Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

2x Fokker D.VII OAW Eduard 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Davidovy rozestavěné sedmdesátdvojky: A5M1

Příspěvekod MARABU » 30 srp 2018, 22:22

Moc to nelešti.To nebyl kov,ale hliníkovej nátěr.
MARABU

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 30 srp 2018, 22:31

Fakt? Nenatírali holej kov nějakým lakem co pak žloutl? Nechám si poradit, nejsem na Japonce vůbec zaměřenej, však víš.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MARABU » 30 srp 2018, 22:43

Ten lak zkoušeli až na A5M4 a až na nátěr hliníkem.
MARABU

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 31 srp 2018, 07:36

Rado, tak to jsi mi ušetřil práci a přemejšlení. Hodně jsem dumal jestli to stříknout nějakým lehce podbarveným lakem, nebo ne a teď mám jasno. Dík. ;-I
Nějakej tip na ty horní barvy, zelůenou a hnědou? Nejlépe Gunze H, případně Tamyia?
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 31 srp 2018, 12:48

David Hényk píše:...ohledně nýtování. Něco si předkresluju a něco jedu podle oka...

Tak to jsem teda určitě chtěl slyšet ... jedu podle oka ... Jak se má pak ubohý patlal cítit, když si celý model předkreslí a má to jako když prase srovná plot a od oka to vypadá takhle :grin: :grin:
Čekám nějakou zázračnou radu a ono od oka. Nebo že by kouzlo bylo v těch Tamiya Google. Hmmmm hmmmm... 8-)

Tvůj Claude vypadá náramně Davide. Svrbí mě prsty rozvrtat moji A5M2, ale pokusím se to vydržet :.-)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 31 srp 2018, 13:04

Nevím jestli kouzlo, ale ty brýle mi fakt pomáhají. Používám je když třeba vrtám a podobný věci, na který člověk musí vidět. S brýlema vidím líp kudy jede kolečko a nemám strach to valit kolem rytí. Sjede mi to tak jednou, dvakrát za model a to se dá spravit. Sám víš, že nýtování není žádná věda, chce to jen cvik. A taky nýtovací výkres, což je někdy problém.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 31 srp 2018, 13:49

Já si teda nedokážu představit s těmi brýlemi nýtovat. Mám hrozný problém si na ně zvyknout a to ještě na to nejméně zvětšující sklo, dvě další už vůbec. A to ještě musím mít ksicht nalepený na modelu. Jak ty to, Davo, děláš? :-k
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 31 srp 2018, 20:32

Ty tamky jsou luxusní, vyzkoušel jsem mraky lup ale tohle je topka.
Jsem slepý, takže s tím dělám uplně vše, brýle a pak lupa.

A ohledně toho nýtování, hodně mi pomohla Davidova rada koukat na kolečko opravdu kolmo seshora. to pomáhá rovnosti linek více, než předkreslení.-))
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 02 zář 2018, 08:44

[quote="David Hényk"]Už se to točí, už se to nese pánové 8-) To mi připomělo, jak vedle dělají účty bez hostinskýho. No nic. Nafoukal jsem stříbrnou na spodek. Je to stříbrná Agama lihovka. Jako není to špatný, ale asi fakt budu muset buď investovat do nějakých smradlavých barev, a nebo víc pocvičit s Vallejo stříbrnou co mám. Nějak se mi nedaří kontrolovaný nástřik. Myslím s tou Vallejo Silver. Zkoušel jsem to zatím jen bokem a výsledek je hodně proměnlivý. Ještě tomu dám šanci a koupím na Edayi hliníkovou, abych mohl porovnat.

Ahoj Davide. Ja tie Valleja mám a najviac sa mi osvedčilo pred striekaním pridať Sidolox. Farba je potom odolnejšia aj lepšie vyzerá, ale plochu som nestriekal. Skús, možno budeš spokojný.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert kucera » 02 zář 2018, 10:56

Ahoj Davide,tak sem se díval do chytré knihy na ty barvičky.A vyšlo mě toto!
První odstín FS14077,34052,14036.
Druhý odstín FS34095,34148,34102,34096.
Spodní plochy nátěr stříbrnou.
A máš nad čím přeméšlet. :?
HKPM Prostějov
Robert kucera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 06 zář 2018, 20:19

Pánové díky za pomoc s barvami, díky i kolegovi co se ozval přes sz. Nakonec jsme to stříkl kombinací Tamyia (teď nevím z hlavy číslo) a Gunze H59 + H60 ve prospěch 59. V reálu ta zelená je o hodně tmavší, než na fotce. Snažil jsem se mít to tak nějak pocitově správně, ale víte jak je s pocitama. Nečiním si nejmenší nárok na správnost odstínů. Ještě musím opravit náběžky a bude to ok. Přemítám jestli na to zkusit nějaký filtr, abych ty barvy lehce propojil a sjednotil. No uvidím.

K těm brýlím Tamyia, můžu jen doporučit. Měl jsem na očích jen jedny levnější a tyhle mi vyhovují víc. Každopádně věci od Tamyie jsou špička, nejen modely.

Jimmy, jo to koukání se na nýtovací kolečko jakoby z vrchu jsem zapomněl zmínit. Díky Patrikovi za doplnění, bavili jsem se o tom v Tovačově, že? Každý má svoji metodu, někomu vyhovuje to co jinému ne. Však to znáš.

Příště už dám nějaké fotky Mirage, začíná se to klubat. No a pak další kostlivce: Fokouš, Avie B.534, Northrop A-17A, a spousty spousty dalších.

A5M1_09.JPG

Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 06 zář 2018, 20:58

David Hényk píše:Jimmy, jo to koukání se na nýtovací kolečko jakoby z vrchu jsem zapomněl zmínit.

Děkuju Davide.
O tom pohledu shora jsi se mi už zmínil a já se samozřejmě dobře učím a vyvinul jsem si při nýtování dívání se na model :grin:
Ale vážně, já vždycky všechno moc řeším a rozpitvávám, ale zrovna nýtování je souhrn disciplín, které když člověk nepochopí (a pak se nenaučí), tak nikdy dobře nýtovat (ano, jako ty :.-) nebude. Dívaní se, vedení po lince, začátek a zakončení řady nýtků, s tím změna pohledu při začátku a dokončení řady, síla tlačení na kolečko a pak spousta způsobů jak upravit nýty po vytlačení atd., atd. Myslím že jsem tak někde v první polovině výuky :.-))
Jen prosím hodně foť, ať se může prostý lepič vzdělávat :.-))

Jinak Claude je naprostá pecka. Těším se na finiš :.-)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 07 zář 2018, 05:03

Teda Davo nevím. Vypadá to jako kdyby jsi to natřel unikolkama. Odstíny asi dobrý, jen mi příjde, že spolu nějak nehrají dohromady. Možná fotka zkresluje, nebo to japonci tak měli, ale fakt jsi s tím spokojen?? Jestli ano, tak jako kdybych nic nenapsal...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 07 zář 2018, 06:59

Dejvo já nevím. Jako vážně. Odstínově bych řekl, že jsem se přiblížil mojí představě o té kamufláži. Ta IJN zmavá zelená je taková jedovatá barva a těžko ji s něčím sladit. BTW v reálu je to ještě větší jedovka než na fotce, tam mi to vlastně příjde ok. Schválně jsem to dělal přes šulany, aby to nebylo tak na sílu, i když ta kamo má mít ostré přechody. Že to spolu neladí to máš pravdu. Proto uvažuji o nějakém filtru, ale v životě jsem to nedělal a netuším jaký odstín zvolit, abych to natónoval a sjednotil. Nechám si poradit, máte-li někdo radu. Moje zkušenost je taková, že často až po washi to chytne ten správnej look. Co vím teda natuty je, že to nebudu dávat dolů 8-)
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 07 zář 2018, 07:44

Jojo jasně, že to budu ještě dál šlechtit, tohle je po syrový stav po nástřiku kamo.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno