Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník - Warhammer Stormcast Eternals + Paint set

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Slater » 27 led 2018, 12:54

Ahoj,
jako úplný začátečník (naposled sem lepil letadýlka před dvaceti lety když mi bylo 10) jsem si zakoupil na vyzkoušení set tří figurek s barvami. Konkrétně Warhammer Age of Sigmar - Stormcast Eternals + Paint set.
99170299012_StormcastPaintSet01.jpg

Figurky Warhammer se mi líbí díky fantasy žánru a také rozmanitosti pestrých barev.

K vyřezání figurek jsem použil klasický ulamovací nůž. Tím jsem obrousil i nálitky. První poznatek - pořídit si smirkový papír nebo brusnou tyčinku na zapravení nálitků po vylomení.

Dále jsem postupoval dle jejich oficiálního videa : https://www.youtube.com/watch?v=rdJ91wpdFJY

Základní nátěr jsem dělal dle návodu štětcem, ale na další figurky pořídím sprej. Člověk to využije na všechny.

Zlatá barva se roztírala dobře, hezky kryla.
U modré tak spokojený nejsem. Je to vidět na štítu a trochu i na náramenících, nejspíš jsem měl hustou barvu :?: a proto jsou vidět tahy štětcem. Zkoušel jsem to napravit stínovací modrou, ale to jsem spíše víc a víc zatmavoval a nezlepšilo se to.

Přiložený štětec není moc vhodný na detaily, budu muset pořídit menší. Občas jsem přehazoval barvy mezi sebou, protože jsem chtěl něco opravit, ale zajel jsem dál než jsem chtěl tak jsem to zase opravoval zpět. Tudíž rozhodně koupit další štětce.

Stínování už byla jen třešnička na dortu. Objevil jsem ještě místečka kde jsem se otřel štětcem s jinou barvou. Takže pro příště detailně prohlédnout než začnu stínovat.

Podstavec jsem zkusil dle návodu. Jednoduché a nijak zajimavé.

Poslední věc, kterou musím vyřešit je držení podstavce. Měl jsem ho natřený na černo, ale jak jsem figurku při barvení držel tak jsem po ovodu tu barvu strhl. Díval jsem se na video a někdo to drží v ruce a barva mu drží a někdo má celý podstavec nalepený na nějaké hmotě.

Shrnutí:
- pořídit nářadí na zbroušení nálitků
- sprej na základní nástřik
- další štětec menší velikosti na detaily a opravy
- dekorace na podstavec
- držátko figurky

Maloval jsem pouze jednu figurku, abych se naučil rozmíchat barvy, jak kryjí apod. Nyní musím pořídt další věci a budu malovat zbylé dvě.

Fotografie pod lampou a na slunečním světle
IMG_0160.jpg
IMG_0161.jpg
IMG_0162.jpg
IMG_0163.jpg

Detail štítu, ten se nevyvedl.
IMG_0164.jpg

Oficiální obrázek
99170299012_StormcastPaintSet03.jpg

Slater

• Odpovědět s citací

Re: Začátečník - Warhammer Stormcast Eternals + Paint set

Příspěvekod Jan Soukup » 11 úno 2018, 20:05

Ahoj, napoprvé to není špatné. Chtělo by to ale víc ředit barvu, dát raději více tenkých vrstev než jednu tlustou, takhle jsou dost vidět ty tahy štětcem. Dobrým pomocníkem při malování akrylem je tzv. mokrá paleta, náklady minimální. Co se týče držení figurky, tak na warhammerove plasťáky ti bude stačit kousek lepivé gumy, tzv. Tack-it, běžně k dostání v papírnictví. Nalep ho třeba na větší skleněnou lékovku a na to si přichyť figurku. Štětec si kup s přírodním vlasem, velikost tak 0.
Jan Soukup

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Slater » 04 lis 2018, 20:51

Ahoj, vzal jsem si k srdci víc ředit barvu a tahy štětcem nejsou vidět. Děkuji.

Ale teď se potýkám s jiným problémem. pořídil jsem barvy Vallejo a u některých se mi nedaří malovat tak, aby hezky kryly a udělali jednobarevný povrch. Vypadá to spíš jako wash.
Například červená, nebo i modrá. Barvy Citadel mi kryly hezky. Jak poznmenal Honza ještě musím více ředit. Vallejo mi naopak krýt moc nechtějí. Zkoušel jsem hodně barvy protřepat, ale nepomohlo to. Jedná se např. o barvu 72.0100 Bloody Red nebo 70.930 Dark Blue .
Nekoupil jsem špatnou řadu, nebo něco takového? Příjde mi, že bych s Bloody red spíš stínoval než natíral barvu.
Na figurce mám základovku od Citadely.

Když se podívám na youtube tak všem hned barvy hezky chytnou, ale mě to hodně prosvítá.
Přikládám foto. Na menší figurce jsou citadel + prapor Vallejo a na větší jsou jen Vallejo.
Děkuji
Přílohy
IMG_0914.jpg
Slater

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dalaren » 19 pro 2018, 07:09

Spousta barev potřebuje po (nezbytném) naředění více vrstev, aby utvořily jednolitý povrch. Obzvlášť světlejší odstíny na tmavší podklad.
Většinou se konzistence barvy doporučuje na úroveň mléka... takže hodně experimentovat ;)

Taky nemusí být špatný nápad změnit podkladovku podle zamýšlené vrchní barvy: černá základovka se naředěným tělovým odstínem překrývá špatně. Je lepší použít např. bílý / světle šedý základ...
Člen Štětečkové Galaxie číslo 42
Dalaren

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 19 pro 2018, 08:08

To vypadá zajímavě, ze bych to taky zkusil?-)
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Slater » 20 pro 2018, 14:06

Díky za info.
Změním základovku a bude experimentovat :-)
Slater

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse