Toto je pro mne 3. série dvoustavby. Člověku to poněkud rychleji odsýpá. U finského Miga jsem doplnil plechy do kabiny, jinak vše ostatní "stavba z krabičky". Stavebně si myslím, že není moc co popisovat, oproti předchozím stavbám jsem se snažil dát si pozor na kritičtější partie.
Opět se mi podařilo pár chyb, kterým šlo zabránit, nicméně celkový dojem je snad OK...
Mig-15 UTI 3-26 letectva Albánie je s největší (spíš úplnou) pravděpodobností čínská kopie. Tento stroj dezertoval v roce 1997 na Italskou základnu Galatina během občanských nepokojů v Albánii. Bohužel jsem si neuvědomil, že narozdíl od strojů vyrobených v Aeru, by tento měl být NMF. Tudíž jsem do stříbřenky SM01 neměl přidávat matnou bílou abych vytvořil patřičný "nádech". Obtisku jsou vlastnoručně kreslené. Bohužel v té době jsem neměl foto, kde je vidět, že číslo 3-26 se opakovalo i na přídavné nádrži. Tento "rest" snad v budoucnu ještě napravím.
EDIT: náhodou jsem tedˇ něco zkusil a našel toto:
Albania MiG-15UTI c/n 120028 s/n 3-26 *1956: Delivered to the Albanian AF.
*1997: 4020th Regiment.
*3/4/1997: Defected to Italy.
*Later returned to Albania.
*Put into storage at Tiana-Rinas AB.
Mig-15 UTI MU-3 byl jedním ze čtyř strojů dodaných z Československa finskému letectvu. Ačkoliv původní marking s velkým znakem na čumáku je velice zajímavý, zvolil jsem pozdější podobu stroje HavLLv-31 základna Rissala, neboť se ke mně dostala letová fotka z doprovodu československého IL-18 s nějaké vládní návštěvy.
Dekály jsou kombinací SBS a vlastnoručně nakreslených. V době kdy jsem dekály kreslil byla pouze stavebnice Hobby Boss. Rozhodl jsem se tedy použít znak Lynxe a číslo na čumáku jako přesnější ze své interpretace. Bohužel až na fotkách jsem si všiml, že znaky od SBS nemají ideální soutisk a chtělo to nějakou retuš...