lis 2018, 21:14

Zaujímavé čítanie, ostatne ako vždy... :grin:
Som zvedavý, na koľkých stranách toto tu prebehne a hlavne, aký to bude mať reálny dopad na budúcnosť bodovačky v ČR. :)

No a teraz vážne...
Nechcem tu mudrovať, či pretláčať náš spôsob hodnotenia, ktorý by sa určite drvivej väčšine miestnych diskutérov nepáčil, resp. by s ním kategoricky nesúhlasili. :shock:
Ale možno by stála nad zamyslením aspoň táto jedna úvaha, ktorá nijako nezasahuje do rozdelenia bodov v bodovacom systéme, akurát by bol zmenený jeho výklad.
Touto zmenou by sa do značnej miery eliminovali možnosti ovplyvňovania rozhodcov a systémovo by sa hodnotila prácnosť.
Možno ďalšou výhodou by bola i menšia náročnosť na "kvalifikovanosť" rozhodcov a možno že by potom ani to skupinové hodnotenie až tak moc nevadilo...

Pouvažujte, či systém prideľovania bodov v detailoch a výklad bez stanovenia bodového rozhrania pre strhávanie bodov nieje práve zdrojom týchto tu spomínaných problémov.
Pretože pokiaľ by sa body nepridávali, ale strhávali od nejakého dopredu nastaveného bodového maxima, určeného pre konkrétny model, nemal by vznikať ten velice "pohyblivý" výklad jednotlivých rozhodcov na prácnosť.
V praxi to znamená, že body sa podľa bodového rozsahu stanoveného pre konkrétnu kategóriu detailov najprv pridelia a následne sa za nedostatky v remeselnom prevedení a zhode s originálom strhávajú.
U nás sa kvôli šetreniu času a minimalizovaniu manipulácie s modelom hodnotia detaily komplexne, čiže navyše sa v detailoch strhávajú aj body za geometriu a čistotu.
Ale to len okrajom, pretože to už by výrazne narušovalo Váš bodovací systém a bolo by nutné aj prerozdelenie bodov.

Na určenie bodového rozsahu pre jednotlive kategórie detailov slúžia tzv. referenčné modely, ktoré si rozhodcovia stanovia pre každú kategóriu detailov ešte pred samotným hodnotením.
Celé to trvá tak 5 min. pri desiatich modeloch, nech 10 min. pri dvadsiatich. Nechce sa mi to tu celé písať, tak tu skopírujem časť výkladu pravidiel:

Bodovací systém zohľadňuje vyššiu prácnosť a náročnosť pri stavbe zložitých konštrukcií a detailnejších modelov pomocou voľby referenčných modelov. Za referenčné modely sa považujú tie modely, ktoré sú z konštrukčného hľadiska predlohy, teda originálu stroja, konštrukčne najnáročnejšie/najjednoduchšie a ktoré sú zároveň na prvý pohľad z kvantitatívneho hľadiska najdetailnejšie/najmenej detailné. Čiže majú v príslušnej kategórii detailov potenciál získať plný počet bodov a naopak najnižší počet bodov. Ako referenčná môže byť v každej kategórii detailov určená úplne iná dvojica modelov, zároveň je bodový rozdiel medzi referenčnými modelmi pre každú príslušnú kategóriu detailov stanovený zvlášť.

Výber referenčných modelov je potrebný pre nastavenie dosiahnuteľného maxima bodov, ktoré slúži ako systémový nástroj pre rozhodcov, aby vedeli ešte pred samotným zahájením hodnotenia konkrétnych detailov nastaviť odstupňovanie prácnosti z hľadiska konštrukčnej náročnosti predlohy, prípadne kvantitatívneho hľadiska detailnosti modelu, bez možnosti ďalšieho prihliadania počas hodnotenia. To znamená, že rozhodcovia počas hodnotenia detailov konkrétneho modelu, pomocou referenčných modelov, nastavia v každej príslušnej kategórii detailov dosiahnuteľné maximum bodov pre tento práve hodnotený model a to citlivo, odstupňujúc po 0,5 bode. Preto jeden model ma štartovaciu čiaru v konkrétnych detailoch napríklad 7 b, ďalší 6,5 b a ďalší len 6 b... Ďalej sa už body len strhávajú, za nedostatky v remeselnom prevedení, zhode s originálom, geometrii a čistote stavby.

Pre príklad, hodnotenie priestorov posádky. Pri otvorených priestoroch posádky je bodový rozsah 5,5-7b, pri zatvorených je bodový rozsah 3-4b.

Pri účasti týchto modelov: Spitfire, Fw 190A, Spitfire (zatvorený kokpit), F-18C, Nieuport 11, Bf 110, B-25, Bf 109G, B-25 (zatvorený kokpit), F-15E, Bf 109G (zatvorený), F-15E (zatvorený kokpit), Bristol F.2B nastavia rozhodcovia dosiahnuteľné maximum bodov pre jednotlivé modely takto:
Spitfire -6,5b, Fw 190A -6 b, Spitfire (zatvorený) -3b, F-18C -6,5b, Nieuport 11 –5,5b, Bf 110 -7b, B-25 -7b, Bf 109G -6 b, B-25 (zatvorený kokpit) -4b, F-15E -7b, Bf 109G (zatvorený) -3b, F-15E (zatvorený kokpit) -3,5b, Bristol F.2B -6,5b

Nastavenie dosiahnuteľného bodového maxima závisí od zúčastnených modelov, takže sa môže pri inej konkurencii modelov meniť . Aby neprichádzalo k neprimeranému zohľadneniu prácnosti, bodový rozsah sa v plnej miere použije iba vtedy, ak je medzi zúčastnenými modelmi taký veľký rozdiel v konštrukčnej náročnosti či detailnosti, že je potrebne využiť celý rozsah a naopak, sa v plnej miere nevyužije vtedy, keď je v konštrukčnej náročnosti medzi zúčastnenými modelmi minimálny rozdiel.

Keďže pri účasti týchto modelov: Spitfire, Fw 190A, Spitfire (zatvorený kokpit), F-18C, Nieuport 11, Bf 109G, Bf 109G (zatvorený), F-15E (zatvorený kokpit), Bristol F.2B je menší rozdiel v konštrukčnej náročnosti priestorov posádky u jednotlivých modelov, vychádzajú rozhodcovia z dosiahnuteľného maxima bodov v rozsahu 6-7b a pri zatvorených 3,5-4b a nastavia dosiahnuteľné maximum bodov pre jednotlivé modely takto:

Spitfire -7 b, Fw 190A -6,5b, Spitfire (zatvorený) -3,5b, F-18C - 7b, Nieuport 11 - 6b, Bf 109G -6,5b, Bf 109G (zatvorený) - 3,5b, F-15E (zatvorený kokpit) - 4b, Bristol F.2B - 7b

No a ďalšia vec čo môže viesť k "svojvôli" rozhodcov je, že v bodovacom systéme neexistuje rámec, v akom je možné strhávať body za nedostatky. Či už za geometriu, čistotu kamufláž, či detaily.
U nás je nastavený rámec, povedzme 0,5-2b za jednotlivý nedostatok v geometrii. Čiže nie je možné strhnúť 2b za 0,3mm vychýlenie výškovky, ( prípad Bf 109 Z. Šebestu ) keď 2b sú maximum. Koľko potom strnete modelu, čo má jednu výškovku vychýlenú 3mm - 5 b ??? Jemu sa strhli 4b za dve chyby, z toho jedna odchýlka je iba 0,3mm. U nás by musel mať jednu odchýlku okolo 1-1,5mm aby sa mu strhol 1bod, 1,5-2,5 aby sa mu strhlo 1,5b a úplne zásadnú, rádovo 3 až niekoľko mm, aby sa mu strhli 2b.
A za odchýľku 0,3mm by sa mu strhlo 0,5b. Jednoducho ten systém nedovoľuje, aby za minimálnu odchýlku bol maximálny postih.

Ako som už spomínal niekoľko krát, Váš bodovací systém i keď nerieši niektoré veci pre nás dôležité, považujem za dobrý.
Problém vidím v jeho výklade, ktorý nieje dôsledný a striktný, preto dáva rozhodcom dosť veľký priestor na "manévrovanie". 8-[
Ak by sa náhodou našiel niekto, kto má záujem si pozrieť viac, napr. systém hodnotenia úprav, konverzií, či prestavieb formou bonusových bodov, pridávam odkaz na náš bodovací systém.

https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=940&t=120565
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 13 lis 2018, 21:15

L. Jareš Annetra píše:Byly doby kdy jsme ročně bodovali 14 - 15 soutěží, přičemž bývalo obvyklé, že v kategorii bylo 15 - 20 modelů, na některých soutěžích (třeba Mladá Boleslav) i podstatně více. Bohužel od té doby nedošlo k nějakým výrazným změnám v bodování, stále je to tak trochu krasobruslení - tedy velmi subjektivní záležitost. Tehdy u mistrovských soutěží bylo pravidlem 5 bodujících rozhodčích, jak už tady bylo zmíněno, přičemž každý bodoval za sebe, bez nápovědy dalšího rozhodčího. To minimálně trochu pomohlo získat nějaké objektivnější hodnocení.

Do budoucna by asi bylo vhodné uvést do života nový bodovací systém, který by snížil subjektivnost bodování i za cenu, že by místo jednoho bodovacího listu A5 to byly 3 listy A4. Myslím si, že inspirací by mohly být například protokoly, jaké používají autoservisy při pravidelných servisních prohlídkách vozidel. To by pak dovolilo, aby bodovali i rozhodčí bez dlouholeté zkušenosti a hluboké znalosti typu bez velkého rizika chyb v hodnocení.

když jsem dával do hromady pravidla pro lodě udělal jsem si k tomu takový ceníček .. není to přesně to co myslíte..ale uvažoval jsem stejným směrem taky asi by to chtělo oponenturu
Přílohy
lodě.xlsx
(16.92 KiB) 28 krát
Osobní stránky (nová adresa)
http://www.zskopan.cz
zbynek.skopan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 13 lis 2018, 21:30

Pana Šebesty jsem si vážil za jeho dosavadní práci, ale mohu jen potvrdit slova Pavla Huryty, že do očí se pan Šebesta v Telfordu neodvážil podívat více lidem, ale přijít se najíst zadarmo, to mu problém nedělalo... Pokud mohl, měl na E-day podat protest a ne se jít vyplakat do Modeláře dva měsíce po soutěži! Jestli nechce dále soutěžit, ať nesoutěží, třeba ve Španělsku mu budou líbat ruce, tam geometrii moc neřeší... Nevím, proč by kdokoli nemohl býť poražen, a to i pan Šebesta!
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Pelej » 13 lis 2018, 21:43

způsob bodování co popisuje Araya se mi docela zamlouvá, poměrně jasně stanovuje limity a body a zamezuje situacím, kdy za nepatrnou odchylku je strháváno maximum bodů. Myslím, že je to jedna z cest jak by se dala bodovačka posunout směrem k lepšímu, protože v současném stavu je bodovačka skutečně hlavně o názoru rozhodčího který nemá zrovna jasně určené mantinely. Pak by se nestávalo, že Bf-109 se zavřenou kabinou dostane víc bodů za kokpit než otevřená F-16 :-D

Myslím, že pan doktor Šebesta není sám kdo udělal podobnou zkušenost a na rozdíl od ostatních dostal prostor k vyjádření i jinde než "v hospodě u piva". Jak už tu bylo psáno, podat protest proti cizímu modelu nelze, jak pak protestovat, když vím, že můj model je obodován správně ale konkurenční je nadhodnocen?
Tom Model Kits na FB

VLÁKNO O UKRAJINĚ ZAMČENO, RUSOFILNÍ ŠPÍNY DOSÁHLY SVÉHO. GRATULUJI!!!
Tomáš Pelej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 21:47

Tomáš Pelej píše:jak pak protestovat, když vím, že můj model je obodován správně ale konkurenční je nadhodnocen?

třeba zajít za sportovním komisařem, nebo ředitelem soutěže a problém jim vysvětlit... pokud uznají, že má racionální základ, mají právo to jako stížnost podat komisi k přezkumu...

je to pochopitělně o lidech, právě tak jako ti rozhodčí, ale cesta je...
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr3342 » 13 lis 2018, 21:50

Tomáš Pelej píše:Pak by se nestávalo, že Bf-109 se zavřenou kabinou dostane víc bodů za kokpit než otevřená F-16 :-D

pravda, pak by se mohlo stát, že zprasený, ale otevřený kokpit by dostal víc, než sice zavřený, ale supr provedený... bravo...
hele to je hezký letadlo... co že to je???.... no jo... Spitfire

Obrázek
Petr3342

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Pelej » 13 lis 2018, 22:05

Jj, že toho je vidět v zavřené kabině 109 :D Pokud jsi četl příspěvek o bodování na Slovensku tak by jsi věděl, že podobný systém by tomu zabránil. Ale snažší je zpochybňovat nové nápady než se snažit je realizovat ;)
Tom Model Kits na FB

VLÁKNO O UKRAJINĚ ZAMČENO, RUSOFILNÍ ŠPÍNY DOSÁHLY SVÉHO. GRATULUJI!!!
Tomáš Pelej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 13 lis 2018, 22:19

hoenny píše:Pana Šebesty jsem si vážil za jeho dosavadní práci, ale mohu jen potvrdit slova Pavla Huryty, že do očí se pan Šebesta v Telfordu neodvážil podívat více lidem, ale přijít se najíst zadarmo, to mu problém nedělalo... Pokud mohl, měl na E-day podat protest a ne se jít vyplakat do Modeláře dva měsíce po soutěži! Jestli nechce dále soutěžit, ať nesoutěží, třeba ve Španělsku mu budou líbat ruce, tam geometrii moc neřeší... Nevím, proč by kdokoli nemohl býť poražen, a to i pan Šebesta!

Myslím že som sa nikde nedočítal, že by pán Šebesta niekde útočil na pána Hurytu. Myslím, že spomínal konkrétne "prešľapy" rozhodcov. Hodnotenie geometrie pri Bf109 - mínus 4 b za geometriu pritom model má iba dve chyby z toho jedna odchýlka je 0,3mm a druha ??? neviem koľko ale celkom by ma to zaujímalo, ak za ňu bolo strhnutých povedzme 3, alebo 3,5 b. Potom bodový rozdiel v hodnotení detailov, kde je min. rozdiel medzi hodnotením podvozku a motora.
Pritom sa jedná o lietadlá konštrukčnou náročnosťou a kvantitívnou detailnosťou diametrálne odlišné. Roland pri jeho podvozku, ktorý navyše nemá ani šachty, nemal by všetkej úcte dostať viac ako 2,5-3b. Motor to isté, porovnávať rovnocenne kompletne odhalený motor so všetkými krytmi s motorom ktorý nie je ani z polovice vidieť, nebavím sa už o krytoch či zložitosti. Aj tu by mal byť rozdiel aspoň 1 b ak nie viac. Všetko záleží od ostatnej zúčastnenej konkurencie.
Treba si teda rovno povedať, či a ako sa zohľadňuje prácnosť a nehľadať za tým osobný útok. Ak by to bol Roland iného autora, tiež by to asi bral osobne, ale ja si myslím že tu sa poukazuje na konkrétne chyby rozhodcov pri hodnotení.
Takže sa na to pozerajme objektívne a nezaujate. Navyše pána Šebestu poznám len z videnia v živote som sa s ním nerozprával, naopak pána Hurytu poznám osobne i keď krátko a mal som tú česť bodovať jeho model.
Môžem povedať len toľko, že jeho modely sú absolútna špička a je až neuveriteľné, akú dokonalú geometriu majú, vzhľadom na náročnosť predlohy, navyše keď sa tieto krehké "hadraplány" celé rozochvejú už len pri "zakašlaní" . [-o< [-o< [-o<

Bola by to veľká škoda pán Huryta, keby ste naplnil slová z Vašeho vyššie uvedeného príspevku. Verím že časom svoj postoj prehodnotíte a budeme si môcť Vaše skvosty opäť vychutnávať aj na MČR. :wink:
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 13 lis 2018, 22:22

Tedy nasrat jednou bodovačkou dva špičkové modeláře tak , ani jeden nechce na další je fakt majstrštik. :lol:
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IPMS Nymburk » 13 lis 2018, 22:28

Radek Typlt píše:Tedy nasrat jednou bodovačkou dva špičkové modeláře tak , ani jeden nechce na další je fakt majstrštik. :lol:

Přičemž za to z nich nemůže ani jeden...

A "nové krvi" se starými zvyky děkuji za odpověď...
IPMS Nymburk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ARAYA » 13 lis 2018, 22:34

Petr3342 píše:
Tomáš Pelej píše:Pak by se nestávalo, že Bf-109 se zavřenou kabinou dostane víc bodů za kokpit než otevřená F-16 :-D

pravda, pak by se mohlo stát, že zprasený, ale otevřený kokpit by dostal víc, než sice zavřený, ale supr provedený... bravo...

To by sa teda rozhodne nemohlo stať. Práve že sa kľudne môže stať, že nekvalitne prevedený otvorený kokpit dostane menej bodov ako ten zavretý.
Akurát ten zavretý je limitovaný pravidlami a rozhodne nemôže dostať viac ako 3-4b.
To isté platí aj pri zložitejších kokpitoch proti jednoduchším. To že sa na úvod pridelí o nejaký ten bodík viac modelu so zložitejším kokpitom znamená len toľko,
že tento model môže aj viac stratiť. Čím je model náročnejší a zložitejší, tým väčšia šanca, že stratí viac bodov na zhode s originálom, na čistote, či geometrii.
Takže kľudne sa môže stať, že model čo ma jednoduchý kokpit dostane na úvod 5,5 ale keďže všetko má v zhode a je remeselne perfektne ostáva mu 5,5b
Naopak zložitému kokpitu (podľa predlohy) chýba kopec detailov, navyše má problém s remeselným spracovaním, ( u nás aj geometria a čistota ) strhne sa mu kľudne aj 3-4 body,
podľa rozsahu nedostatkov.
ARAYA

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Huryta Pavel » 13 lis 2018, 22:37

Pane Typlt ,vám to přijde směšné ?
Tady si někdo léčí mindrák A není to poprvé stále stejný scénář je teď se k tomu přidala media. Když doktor vyhrát tak jsem mu vždy gratuloval a co myslíte jak to bylo naopak?
Pocit křivdy, špatný rozhodčí ale neprotestuje. Jen brečí.
A nejde jen o MČR.
Jak již jsem napsal já modelářskému bohu nebudu stát ve štěstí.
Jsem členem SPL Liberec 8-)
Huryta Pavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod švihy » 13 lis 2018, 23:00

Nejdříve k číslu 11. Dobré číslo. Díky Dolinovi za super článeček z konce bojů v Berlíně. Zveřejněné stavby na velmi vysoké úrovni. Gratulace všem tvůrcům. Nejsem šéfredaktor a nevydím do jeho finančních čísel. Stále si myslím, že by Modelář měl být primárně český časopis. Češi jsou přeci modelářská špička. Mig je umělec, ale má svůj časopis a jeho modely jsou prostě všude. Costa také umí, nediskutuji o tom. Ale... .Za mě nejlepší Ford pana Roseckého.
Je to modelářský časopis, takže článek o E-Day 2018 a rozhovor s vedením plastikářské sekce svazu rozhodně ANO. To co se tam píše se nám líbit může nebo nemusí. To je na každém jedinci. Rozhovor s panem Šebestou rozhodně NE. Je zde cítit podpora stálého dodavatele článků. Na to jsou diskusní fora na netu. A nebo maji dostat šanci i jíní zklamaní modeláři. Věřím, že většina z nich by nic takového nechtěla.
Osobně stojím za klukama z nového předsednictva. Nebudou to mít lehké a podrážet je nebo psát, že za půl roku nic neudělali není vhodné. Jeden skvělý modelář vyhrožuje, že už nebude na bodovačce. Letošní vítěz řešené kategorie chce vrátit cenu (osobně se mu nedivím). Jedna parta nejmenovaných je za panem Šebestou a kritizují vše i několik let zpět. Druhá parta se tomu směje a je jim to vlastně jedno. A ta třetí, kam patřím i já, se jen diví. Z PRDU JE AFÉRA. OK, vše se dá pochopit. Ego, ješitnost, snaha narovnat bodovací systém nebo jen prosté naštvání. Ale proč dehonestovat stávající rozhodčí, kterých už moc není? Proč vzít náladu mladé slečně, která chce být dobrou rozhodčí a snaží se vše naučit? Proč brát elán vedení svazu? Proč gradovat už tak napjatou situaci? Je to smutné. Takže co dokázal článek v Modeláři, kde má být šéfredaktor tzv. apolitický a pomáhat plastikářskou sekci nastartovat a vynést jí na minimálně Evropský vrchol? Rozdělil české modeláře. A docela brutálně. Škoda. :(
Naposledy upravil švihy dne 13 lis 2018, 23:04, celkově upraveno 2
Aktuálně se probouzím z modelářské letargie :-)
Ve stavbě: úžasnosti z Warhammer 40000.
V přípravě: Asi 20 lodí :-)
Dostaven: hodně všeho možného
https://www.facebook.com/Plastic-Model- ... 4238679552
švihy

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 478 • Stránka 12 z 32 • 1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32

Zpět na 2018