Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Galerie letadel
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

MiG-21MF, 5512; Eduard Overtrees 1/72

Aircraft gallery
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

MiG-21MF, 5512; Eduard Overtrees 1/72

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 09 črc 2018, 17:33

Rok po stavbe MiGu-21MF od Kovozávodov som si tento typ postavil aj z novej stavebnice od Eduardu. Stavba čisto z krabičky, doplnil som len pásy z Tamiya pásky a madlá odpaľovania katapultu z drôtika. Výsostné znaky sú z dekálového aršíka od Propagteamu, trupové číslo je vlastnej výroby. Stavbu som začal 22.4. a dokončil 21.5.
Pripájam aj text, ktorý som napísal z dlhej chvíle ako takú "minirecenziu" zo stavby.

Vopred ďakujem za kritické slová, aj za prípadnú pochvalu. Ďalšie vyjadrenia a príspevky v tomto vlákne už odo mňa nebudú.

Kód: Vybrat vše
Rok po stavbe MiG-21MF od nových Kovozávodov Prostějov som si postavil aj model tohto typu od Eduarda. Musím povedať, že som skôr privŕženec vrtuľových lietadiel z 2. svetovej vojny, preto som príliž neriešil presnosť podľa predlohy. Sú to skôr stavby z nostalgie, ako spomienka na časy, keď som ako 20 ročný sedel vo svojom žeriave na Technickej hotovosti na letisku v Líňach a sledoval som zálet MiG-21MF po oprave v opravovniach.
Samotnú stavebnicu asi predstavovať nemusím, v posledných týždňoch sa o nej napísalo pomerne dosť, preto by som sa len podelil so svojimi osobnými postrehmi.
Keď som videl prvé rendery z pripravovaného modelu 21-čky, tak som bol presvedčený, že vďaka jeho pomernej "rozrezanosti" pôjde o zložitý model. Časom sa však tento pocit zmiernil, hlavne potom, ako sa u Eduarda nakoniec rozhodli, že smerovka nebude delená. Po zakúpení modelu a prezeraní dielov ma čakalo ďalšie príjemné prekvapenie v podobe decentného nitovania povrchu. Dúfam (ale asi márne), že tento trend si Eduard ponechá aj do budúcnosti a nechá si zarobiť aj výrobcom nitovacích prípravkov. Model som začal stavať ihneď po zakúpení na súťaži v Mošoni,  a hneď som zistil, že aj napriek svojej "rozrezanosti" postupovala stavba veľmi rýchlo. Zaujímavé, že problémy, ktoré iní popisujú pri svojich stavbách sa u mňa nevyskytli. Drážka ktorá vznikne pri napojení spodnej polovice krídla k trupu je zanedbateľná..., schod pred "plutvou" žiadny..., diel pred čelným štítkom kabíny bol rovnako široký, ako trup na mieste, kam sa diel prilepuje... Dôkazom toho je, že som nepoužil ani miligram tmelu. Samozrejme našli sa aj nejaké tie negatíva - napríklad som sa riadne zapotil pri prilepovaní drobných dielov na trup. Tieto diely nemajú usadzovacie kolíky, takže sa prilepujú "natupo" a navyše sú veľmi drobné a majú taký tvar, že sa nedajú uchytiť do pinzety. Čo ma tiež zarazilo, že závesníky síce majú usadzovacie kolíky, ale podľa návodu sa má vyvŕtať len jedna dierka v každej polovici krídla na ich usadenie (používal som návod k MiG-21MF Library Edition 2018).  Pochvalu si však zaslúži riešenie vstupného kuželu, vďaka ktorému je možné prilepenie až na konci stavby. Rovnako je to aj s pitotovými trubicami, ktoré majú dostatočné vybranie v trupe na miestach, kam sa prilepujú.
Už v čase, keď som sa dozvedel, že stavebnica bude v predaji na mošonskej súťaži, som začal vyberať konkrétnu "mašinu" pre stavbu. Keďže ide o tzv. "šedivku", tak veľký výber čo sa týka atraktivity nebol. Niečo sa však predsa našlo - a to sfarbenie "agresorích" migov počas cvičenia Štít '84, kde malo niekoľko MiGov 21 cez trup rozlišovacie pruhy namaľované zmývateľnou žltou farbou. Podklady som našiel v Modeláři Extra č. 15, ktorého súčasťou sú aj farebné kresby od p. Kolmanna. Bolo treba len nakresliť a vytlačiť jednoduché trupové číslo, čo zvládne aj obyčajná čierna laserová tlačiareň. Na moje veľké prekvapenie neskôr (pre mňa doslovne neskoro) aj Eduard oznámil túto verziu v limitovanej edícii pre členov BFC. Pri výbere odtieňa "šedivky" som využil návod k dekálom Armycast (Warsaw pact fishbeds vol.2) a použil som farbu Gunze H-308. Na žlté pruhy som použil Tamiya Acrylic XF-3.
Stavba mi trvala presne mesiac a ako je vidieť aj z popisu nebolo v nej žiadnych vážnych záludností, bez mimoriadnych úprav a doplnkov je zo stavebnice možné postaviť pekný vitrínkový model.

P.S.
O nesprávnej veľkosti a umiestnení výsostných znakov viem vďaka upozorneniu p. Janouška na inom fóre. V tom čase som nemal k dispozícii návod z BFC limitky, kde je to správne. Mal som len v texte uvedený nákres z Modelářa Extra č. 15. Za pochopenie ďakujem!

DSCN0087.jpg
DSCN0088.jpg
DSCN0089.jpg
DSCN0092.jpg
DSCN0094.jpg
DSCN0102.JPG
Vo dvojici s o rok skôr postaveným MiGom z KP

Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Re: MiG-21MF, 5512; Eduard Overtrees 1/72

Příspěvekod Jagermeister » 09 črc 2018, 19:46

super výber kamo :wink: len ma stále zaráža, aj na MiGoch ostatných modelárov to zašpinenie okolo a pod čelným sklom....na skutočnom lietadle som to nevidel :?:
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman S » 11 črc 2018, 05:53

Pěkně postavené to máš =D> =D> =D> . Oba dva MIGy máš pěkné !!! (:) Přesně kvůli této kamo jsem si koupil tu BFC limitku. Tak třeba někdy porovnáme výsledky na stole v JH nebo někde na soutěži u vás. Tedy až ten můj pokus o MIG postavím 8-) 8-)
Roman S

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 11 črc 2018, 06:33

Hezká práce, Laco =D> =D> =D>
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jagermeister » 21 říj 2018, 08:08

Laco, blahoželám k oceneniu =D> v skutočnosti vyzerá ta patina veľmi decentne, na tých fotkách ti blesk nejako vyťahuje ten wash... 8-)
Přílohy
MiG-21MF.jpg
Jagermeister

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aeromodelar » 21 říj 2018, 08:32

Pěkný =D>
Vláďa Obr, 62 let, stavím letadla Československých pilotů.
Aeromodelar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Michna » 21 říj 2018, 19:53

Ty pruhy mu opravdu seknou. Moc pěkná práce. Na těch fotkách mi ten wash příjde dost tmavý, ale na živo to musí být lepší.
Petr Michna

...teda to muselo dát práce a přitom taková blbost...
Petr Michna

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie letadel